اخبار
 1400/03/08  تاریخ خبر
همکاری‌های گمرکی و تجاری ایران و ارمنستان افزایش می‌یابد
مناسبات گمرکي و تجاري جمهوري اسلامي ايران و جمهوري ارمنستان در پي سفر هيئت بلندپايه گمرکي اين کشور به تهران و گفت‌وگو با مقامات کشورمان توسعه خواهد يافت.
 "ادوارد هوانيسيان"، رئيس کميته درآمدهاي دولتي جمهوري ارمنستان و هيئت همراه در نشستي که با حضور دکتر مهدي ميراشرفي، معاون وزير اقتصاد و رئيس کل گمرک ايران در محل ستاد مرکزي گمرک جمهوري اسلامي ايران برگزار شد، آمادگي کشورش را براي توسعه و تقويت همکاري‌هاي گمرکي في‌مابين اعلام کرد.
براساس اين گزارش در اين نشست طرفين ضمن ابراز خرسندي از توسعه روابط و همکاري‌هاي گمرکي و تجاري، بر لزوم نهايي شدن توافقات قبلي دو کشور ازجمله پروتکل تبادل الکترونيکي اطلاعات گمرکي و موافقت‌نامه امضا شده دروازه مشترک مرزي نوردوز - مغري تأکيد کردند.
 سند پروتکل تبادل الکترونيکي اطلاعات گمرکي بين گمرک جمهوري اسلامي ايران و جمهوري ارمنستان هشتم اسفند ماه سال 1396 در ايروان و به دنبال آن  سند الزامات فني سيستم تبادل الکترونيکي اطلاعات پيشرفته مابين گمرکات دو کشور در تاريخ بيست و هفتم آبان ماه سال 1398 به امضاي طرفين رسيد که نهايي و اجرايي شدن آن منجر به تسريع در ترخيص کالاهاي تجاري خواهد شد.
همچنين به موجب موافقت‌نامه استفاده از دروازه مشترک مرزي نوردوز- مغري که به امضاي مسئولان گمرکات دو کشور رسيده است دو کشور مي‌توانند به طور مشترک از دستگاه‌هاي ايکس‌ري کاميوني دو طرف استفاده کنند.
بر پايه اين گزارش برگزاري جلسات منظم ماهيانه بين مديران گمرکات مرزي، درخواست از گمرک ارمنستان براي پيوستن به کنوانسيون تير و کارنه دوپاساژ و CMR و آمادگي ايران براي حمايت از سرمايه‌گذاري و تأمين نيازهاي گمرک ارمنستان از  ديگر  مسايل مورد نظر در نشست رؤساي کل گمرکات دو کشور بود.
 دکتر مهدي ميراشرفي رئيس کل گمرک ايران در اين نشست با اشاره به  روابط خوب تجاري دو کشور گفت: خوشبختانه ايران و ارمنستان در موقعيت جغرافيايي بسيار مناسبي قرار گرفته‌اند و چنانچه اين موضوع مورد توجه قرار گيرد و در جهت انتفاع دو کشور گام برداريم، مي‌توانيم  سطح  مناسبات خود به ويژه  امور تجاري را ارتقا دهيم.
ميراشرفي گفت: ما با ارمنستان علاوه بر مشترکات فرهنگي و تاريخي در بحث اوراسيا هم داراي منافعي هستيم که اين امر مي‌تواند، شرايط موجود را به نفع دو کشور  تغيير دهد. تنها دروازه تجاري ما با اوراسيا از طريق مرز زميني ارمنستان است و ايران مي‌تواند از اين طريق به اوراسيا متصل شود.  
 مير اشرفي يادآور شد:
پنج سال پيش سندي به منظور تبادل الکترونيک اطلاعات بين گمرک ايران و ارمنستان مبادله شد و ما خواهان اين هستيم که اين سند به مرحله نهايي و اجرايي برسد. همچنين پنج سال پيش موافقت‌نامه استفاده از دروازه مشترک را با ارمنستان امضا کرديم که اجرايي شدن آن، سرعت در ترخيص کالا را در پي خواهد داشت.
ميراشرفي اضافه کرد: تقويت گمرکات نوردوز و مغري، موضوع ديگري است که علاوه بر  24 ساعته شدن، بايد با برگزاري جلسات هفتگي مورد پيگيري و اجرا قرار گيرد.
وي ياداورشد:کنوانسيون تير و کارنه دوپاساژ و "سي ام آر" در بحث تسهيل تجارت با اروپاي غربي يکي ديگر از موضوعاتي است که در صورت پيوستن ارمنستان به اين کنوانسيون‌ها، مي‌تواند به رفع مشکلات در جهت کاهش هزينه‌هاي تردد کمک کند.
رئيس کل گمرک کشورمان ضمن تشکر از حمايت‌هاي ارمنستان درخصوص کارآفرينان ايراني و بحث سرمايه‌گذاري دو طرف اظهار داشت: ما آمادگي داريم از طريق بخش خصوصي حمايت‌هاي گمرکي لازم را از گمرک ارمنستان به عمل آوريم و اگر مشکلي وجود داشته باشد براي رفع آن به شما کمک کنيم.
وي همچنين تأکيد کرد: در بحث مبارزه با قاچاق کالا، مايليم  همکاري‌هاي نزديک‌تري از طريق مبادله اطلاعات داشته باشيم تا قاچاق گمرکي به حداقل خود برسد.

