آرشیو اخبار
.
1397/09/28
تلاش برای تشکیل پیمان منطقه‌ای در حوزه ترانزیت

  معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي با اشاره به ظرفيت‌هاي ترانزيتي ايران گفت: با همکاري وزارت امور خارجه به دنبال تشکيل يک پيمان منطقه‌اي در حوزه ترانزيت هستيم.

 شهرام آدم‌نژاد، معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي در مراسم اختتاميه سومين نمايشگاه بين‌المللي حمل و نقل و صنايع وابسته ضمن تبريک روز حمل‌ونقل، به ارائه تاريخچه‌اي از اين روز پرداخت و گفت: 26 آذرماه سال 61 رانندگان عزيز با دستور بنيانگذار انقلاب راهي بنادر کشور شدند و اقدام به تخليه و بارگيري کالاها کردند و به دليل اين اقدام جهادي آنها امروز را در تقويم به مناسبت روز حمل و نقل ثبت کردند.

وي با تاکيد بر اينکه در طول چهل سال گذشته رانندگان و فعالان صنعت حمل و نقل همواره همراه دولت بوده‌اند ادامه داد: حضور گرم رانندگان و دست‌اندرکاران حمل و نقل کمک به رفع کاستي‌هاي موجود بوده است.

آدم‌نژاد با اشاره به حضور پررنگ شرکت‌هاي حمل و نقلي در سومين نمايشگاه حمل و نقل و صنايع وابسته گفت: در اين دوره از نمايشگاه 263 مجموعه دولتي و بخش خصوصي حضور داشتند که 90 درصد آنها از مجموعه ها و شرکت‌هاي متعلق به بخش خصوصي بودند و اين نشانگر گستردگي صنعت حمل و نقل در کشورمان است.

وي افزود: اين گستردگي صنعت حمل و نقل مسئوليت دولت را در اين حوزه صد چندان مي‌کند.

اهميت مسئوليت اجتماعي در بحث حمل‌ونقل

معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي در ادامه به اهميت موضوع مسئوليت اجتماعي در صنعت حمل‌ونقل اشاره کرد و گفت: خود را مقيد مي‌دانيم که به موضوع مسئوليت اجتماعي حمل و نقل توجه ويژه‌اي داشته باشيم. اولين مسئوليت که جناب وزير تاکيد زيادي بر آن کرده‌اند در رابطه با کيفيت خدماتي است که اين حوزه به همه مردم در ابعاد و شکل‌هاي مختلف ارائه مي‌کند.

وي ادامه داد: مردم در جاده‌ها و مُدهاي حمل‌ونقل دريايي، هوايي و ريلي از خدمات حمل‌ونقل عمومي استفاده مي‌کنند. همه اين خدمات بايد شاخصي براي مميزي کيفيت و سطح رضايتمندي مردم داشته باشد. البته در بخش مسافر کارهايي به عنوان مطالعه پيشتر انجام شده است، امسال نيز اين امر يکي از موضوعاتي است که انرژي زيادي را صرف آن خواهيم کرد و تاثير آن را در تمام شقوق حمل‌ونقل خواهيد ديد. مهم‌ترين مسئوليت اجتماعي ما در حمل‌ونقل بر اين پايه استوار است.

آدم‌نژاد با تاکيد بر ضرورت تعامل نظر تشکل‌هاي صنفي در قانون‌گذاري گفت: اگر ضوابط و مقرراتي در اين بخش ايجاد مي‌شود بايد تشکل‌هاي صنفي و کاربران اصلي در اين تصميم‌گيري‌ها نقش جدي داشته باشند. امروز شاهد انحراف معيار در دغدغه‌هاي کاربران و ضوابط موجود هستيم. کاهش اين انحراف موجب جلب مشارکت آن‌ها در اين بخش خواهد شد.

وي همچنين حمل‌ونقل سبز با هدف کمترين آسب به محيط زيست را نيز از جمله مسئوليت‌هاي اجتماعي وزارتخانه دانست که به آن توجه خواهد شد.

ضرورت توجه به مديريت دارايي‌ها

معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي هوشمندسازي حمل‌ونقل را از ديگر وظايف وزارتخانه در حوزه مسئوليت اجتماعي دانست و گفت: بايد به هوشمندسازي در صنعت حمل و نقل و داده کاوي اطلاعات توجه ويژه داشته باشيم . در وزارت راه و شهرسازي حجم گسترده‌اي از داده‌ها، به ويژه داده‌هاي ارزشمند مکاني را داريم که داده کاوي اين اطلاعات براي خروجي تصميم‌سازي بسيار موثر خواهد بود.

وي ادامه داد: در رابطه با بهبود وضعيت مدل‌هاي اقتصادي اقداماتي صورت خواهد گرفت. نظر مقام عالي وزارت براي تغيير رويکرد پروژه محور بهبود وضعيت پايداري سرمايه‌گذاري در اين زمينه است.

معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازي با اشاره به موضوع نوسازي ناوگان حمل‌ونقل کشور گفت: چندين سال است که نوسازي ناوگان در شقوق مختلف مطرح مي‌شود. کشوري که حجم عظيمي سرمايه گذاري در اين زمينه نيازمند است، حتما نياز به استفاده از توليد داخل و استفاده از توانمندي‌هاي فرزندان اين مرز و بوم دارد که بتواند به پايداري برسد.

وي افزود: بهبود بهره‌وري و مديريت دارايي‌ها بايد ايجاد شود. حتما توسعه در حوزه حمل‌ونقل بسيار مهم است اما مديريت دارايي‌ها در بخش‌هاي مختلف حمل‌ونقل مهم‌تر است. نگهداري مبتني بر داده محوري مي‌تواند کمک کند که اولويت بندي درست ايجاد شود. نگاه شبکه محوري به اين موضوع مهم‌ترين کاري است که بايد انجام شود. طرح جامع حمل‌ونقل کشور چندين سال است که مطرح شده و امسال انرژي مضاعفي بر آن گذاشته شده، اميدواريم فاز اول آن که مدل‌سازي تقاضاي حمل‌ونقل کشور است، تا پايان سال به بهره‌برداري شود و تصويري از نقشه راه اولويت‌هاي توسعه به دست دهد. 

آدم‌نژاد با اشاره به موضوع مديريت دارايي در صنعت حمل و نقل گفت: هر چند که توسعه در صنعت حمل و نقل موضوع مهمي است اما مهمتر از آن مديريت دارايي است که بايد به آن توجه ويژه‌اي شود.

برنامه‌ريزي براي تشکيل يک پيمان منطقه‌اي در حوزه ترانزيت

معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي با تاکيد به موقعيت جغرافيايي ايران و استفاده از اين مزيت در افزايش ترانزيت به عنوان يک ارزش افزوده طلايي گفت: ايجاد مسيري امن، ارزان و مشتري پسند مي‌تواند مزيتي در ترانزيت ايجاد کند. ايران در بخش ترانزيت مشتري پسند است و زماني مي‌توان از اين ظرفيت استفاده کرد که بتوانيم پيمان منطقه‌اي منعقد کنيم تا عبور و مرور سهل‌تر و سريع‌تر از ايران انجام شود.

وي ادامه داد: اين پيمان منطقه‌اي بايد بتواند منافع ايران و کشورهاي همسايه را به دنبال داشته باشد. کارهاي اوليه آن با همکاري وزارت امور خارجه شروع شده است. 

آدم‌نزاد همچنين درباره بحث ارتقاي ايمني در صنعت حمل و نقل گفت: بحث ستاد مستقل ايمني در وزارت راه و شهرسازي با دستور مهندس اسلامي شروع شده است. بايد ستاد مستقل ايمني در وزارت راه و شهرسازي راه‌اندازي شود که بدون ارتباط با دستگاه‌هايي که خدمات حمل‌ونقل را توليد مي‌کنند، عمل کند.

وي افزود: خروجي اين ستاد مي‌تواند توصيه‌ نامه‌هايي براي افزايش ارتقاي ايمني باشد که از اين گزارش‌ها هم قرار نيست در محکمه‌هاي قضايي استفاده شود بلکه فقط از آن براي افزايش ايمني استفاده خواهد شد و مورد استفاده دولت و مراکز قانون‌گذاري قرار خواهد گرفت.

تلاش براي افزايش ايمني حمل‌ونقل

معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي با اشاره به کاهش تلفات ناشي از تصادفات جاده‌اي در چند سال گذشته گفت: اين موضوع در يک دهه گذشته مورد توجه قرار گرفت و توانستيم ميزان تلفات جاده‌اي را از 28 هزار کشته به کمتر از 17هزار کشته کاهش دهيم که اين امر بايد استمرار داشته باشد.

آدم‌نژاد تاکيد کرد: براي افزايش ايمني، کنترل سرعت در جاده‌ها، توسعه زيرساخت‌ها، هوشمندسازي و نظارت هوشمند و آموزش بايد مورد توجه قرار بگيرد.

وي همچنين با اشاره به نقش تحريم‌ها در صنعت حمل و نقل افزود: تحريم‌هاي صنعت حمل و نقل به ويژه در بخش هوايي جان مردم را هدف قرار داده‌اند و ما بايد هزينه تحريم عليه ايران را براي دشمنان افزايش دهيم.

معاون زير راه و شهرسازي ادامه داد: نگاه و رفتارهاي هوشمند و مسئوليت‌پذير مديران مي‌تواند اثر تحريم در صنعت و حمل و نقل را کاهش دهد. توسعه توان داخلي ضروري است.

آدم‌نژاد در انتها با اشاره به مساله بحران و پدافند غيرعامل گفت: ما يکي از وزارت‌خانه‌هايي هستيم که تقريبا در تمام بحران‌ها مسئوليت زيادي داريم. در حال بررسي ساختار تاب‌آوري در تمام زمينه‌ها هستيم و به زودي گزارشي در اين رابطه منتشر خواهيم کرد.

منبع: پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي

1397/09/28
انجام اقدامات لجستیکی توسط شرکت‌ها و انجمن‌ها

وزير راه و شهرسازي با بيان اينکه نيازمند تحول اساسي در نظام حمل و نقل هستيم گفت: در اين خصوص به جاي دولتي فکر کردن به کار و مسئوليتي که بر عهده ما است فکر مي‌کنيم.

 وزير راه و شهرسازي در مراسم گراميداشت روز حمل و نقل، راهدار، و رانندگان، پس از استماع نظرات فعالان حوزه حمل و نقل اظهار داشت: علي‌رغم برخورداري از ظرفيت و بازار، فاقد قدرت کارآمد لجستيکي هستيم.

وي افزود : به خاطر گرايش‌ها و تفکرات گوناگون با در نظر گرفتن شرايط زماني نتوانستيم از قدرت لجستيکي برخوردار شويم لذا نرخ بازدهي و قدرت تاثيرگذاري و تاثيرپذيري زيبنده نيست.

اسلامي تصريح کرد: نيازمند تحول اساسي هستيم و به ياري حق انجام مي‌شود. در اين زمينه دولتي فکر نمي‌کنيم بلکه به کار و مسئوليتي که بر عهده ماست فکر مي‌شود.

وزير راه و شهرسازي تاکيد کرد: اينکه عده‌اي در اتاق دربسته بخشنامه صادر کنند، زين پس تعطيل مي‌شود و بايد بينديشيم نياز فوري ما چيست.

اين عضو کابينه دولت دوازدهم با اشاره به لزوم ايجاد فرهنگ ميان‌بخشي بين وسايل نقليه و رانندگان تاکيد کرد: بايد يک سازمان‌دهي جديد ايجاد کنيم.

اسلامي ارتقاي ايمني و کيفيت راه‌هاي کشور را در اولويت خواند و گفت: برخي فکر مي‌کنند ايمن‌سازي فقط نصب دوربين‌هاي ثبت تخلف است اما هوشمندسازي حمل و نقل جاده‌اي علاوه بر جاده شامل ناوگان براي افزايش راندمان، ارتقاي ايمني، شناسايي گلوگاه‌ها، افزايش نرخ بازدهي و کاهش تلفات است.

وي نوسازي ناوگان را يک ضرورت دانست و تاکيد کرد: نبايد نوسازي ناوگان به صورت شتاب‌زده و با انتخاب ناوگاني مغاير با سليقه و تجارب رانندگان انجام شود. همچنين نوسازي بايد متناسب با عرضه و تقاضا در بخش بار و مسافر  باشد.

وي افزود: شرکت حمل و نقل بايد قابليت آموزش، پشتيباني، نظارت و خدمات دهي به راننده را داشته باشد و ما کمک مي‌کنيم به ياري حق اين اتفاق رخ دهد.

اسلامي از تشکيل کميته راهبري و مشورتي در سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌اي به منظور آسيب شناسي وضع موجود خبر داد و گفت: فهرست کردن مشکلات همراه با زمان‌بندي براي برون رفت بايد تقسيم کار و تعيين و تکليف شود تا به يک رفتار استاندارد دست يابيم.

وزير راه و شهرسازي در ادامه به لزوم توجه بر حمل بار با وزن غيرمجاز اشاره کرد و گفت: اگر تشکل‌ها در اين زمينه به خوبي مديريت کنند نه تنها دچار اعمال جريمه نمي شوند بلکه از استهلاک سنگين جاده ها به عنوان ثروت ملي جلوگيري مي‌کنند.

وي گفت: چرا بايد عده اي ديگر نيازهاي لجستيکي شرکت‌ها و انجمن‌ها را انجام دهند، و شاهد باشيم که علي‌رغم تخصيص ارز 4200 توماني به واردات لاستيک اين محصول به قيمت 4 ميليون تومان به دست مصرف‌کنندگان برسد.

اسلامي افزود: با هماهنگي وزير صمت مقرر شد ارز 4200 توماني به واردات و توليد لاستيک اختصاص يابد. همچنين دولت و بانک مرکزي متعهد شدند به وارد کنندگان لاستيک با ارز آزاد، ارز 4200 توماني در اختيار آنها قرار دهد.

