اخبار
 1397/11/17  تاریخ خبر
تصویر مراودات تجاری ایران و پاکستان
نمايندگان بخش‌خصوصي و دولتي ايران و پاکستان در نشستي در اتاق تهران به بررسي مشکلات موجود در زمينه تجارت دو کشور پرداختند و قول همکاري براي تسهيل مراودات تجاري دادند. در همايش مشترک اتاق بازرگاني تهران و سفارت پاکستان در ايران که با حضور جمعي از فعالان اقتصادي از دو کشور برگزار شد، وضعيت تجارت دو طرف و ظرفيت‌هاي مشترک همکاري‌ها در حوزه‌هاي اقتصادي مورد بررسي قرار گرفت.

 در اين همايش سفير جمهوري اسلامي پاکستان در تهران از اعطاي ويزاي 6 ماهه يا يک‌ساله چند بار ورود (Multiple) به تجار و بازرگانان ايراني که از سوي اتاق تهران معرفي‌نامه داشته باشند، خبر داد. خانم رفعت مسعود همچنين از اجراي کارنه‌تير در مسير ترانزيتي ايران و پاکستان و عبور اولين کاميون ايراني به پاکستان براساس کنوانسيون TIR خبر داد. او همچنين اعلام کرد که اقدامات براي حرکت هفتگي 6 قطار باربري و کانتينربر ميان زاهدان و کويته پاکستان در دست انجام است. در اين نشست که رئيس اداره امور پاکستان وزارت امورخارجه و نماينده دفتر آسيا و اقيانوسيه سازمان توسعه تجارت نيز حضور داشتند، فرصتي ايجاد شد تا تجار و بازرگانان ايراني مسائل و مشکلات تجارت با پاکستان را با مسوولان ايراني و سفير پاکستان در تهران در ميان بگذارند. در ابتداي اين گردهمايي، محمدرضا بختياري، معاون امور بين‌الملل اتاق تهران با اشاره به روابط ديرينه ايران و پاکستان، گفت: پاکستان يکي از شرکاي تجاري مهم ايران محسوب ‌مي‌شود و صادرات ايران به اين کشور در سال گذشته، حدود يک ميليارد دلار برآورد شده است. البته توقع از حجم تجارت دو کشور بيش از اينهاست و انتظار اين است که با افزايش مراودات، ارزش تجاري ايران و پاکستان افزايش پيدا کند. او با بيان اينکه تجارت ايران و پاکستان در سال 1396 افت قابل‌توجهي را تجربه کرد، ادامه داد: تجارت دو کشور پيش از سال 1396، بالغ بر يک ميليارد دلار بود اما در اين سال به 600 ميليون دلار کاهش پيدا کرد. بررسي آمار مبادلات ايران و پاکستان در10 ماهه سال‌جاري نشان ‌مي‌دهد که سطح مناسبات تجاري از مرز يک ميليارد دلار عبور کرده است و حجم تجارت نسبت به سال 1396 حدود 42 درصد رشد کرده است.  دبيرکل اتاق تهران نيز به برقراري صلح و آرامش ميان دو کشور ايران و پاکستان در طول تاريخ اشاره کرد و گفت: ظرفيت‌هاي بزرگي براي همکاري‌هاي مشترک دو کشور در حوزه‌هاي اقتصادي فراهم است، از اين رو دو کشور بايد به سمت برقراري تجارت آزاد گام بردارند و براي اجرايي کردن آن نيز دولت‌هاي دو کشور بايد همت کنند.

بهمن عشقي با اشاره به اقتصاد رو به رشد پاکستان و بيان برخي شاخص‌هاي اقتصادي اين کشور در سطح بين‌المللي افزود: به‌رغم همسايگي و قرابت ملت‌هاي دو کشور، مناسبات اقتصادي و تجاري ايران و پاکستان در سطح پاييني برقرار است که بايد دلايل آن موشکافي شود. در ادامه اين جلسه، خانم رفعت مسعود، سفير پاکستان در ايران با بيان اينکه واردات پاکستان از ايران، طيف گسترده‌اي از کالاها اعم از محصولات پتروشيمي، کشاورزي، سراميک و فرش است، ادامه داد: اما واردات ايران از پاکستان شامل اقلام محدودي در حوزه منسوجات و کشاورزي ‌مي‌شود. نتيجه آنکه صادرات ايران به پاکستان ظرف 9 ماه گذشته از آوريل تا دسامبر، 18 درصد رشد داشته و صادرات پاکستان به ايران طي همين مدت با کاهش34  درصدي روبه‌رو شده و به همين دليل موازنه تجاري به نفع ايران است.  سفير پاکستان در ايران ادامه داد: اين براي من مايه تعجب است که ايران به‌عنوان کشوري که در معرض تحريم بوده، توانسته است موازنه تجاري با پاکستان را به نفع خود حفظ کند و متاسفانه ما نتوانسته‌ايم صادرات بالايي به ايران داشته باشيم. وي با اشاره به اينکه در سال 2006ميان دو کشور موافقت‌نامه ترجيحي به امضا رسيده است، در اين باره توضيح داد: اين موافقت‌نامه به‌رغم آنکه فهرست کالاها نيز در آن نهايي شد، هنوز اجرايي نشده است. در آخرين مذاکرات وزراي خارجه دو طرف، عنوان شد که ايران ‌مي‌خواهد به فهرست موافقت‌نامه ترجيحي اقلامي اضافه کند. اما از نظر من بهتر است به جاي اجراي چنين موافقت‌نامه‌اي به سوي تجارت آزاد حرکت شود تا به اين ترتيب مشکلات غيرتعرفه‌اي بازرگانان دو طرف نيز برطرف شود. رفعت مسعود با اشاره به اينکه بخشي از تجارت دو کشور از طريق راه‌آهن و کاميون انجام ‌مي‌گيرد، ادامه داد: ميان ايران و پاکستان کنوانسيون TIR به امضا رسيده است و همان‌طور که کاميون‌هاي ايراني توانسته‌اند وارد پاکستان شوند، اميدواريم کاميون‌هاي پاکستاني نيز امکان ورود به خاک ايران را بيابند.

منبع: روزنامه دنياي اقتصاد