رئيس کل گمرک ايران افزود:  فضاي محدود گمرک مغري و صعب‌العبور بودن مسير کوهستاني، گسترش فضا و بهبود جاده‌هاي مورد تقاضاي رانندگان کاميون‌‌ها را طلب مي کند.
بر پايه اين گزارش، ادوارد هوانيسيان، رئيس کميته درآمد هاي دولتي ارمنستان نيز ضمن ابراز خرسندي از برگزاري اين نشست، به حجم تجارت دو کشور  و  همچنين ميزان کالاهايي که از کشورهاي مختلف از طريق ايران به ارمنستان ترانزيت مي‌شود اشاره کرد و گفت:  تبادل الکترونيکي اطلاعات گمرکي مي‌تواند در مديريت گمرک و مديريت ترخيص کالا نقش محوري داشته باشد و باعث حل و فصل مشکلات شود.

وي افزود: در حال حاضر دريافت اطلاعات گمرکي به طور کامل صورت نمي‌گيرد و  اسنادي که بين دو کشور به امضاء رسيده مي‌تواند پايه و اساس تبادل اطلاعات گمرکي بين دو کشور باشد.
هووانيسيان گفت: از سال  1390  به اين سو در مورد همکاري‌هاي گمرکي، اسناد و توافق‌نامه‌هاي زيادي بين ايران و ارمنستان امضا شده که ما مي‌توانيم براساس آنها، همکاري‌هاي گسترده‌اي داشته باشيم و همه اين  اسناد و مدارک را در قالب ايجاد گروه‌هاي کارشناسي يا چارچوب‌هاي ديگري که پيشنهاد خواهد شد، اجرايي کنيم.
رئيس کميته درآمدهاي دولتي ارمنستان در خصوص اقداماتي که از سوي گمرک کشور متبوعش در چارچوب توافق‌نامه تبادل الکترونيکي اطلاعات گمرکي با ايران صورت گرفته اشاره کرد و افزود: در اين زمينه فعاليت‌هايي انجام شده و در سال 2019 سندي به امضا رسيد و پس از آن ملاقاتي در منطقه آرارات بين مقامات گمرک ايران و ارمنستان دو طرف انجام و توافق  شد تا فعاليت‌هاي ثمربخشي در اين زمينه داشته باشيم که اين امر به فعاليت‌هاي جدي از طرف ما و شما نياز دارد.

وي افزود: مبارزه با قاچاق کالا نيز در مرکز توجه ما قرار دارد  و اقدامات مناسبي در اين زمينه صورت گرفته که در کشف قاچاق مؤثر بوده و با توجه به اينکه موارد قاچاق کالا در مرز کم نيست، اگر آمادگي لازم وجود داشته باشد، ما مي‌توانيم اقدامات تکميلي را به صورت تشکيل گروه کاري مشترک در جهت مبارزه با قاچاق کالا مورد بررسي قرار دهيم. رييس کميته درآمد هاي دولتي گمرک ارمنستان همچنين گفت: ما قصد  داريم با احداث پايانه جديد و سرمايه گذاري ?? ميليون يورويي در پايانه مرزي مغري نسبت به توسعه تجارت با ايران اقدام کنيم.
اين گزارش حاکي است رئيس کل گمرک ايران نيز در ادامه اين نشست با بيان اينکه آينده خوبي در روابط دو کشور قابل پيش‌بيني است، به برخي از اقدامات  انجام شده در زمينه هوشمندسازي رويه‌ها و فعاليت‌هاي گمرک کشورمان و همچنين تسهيلات ايجاد شده براي فعالان مجاز اقتصادي و چگونگي حمايت از آنان اشاره کرد و گفت: ما  با کمک متخصصان دانشگاهي   سامانه‌اي بين گمرک و 15 سازمان ايجاد کرديم و در حال حاضر با تمامي سازمان‌ها مرتبط با تجارت در کشورمان به صورت الکترونيکي تبادل ديتا داريم که بعد از سيستم بانکي، بزرگترين سيستم تبادل ديتا  به شمار مي رود.
 ميراشرفي تصريح کرد:. ما در حال حاضر به هيچ وجه از کاغذ استفاده نمي‌کنيم و در بحث هوشمندسازي هم گمرک موبايل را ايجاد کرديم و شعارمان «گمرک  موبايل ،در هر زمان و هر جا » است.
.
شايان ذکر است در اين نشست آرتا شس تومانيان سفير جمهوري ارمنستان در تهران، گورشاهورديان و روديک ياراليان، دبير سوم سفارت ارمنستان در تهران، آشوت مراديان، معاون رئيس کل کميته ارمنستان و ادگار گورگيان، دبيرکل کميته درآمدي کشور ارمنستان از طرف ارمنستان و  نماينده وزارت امور خارجه، حسين کاخکي، مديرکل دفتر همکاري‌هاي بين‌الملل،علي اکبر شاماني، مديرکل دفتر صادرات،  ابراهيم نقدي، معاون حقوقي، فوزيه رسته، مديرکل دفتر توسعه و تجهيز، اورنگي، ناظر گمرکات آذربايجان  شرقي و  مديرکل تبريز، برادري، مدير گمرک نوردوز از طرف ايران حضور داشتند .

 براساس برنامه تنظيم شده، قرار است رئيس کميته درآمدهاي دولتي جمهوري ارمنستان و هيئت همراه در مدت اقامت دو روزه خود در تهران با برخي از مقامات اقتصادي کشورمان ازجمله دکتر پارسا رئيس کل سازمان امور مالياتي، مهندس شهرام آدم‌نژاد، معاون وزير راه و شهرسازي و مهندس خوانساري رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تهران ملاقات کند و در جمع فعالان اقتصادي ايراني حضور يابد.