اين عضو کابينه دولت يادآور شد: انتظار مي‌رود پيگيري ابطال کارت سوخت ناوگاني که بر اساس پيمايش اقدام به سوخت‌گيري نمي‌کند از سوي شرکت‌ها و انجمن ها مديريت شود.

وي خطاب به انجمن ها و شرکت ها تاکيد کرد: به جاي ايجاد دغدغه براي خود، اقدامات لجستيکي مانند تامين لاستيک را خودتان انجام دهيد و ما به عنوان دولت نيز از شما پشتيباني مي کنيم.

اسلامي وزير راه و شهرسازي در پايان از رئيس سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي، معاونان و مديران کل استاني خواست تا در برابر رانندگان و فعالان حوزه جاده‌اي متعهد شوند که حداکثر پشتيباني از حوزه را داشته باشند و بخش نيز متعهد شود با همدلي کمک کند يک تحول اساسي در نظام حمل و نقل ايجاد شود. تا سال آينده اين روز به معناي واقعي جشن برگزار شود.

منبع|: پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي

1397/09/25
بازدید وزیر راه و شهرسازی از غرفه انجمن در سومین نمایشگاه بین المللی حمل و نقل

به گزارش روابط عمومي انجمن صنفي شرکتهاي حمل و نقل بين المللي ايران ، صبح امروز همزمان با افتتاحيه سومين نمايشگاه بين المللي حمل و نقل وصنايع وابسته وزير راه و شهرسازي به همراه تعدادي از معاونين آن وزارتخانه از غرفه انجمن صنفي شرکتهاي حمل و نقل بين المللي ايران بازديد کردند.
در اين بازديد وزير راه و شهرسازي ضمن پرسش در خصوص سوابق و فعاليت هاي انجمن ،خواستار ارائه توضيحاتي در اين خصوص گرديد.
محمد جواد عطرچيان دبير انجمن ضمن خوش آمدگويي به ايشان در خصوص سوابق، تعداد شرکتهاي عضو و ساير فعاليت ها ي انجمن توضيحاتي را ارائه دادند.
همچنين مهندس محمد اسلامي وزير راه و شهرسازي در خصوص تعداد ناوگان تحت پوشش شرکتهاي حمل ونقل بين المللي و ساير موضوعات سوالاتي را مطرح نمودند که در هر مورد توضيحات مبسوطي توسط دبير انجمن به ايشان وهيئت همراه ارائه گرديد .

1397/09/24
استفاده از واگن‌های ایرانی در حمل‌ونقل ریلی بین‌المللی طی ماه‌های آینده

  معاون بازرگاني و بهره برداري راه‌آهن با بيان اينکه «راه‌آهن جمهوري اسلامي ايران به تازگي عضو وابسته CIS شده است» گفت: در بحث مشکلات واگن‌هاي روسي نيز تا چند ماه آينده به طور کامل از واگن‌هاي ايراني براي انتقال بار در حوزه بين‌الملل استفاده خواهيم کرد.

 بابک احمدي معاون بازرگاني و بهره برداري و عضو اصلي هيئت مديره راه آهن جمهوري اسلامي در حاشيه بازديد کمسيون فني و ايمني از اداره کل راه آهن قم با اشاره به اينکه آسيب‌هاي ناشي از تحريم‌ها در بخش ريلي ناچيز است گفت: بيشترين ثبات در تحريم‌هاي اخير را حمل‌و‌نقل ريلي‌ داشته است و با همکاري شرکت‌هاي خصوصي برنامه‌هاي خوبي در اين بخش شاهد هستيم.

وي با تاکيد بر اينکه ظرفيت خوبي در استان قم براي انتقال بار به شبکه ريلي وجود دارد گفت: انتقال بخش از بار موجود در استان به شبکه ريلي مستلزم برگزاري جلسات توجيهي با صاحبان بار و برخي از ارگان‌هاي استاني است.

معاون بازرگاني و بهره برداري شرکت راه‌آهن با اشاره به اينکه 19 ميليون تن بار در استان وجود دارد، افزود: از اين 19 ميليون تن بايد 50 درصد آن به ريل منتقل شود.

احمدي با تاکيد بر عبور بخشي از قطار‌هاي باري کشور از راه‌آهن قم، ادامه داد: راه‌آهن قم با قرار گرفتن در کريدور شمال به جنوب و شرق به غرب مي‌تواند در مقوله بار منشا بار باشد.

وي  از عضويت راه‌‌آهن ايران در کشورهاي CIS (کشورهاي مستقل مشترک المنافع) خبر داد و تصريح کرد: راه‌آهن جمهوري اسلامي ايران به تازگي عضو وابسته CIS شده است و در بحث مشکلات واگن‌هاي روسي نيز تا چند ماه آينده به طور کامل از واگن‌هاي ايراني براي انتقال بار در حوزه بين‌الملل استفاده خواهيم کرد.

معاون بازرگاني و بهره برداري شرکت راه‌آهن گفت: در حوزه CIS کاميون وسيله مناسبي براي حمل بار نيست و پايه حمل‌و‌نقل در اين حوزه حمل‌و‌نقل ريلي است بر همين اساس بايد در جلب و انتقال بار به شبکه ريلي کوشا باشيم.

 طبق گزارش روابط عمومي اداره کل راه آهن قم وي در بخش ديگري از از سخنان خود تاکيد کرد: رويکرد اصلي راه‌آهن جمهوري اسلامي ايران ايمني است و نگاه به مقوله ايمني نگاه ويژه و مهمي است.

منبع: پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي

1397/09/21
بارگیری روزانه ۲۰۰۰ کامیون کالای اساسی از گمرک بندر امام (ره)
گمرک ايران از بارگيري روزانه 2000 کاميون کالاي اساسي به مقدار 50 هزار تن از بندر امام خميني (ره) خبر داد .

در حال حاضر روزانه 2000 کاميون کالاي اساسي به مقدار 50 هزار تن از گمرک بندر امام خميني (ره) ترخيص مي شود .

گمرک ايران با رد هر گونه معطلي خوراک دام و طيور در گمرکات اعلام کرد : متوسط زمان ترخيص اين کالاها در گمرکات کاهش يافته است و ادعاي هر گونه افزايش هزينه ها بدليل معطلي اين کالاها در گمرک صحت ندارد .

اين گزارش مي افزايد ؛ هم اکنون بارگيري نهاده هاي دامي از جمله خوراک دام و طيور طبق روال عادي و عمدتا به صورت حمل يکسره از کشتي به کاميون انجام مي شود و موضوع ادعاي افزايش کرايه حمل نهاده هاي دامي ارتباطي به گمرک ندارد . همچنين مسئوليت گمرکات براي ترخيص کالا از زمان اظهار به گمرک تا صدور پروانه الکترونيکي است که در اين فرآيند نيز با توجه به نوع کالا 27 سازمان صادرکننده مجوزه ترخيص هم دخيل هستند .

مديرکل گمرک بندرامام خميني(ره) در اين خصوص گفت:  کالاهاي اساسي به صورت روزانه و بدون وقفه از گمرک بندرامام خميني(ره) در حال ترخيص است .

رحمت علي فلاح خوشدل اظهار داشت: در گمرک اين بندر روزانه بيش از 2000 کاميون به ميزان 50 هزار تن انواع کالا‌هاي اساسي را به نقاط کشور بارگيري و ارسال مي‌ کنند.

وي افزود: گمرک بندرامام خميني(ره) بيش از 70 درصد کالاهاي اساسي کشور را تامين کرده و در انبارهاي اين بندر بيش از دو ميليون تن کالاي اساسي ذخيره قرار دارد که مي توان به ذرت، کنجاله، دانه روغني، شکر، روغن خوراکي، برنج و..... اشاره کرد.

وي ادامه داد : جهت تسريع و تسهيل ترخيص کالاهاي اساسي در گمرک بندرامام خميني(ره) درب خروج کالاهاي فله مجزا با دو لاين خروجي وجود داشته که به صورت شبانه روزي فعاليت دارد و در صورت ضرورت تا شش لاين ظرفيت وجود دارد و اين روند به صورت عادي در حال انجام بوده و هيچ گونه مشکلي در اين خصوص تاکنون مشاهده نشده است؛ از ويژگي‌هاي منحصر به فرد اين بندر نيز وجود حمل و نقل ريلي جهت حمل کالاهاي اساسي  است .

منبع: گمرک نيوز
1397/09/21
مجوزها و موانع ترخیص کالا از گمرکات باید برطرف شود
وزير صنعت، معدن و تجارت تاکيدکرد: مجوزها و موانع ترخيص کالا از جمله ضوابط ثبت سفارش را بايد برطرف کنيم تا مواد اوليه وکالاهاي اساسي و ملزومات توليد، در بنادر رسوب نکند و اين موانع بايد در داخل وزارت صمت حل شود .

رضا رحماني در شانزدهمين جلسه کارگروه تنظيم بازار با بيان اينکه همه قوانين و مقررات براي شرايط عادي وضع شده اند نه شرايط غير عادي و تحريم،­ افزود: بايد ترتيبي اتخاذ دهيم که مواد و کالاهاي اساسي و مورد نياز عموم مردم در بنادر معطل نشود و وارد کشور شود و در اين زمينه هرگونه موانعي از جمله ضوابط ثبت سفارش هست بايد برطرف کنيم.
وي تاکيد کرد: در اين گونه موارد، محدوديت و مانعي نداريم و مسئولين کشوري هم همسو با ما هستند و مي توانيم مصوبات راهگشا اتخاذ کنيم.

وي تصريح کرد: هر مانعي براي ورود اين گونه مواد و توليدات به کشور هست بايد در داخل وزارت صمت حل شود و مواد اوليه به چرخه توليد وارد و تبديل به کالا شود و نيازهاي عموم مردم تامين شود .
رحماني ادامه داد: هر مانعي امروز هست بايد برداريم و هر کجا هم مصوبه مورد نياز هست اقدام کنيم و اين تکليف امروز ما و همه دستگاههاي مربوط است.
در اين نشست که با حضور نمايندگان بخش خصوصي وزارت اقتصاد، گمرک، سازمان برنامه، سازمان حمايت، وزارت بهداشت و .. برگزار شد در زمينه آخرين وضعيت تخصيص و تامين ارز و سطح عمومي قيمت کالاهاي اساسي و نيز طرح مصوبه اصلاحي کميته تنظيم بازار محصولات فولادي به منظور دستورالعمل تنظيم بازار اين کالاها بحث شد.

منبع: گمرک نيوز
1397/09/21
تلاش برای خروج سریع کالا از بنادر

معاون اول رييس جمهوري ميزان عملکرد بنادر را مثبت ارزيابي کرد و از تلاش براي ترخيص سريع کالاها خبر داد.

اسحاق جهانگيري در حاشيه بازديد از مرحله سوم طرح توسعه بندر شهيد رجايي گفت: با وجود همه محدوديت‌هاي اعمال شده در تجارت خارجي کشور، تاکنون ميزان عملکرد بنادر از نظر ورود و خروج کالا بسيار خوب بوده و نسبت به سال‌هاي قبل کاهش قابل توجهي نداشته است.

او ابراز داشت: نشستي با مديران و مسئولان گمرک برگزار خواهيم کرد تا ماندگاري کالا در گمرک هر چه بيشتر کاهش پيدا کند.

معاون اول رييس جمهوري هم‌چنين تاکيد کرد: هرمزگان يکي از مهم‌ترين استان‌هاي مرزي است که حيات اقتصادي کشور به آن وابسته است.

جهانگيري ادامه داد: با تاکيد به برنامه‌ريزي‌هاي انجام شده براي توسعه بندر شهيد رجايي گفت: بر اساس برنامه‌هاي پيش‌بيني‌شده اين بندر قابليت پهلوگيري بزرگ‌ترين کشتي‌ها را پيدا خواهد کرد تا اين شناورها بتوانند در بندر شهيد رجايي عمليات تخليه و بارگيري را انجام دهند.

او بيان داشت: هيچ محدوديتي برسر راه واردات کالاهاي اساسي وجود ندارد و اين کالاها به ميزان لازم در کشور در حال ترخيص و تخليه هستند.

معاون اول رييس جمهوري گفت: حتي براي سال 98 نيز سفارش توسط بخش خصوصي به ثبت رسيده و منابع مورد نياز آن نيز پيش بيني شده است.

منبع: خبرگزاري ايرنا

1397/09/20
حضور انجمن شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی در سومین نمایشگاه حمل‌ونقل

دبير انجمن شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي ايران از حضور اين انجمن همراه تعدادي از شرکت‌هاي عضو در سومين نمايشگاه حمل‌ونقل و صنايع وابسته خبر داد و گفت: يکي از جذابيت‌هاي اين دوره از نمايشگاه حضوراستارتاپ‌ها براي ارائه خدمات خود به بخش خصوصي و دولتي است .

محمدجواد عطرچيان در گفتگو با خبرنگارپايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي، با اشاره به برگزاري سومين نمايشگاه بين‌المللي حمل‌ونقل و صنايع وابسته و نقش بخش خصوصي در نمايشگاه امسال اظهار داشت: انجمن شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي همراه تعدادي از شرکت‌هاي فعال در اين حوزه در سومين نمايشگاه حمل‌ونقل و صنايع وابسته شرکت مي‌کند.

وي افزود: يکي از جذابيت‌هاي اين دوره نمايشگاه بين‌المللي حمل‌ونقل و صنايع وابسته حضور شرکت‌هاي استارتاپ است که البته مي‌توانند بازاري براي فروش محصولات و خدمات خود به بخش خصوصي و دولتي ارائه کنند.

