آرشیو اخبار
.
1399/05/29
کدام مرز‌های کشور برای تجارت باز هستند؟

هدايتي گفت: تمامي مرز‌هاي ترانزيت جاده‌اي ايران به جز ترکمنستان باز و تردد کاميون‌ها در آنجا برقرار است.

 مديرکل ترانزيت حمل و نقل از سازمان حمل و نقل جاده اي با بيان اينکه هم اکنون تمامي مرزهاي ترانزيت ايران با کشورهاي مختلف باز شده است، گفت: به جز مرز ترکمنستان ساير مرزهاي کشور باز است و تردد رواني در اين مرزها انجام مي شود.

او ادامه داد: هم اکنون تمامي پروتکل هاي بهداشتي در مرزهاي کشور به صورت کامل رعايت مي شود و از سوي ديگر ايجاد تونل‌هاي ضدعفوني براي کنترل بيشتر در مرز بين کشورهاي در دستور کار قرار گرفته است.

مديرکل ترانزيت و حمل ونقل سازمان راهداري و حمل ونقل جاده اي با بيان اينکه تردد در برخي از مناطق افغانستان به حالت عادي بازگشته است، افزود: بخش عمده اي از جابجايي تجاري کالاها هم اکنون با کشور عراق و افغانستان صورت مي گيرد و خوشبختانه ترانزيت هم در اين بخش ها انجام مي شود.

او تاکيد کرد: هم اکنون ترددها و تخليه کالاها کاميون به کاميون هست و ايران هم در اين بخش در حال تلاش است.

هدايتي تاکيد کرد: اخيرا شلمچه در مرز عراق که بسته شده بود با رايزني هاي صورت گرفته بازگشايي شده و تعداد تردد کاميون ها در اين بخش در حال انجام است.  در کشور ترکيه و مرز بازرگان اين کشور محدوديت هاي به دليل کنترل ويروس کرونا ايجاد کرده اما در حال رايزني هستيم تا با ايجاد کنترل‌هاي بهداشتي بتوانيم با محدوديت از اين مرزها تردد کنيم.

هدايتي به جابه جايي مسافر از مرزهاي بين المللي اشاره کرد و گفت: جابه جايي مسافران هم اکنون از مرزها انجام نمي‌شود به صورت محدود تنها افرادي که تابعيت دوگانه دارند و يا تبعه کشور از جمله عراق و يا ترکيه هستند انجام مي شود.

او ادامه داد: هم اکنون در حال رايزني با بسياري از کشورها از جمله  ترکمنستان و ترکيه هستيم اما با اين وجود تردد در آنها وجود دارد البته  با همکاري  بسياري از دستگاه ها اين موضوع در حال رسيدگي است.

هدايتي همچنين درباره مرز ميلک و درگيري چند هفته پيش در کشور افغانستان هم گفت: اين مرز هم اکنون بازگشايي شده و تنها به دليل درگير رانندگان افغانستاني که خودروهايشان به دليل قاچاق توقيف شده بود  بسته شده بود اما خوشبختانه با پيگيري و  صحبت با رانندگان اين مرز باز شد.

او تصريح کرد: مدتي به دليل  ايجاد صف هاي طولاني از کاميون هاي ايراني و افغاني مشکلاتي ايجاد شده بود که هم اکنون  اين مشکل برطرف شده است.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

1399/05/29
در نشست توسعه همکاری‌های بندری و حمل و نقل دریایی بین دو کشور ایران و قزاقستان عنوان شد: افزایش تردد کشتی های رو-رو در دریای خزر
نشست توسعه همکاري هاي بندري و حمل و نقل دريايي بين دو کشور ايران و قزاقستان، با حضور خسرو سرايي؛ مديرکل ترانزيت، لجستيک و توافق نامه هاي سازمان بنادر و دريانوردي و خيرالدين نور کنکوف؛ معاون رئيس کميته حمل و نقل وزارت صنعت و توسعه زير ساخت هاي جمهوري قزاقستان، به صورت ويدئو کنفرانس برگزار شد.

در اين نشست که دو طرف بر گام هاي اجرايي جهت توسعه تجارت دريايي تأکيد داشتند، خسرو سرايي خاطرنشان کرد: با تغيير الگوي تجارت در درياي خزر و سرعت گرفتن حمل و نقل کانتينري و کالاهاي يخچالي، درصدديم با مشارکت در توسعه همکاري ها، زيرساخت هاي لازم را مهيا کنيم.