دبير انجمن شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي ايران با بيان اينکه «‌بايد فکري به حال هدف‌گذاري نمايشگاه حمل‌ونقل شود» تأکيدکرد: نمايشگاه حمل‌ونقل چه با هزينه دولت و چه بخش خصوصي برگزار شود، بايد خروجي آن مشخص گردد که آيا برگزاري نمايشگاه منجر به بهبود تجارت، ‌قرارداد تجاري و کسب‌وکاربين بخش خصوصي با يکديگر مي‌شود يا خير؟

عطرچيان تصريح کرد: اميدواريم سمت‌وسوي نمايشگاه حمل‌ونقل در ايران به سمت تجاري شدن حرکت کند، نه اينکه محلي براي ارائه دستاوردهاي دستگاه‌هاي دولتي در حد آمار و ارقام يا ارائه محصولات از سوي برخي شرکت‌هاي توليدکننده براي فروش باشد.

دبير انجمن شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي ايران يادآور شد: در حال حاضر رمقي براي بخش خصوصي باقي نمانده است و شرکت‌هاي حمل‌ونقل جاده‌اي و ريلي با مشکلات جدي روبرو هستند.

سومين نمايشگاه حمل‌ونقل و صنايع وابسته با حمايت وزارت راه و شهرسازي و فدراسيون جهاني راه، همکاري وزارتخانه‌ها،سازمان‌ها، انجمن‌ها و اتحاديه‌هاي مرتبط به مناسبت هفته حمل‌و‌نقل از تاريخ 25 الي 27 آذر ماه سال جاري در محل شبستان اصلي مصلاي امام خميني (ره) تهران برگزار مي‌شود.

علاقه‌مندان نيز جهت کسب اطلاعات بيشتر مي‌توانند با دبيرخانه اجرايي نمايشگاه به شماره 9- 22893008 تماس حاصل کرده و يا به سايت اينترنتي نمايشگاه به آدرس   www.irantransexpo.com   مراجعه کنند.

منبع: پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي


1397/09/20
رشد۳ درصدی تخلیه و بارگیری کالای غیرنفتی در مجتمع بندری امام

تخليه و بارگيري کالاي غيرنفتي طي هشت‌ماهه سال جاري با سه‌درصد رشد، به 17 ميليون و 409 هزار و 588 تن رسيد.

 مديرکل بنادرودريانوردي استان خوزستان و مدير منطقه ويژه اقتصادي بندر امام، ميزان تخليه و بارگيري انواع کالاي نفتي و غيرنفتي در منطقه ويژه اقتصادي بندر امام‌خميني را برابر با 28 ميليون و 725 هزار و 676 تن برشمرد و اظهار داشت: از اين ميزان، بيش از يازده ميليون و 316 هزار تن را کالاي نفتي تشکيل مي‌دهد.

عادل دريس با اشاره به جايگاه برتر اين بندر بزرگ تجاري در ترانزيت خروجي فرآورده‌هاي نفتي افزود: ترانزيت فرآورده‌هاي نفتي در بندر امام با هشت درصد رشد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به بيش از يک 1 ميليون و 816 هزار تن رسيده است.

مدير کل بنادرودريانوردي خوزستان، انواع کالاهاي اساسي، پودر مواد معدني، مواد شيميايي، مصالح ساختماني، آهن‌آلات، سنگ‌آهن و کالاهاي کانتينري از اهم کالاهايي برشمرد که طي بازه ي زماني مذکور در بندر تخليه‌شده است و از افزايش هفت‌درصدي ميزان تخليه کالاهاي غيرنفتي به ميزان 10 ميليون و 472 هزار تن خبر داد.

 مديرکل منطقه ويژه اقتصادي بندر امام با اشاره به نقش برجسته‌ اين مجتمع بندري در تخليه کالاهاي اساسي موردنياز به لحاظ برخورداري از مزيت کوتاهي بعد مسافت با مراکز بزرگ جمعيتي و مصرفي در نيمه غربي کشور، افزود: طي اين مدت ميزان تخليه انواع کالا هاي اساسي از جمله گندم، ذرت، کنجاله سويا، جو، شکر و روغن خوراکي در اين مجتمع بزرگ بندري با بهره‌گيري از تجهيزات پيشرفته و توان نيروهاي عملياتي کارآمد با سرعت مطلوب صورت پذيرفته است.

 دريس با اشاره به مزيت هاي حمل‌ونقل ريلي در بنادر و تلاش هاي مديران ريلي و بندري براي ارتقاي سهم حمل‌ونقل ريلي در اين زمينه، از رشدي سه‌درصدي ميزان حمل ريلي طي مدت هشت‌ماهه سال جاري به ميزان دو ميليون و 183 هزار و 934 تن خبر داد.

منبع: سازمان بنادر و دريانوردي خوزستان

1397/09/19
رایزنی برای ایجاد دروازه مشترک تجاری مجازی با ۵ کشور عمده طرف تجاری ایران
رئيس کل گمرک ايران اعلام کرد : با تبادل ديتا و اطلاعات  با کشورهاي عمده طرف معامله با ايران مي توان قسمت عمده قاچاق و شفافيت در تجارت خارجي را حل کرد.

مهدي ميراشرفي با اشاره به اجلاس جهاني و منطقه‌اي گمرک که اخيرا در کشور هند برگزار شد اظهارداشت: ايران عضويت چهارساله در کميسيون خط مشي سازمان جهاني گمرک دارد که عالي‌ترين رکن اين سازمان محسوب مي‌شود.

رئيس کل گمرک ايران با تاکيد بر اينکه با پيشنهادهاي سازنده و برنامه منسجم در اجلاس حضور يافتيم تصريح کرد: ايران جزء چهار گمرک فعال منطقه‌اي آسيا پاسفيک و ساير مناطق است و از نظرات کارشناسي ما در اجلاس تقدير شد و مورد پذيرش قرار گرفت.

معاون وزير اقتصاد با بيان اينکه در حاشيه اجلاس به دنبال اهداف و برنامه‌هاي گمرک در جهت ارتقاي وضعيت تجارت خارجي بوديم تصريح کرد: يکي از اين رويکردها، رايزني براي فراهم شدن تفاهم‌نامه‌ گمرکي با شرکاي اصلي تجارت خارجي کشورمان بود تا از اين طريق بتوانيم برخي مسائل و مشکلاتي از جمله قاچاق را کاهش دهيم.

وي به تبيين اين موضوع پرداخت و تصريح کرد: يکي از مشکلات موجود به شفافيت در امر تجارت خارجي باز مي‌گردد که مي‌توان با تبادل الکترونيک ديتا ميان مبدا و مقصد کالاها، از بروز هرگونه مشکل و سوء استفاده‌هاي احتمالي جلوگيري کرد؛ اين مساله نياز به فراهم شدن زيرساخت‌هايي ميان کشورها و همچنين سياست‌گذاري بين دستگاهي دارد.

به گفته رئيس کل گمرک ايران، يکي از سياست‌ها و رويکردهاي کنوني گمرک جلوگيري از قاچاق کالا است و در اين رابطه رايزني‌هاي خوبي با پنج کشور عمده تجارت خارجي صورت گرفت؛ البته اين موضوع نيازمند پيگيري‌هاي مجدانه است.

وي ادامه داد: ايران عضو کنوانسيون تجديدنظر شده کيوتو بوده که يکي از استاندارهاي آن تبادل اطلاعات ميان گمرکاتي است که با يکديگر تجارت دارند و اين تبادل الکترونيک در ارتقاي شفافيت تجارت خارجي نقش بسزايي دارد.

ميراشرفي افزود: به دنبال آن هستيم تا با پنج کشور عمده وارداتي ديتا و اطلاعات تجارت را تبادل کنيم تا بتوان قسمت عمده قاچاق و شفافيت در تجارت خارجي را حل کرد.

رئيس کل گمرک ايران به موانع پيش‌روي چنين رويکردي پرداخت و يادآور شد: با محدوديت‌هاي قوانين داخلي روبرو هستيم و همچنين هماهنگي‌هاي بين دستگاهي در کشورها نياز است تا بتوان دروازه مشترک تجاري مجازي را عملياتي کرد. اگر اين مسير به نتيجه برسد بسياري از پرونده‌‌هاي تخلفات گمرکي در کميسيون‌ها و محاکم قضايي به شدت کاهش مي‌‌يابد.

معاون وزير اقتصاد خاطرنشان کرد: در حاشيه اجلاس با طرف‌هاي هندي، کره‌اي، چيني، ايتاليايي،‌ فرانسوي، برزيلي و انگليسي رايزني‌هايي صورت گرفت.

منبع: گمرک نيوز
1397/09/18
تخلیه و بارگیری کالا در بزرگترین بندر ایران به مرز ۵۰ میلیون تن رسيد

مدير منطقه ويژه اقتصادي بندر شهيد رجايي از تخليه و بارگيري بالغ بر 49 ميليون و 500 هزارتن انواع کالا و صادرات 22 ميليون تن کالاي غيرنفتي از بزرگترين بندر تجاري ايران طي هشت ماه سال جاري خبر داد.

 "اله مراد عفيفي پور" مديرکل بنادر و دريانوردي هرمزگان و مدير منطقه ويژه اقتصادي بندر شهيد رجايي ضمن اعلام اين خبر، اظهار داشت: از آغاز امسال تا ابتداي آذرماه جاري، 49 ميليون و 561  هزار و 111 تن انواع کالاي نفتي و غيرنفتي در بزرگترين بندر تجاري ايران تخليه و بارگيري شد.

وي افزود: از اين ميزان، 32 ميليون و 749 هزار و 872 تن مربوط به کالاهاي غيرنفتي و16 ميليون و 811 هزار و 239 تن نيز به فرآورده هاي نفتي اختصاص دارد.

صادرات غيرنفتي از22 ميليون تن فراتر رفت

مديرکل بنادر و دريانوردي هرمزگان خاطرنشان کرد: در دوره زماني هشت ماهه سال جاري، حجم صادرات غيرنفتي به رقم 22 ميليون و 682 هزار و 151 تن رسيد و همچنين سه ميليون و  194 هزار تن از اين کالاها نيز، ترانزيت شد.

به گفته عفيفي پور، چهار ميليون و 174 هزار و 427 تن از اينگونه کالاها نيز وارد بزرگترين بندر تجاري کشور شد.

ترانشيپ 1.8 ميليون تن به بنادر منطقه

وي اضافه کرد: در اين دوره زماني، يک ميليون و841 هزار و 493 تن کالاي غيرنفتي از بندر شهيد رجايي به بنادر ديگر منطقه ترانشيپ و 24 هزار و164 تن نيز کابوتاژ(حمل و نقل ساحلي) شد.

بيش از پنج ميليون تن فرآورده نفتي صادر شد

مدير منطقه ويژه اقتصادي بندر شهيد رجايي با اشاره به آمار عمليات نفتي هشت ماه اخير انجام شده در بندر خليج فارس به عنوان زون نفتي اين منطقه ويژه بندري، تصريح کرد: صادرات اينگونه کالاها به 5 ميليون و 109 هزار و 386 تن رسيد و 28 هزار و 765 تن نيز ترانزيت شد.

کاهش 53 درصدي واردات نفتي

عفيفي پور از کابوتاژ 10 ميليون و 739 هزار و 428 تن فرآورده نفتي در اين دوره زماني خبر داد و اظهار داشت: 933 هزار و 660 تن فرآورده نفتي نيز وارد اين بندر شد که در همسنجي با سال گذشته، کاهش 53 درصدي داشته است.

2517 فروند شناور در بندر شهيد رجايي پهلو گرفتند  

مديرکل بنادر و دريانوردي هرمزگان در پايان گفت: از آغاز امسال تا ابتداي آذرماه جاري، دو هزار و 517 فروند شناور در اسکله هاي چهل گانه بندر شهيد رجايي پهلو گرفت که از اين تعداد، دو هزار و 127 فروند مربوط به کشتي هاي با ظرفيت بالاي هزار تن بوده است.

منبع: اداره کل بنادر و دريانوردي هرمزگان

1397/09/17
افزایش ظرفیت منطقه اینچه‌برون با تقویت حمل‌ونقل ریلی و ارتقا توان لجستیکی

  وزير راه و شهرسازي با بيان اينکه « نسبت به  افزايش ظرفيت حمل ريلي و توان قدرت لجستيکي منطقه اينچه‌برون با هدف ارتقا هدف گذاري گذشته حرکتي شتابان انجام مي‌شود» تصريح کرد: يکي از اقدامات پيگيري قرارداد برقي‌سازي راه‌آهن گرمسار-اينچه برون بين ايران و روسيه است.

 محمد اسلامي در جريان سفر به استان گلستان با با اشاره به برنامه‌هاي وزارت راه و شهرسازي براي ارتقا وضعيت حمل‌ونقل کالا در منطقه اينچه‌برون اظهار داشت: منطقه اينچه‌برون واقع در کريدور شمال-جنوب به عنوان يکي از محورهاي اصلي ترانزيت کشور اگرچه در حال حاضر از ظرفيت کمي برخوردار است، اما در نظر داريم  با انجام حرکتي شتابان نسبت به  افزايش ظرفيت حمل ريلي و  توان قدرت لجستيکي  اين منطقه با هدف ارتقا هدف گذاري گذشته اقدام کنيم.

وي افزود: پيگيري قرارداد برقي کردن راه‌آهن گرمسار-اينچه برون بين ايران و روسيه در راستاي عملياتي شدن هرچه زودتر آن دنبال مي‌شود و اقدامات لازم در جهت موانع حقوقي و قرارداري در دستور کار قرار مي‌گيرد.

وزير راه و شهرسازي اينچه برون را  يک ظرفيت بزرگ اقتصادي با توجه به بهره مندي از مناطق آزاد و ويژه اقتصادي توصيف کرد و ضمن دعوت از  فعالان اقتصادي به منظور سرمايه گذاري در اين منطقه بيان داشت:‌ به طور حتم با حمايت و تسهيل گري دولت همچنين سرمايه گذاري بخش خصوصي، يک قطب بزرگ اقتصادي در شمال شرق ايجاد خواهد شد که علاوه بر کمک به توسعه صادرات و واردات به زيرساخت‌ ريلي اينچه برون نيز معنا مي‌بخشد و موجب اشتغال زايي و شکل گيري توليد پايدار مي‌شود.

اسلامي در خطوط اتصال ريلي استان گلستان به خراسان رضوي نيز تصريح کرد: در صورتي که نگاه به اين خط صرفا براي جابجايي مسافر باشد به طور حتم توجيه اقتصادي نخواهد داشت اما درصورتي که حمل‌ونقل بار البته به وسيله اتصال مراکز کشاورزي يا صنعتي با خطوط آنتني به شبکه نيز مورد توجه قرار گيرد، ضمن برخورداري از توجيه اقتصادي، سرمايه‌گذار نيز حاضر به سرمايه گذاري در اين پروژه خواهد بود.

منبع: پايگاه خبري وزارت راه وشهرسازي

1397/09/17
دعوت از فعالان اقتصادی برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌‌های کریدورهای ترانزیتی

  وزير راه و شهرسازي از آغاز به کار صندوق توسعه حمل‌ونقل با سرمايه اوليه 19 هزار ميليارد توماني بر اساس اولويت‌بندي پروژه ها خبر داد و گفت: از فعالان اقتصادي براي سرمايه‌گذاري در پروژه‌هاي واقع در کريدورهاي ترانزيتي دعوت به عمل مي‌آيد.
محمد اسلامي در جريان سفر به استان گلستان با اشاره به تصويب اساس‌نامه صندوق توسعه حمل‌ونقل اظهار داشت: به پيشنهاد وزارت راه و شهرسازي در قانون برنامه ششم توسعه، احکام دائمي با هدف ايجاد ظرفيت مالي براي توسعه و تحرک حوزه حمل و نقل قرار گرفت.

وي افزود: بر اساس آن دولت مکلف به تشکيل صندوقي براي توسعه حمل و نقل شد که اساس نامه آن روز چهارشنبه در هيت دولت به تصويب رسيد.

وزير راه و شهرسازي با اشاره به سرمايه اوليه 19 هزار ميليارد توماني صندوق توسعه حمل و نقل گفت: اين صندوق کار خود را بر اساس اولويت بندي پروژه هاي حمل‌ونقل آغاز خواهد کردو اميدواريم با افزايش حجم سرمايه اين صندوق در سال آينده شاهد سرعت بخشي به تحقق اهداف حمل‌ونقل کشور باشيم.

اسلامي بخش خصوصي را موتور مهم توسعه کشور دانست و گفت: با تکميل زيرساخت‌ها و مشارکت بخش خصوصي شرايط مناسب  براي مردم و فعالان بخش خصوصي ايجاد خواهد شد و در همين موقعيت از فعالان اقتصادي براي سرمايه گذاري در پروژه‌هاي زيربنايي واقع در کريدورهاي ترانزيتي دعوت به عمل مي‌آيد.

گفتني است، دولت با هدف ايجاد ساز و کار تجهيز و تأمين منابع مالي پايدار براي توسعه زيرساخت ناوگان حمل و نقل کشور و ارتقاي ايمني و افزايش سطح خدمات حمل و نقل کالا و مسافر، اساسنامه صندوق توسعه حمل و نقل را به تصويب رساند.

همچنين تشويق، حمايت و مشارکت در تأمين مالي و سرمايه گذاري داخلي و خارجي در ساخت، توسعه، تجهيز، بهسازي، نوسازي، نگهداري، بهره برداري زيرساخت هاي شبکه ناوگان حمل و نقل کشور، اعطاي تسهيلات به متقاضيان سرمايه گذاري در حوزه حمل و نقل از طريق بانک هاي عامل، حمايت و تشويق صنايع و شرکت هاي دانش بنيان مرتبط با حوزه حمل و نقل از جمله فعاليت هاي صندوق ياد شده است.

از ديگر فعاليت هاي صندوق توسعه حمل و نقل مي توان به بيمه سرمايه گذاري در حوزه حمل و نقل و ارايه تضامين به متقاضيان، حمايت از تهيه و ارايه بسته هاي سرمايه گذاري، ارايه خدمات از طريق بانک هاي عامل به شرکت هاي ليزينگ جهت فروش اقساطي ناوگان حمل و نقل عمومي به منظور نوسازي ناوگان و مشارکت در شرکت پروژه هاي زيرساختي حمل و نقل اشاره کرد.

منبع: پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي

1397/09/15
کشف دو کانتیر ترقه توسط ماموران گمرک گناوه
ماموران گمرک گناوه با استفاده از اطلاعات سامانه جامع گمرکي و کنترل اسناد الکترونيکي موفق به کشف دو کانتينر ترقه شدند.

  با هوشياري و رصد ماموران گمرک گناوه  دو کانتير 40 فوت ترقه کشف شد. بر اساس اين گزارش اين ماموران با رصد محموله ها و بررسي ميداني به کمک رصد اطلاعات سامانه جامع گمرکي موفق شدند، دو کانتينر 40 فوت ترقه کشف کنند. مراتب اين عمليات پس از تشکيل پرونده از سوي گمرک در اختيار مقامات قضايي قرار گرفت.

منبع: گمرک نيوز
1397/09/15
تجهیز گمرک و افزایش ایکس ری ها الویت کاری گمرک
وزير اقتصاد با بيان اينکه ما در گمرک به دنبال دقت، سرعت و سلامت هستيم عنوان کرد که تجهيز گمرک و افزايش ايکس ري ها اولويت اصلي ما براي اين سازمان است.

دکتر فرهاد دژپسند در ديدار با نمايندگان مجلس شوراي اسلامي عنوان کرد که ما در گمرک به دنبال سرعت، دقت و سلامت هستيم و اين شعار ما در بحث گمرک است و از سوي ديگر اولويت اصلي ما تجهيز گمرک و افزايش ايکس ري ها است.
وي افزود :  درخواستي را از رئيس جمهور براي تجهيز گمرک داشته اند و بنا شده در بودجه 98 توجه خاصي به اين موضوع صورت گيرد.
در اين جلسه هم وزير اقتصاد و هم نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بر اين نکته تأکيد داشتند که اکثريت نيروهاي گمرک نيروهاي سالم و فعالي هستند و اشتباه و خطاهاي تعدادي از افراد را نبايد به پاي همه کارکنان نوشت.

منيع: گمرک نيوز
1397/09/15
افزایش چشمگیر صادرات از گمرک مهران
مدير کل گمرکات ايلام گفت : بعد از اربعين شاهد افزايش صادرات از طريق مرز مهران به کشور عراق هستيم .
روح الله غلامي گفت : از ابتداي سال جاري تا کنون بيش از يک ميليون و 60هزار تن کالا از مرز مهران به کشور عراق صادر شده است .
وي اظهار داشت :کالاهاي صادر شده شامل محصولات فلزي ، وسايل خوردو، مصالح ساختماني ،ظروف پلاستيکي و پلي اتيلن بوده است.
مدير کل گمرکات ايلام افزود : حجم ارزش صادرات از مرز مهران از ابتداي سال جاري تا کنون 800ميليون دلار بوده است .
غلامي عنوان کرد : خروج وصادارت کالا هاي اساسي ومورد نياز داخل کشور از مرز مهران امکان پذير نيست وقطعا گمرکات  استان از خروج کالا ها جلوگيري خواهند کرد .
وي بيان داشت : صادارت يعني رونق اقتصادي و توليد  وگمرکات استان تا جايي که قانون اجازه مي دهد ما رونق اقتصادي را دنبال خواهيم کرد .
مدير کل گمرکات استان ايلام تصريح کرد : براي سهولت در تردد و تجارت، بخش ترانزيتي مستقل شده وهمين سبب شده ترانزيت کالا وحجم عظيم کاميون ها روان تر شود ودر تلاش هستيم که باسکول ها را افزايش  و توقف را به حداقل برسانيم.
غلامي گفت : براي سهولت در بحث صادرات جلسات وهماهنگي هاي لازم با گمرات کشور مقابل انجام مي شود تا موانع صادرات برسي شود تا شاهد روان سازي صادارت در اين مرز باشيم .
وي بيان داشت : خوشبختانه در گمرکات عراق تعامل بسيار خوبي در راستاي ترانزيت وجود دارد .
مدير کل گمرکات استان ايلام اظهار داشت : از ابتداي آبان تاکنون گمرک مهران اولين گمرک  مرزي خروج کالا به کشور عراق است . اولين گمرک ارزيابي در صادرات کالا به کشور عراق به لحاظ ارزش دلاري مي باشيم که اين موفقيت براي استان ومرز مهران است .
در تلاش هستيم  با توسعه زير ساختها تسهيل صادارت براي تجار در مرز مهران فراهم کنيم .

منبع: گمرک نيوز
1397/09/15
خسارت به محموله کامیون‌های ایرانی در گمرکات مرزی ترکیه

يک راننده کاميون در مسيرهاي خارجي در خصوص وضعيت کاميون‌هاي ايراني در گمرکات مرزي ترکيه هشدار داد.

راننده با ارسال تصاوير زير به خبرنگار ما گفت: صدمه زدن و ايجاد خسارت به محموله کاميون‌هاي ايراني در گمرکات مرزي ترکيه به بهانه کنترل محموله‌ها به امري عادي تبديل‌شده است.

او خواستار ورود مسئولان براي حل اين مسئله شد و گفت: بارها در خصوص لزوم اصلاح روابط ترانزيتي ايران و ترکيه هشدار داده‌ايم اما هم چنان بخش اعظمي از مشکلات پابرجاست.

منبع: تين نيوز

1397/09/15
رشد ۵۱ درصدی تخلیه و بارگیری کالای نفتی و غیرنفتی بندر چابهار

مديرکل بنادرودريانوردي سيستان و بلوچستان، گفت: طي هشت‌ماهه سال جاري، تخليه و بارگيري انواع کالاي نفتي و غير نفتي بندر چابهار 51 درصد و تخليه و بارگيري کانتينر 73 درصد رشد داشته است.

 بهروز آقايي درباره تخليه و بارگيري کالاي نفتي و غيرنفتي بندر چابهار اظهار داشت: از ابتداي سال جاري تاکنون و طي بازه زماني هشت‌ماهه تخليه و بارگيري انواع کالاهاي نفتي و غير نفتي در بندر چابهار نسبت به مدت مشابه سال گذشته 51 درصد رشد داشته است.

وي افزود: تخليه و بارگيري کالاهاي غير نفتي 40 درصد رشد و کالاهاي نفتي 1/60 درصد رشد را نسبت به بازه زماني يادشده نشان مي دهد.

مدير کل بنادرودريانوردي استان سيستان و بلوچستان با اشاره به افزايش 22.2 درصدي پهلوگيري شناورهاي ورودي بالاي هزار تن و افزايش 22.5 درصدي شناورهاي خروجي بالاي هزار تن؛ ميزان رشد تخليه و بارگيري کانتينر (TEU) طي مدت مذکور را نسبت به زمان مشابه 73 درصد اعلام کرد.

وي خاطرنشان کرد: رشد عملياتي بندر چابهار نشان از هدف‌گذاري اصولي سازمان بنادرودريانوردي در توسعه عمراني و تجهيزاتي، اعمال تخفيفات و تسهيلات ويژه و پيگيري توافقنامه موسوم به «توافقنامه چابهار» و همچنين توانمند ساختن بندر شهيد بهشتي در تخليه و بارگيري و انتقال کالاهاي ترانزيتي در اين بندر استراتژيک بوده که امروزه پهلوگيري کشتي‌هاي با آبخور بالا و بهره مندي از پيشرفته ترين تجهيزات استراتژيک موجبات کاهش قيمت تمام‌شده و کاهش زمان انتقال کالا به بازارهاي هدف شده است.

منبع: سازمان بنادر و دريانوردي

1397/09/13
مشکلات بخش حمل‌و‌نقل برطرف شود

محمدرضا بهرامن، رئيس خانه معدن ايران در نامه‌اي خطاب به دبير کل اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تهران درباره اثرات منفي نرخ ارز و نحوه تخصيص از دولتي و تاثير آن بر حمل‌ونقل به‌طور مفصل توضيحاتي ارائه داد و درباره مشکلات ايجاد شده هشدار داد.

در بخشي از اين نامه آمده است: تخصيص ارز و دسته‌بندي‌هاي جناحي و نادرست با بحث نرخ تاثيرگذاري تخريبي در بدنه عوامل اقتصادي گرديد به‌طوري‌که در بخش حمل‌ونقل بين شرکت‌هاي دولتي و خصوصي اختلاف فاحش در پرداخت و دريافت ارز به وجود آمد. عدم پيش‌بيني به‌موقع و کنترل انجمن‌هاي وابسته به حمل‌ونقل براي دريافت‌ها و پرداخت‌ها بين صاحبان کالا و شرکت‌هاي حوزه حمل‌ونقل، عدم حمايت و برنامه‌ريزي دولت و انجمن‌هاي خصوصي و تخصصي در حوزه حمل‌ونقل به‌منظور ايجاد اتاق بحران به جهت مقابله با تحريم‌ها و شرايط اورژانسي در مقابل فشارهاي بين‌المللي و بالا رفتن هيجانات کاذب و تمايل زنجيره تامين به افزايش صعودي و بي‌حساب نرخ حمل‌ونقل و عوامل وابسته به آن گوياي ميزان افسارگسيختگي اين بخش استراتژيک و کليدي است.

سپس به افزايش بيش‌ازحد نرخ مصوب کرايه حمل از بندرها، اختلال در تامين به‌موقع نهاده‌ها، اخذ مبالغ اضافي توسط برخي باربري‌ها و شرکت‌هاي حمل‌ونقلي و مشکلات حمل‌ونقل ريلي در انتقال کالاها اشاره شده است.