مديرکل ترانزيت ، لجستيک و توافق نامه هاي سازمان بنادر با بيان اينکه دو کشور ايران و قراقستان با امضاي موافقت نامه کشتيراني تجاري در سال 2015، همکاري هاي دو جانبه بسيار خوبي در حوزه حمل و نقل دريايي دارند، افزود: طي سال هاي گذشته، حمل و نقل ترانزيتي بين دو کشور رشد قابل توجهي داشته است و با بهبود فرايندها و توسعه زيرساخت هاي بندري و دريايي، اين روند، قابليت ارتقاي بيشتري خواهد داشت.

به گفته سرايي، يکي از رويکرد سازمان بنادر و دريانوردي در توسعه همکاري ها با طرف قزاقي، راه اندازي تردد کشتي هاي رو - رو ( کشتي هاي حمل خودرو) است.

استقبال بنادر قزاقستان از سرمايه گذاري هاي زيربنايي

به گزارش سازمان بنادر و دريانوردي، در اين نشست همچنين معاون رئيس کميته حمل و نقل وزارت صنعت و توسعه زير ساخت هاي جمهوري قزاقستان نيز با تأکيد بر اينکه مبادلات تجاري بين ايران و قزاقستان نبايد تحت تاثير شرايط ناشي از انتشار ويروس کوويد 19 قرار گيرد، گفت: بنادر آکتائو و کوريک از هر گونه طرح هاي سرمايه گذاري زيرساختي در زمينه هاي کانتينري و ايجاد خطوط کشتيراني رو – رو حمايت مي کند.

خيرالدين نور کنکوف با اشاره به اجراي پروتکل شانزدهمين نشست کميسيون همکاري در زمينه تجاري، اقتصادي، علمي، فني و فرهنگي بين ايران و قزاقستان، گفت: دولت قزاستان در طرح هاي توسعه اي خود به دنبال خريد 2 فروند شناور رو - رو تا دو سال آينده است.

بر اساس اين گزارش، در اين نشست دو طرف در خصوص « راه اندازي تردد شناورهاي رو – رو بين بنادر آکتائو و کوريک با بنادر شمالي ايران» و « تشکيل کارگروه مشترک طي يک ماه براي تهيه پيشنهادهايي در مورد راه اندازي تردد کشتي هاي رو- رو » توافق کردند.

همچنين دو طرف با تاکيد بر توسعه حمل و نقل کانتينرها با کشتي فيدر بين بنادر آکتائو و بنادر شمالي ايران، توافق کردند به منظور افزايش ترافيک کانتينرها، يادداشت تفاهمي نيز در اين راستا منعقد خواهند کرد.

افزون بر اين، دو طرف در حوزه امور دريانوردان و سند شناسايي گواهينامه هاي شايستگي دريانوردان، توافق کردند جهت آشنايي متقابل و  صدور ديپلم براي دريانوردان را بررسي و در صورت لزوم، کارگاه هاي آموزشي جهت اجراي کنوانسيون مذکور را برگزار کنند.

در اين نشست همچنين مديران کل بنادر اميرآباد، انزلي و نوشهر با تشريح عملکردها و روند فعاليت اين بنادر طي دو سال گذشته، در خصوص رويکردهاي توسعه اي و سرمايه گذاري در بنادر شمالي ايران توضيحاتي ارائه دادند.

در همين راستا، مجيد صابر؛ سفير جمهوري اسلامي ايران در قزاقستان نيز با اشاره به رويکرد دولت دوازهم براي توسعه روابط با همسايگان حوزه خزر، بر توسعه همکاري هاي تجاري و اقتصادي دو کشور ايران و قزاقستان، به ويژه در شرايط حساس کنوني تاکيد کرد.

در پايان اين نشست مديرکل ترانزيت، لجستيک و توافق نامه هاي سازمان بنادر با بيان اينکه جمهوري اسلامي ايران به توسعه روابط در حوزه تجارت دريايي با کشور قزاقستان مصمم است، اظهار داشت: حتما در کوتاه مدت، تردد کشتي هاي رو رو در درياي خزر را توسعه خواهيم داد.

سرايي با اشاره به آمادگي ايران جهت سرمايه گذاري مشترک دريايي و بندري به ويژه در خصوص ايجاد خط کشتيراني مشترک رو - رو ، تاکيد کرد: در همه بنادر ايران در جنوب خزر، امکان پذيرش کشتي هاي رو رو و قابليت عمليات کانتينري وجود دارد.

 معاون رئيس کميته حمل و نقل وزارت صنعت و توسعه زير ساخت هاي جمهوري قزاقستان نيز از پيشنهادهاي توسعه اي و سرمايه گذاري در بنادر و شرکت هاي کشيتراني ايراني استقبال کرد.

منبع:  پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي،

1399/05/27
بار عظیم ترانزیتی هند و روسیه از کریدور ایران عبور خواهد کرد

معاون وزير راه و شهرسازي گفت: در حمل و نقل ريلي مجموعه راه آهن جمهوري اسلامي ايران دستاوردهاي خوبي داشته که از جمله آن توافقات انجام شده با هند و روسيه است که بار عظيم ترانزيتي اين دو کشور از کريدور ايران عبور خواهد کرد.

 شرکت راه آهن جمهوري اسلامي ايران در محل اين مجموعه ميزبان اعضاي کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي بود که در اين حضور در جلسه اي با مديرعامل و مديران شرکت راه آهن برگزار کردند.

سعيد رسولي، مديرعامل شرکت راه آهن جمهوري اسلامي ايران و معاون وزير راه و شهرسازي با اشاره به اينکه در حمل و نقل ريلي اين مجموعه دستاوردهاي خوبي در داخل و در بحث بين المللي داشته اظهار داشت: در مسير هند به روسيه توافقات خوبي انجام گرفته  و بار عظيم ترانزيتي بين اين دو کشور از کريدور ايران عبور خواهد کرد.

وي ادامه داد: تمام تلاش در مجموعه راه آهن جمهوري اسلامي ايران است که از سرمايه امروز راه آهن به بهترين شکل ممکن بهره برده شود که اين شعار نبوده و در عمل به دنبال آن هستيم. در اين خصوص بحث ارتقاء سهم حمل و نقل ريلي برنامه ريزي انجام گرفته طي گزارشي به مجلس ارائه خواهد شد.

معاون وزير راه و شهرسازي با اشاره به اينکه از مجموع بارهاي جابجا شده در سال گذشته که 513 ميليون تن بار است، 208 ميليون تن در مسيرهايي بوده است که مبدأ و مقصد ريلي داشته، تصريح کرد: در اين رقم 28 ميليون تن بارهاي خرد است که ريل پسند نيستند.

وي ادامه داد: از 180 ميليون تن بار ريل پسند کشور 47 ميليون توسط حمل و نقل ريلي جابجا شده است که 33 درصد اين رقم را تشکيل مي‌دهد و بقيه از طريق جاده انجام شده است در حالي که تأکيد قانون گذار رسيدن سهم ريل به جابجايي 33 درصد کل بار کشور است.

وي ادامه داد: براي رسيدن به سهم حمل و نقل ريلي به حمل بار کشور بايد اتفاقاتي رخ دهد. سرمايه گذار ريلي نظير سرمايه گذار مناطق محروم مورد توجه باشد و ماليات بر ارزش افزوده صفر باشد.

رسولي اضافه کرد: فهرستي از مشکلات راه‌آهن را تهيه و در جاي جاي ساختمان راه‌آهن نصب کرديم. ما بايد در مسير مشخصي به سمت جلو حرکت کنيم.

معاون وزير راه و شهرسازي اظهار داشت: امسال در اولين جلسه شوراي مديران اعلام کرديم مقياس زمانبندي ساعات کاري ما ساعت، روز و هفته باشد.

وي ادامه داد: سازماندهي 651 دستگاه واگن مسافربري که در ايستگاه‌هاي اطراف تهران متوقف بوده‌اند، امسال به خوبي در حال انجام است.

منبع: وزارت راه و شهرسازي

1399/05/26
تردد در پایانه مرزی میلک به روال عادی در جریان است
معاون حمل و نقل اداره‌کل راهداري و حمل و نقل جاده‌اي سيستان و بلوچستان گفت: مراودات تجاري در پايانه مرزي ميلک بعد از انعقاد تفاهم‌نامه مشترک بين مسوولان اين استان و والي نيمروز افغانستان به صورت عادي در جريان است به طوريکه هم‌اينک روزانه حدود 300 دستگاه کاميون در اين پايانه مرزي در حال تردد هستند.