در پايان اين نامه اين‌چنين ذکر شده است: هشدار جدي مي‌دهيم که در آينده‌اي نزديک حمل‌ونقل جاده‌اي در بخش بار، خودبه‌خود زمين‌گير خواهد شد و اين موضوع مي‌تواند فاجعه‌بار باشد، چرا که در اين صورت چند صد هزار راننده و خانواده‌هاي آنان دچار مشکل خواهند شد.

منبع : تين نيوز

1397/09/13
خود تحریمی ها، دست اندازی برای حمل و نقل برون مرزی
دبير انجمن صنفي حمل‌ونقل بين‌المللي ايران، مي گويد: پيش از آنکه تحريم‌هاي خارجي بر روي حمل و نقل برون مرزي کشور تاثير بگذارد،‌ تحريم هاي داخلي براي اين بخش مشکل ساز شده است.

«محمدجواد عطرچيان» عنوان کرد: در سالهاي اعمال تحريم عليه ايران، ما به تجربه هاي ارزشمندي دست پيدا کرده ايم که اگرخود تحريمي ها کاهش پيدا کند، مي توانيم از اين تجربه ها در بخش هاي مختلف اقتصادي از جمله حمل و نقل برون مرزي استفاده کنيم.

وي درباره ميزان تاثيرگذاري تحريم‌ها بر روي حمل‌ونقل برون‌مرزي، گفت: تحريم‌هاي خارجي تاثير بسزايي بر روي صنعت حمل و نقل کشور داشته است، اما تحريم هاي داخلي نيز مشکلات زيادي را در بخش حمل و نقل بين المللي بوجود آورده است .

دبير انجمن صنفي حمل‌ونقل بين‌المللي ايران با بيان اينکه شرکت هاي حمل و نقل به کار در شرايط تحريم آشناهستند، اضافه کرد: سالهاست کشور با تحريم‌هاي مختلف دست و پنجه نرم مي‌کند و شرکت‌هاي حمل و نقل تجربه آن را دارند که در شرايط تحريم چگونه به کار خود ادامه دهند.

عطرچيان تصريح کرد: با اينوجود، افزايش قيمت ارز و ابلاغ بخشنامه ها و دستورالعمل هاي غيرکارشناسي، منجر به‌‌‌‌‌‌‌‌معطلي کاميون‌ها در مبادي ورودي کشور شده است.

دبير انجمن صنفي حمل‌ونقل بين‌المللي ايران با بيان اينکه معطلي کاميون ها آسيب زيادي به بخش حمل و نقل کشوروارد مي کند، افزود: در شرايطي که انتقال کالا از کشورهاي اروپايي تا مرز بازرگان يک هفته زمان مي برد، توقف کاميون در گمرکات ورودي کشور 2 هفته طول مي‌کشد.

** خطر جايگزيني ناوگان حمل و نقل خارجي

عطرچيان يکي ديگر از معضلات حمل ونقل را قيمت بالاي سوخت عنوان کرد و گفت: قيمت عرضه سوخت به کاميون‌هاي ايراني دقيقا برابر با قيمت سوخت به کاميون‌هاي خارجي محاسبه مي‌شود و دراين زمينه نيز هيچ‌گونه حمايتي از صادرکننده و حمل کننده ايراني نمي شود.

وي اظهار داشت: به اين ترتيب، ‌عملا ناوگان کشورهاي خارجي جايگزين ناوگان ايراني خواهد شد.

دبير انجمن صنفي حمل‌ونقل بين‌المللي ايران ادامه داد: کاميون‌هايي که داراي باک 800 ليتري هستند نمي توانندبه قدر کفايت با قيمت جايگاه – هر ليتر 600 تومان - سوخت مورد نياز خود را تامين کنند؛ درصورتي که در کشور‌هاي خارجي، يارانه‌هايي را نيز براي حمل و نقل بين المللي در ‌نظرمي‌گيرند.

عطرچيان در رابطه با سايرمشکلات حمل ونقل کشور نيز گفت: از مشکلاتي ديگر که در اين صنعت وجود دارد مي توان به ماليات بر ارزش افزوده، مشکلات بيمه تامين اجتماعي، مشکلات بانکي، مبادلات کرايه حمل و خدمات حمل و نقل ارزي و اخذ کرايه اشاره کرد .

منبع: پايگاه خبري بازرگانان ايران

1397/09/12
جابه‌جایی یک میلیون و ۳۰۰ هزار TEU کانتینر در بندر شهید رجایی

مديرکل بنادرودريانوردي هرمزگان از تخليه و بارگيري يک‌ميليون و 328 هزار TEU کانتينر طي هشت‌ماهه سال جاري در بندر شهيد رجايي خبر داد.

 اله‌مراد عفيفي‌پور با ارائه تازه‌ترين آمار و ارقام از عملکرد کانتينري بندر شهيد رجايي طي هشت‌ماهه سال 97، اظهار داشت: در اين دوره زماني، درمجموع يک‌ميليون و 328 هزار و 702 TEU کانتينر(هر تي اي يو معادل يک کانتينر بيست فوت) در اين بندر تخليه و بارگيري شد.

عفيفي‌پور خاطرنشان کرد: از مجموع 981 هزار و 546 TEU کانتينر پر تخليه و بارگيري شده، 242 هزار و 939 TEU مربوط به محموله‌هاي ترانزيتي بوده است .

به گفته مديرکل بنادرودريانوردي هرمزگان، حجمي بالغ‌بر 165 هزار و 341 TEU کانتينر طي هشت‌ماهه امسال از طريق اصلي‌ترين بندر کانتينري ايران به ساير بنادر منطقه ترانشيپ شده است.

از جابه‌جايي بالغ‌بر 249 هزار و 149 TEU کانتينر حامل کالاهاي صادراتي و 279 هزار و 652 TEU کانتينر وارداتي طي هشت ماه گذشته خبر داد.

وي در پايان  يادآور شد: بندر شهيد رجايي با بهره‌مندي از پيشرفته‌ترين پايانه‌هاي کانتينري و برخورداري از تجهيزات روز دنيا، به‌عنوان بزرگ‌ترين و پيشرفته‌ترين بندر کانتينري ايران محسوب مي‌شود که تخليه و بارگيري بيش از 80 درصد کالاهاي کانتينري درسطح بنادر کشور را پشتيباني مي‌کند.

منبع: اداره‌کل بنادرودريانوردي هرمزگان

1397/09/11
تکذیب ادعای بخشودگی جرائم ترخیص کالا به نقل از رئیس کل گمرک ایران
گمرک ايران ادعاي بخشودگي جرائم ترخيص کالا به نقل از رئيس کل گمرک ايران را تکذيب و اعلام کرد : رئيس کل گمرک ايران در مراسم معارفه خود اصلا چنين مطلبي را مطرح نکرده و نسبت دادن اين مطلب به رئيس کل گمرک ايران تکذيب مي شود .

روابط عمومي گمرک ايران در پاسخ به گزارش روزنامه آفتاب يزد تحت عنوان " وعده هاي گمرکي جديد قابل اجرا نيست " توضيحاتي ارائه داد و با اعلام اينکه محتواي اين گزارش غير واقعي و نادرست است ، تصريح کرد : مهدي مير اشرفي رئيس کل گمرک ايران در مراسم تکريم و معارفه مطلبي در رابطه با بخشودگي جرائم ترخيص کالاهاي داراي مشکل ترخيص بيان نکرده و اساسا گمرک جريمه اي بابت تاخير در ترخيص کالا اعمال نمي کند و نسبت دادن ادعاي وعده رئيس کل گمرک ايران در اين خصوص کذب محض است . اشاره رئيس کل گمرک ايران در اين مراسم به ارائه تسهيلات گمرکي بيشتر با استفاده بهتر از ظرفيت هاي گمرکي در رابطه با اعمال قانون سازمان هاي متعدد در ترخيص کالا و پيچيدگي تجارت در ايران بوده و وي در سخنان خود تصريح کرد که يکي از موانع ما در توسعه تجارت تعدد سازمان هاي همجوار است که ممکن است شرايط را براي ما سخت کند و در اين زمينه بايد چالش هاي ميان سازمان ها رفع شود.

منبع: گمرک نيوز
1397/09/11
حضور بیش از ۲۰۰ شرکت داخلی و خارجی در نمایشگاه بین‌المللی حمل‌ونقل ۹۷

دبيراجرايي سومين نمايشگاه حمل‌ونقل و صنايع وابسته از برگزاري اين نمايشگاه در تاريخ 25 الي 27آذرماه سال جاري در مصلي امام خميني (ره) خبر داد و گفت: تاکنون بيش از200شرکت فعال و معتبر داخلي و خارجي در حوزه‌هاي مختلف حمل‌و‌نقل، مشارکت خود را براي حضوردر اين دوره ازنمايشگاه اعلام کرده‌اند .

غلامرضا رضائيان با اشاره به برگزاري سومين نمايشگاه بين‌المللي حمل‌و‌نقل و صنايع وابسته ( Iran Trans Expo 2018 ) اظهارداشت: اين دوره از نمايشگاه يکي از معتبرترين نمايشگاه‌هاي تخصصي کشور با حمايت وزارت راه و شهرسازي و فدراسيون جهاني راه،همکاري وزارتخانه ها، سازمان ها، انجمن‌هاو اتحاديه‌هاي مرتبط به مناسبت هفته حمل‌و‌نقل از تاريخ 25 الي 27 آذر ماه سال جاري در محل شبستان اصلي مصلاي امام خميني ( ره) تهران برگزار مي‌شود.

وي افزود: هدف از برگزاري اين نمايشگاه ايجاد فرصتي براي معرفي آخرين دستاوردها، توانمندي‌ها و فناوري‌هاي حمل‌و‌نقل کشورو آشنايي بيشتر کارشناسان و مديران کشور با فن‌آوري‌هاي روز صنعت حمل‌و‌نقل،راهسازي و راهداري با حضور شرکت‌ها و موسسات بين‌المللي همچنين هيئت هاي بازرگاني و تجاري بين‌المللي است.

دبير اجرايي سومين نمايشگاه بين‌المللي حمل‌ونقل و صنايع وابسته گفت: اين نمايشگاه شامل بخش‌هاي متنوعي از صنايع و حوزه‌هاي مرتبط با حمل‌ونقل شامل زميني (راه‌آهن و جاده‌اي)، دريايي، هوايي و عمليات حمل‌و‌نقل،راهسازي،راهداري و صنايع وابسته است.

به گفته رضائيان؛ تاکنون بيش از 200شرکت فعال و معتبر در حوزه‌هاي حمل‌و‌نقل،خودروهاي سبک و سنگين، حمل‌و‌نقل هوشمند،راهسازي، قير و آسفالت، مجلات،پيمانکاران، مهندسين مشاور، تجهيزات ايمني راه‌ها،نشريات و استارتاپ‌هاي حوزه حمل‌و‌نقل در سومين نمايشگاه بين‌المللي حمل‌ونقل وصنايع وابسته مشارکت کرده‌اند.

وي با توجه به حمايت‌هاي به‌عمل‌آمده ازسوي وزارت راه و شهرسازي، سازمان‌ها، نهادها‌، انجمن‌ها، اتحاديه‌ها و بخش خصوصي ازبرگزاري اين دوره از نمايشگاه گفت: فرصت ايده‌آلي جهت ديدار مديران ومتخصصان ارشد دولتي با بخش خصوصي، همچنين ارائه توليدات و دستاوردهاي شرکت‌هاي مرتبط اين صنعت باحضور مديران، کارشناسان و سرمايه‌گذاران فراهم مي‌شود.

دبير اجرايي اين نمايشگاه در ادامه بااشاره به برنامه‌هاي تدارک ديده‌شده در حين برگزاري اين رويداد بين‌المللي بيان داشت: يکي از مهم‌ترين برنامه‌ها، برگزاري کارگاه‌هاي آموزشي است که موجب اشتراک تفکري جديد و ايجاد فرصتي برجسته به‌ منظور نمايش ويترين ملي از حمل‌و‌نقل کشور وهمچنين ارائه دستاوردها و توانمندي‌هاي صنعت حمل‌و‌نقل کشور خواهد بود.

رضائيان نمايشگاه سوم را بهترين فرصت جهت روابط تجاري، برقراري روابط جديد و حفظ روابط گذشته صنعت حمل‌ونقل عنوان کرد ويادآور شد: در دوره گذشته اين نمايشگاه، مذاکرات بسياري شکل گرفت که منجر به عقدقراردادهاي متعددي شد و شرکت‌هاي فعال متعددي با استفاده از توانايي‌ها وپتانسيل‌هاي خود توانستند با بازارسازي و بازاريابي، مشتريان ويژه‌اي براي محصولات و خدمات خودپيدا کنند.

پيش بيني مي شود  بازديدکنندگان اين نمايشگاه عمدتاً فعالان برجسته داخلي و بين‌المللي در حوزه حمل‌ونقل اعم ازحمل‌ونقل،زميني (راه‌آهن و جاده‌اي)، حمل‌ونقل دريايي، حمل‌ونقل هوايي و عمليات حمل‌ونقل،راهسازي، راهداري و صنايع وابسته باشند.

علاقه‌مندان نيز جهت کسب اطلاعات بيشترمي‌توانند با دبيرخانه اجرايي نمايشگاه به شماره 9-22893008 تماس حاصل کرده و يا به سايت اينترنتي نمايشگاه به آدرس  www.irantransexpo.com   مراجعه کنند .

منبع: پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي


1397/09/11
چرخ لنگ حمل‌و‌نقل جاده‌ای با کمبود مواد اولیه تایر

نگراني افزايش قيمت تاير و يا کمبود لاستيک براي سامانه حمل‌ونقل جاده‌اي موضوعي حائز اهميت بوده که به افزايش نگراني‌هاي فعالان اين بخش دامن مي‌زند.

نايب رئيس کميسيون تخصصي حمل‌ونقل و ترانزيت اتاق تعاون ايران عنوان کرد که با کمبود مواد اوليه و توقف توليد تاير، نارضايتي بخش حمل‌ونقل جاده‌اي افزايش خواهد يافت.

محمدرضا آل‌سارا نايب رئيس کميسيون تخصصي حمل‌ونقل و ترانزيت اتاق تعاون ايران در خصوص اظهارات مطرح شده از سوي رييس انجمن صنعت تاير مبني بر اتمام مواد اوليه شرکت‌هاي توليدي تا يک ماه آينده اظهار داشت: نگراني افزايش قيمت تاير و يا کمبود لاستيک براي سامانه حمل‌ونقل جاده‌اي موضوعي حائز اهميت بوده که به افزايش نگراني‌هاي فعالان اين بخش دامن مي‌زند.

آل‌سارا با بيان اين‌که بيش از 80 درصد جابه‌جايي بار ومسافر توسط بخش تعاون جاده‌اي صورت مي‌گيرد، گفت: لاستيک يکي ازضروريات حوزه حمل ونقل جاده‌اي است؛ بنابراين در صورتي‌که حمايت‌هاي لازم از مديران ذيربط داخلي صورت نگيرد، مديريت ضعيف و طرح‌هاي کارشناسي‌نشده تاثيرات منفي گذاشته و قطعا ابراز نارضايتي بخش حمل ونقل را گسترش خواهد داد.

وي افزود: چنان‌چه در شرايط فعلي مديران ذيربط موظف و مکلف به حمايت ازتوليدات داخلي باشند، قطعا با اقدامات مثبت صورت گرفته، گراني‌ها در بخش توليد،  شبکه گسترده توزيع بخش تعاون و هم‌چنين جامعه مصرف کاهش خواهد يافت.

منبع: تين نيوز

1397/09/11
آغاز همکاری های گمرکات ایران و چین برای ارائه تسهیلات به شرکت های معتبر
مذاکرات موافقتنامه شناسايي متقابل شرکتهاي معتبر (AEO) ميان گمرکات ايران و چين کليد خورد.
در اين ارتباط يک سند همکاري زمانبندي شده براي انعقاد موافقتنامه توسط عبدالعزيز يوسفي از مسئولان ارشد دفتر همکاري هاي بين الملل گمرک ايران و مقامات گمرک چين تهيه و امضا شد.

منبع: گمرک نيوز
1397/09/08
بازگشایی مرز ماهیرود و از سرگیری روند افزایشی صادرات

‌مدير پايانه‌مرزي ماهيرود گفت: با توجه به رفع محدوديت و ممنوعيت واردات کالا توسط گمرکات افغانستان در اواسط آبان ماه سال ‌جاري روند صادرات محمولات سوختي از پايانه مرزي ماهيرود به حالت عادي بازگشته است.

علي اکبر مزيدي در خصوص بازگشايي و ازسرگيري روند صادرات از پايانه مرزي ماهيرود، اظهارکرد: محدوديت و ممنوعيت اعمال شده از 25 شهريورماه جاري توسط گمرک افغانستان بر برخي کالاهاي خاص وارداتي، نزديک به دو ماه به طول انجاميد که با پيگيري‌هاي به عمل آمده و رايزني‌هاي اعمال شده با طرف افغاني و انعکاس مشکلات عديده ايجاد شده براي رانندگان و ناوگان هر دو طرف، مجددا در 14 آبان ماه جاري مرز ماهيرود به روي کالاهاي صادراتي مورد نظر بازگشايي شد.

مدير پايانه‌مرزي ماهيرود، افزود: پايانه مرزي ماهيرود (ميل 78) تنها معبر رسمي فعال در خراسان جنوبي است که در فاصله 200 کيلومتري مرکز استان و130 کيلومتري مرکز استان فراه (افغانستان) واقع شده است.

مزيدي، تردد در پايانه مرزي ماهيرود در هشت ماهه سال گذشته، 16 هزار و 929 سفر کاميون صادرات و در سال 97، 16929 سفر کاميون صادرات و ميزان ترانزيت را 64 سفر کاميون بيان کرد.

وي بيان کرد: ميزان کاهش تردد در سال 97 نسبت به سال 96 در بحث صادرات 22 درصد است، که عمده ترين کالاهاي صادراتي از پايانه مرزي ماهيرود محمولات سوختي به ميزان 327 هزار و يک تن بوده است.

مدير پايانه‌مرزي ماهيرود با ابراز رضايت از بازگشايي مرز، تصريح کرد: کالاهاي صادراتي مشمول اعمال محدوديت و ممنوعيت ورود به افغانستان از مرز ماهيرود عبارت از کاشي و سراميک، سيمان، آهن آلات و محمولات سوختي بودند.

مزيدي ادامه داد: به اين ترتيب صادرات اين نوع کالاها مجددا برقرار و اميدواريم با رشد روزافزوني که در صادرات در آينده اي نزديک ايجاد خواهد شد، شاهد افزايش ميزان ميل و رغبت تجار افغاني براي سرمايه گذاري در بخش حمل و نقل بين الملل استان باشيم.

وي در بخش حمل و نقل مسافر، اظهار کرد: علي رغم وضعيت حمل کالا در مرز ماهيرود تردد مسافر در بخش حمل و نقل بين ‌ الملل مسافر از رونق قابل توجهي برخوردار بوده است، به طوري که تردد در هشت ماهه سال جاري شامل  26 هزار و 467 نفر مسافر بوده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزايش 42 درصدي تردد مسافر روبرو بوده ايم.

مدير پايانه‌مرزي ماهيرود ميزان تردد مسافر در آبان ماه 96 را 2483 نفر مسافر و آبان ماه امسال را 3052 نفر مسافر اعلام و خاطرنشان کرد: اين ميزان تردد نسبت به سال 96، 23 درصد افزايش داشته است.

منبع: خبرگزاري ايسنا

1397/09/07
کشف بیش از 5 تن دانه خشخاش توسط ماموران گمرک
ماموران گمرک اينچه برون موفق به کشف 5233 کيلو گرم دانه خشخاش از يک کاميون شدند.

 ماموران گمرک اينچه برون در استان گلستان در بازرسي از محموله يک کاميون تريلر چادري بيش از 5 تن دانه خشخاش را در اين کاميون کشف کردند. بر اساس اين گزارش ماموران گمرک اينچه برون با هوشياري و رصد يک کاميون و دربررسي اسناد و مدارک محموله به آن مشکوک شده و به بازرسي آن اقدام کردند. در اين بازرسي مشخص شد، بيش از 5 تن دانه خشخاش در محموله تريلر جاسازي شده بود.

اين محموله در يکي از کشورهاي همسايه بارگيري و در حين خروج از مرز اينچه برون با دقت و هوشياري ماموران اين گمرک کشف شده و به مراجع قضايي تحويل داده شد.
به گزارش روابط عمومي گمرک ايران، اينچه برون نقطه صفر مرزي استان گلستان و يکي از مرزهاي گمرکي ميان ايران و ترکمنستان است.

منبع: گمرک نيوز
1397/09/07
توقف کامیونها در مرز بازرگان به دلیل مطالبه غیر قانونی ثبت سفارش در مرز

به گزارش روابط عمومي انجمن صنفي شرکتهاي  حمل ونقل بين المللي ايران يونس جاويد  رئيس انجمن صنفي شرکتهاي حمل و نقل بين المللي ايران در خصوص مطالبه ثبت سفارش کالا در مبادي ورودي توسط گمرکات اجرايي و درخواست اجراي کنوانسيون تير توسط مقامات گمرکي مطالبي را اظهار داشت .
يونس جاويد بيان کرد: مسئولين  گمرک بازرگان تاکنون به موجب بخشنامه هاي صادره اقدام به مطالبه ثبت سفارش کالاهاي وارداتي براي مناطق آزاد تجاري و مناطق ويژه اقتصادي را کرده اند که از تاريخ30 آبان سال جاري براساس دستور العمل داخلي صادره گمرک بازرگان اقدام به مطالبه ثبت سفارش کليه کالاهاي وارداتي به مقاصد داخلي ايران اعم از مناطق ويژه اقتصادي وآزاد تجاري و گمرک را نموده که منجر به توقف کاميونها در مرز شده است.

وي اظهار داشت: اصولاً کالاهايي که تحت شرايط اعتبار اسنادي خريداري مي شوند قبلا ثبت سفارش آنان در سازمان صمت انجام شده و بعدا اقدام به گشايش اعتبار اسنادي در بانکهاي کشور ميگردند. لذا مطالبه ثبت سفارش براي کالاهاي خريداري شده تحت شرايط اعتبار اسنادي در مرز ورودي ضرورتي نداشته و مسبوق به سابقه در هيچ کشوري نيست.بعضي از اقلام همچون موارد استثناء شده  در ماده 5 آيين نامه اجرايي قانون مقررات صادرات  و واردات (بند 5 ماده 5) نيازي به ثبت سفارش ندارند.
کالاهايي که درچارچوب قانون به عنوان ورودموقت جهت پردازش وارد کشور شده است و بعدا تحت عنوان صادرات خارج ميگردد نيازي به ثبت سفارش ندارد.
کالاهاي وارده تحت عنوان ورود موقت که جهت عرضه در نمايشگاههاي بين المللي واردکشور ميگردد و مجددا به کشور مبدا مرجوع ميگردند.
در ادامه رئيس انجمن صنفي شرکتهاي حمل و نقل بين المللي ايران  عنوان کرد: مشکلات مطرح شده بالا  ضمن ايجاد حق توقف و افزايش قيمتهاي تمام شده کالا،   موجب تاخير حمل کالا و افزايش نارضايتي صاحبان کالا شده و مشکلات مرز بازرگان را دامن زده  است. لذا با توجه به تحريم هاي اعمال شده وشرايط اقتصادي شرکتهاي حمل و نقل بين المللي در تامين کالا براي رانندگان شاغل در خطوط بين المللي همواره با مشکل مواجه مي باشند ، انتظار دارد مسئولين محترم اجرايي کشور چنانچه تسهيلاتي براي فضاي کسب و کار ايجاد نمي کنند حداقل ازصدور دستورالعمل داخلي سليقه اي و دست و پا گير و آني خودداري کرده و عرصه را براي شرکتهاي حمل و نقل بين المللي و صاحبان کالا تنگ نکنند، اگر ارائه ثبت سفارش کالا در مبادي ورودي به تشخيص دولت الزامي مي باشد مراتب بايد به طريق مقتضي به اتاق بازرگاني منعکس و درخواست گردد و موضوع را به اطلاع صاحبان صنايع و تجاررسانده و پس از تعيين مهلت مناسب نسبت به اجراي دستور العمل اقدام نمايند.

در نهايت تقاضا داريم با توجه به مشکلات و ايجاد نارضايتي در بخش حمل و نقل بين المللي کشور ، دولت عاجلاً بايد نسبت به برداشتن محدوديت سليقه اي درخواست ثبت سفارش در مرز بازرگان اقدام نمايد.

1397/09/06
مسکو به دنبال رشد 30 درصدی مبادلات تجاری با ایران است

رئيس کميسيون حمل و نقل و ساخت و ساز دوماي روسيه اعلام کرد: اين کشور در انتظار رشد بيش از 30 درصد مبادلات تجاري خود با ايران در سه سال آينده است.
«يوگني موسکويچف» دوشنبه شب با بيان اين مطلب افزود: براي تقويت همکاري ها در نخستين گام احداث خطوط آهن را در دستور کار قرار داده ايم.
وي ادامه داد: از طرفي با جمهوري آذربايجان توافق کرده ايم تا از طريق اين کشور ترانزيت آزاد محموله به ايران صورت گيرد و به همين دليل حجم محموله ها که امروز به ايران منتقل مي شود و از اين کشور به روسيه حمل مي شود در سال هاي 2019 تا 2021 ، 30 درصد رشد خواهد کرد.
مسائل مربوط به حمل کالاها بين روسيه، ايران و جمهوري آذربايجان هفته گذشته در چارچوب «هفته حمل و نقل-2018» مورد بررسي قرار گرفت.
سه طرف (ايران، روسيه و آذربايجان) با اشاره به ضرورت افزايش حجم انتقال محموله هاي تجاري، براي ايجاد گروه کاري به منظور توسعه ساختارهاي نظارت بر اين موضوع توافق کردند.
علاوه بر آن سه کشور در چارچوب هفته حمل و نقل درخصوص نحوه انتقال کالا از هند به ايران و روسيه تبادل نظر کردند.
گذرگاه بين المللي شمال -جنوب از قلمرو ايران، جمهوري آذربايجان و روسيه مي گذرد.
شرکت خطوط آهن روسيه در پايگاه اينترنتي خود در گزارشي خاطرنشان کرده است: بخش زميني راهگذر شمال-جنوب در روسيه از ساحل درياي خزر تا مرز فنلاند حدود سه هزار کيلومتر است.
گفتني است، راهگذر شمال - جنوب ارتباط ترانزيتي کشورهاي شمال اروپا و روسيه را از طريق ايران و درياي خزر به کشورهاي حوزه اقيانوس هند، خليج فارس و جنوب آسيا برقرار مي‌ کند.
در اين ميان اتصال خليج فارس و بندر چابهار در ساحل شرقي درياي عمان براي مبادله کالا به شرق کشور و همسايه‌هاي شرقي و آسياي ميانه نقش مهمي ايفا مي کند.
اين راهگذر مهمترين حلقه تجارت بين آسيا و اروپا به شمار مي رود که در مقايسه با مسيرهاي سنتي از نظر مسافت و زمان تا 40 درصد کوتاه تر و از نظر هزينه تا 30 درصد ارزان تر است.
راهگذر شمال- جنوب يکي از مسيرهاي مهم ترانزيتي در آسياي ميانه است و کشورهاي واقع در مسير، با تشکيل اتحاديه و انعقاد قراردادهاي همکاري در رقابتي همه‌جانبه به توسعه و تجهيز بندرها، جاده‌ها، پايانه ها و مسيرهاي ريلي خود مي‌ پردازند.
در صورت فعال شدن همه حلقه‌هاي اين زنجيره، انتقال کانتينر از بندر بمبئي هند به مسکو در روسيه نزديک به يک ماه زمان نياز دارد، در حالي که ترانزيت کانتينري مشابه از طريق درياي بالتيک با افزايش 20 درصدي هزينه حمل و نقل همراه است.
ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه در سفر به جمهوري آذربايجان در ماه سپتامبر گذشته و پس از ديدار با الهام علي اف رئيس جمهوري آذربايجان، به وزارت حمل و نقل، توسعه اقتصادي و شرکت راه آهن روسيه دستور داد تا اول ماه دسامبر (روز شنبه هفته آينده) طرح مشروحي را براي اجراي پروژه رهگذر بين المللي شمال-جنوب تدوين و آماده کنند.

منبع: خبرگزاري اينترفاکس

1397/09/06
کشف قاچاق انسان توسط ماموران گمرک در یک تانکر سوخت
ماموران گمرک از يک محموله وارداتي 14 تبعه يکي از کشورهاي همسايه را دستگير کردند که قاچاقچيان انسان اين افراد را که شامل کودک و زن بودند در داخل تانکر سوخت گازوئيل مخفي کرده بودند . با کشف اين محموله قاچاق انسان تعداد کشفيات گمرک از ابتداي سال به 247 مورد رسيده است.

 ماموران گمرک ماهيرود با کمک تيم عمليات سمگا در بازرسي از تانکر سوخت گازوئيل 14 تبعه خارجي براي ورود غير قانوني به کشور را شناسايي کردند.

اين‌محموله وارداتي حامل گازوئيل بود که اين 14 نفر در داخل تانکر سوخت به طور ماهرانه اي مخفي شده و قصد ورود غير قانوني به کشور را  داشتند.
ماموران گمرک ماهيرود ابتدا با کنترل سيستمي اسناد و مدارک از طريق سامانه جامع امور گمرکي به اين کاميون مشکوک شده و‌ سپس با کمک تيم عمليات سمگا در بازرسي از آن 14 نفر را شناسايي و‌دستگير کردند.
گمرک ماهيرودي در نقطه صفر مرزي و در مرز ايران و افغانستان واقع شده است.

منبع: گمرک نيوز
1397/09/06
اولویت های گمرک از نگاه رئیس کل جدید
رئيس کل جديد گمرک ايران ، اولويت هاي گمرک را تشريح کرد .
توسعه و تسهيل تجارت ، هوشمند سازي گمرک، بهبود معيشت کارکنان ، حمايت از تعرفه هاي منطقي به سمت توليد داخلي از جمله اولويت هاي گمرک از نگاه رئيس کل جديد است.

 دکتر مهدي مير اشرفي در مراسم معارفه خود به عنوان رئيس کل جديد گمرک با اشاره به عملکرد مثبت رئيس کل سابق گمرک گفت: آقاي عسگري مديري اخلاقمدار، کارمندمدار و سالم است و از تجربيات ايشان در گمرک استفاده خواهيم کرد.

رئيس کل جديد گمرک به موقعيت ايران در دنيا و منطقه اشاره کرد و گفت: ايران در موقعيت جغرافيايي ويژه و خاص قرار دارد و با توجه به اين موقعيت بايد تجارت را توسعه دهيم چرا که در دنيا رشد تجارت از رشد اقتصاد پيشي گرفته است. کشورها با شناخت موقعيت جغرافيايي تجارت خود را توسعه مي دهند،  کشورهايي مانند سوئيس با وجود اينکه راه آبي ندارند اما بزرگترين خط دريايي را در دنيا دارد .

معاون وزير اقتصاد با بيان اينکه 90  درصد تجارت دنيا با حمل و نقل دريايي است، گفت: ما با توجه به اينکه 3 هزار کيلومتر مرزآبي داريم بايد از اين موقعيت استقاده کرده و بر روي توسعه تجارت دريايي خود تمرکز کنيم.

مير اشرفي ادامه داد: يکي از موانع ما در توسعه تجارت تعدد سازمان هاي همجوار است که ممکن است شرايط را براي ما سخت کند و در اين زمينه بايد چالش هاي ميان سازمان ها رفع شود.

وي افزود: در پياده سازي سامانه هاي گمرکي و الکترونيکي کردن گمرک اقدامات بسيار خوبي در گمرک انجام شده است اما در روند هوشمند سازي در ابتداي راه هستيم. درهمين حال تلاش مي کنيم از همکارهاي منطقه اي و ظرفيت کنوانسيون هاي بين المللي در تسهيل تجارت استفاده کنيم.

معاون وزير اقتصاد گفت: گمرک چندين سال است که جلوگيري از جعل اسناد را هدف خود قرار داده و در اين راستا با استفاده از پنجره واحد تجارت فرامرزي جعل اسناد گمرکي به کمترين حد رسيده است و جعل را به صورت ريشه اي و بنيادين از بين برده ايم.

ميراشرفي تاکيد کرد: نگاه گمرک به تعرفه ها، منطقي است و با اين نگاه از تجارت حمايت مي کند. البته گمرک به عنوان سازمان تصميم گير معافيت ها نيست اما به سازمانهاي مربوطه، پيشنهاد معافيت براي توليدکنندگان را مي دهد.

رئيس کل جديد گمرک ايران ؛ توسعه سرمايه انساني، بهبود معيشت کارکنان ، شايسته سالاري، ايجاد انگيزه و حفظ روحيه نقادي را  از ديگر اولويت هاي گمرک دانست.

منبع: گمرک نيوز
1397/09/06
استفاده از قابلیت ترانزیت در صدر برنامه‌ها قرار گیرد

وزير راه و شهرسازي ضمن اشاره بر لزوم ايجاد يک شرکت حمل و نقل ترکيبي، اظهار کرد: ظرفيت‌سازي براي استفاده از قابليت ترانزيت و ايجاد نقش پايدار آن بايد در صدر برنامه‌ها قرار گيرد.

محمد اسلامي در سيزدهمين همايش بين‌المللي سواحل، بنادر و سازه‌هاي دريايي با بيان اينکه علي‌رغم دارا بودن ثروت در حوزه دريا آنطور که بايد رشد نکرده‌ايم، گفت: امروز خدا را شاکر هستيم که در توسعه دريايي به باور مشترک رسيده‌ايم.

وي با اشاره به قرار گرفتن کشور در شديدترين شرايط تحريم‌هاي غيرقانوني، عمر تاريخي ايران و سرمايه انساني آن را يادآور شد و تاکيد کرد: قبل از ميلاد مسيح اين ايرانيان بودند که کانال سوئز را ايجاد کردند.

وزير راه و شهرسازي با بيان اينکه ذخاير عظيم و سرمايه انساني همواره به عنوان قدرت تاثيرگذار مطرح خواهد بود، خاطر نشان کرد: به منظور تحقق ظرفيت‌هاي دريانوردي بايد به همه اين ظرفيت‌ها توجه شود.

اسلامي تاکيد کرد: ايجاد يک شرکت حمل و نقل ترکيبي که قدرت ترانزيت را به منصه ظهور برساند، بايد مورد اهتمام ويژه قرار گيرد.

وي همچنين لزوم بهره‌مندي از کريدور دريايي شمال جنوب با استفاده از تعهد چندجانبه با کشورهايي همچون هندوستان و روسيه را يادآور شد و گفت: پيشبرد پروژه‌هاي توسعه‌اي در اين زمينه بايد مورد توجه قرار گيرد.

وزير راه و شهرسازي همچنين ضرورت توسعه دريانوردي در درياي عمان را يادآور شد و افزود: در اين زمينه کريدورهايي که ايران را به کشورهاي همجوار متصل مي‌کند و نيز ظرفيت شرکت‌ها و پارک‌ها بايد مورد توجه قرار گيرد.

اسلامي در همين زمينه ايجاد زمينه براي توسعه منابع انساني شرکت‌هاي کارآمد را مهم عنوان کرد و گفت: شرايط تحريم شرايطي است که بايد با حرکت قاطع‌تر و استفاده از همه داشته‌ها آن را پشت سر بگذاريم.

منبع: خبرگزاري ايسنا

1397/09/05
اتصال بندر بزرگ نینگبو چین به بندرکاسپین با ارسال اولین محموله کالایی

رئيس هيأت مديره و مديرعامل سازمان منطقه آزاد انزلي از ارسال اولين محموله کالايي از بندر بزرگ نينگبو چين به بندر کاسپين از مسير کريدور جديد چين - قزاقستان - انزلي خبر داد .

 رضا مسرور با بيان اينکه اين محموله از بندر نينگبو (Ningbo) در شمال شرق چين براي انتقال از مسير اين کريدور جديد ارسال شده و از طريق ريل به بندر آکتائو قزاقستان و با کشتي وارد بندر کاسپين مي‌شود، تصريح کرد: محموله هاي قبلي اين کريدور از مرکز و غرب چين به ايران حمل شده بود و اهميت اين محموله جديد به دليل مبدا آن در شرق چين است که نشان دهنده مزيت اين مسير براي انتقال کالا از چين به ايران نسبت به مسيرهاي فعلي است .

مسرور با اشاره به سرمايه گذاري چند صد ميليارد دلاري چيني ها براي فعالسازي مسيرهاي جاده ابريشم جديد خاطرنشان کرد: انتقال کالا در مسير کريدور جديد چين و ايران، از مهمترين بندهاي تفاهم نامه همکاري مشترک منعقده في مابين سازمان منطقه آزاد انزلي و انجمن همکاري هاي اقتصادي و سرمايه گذاري چين و توافقات صورت گرفته با رييس اتاق بازرگاني چين براي بخش خصوصي بود که طي سفر ماه گذشته اينجانب به اين کشور و در جلسات تخصصي بر فعالسازي اين کريدور مهم ترازيتي که بخشي از کريدور جاده ابريشم جديد است تاکيد شد.

رئيس‌هيأت مديره و مديرعامل سازمان با اشاره به نقش اين کريدور در توسعه مبادلات تجاري‌کشور و ترانزيت کالاي کشور چين از مسير منطقه آزاد انزلي به کشورهاي همسايه ، اعلام کرد: در سفر روز گذشته دکتر نوبخت معاون محترم رئيس جمهور به استان گيلان که به منظور راه اندازي آزمايشي مسير ريلي قزوين -رشت –انزلي و بازديد از مسير احداث خط ريلي رشت به مجتمع بندري کاسپين و بندر انزلي صورت گرفت، مزاياي کريدور جديد ايران و چين که پس از چندين سال پيگيري از سوي اين سازمان راه اندازي شده است براي معاون رييس جمهور تشريح گرديد که با استقبال ايشان از اين مسر جديد حمل و نقل کالايي و تصريح بر نقش کريدور مزبور و منطقه آزاد انزلي در گسترش مبادلات دو کشور و توسعه تجارت در درياي خزر همراه شد.

دکتر مسرور در خصوص نوع و تعداد محموله در حال حرکت گفت: تعداد کانتيترهاي اين مرسوله 42 کانتينر 40 فوتي است که حاوي قطعات دوچرخه-لوازم موتورهاي صنعتي-کاغذ ديواري-لنت خودرو و.. به مقصد ايران است که از مسير ريلي به سمت بندر اکتائو حرکت نموده و تا 18 آذر ماه جاري محموله بارگيري شده توسط کشتي دوريتا در مجتمع بندري کاسپين پهلو گيري مي کند.

وي دليل اهميت اين محموله ترانزيت شده در مسير کريدور جديد ايران و چين را انتقال بار از شرقي ترين نقطه چين به عنوان منطقه اي کاملاً توسعه يافته اعلام کرد و افزود: مسير ترانزيتي چين(اروم چي)، قزاقستان (بندر آکتائو)،ايران (بندر کاسپين) به منظور ايجاد مسيرهاي جديد ترکيبي ميان ايران و چين با محوريت منطقه آزاد انزلي، افزايش ظرفيت حمل و نقل بار در درياي خزر از تير ماه سالجاري و با حضور معاون اول رييس جمهور و مقامات ملي و استاني و روساي اتاق بازرگاني چين با پهلوگيري نخستين کشتي‌تجاري در اين مسير در مجتمع بندري کاسپين به صورت رسمي شروع به کار کرده است.

گفتني است اين کريدور از چين شروع شده و از طريق خط ريلي چين- قزاقستان به بندر اکتائو در اين کشور مي رسد و با طي مسير در درياي خزر به بندر کاسپين متصل مي شود و با شروع فعاليت اين کريدور امکان ترانزيت10 ميليون تن کالا فراهم شده و مزيت اصلي اين کريدور، کاهش مسافت، زمان و هزينه حمل و نقل کالا نسبت به مسير موجود از طريق درياي زرد، اقيانوس هند و بندرعباس در جنوب ايران است.

نينگبو شهري در شمال شرقي استان ججيانگ چين در 25 کيلومتري درياي شرقي چين و به عنوان يکي از بنادر صنعتي و تجاري مهم اين کشور از قرن هفتم تا به امروز شناخته ميشود و آن را نمونه کوچکي از شهر شانگهاي در اقتصاد چين قلمداد مي کنند و بندر نينگبو از لحاظ توان عملياتي در ارسال محموله هاي بازرگاني رتبه دوم جهان را به خود اختصاص داده است.

منبع: خبرگزاري ايلنا

1397/09/05
انتقاد از اخذ ما‌به‌ التفاوت نرخ گازوئیل از رانندگان خودروهای ترانزیت

نماينده آستارا در مجلس از اخذ ما‌به التفاوت نرخ گازوئيل از رانندگان خودروهاي ترانزيت داخلي و خارجي، انتقاد کرد.

ولي داداشي نماينده مردم آستارا در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اخذ ما‌به التفاوت نرخ گازوئيل از رانندگان خودروهاي ترانزيت داخلي و خارجي در مبدا خروج و ورود کشور، گفت: برخي مسئولان با اتخاذ سياست‌هاي غلط، دست به خود تحريمي عجيبي زده‌اند.

وي با بيان اينکه آمريکا ناوگان دريايي و صنايع هوايي ما را تحريم کرده است، افزود: متاسفانه ما هم با اخذ ما‌به التفاوت نرخ گازوئيل از رانندگان خودروهاي ترانزيت داخلي و خارجي در مبدا خروج و ورود کشور، ناوگان زميني کشور را با دست خودمان تحريم کرده ايم.

نماينده مردم آستارا در مجلس با بيان اينکه از رانندگاني که توليدات صادراتي را به خارج از کشور حمل مي‌کنند ما‌به‌التفاوت سوخت 2 هزار و هفتصد توماني دريافت مي‌شود، اظهار داشت: در شرايط تحريم وزارتخانه‌هاي نفت، راه و کشور نه تنها نبايد اين اقدام را انجام دهند، بلکه بايد با بسته‌هاي مشوق حمايتي و با قرار دادن گازوئيل به قيمت داخلي از رانندگان وسايل نقليه سنگين حمايت کنند.

داداشي تاکيد کرد:همچنين از سوي ديگر رانندگان خودروهاي ترانزيت خارجي که وارد کشور شده و سوخت گيري مي‌کنند نيز بايد ما‌به التفاوت 4 هزار و ششصد توماني بپردازند که اين اقدامات کاملا غير فني و اصولي است.

وي اضافه کرد:در نتيجه به دليل اينکه ما براي رانندگان آنها ما‌به التفاوت در نظر گرفته‌ايم؛ در کشورهاي ديگر هم در هر مبدا ورود و خروج 50 دلار معادل ششصد هزار تومان از راننده ايراني دريافت مي‌شود .

عضو کميسيون اصل نود مجلس با تاکيد بر اينکه اي اقدامات با عنوان مقابله با تحريمها و جلوگيري از قاچاق سوخت انجام مي‌شود، گفت:اما اين اقدام سبب نارضايتي رانندگان و بعضاً تجمع آنها در مرزها و همچنين باقي ماندن کالاهاي صادراتي در پشت مرزها شده است که لازم است هر چه سريعتر به اين مسئله رسيدگي شود.

داداشي با تاکيد بر اينکه اگر مسئولان وزارت راه و نفت و شرکت پخش و پالايش اين مسئله را حل نکند و بسته مشوق حمايتي در اختيار رانندگان ندهند، باعث نارضايتي رانندگان مي شود، تصريح کرد: اگر اين مشکل حل نشود بنده به اتفاق ديگر نمايندگان اين موضوع را از طريق سوال از مسئولان ذيربط و ساير ابزارهاي نظارتي مجلس پيگيري مي‌کنيم.

منبع: خبرگزاري تسنيم

1397/09/03
استقبال سرمایه گذاران از ترانزیت محمولات فرآورده های نفتی در بندر امام خمینی(ره)

 

معاون امور بندري واقتصادي اداره کل بنادر و دريانوردي استان خوزستان گفت: دوره آموزشي مديريت پايانه هاي نفتي بنادر با هدف ارتقاي ايمني در عمليات تخليه و بارگيري فرآورده هاي نفتي برگزار شد .

  ايرج مديري با اشاره به اهميت تخليه و بارگيري محموله هاي فرآوردههاي نفتي در بنادر و فعاليت پايانه هاي اختصاصي اين نوع کالا در مجتمع   بندري امام خميني ( ره) تصريح کرد : طي دوره آموزشي مديريت پايانه هاي نفتي بنادر تازه ترين اصول واستانداردهاي عمليات تخليه و بارگيري مواد نفتي با حضور کارشناس حمل و نقل دريايي کشور  بحث و بررسي شد .

وي افزود : بازديد ازصنايع نفتي همجوار و پايانه هاي تخليه و بارگيري مواد نفتي فعال در اين مجتمع بزرگ بندري به منظور آشنايي با فرآيند عملياتي انبارش، تخليه و بارگيري ايمن فرآوردههاي نفتي از بخش هاي عملي اين دوره آموزشي بود .

مديري با اشاره اهميت روزافزون تخليه و بارگيري فرآورده هاي نفتي در زنجيره جابجايي کالا و لزوم ارتقاي کيفي حمل و نقل اين نوع محمولات، تصريح کرد : با توجه به استقبال سرمايه گذاران ازترانزيت محمولات فرآورده هاي نفتي و ايجاد ارزش افزوده در اين بخش، لزوم فراگيري وارتقاي دانش حرفه اي در حوزه عمليات تخليه و بارگيري مواد نفتي بيش از پيش احساس مي شود .

معاون امور بندري واقتصادي همچنين حرکت به سمت تخصصي تر شدن بنادر و بهره گيري از دانش روز  براي ارائه خدمات با کيفيت به منظور جلب رضايتمندي صاحبان کالا را از اهم اهدافي برشمرد که در پي برگزاري اين دوره   آموزشي تخصصي دنبال شد.

منبع: سازمان بنادر و دريانوردي

1397/09/03
کشف بزرگترین محموله مواد مخدر توسط مأموران گمرک ایران
ماموران گمرک جمهوري اسلامي ايران در گمرک آستارا موفق به کشف 320 کيلوگرم هروئين شدند.

 اين محموله مواد مخدر در داخل پاکت‌هاي سيمان صادراتي به وزن 65تن، جاسازي شده بود. سوادگران مرگ براي گمراه نمودن سگ‌هاي موادياب گمرک ايران محموله را به فلفل و ادويه‌جات آغشته نموده بودند، وليکن هوشياري مربيان سگ‌هاي موادياب، بهره‌گيري از شاخص‌هاي خطر و مديريت مدبرانه منجر به اين کشف مهم شده است. در  اين عمليات مرزباني مستقر در منطقه همکاري و هماهنگي مؤثري با گمرک آستارا داشته است.

منبع: گمرک نيوز
1397/09/01
خط آهن قزوین-رشت هزینه حمل بار درمسیری بین المللی را 30 درصدکاهش می دهد

مدير عامل شرکت ساخت و توسعه زير بناهاي حمل ونقل با اشاره به اهميت خط آهن قزوين - رشت در مسير کريدور شمال - جنوب گفت: در مسير کريدور شمال - جنوب پس از افتتاح خط آهن قزوين - رشت در صورتي که ما بتوانيم خط آهن بين رشت تا آستارا را تکميل کنيم، هزينه حمل بار در اين مسير بين المللي بين آسيا تا اروپا 30 درصد کاهش مي يابد.

خيرالله خادمي روز پنجشنبه در جريان افتتاح آزمايشي خط آهن قزوين - رشت که با حضور نوبخت رييس سازمان برنامه و بودجه صورت گرفت، عنوان کرد: ارزش روز خط آهن قزوين رشت بين سه هزار و 500 تا چهار هزار ميليارد تومان برآورد مي شود.
معاون وزير راه و شهرسازي با بيان اينکه يک هزار و 850 ميليارد تومان براي آماده سازي اين خط آهن هزينه شده است، اظهار داشت: براي تکميل اين پروژه ملي تا سال 92 حدود 700 ميليارد تومان هزينه شد اما از سال 92 تاکنون يک هزار و 100 ميليارد تومان ديگر به اين پروژه منابع مالي اختصاص يافت اما ارزش روز اين پروژه بين سه هزار و 500 تا چهار هزار ميليارد تومان برآورد شده است.
وي يادآور شد: اين مسير ريلي پس از عبور از منطقه البرز به لحاظ مهندسي، فني و زمين شناسي يکي از زيباترين مسير ريلي است که استان گيلان و ادامه آن در جنوب استان اردبيل را به شبکه ريلي متصل مي کند.
به گزارش ايرنا، سير نخستين قطار مسافري به صورت آزمايشي در مسير راه آهن قزوين - رشت صبح پنجشنبه با حضور محمدباقر نوبخت معاون رئيس جمهوري و رئيس سازمان برنامه و بودجه انجام شد.
خط آهن 165 کيلومتري قزوين - رشت به صورت يک خطه براي حمل بار و مسافر از ايستگاه سياه چشمه در قزوين آغاز و با عبور از منطقه کوهين، لوشان، منجيل، رودبار و امامزاده هاشم به شهر رشت مي‌رسد.
50 درصد اين خط در دشت، 10 درصد آن در تپه ماهور و 40 درصد در مناطق کوهستاني قرار گرفته و 80 پل به طول 13 هزار متر و پنجاه و سه متر و تونل به طول 22 هزار متر از مشخصات فني اين پروژه ملي است.
عمليات ريل گذاري اين محور از سال 91 آغاز شد و با تکميل آن هم اکنون اين مسير ريلي که مرکز استان گيلان را به شبکه سراسري ريلي کشور متصل مي کند، آماده بهره برداري است.
احداث اين پروژه ملي به لحاظ حمل و نقل بار و مسافر و اتصال استان گيلان به شبکه ريلي و به دليل ايجاد يک کريدور ريلي بين المللي در مسير شمال به جنوب براي صادرات و ترانزيت کالا از خليج فارس به طرف روسيه کشورهاي آسياي ميانه و اروپا از اهميت زيادي براي جمهوري اسلامي ايران برخوردار است.
پل شاهرود در مسير خط آهن قزوين - رشت به طول 600 متر با معماري قديمي يکي از زيباترين ابنيه هاي اين خط است که با هزينه اي معادل 140 ميليارد ريال توسط شرکت خدمات مهندسي خط و ابنيه راه آهن در کنار آزادراه قزويت - رشت احداث شده است.
در بازديد نوبخت از اين خط ريلي و سير آزمايشي اولين قطار مسافري در اين مسير مدير عامل راه آهن، مدير عامل شرکت ساخت و توسعه زير بناهاي حمل و نقل، معاونين وزيران راه شهرسازي، تعدادي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي او را همراهي مي‌کنند.

منبع: خبرگزاري ايرنا

1397/09/01
همکاری ایران و روسیه در هر ۴ حوزه حمل و نقل

  وزير راه و شهرسازي با اشاره به همکاري ايران و روسيه در حمل‌ونقل ريلي، دريايي، جاده‌اي و هوايي گفت: براي توسعه شبکه ريلي و استفاده از ظرفيت کريدور شمال-جنوب برنامه‌ريزي شده است.

 محمد اسلامي، وزير راه و شهرسازي پس از ديدار با همتايان روسي خود، از راه هاي گسترش کريدور شمال و جنوب و منافع آن براي کشورهاي همجوار و عضو اين کوريدور خبر دارد.

اسلامي ضمن اهميت کوريدور شمال و جنوب گفت: موضوع مهمي که امروز ميان ايران و روسيه وجود دارد، در اين است که در هر 4 فصل حمل و نقل شامل دريايي، ريلي، هوايي و جاده اي داراي همکاري هاي خوبي هستيم، اين همکاري ها حول محور کريدور شمال جنوب، بايد تقويت شود تا انگيزه و علاقه مندي و منافعي براي ساير کشورها نيز به همراه دارد که در اجلاس هاي سه جانبه ميان ايران و هند، روسيه، ايران، آذربايجان و روسيه مطرح مي شود. به ويژه اعضاي کوريدور شمال-جنوب که ايران روسيه و هند و11 کشور ديگر را شامل مي‌شوند، مي توانند مسائل مهم را به اشتراک گذاشته و مورد گفت‌وگو قرار دهند.

وي ادامه داد: موضوعي که در اين سفر بيشتر بر آن تمرکز داشته ايم، بحث هاي مربوط به حمل و نقل ريلي است. قراردادهايي که روسيه با ايران منعقد کرده و همچنين قراردادهاي جديدي که در حال گفتگو بر سر آنها هستيم، همه اينها از جمله مواردي است که ميزان جا به جايي بار را به شدت گسترش مي دهد و سطح کارکرد اقتصادي حوزه حمل و نقل را در اين کوريدور به معناي واقعي، ارتقا مي بخشد.

وزير راه و شهرسازي افزود: جمهوري اسلامي ايران براي دريافت کالاهاي کشورهاي عضو و سايرکشورها از بنادر جنوبي خود، زمينه هاي زيادي را فراهم کرده است. ما بندر چابهار را که تنها بندر اقيانوسي جمهوري اسلامي ايران است را گسترش داديم. چند ماه گذشته اين بندر با حضور رياست جمهوري ايران افتتاح شد،همچنين  طرح توسعه ريلي و جاده اي که بتوانيم به طريق آن بارهاي کشورهاي ذينفع و علاقه مند را دريافت کنيم و بتوانيم به شمال انتقال بدهيم را توسعه داده ايم.

منبع: اسپونتيک

1401خرداد
1401فروردین
1400اسفند
1400آذر
1400آبان
1400مهر
1400شهریور
1400مرداد
1400تیر
1400خرداد
1400اردیبهشت
1400فروردین
1399اسفند
1399بهمن
1399دی
1399آذر
1399آبان
1399مهر
1399شهریور
1399مرداد
1399تیر
1399خرداد
1399اردیبهشت
1399فروردین
1398اسفند
1398بهمن
1398دی
1398آذر
1398آبان
1398مهر
1398شهریور
1398مرداد
1398تیر
1398خرداد
1398اردیبهشت
1398فروردین
1397اسفند
1397بهمن
1397دی
1397آذر
1397آبان
1397مهر
1397شهریور
1397مرداد
1397تیر
1397خرداد
1397اردیبهشت
1397فروردین
1396اسفند
1396بهمن
1396آذر