 تيمور باقري با بيان اينکه پايانه مرزي ميلک در محدوده شهرستان هيرمند و در جوار رودخانه مرزي و نزديک شهر زرنج مرکز ولايت نيمروز افغانستان قرار دارد، اظهارداشت: از ابتداي مرداد سالجاري و پس از گذشت 2 ماه از اجراي مصوبه کميسيون کالاي قاچاق سيستان و بلوچستان مبني بر توقف کاميون‌هاي افغانستاني که اقدام به قاچاق سوخت و کالا مي‌کردند عده اي از رانندگان و مالکان آن کشور با تجمع در ولايت نيمروز و انسداد معبر ورودي به ايران از ورود کاميون خالي به کشور جلوگيري و عملا موجب توقف مراودات تجاري دو طرفه شدند.

وي ادامه داد: در اين مدت رايزيني‌هاي فراواني از سوي مقامات کشور افغانستان انجام شد که نهايتا با اعزام هيئتي به سرپرستي معاون مالي والي نيمروز و همراهي تعدادي از تجار و مسوولان ادارات دولتي آن کشور و برگزاري نشست مشترک با هيات ايراني به سرپرستي معاون هماهنگي امور اقتصادي استاندار سيستان و بلوچستان ضمن پذيرش مشکلات ناشي از رفتار برخي از رانندگان متخلف افغانستان، در خصوص نظارت بيشتر بر رفتار رانندگان قول مساعد داده شد.

معاون حمل و نقل اداره‌کل راهداري و حمل و نقل جاده‌اي سيستان و بلوچستان تصريح کرد: در اين راستا هيئت ايراني نيز به منظور نشان دادن حسن نيت و با مساعدت استاندار با بخشش باقي مانده زمان توقيف با عودت کاميون‌هاي متوقف شده افغانستاني موافقت کرد که متعاقب آن فعاليت پايانه مرزي ميلک از 24 مرداد جاري به حالت عادي بازگشت.

وي حجم مبادلات تجاري از پايانه مرزي ميلک در چهار ماهه سالجاري را 411 هزار و567 تن کالا عنوان کرد و افزود: اين پايانه مرزي يکي از استراتژيک‌ترين مرزهاي سيستان و بلوچستان محسوب مي‌شود که به عنوان مهمترين مرز خشکي استان، دروازه ورود کشور افغانستان براي رسيدن به آب‌هاي آزاد است.

باقري با بيان اينکه مبادلات تجاري مرزي يکي از شاخص‌هاي اصلي در برقراري ارتباط بين کشورهاي همسايه است، اظهارداشت: با توجه به ظرفيت سيستان و بلوچستان در حوزه صادرات و ترانزيت و نتايج ارزشمند آن نظير کسـب درآمـد ارزي، ايجـاد فرصت‌هـاي شـغلي جديـد و افزايـش نفـوذ منطقه‌اي، رويکرد اين اداره‌کل در حوزه پايانه‌هاي مرزي بر پايه توسعه زيرساخت‌ها و گسترش مبادلات تجاري پايه ريزي شده است.

منبع: خبرگزاري ايرنا

1399/05/21
راهکار رانندگان برای جبران خسارت به محموله‌های ترانزیت چیست؟

در صورتي که بار حمل شده بيمه بوده و صورتجلسه حادثه تنظيم شده باشد، شرکت حمل و نقل ايراني موظف به اعلام به شرکت بيمه و دريافت خسارت از بيمه به نفع صاحب مال است.

رئيس هيئت‌ مديره انجمن صنفي شرکت‌هاي حمل‌ و نقل بين‌المللي ايران در مورد مشکل تخليه بار ترانزيت در صورت آسيب به محموله، گفت: در صورتي که بار حمل شده بيمه بوده و صورتجلسه حادثه تنظيم شده باشد، شرکت حمل و نقل ايراني موظف به اعلام به  شرکت بيمه و دريافت خسارت از بيمه به نفع صاحب مال است.

جواد سمساريلر پس از باز نشر فيلمي از وضعيت دشوار يک راننده ترانزيت در سليمانيه عراق عنوان کرد: در اين که راننده خط ترانزيت بايد محموله‌اي را که تحويل گرفته است، باهمان وضعيت زمان بارگيري به صاحب کالاي مشخص شده و مندرج در بارنامه و يا راهنامه تحويل بدهد، هيچ گونه شکي نيست.

وي افزود: در صورت از بين رفتن و يا آسيب به کالا در زمان ترانزيت، بايد دلايل آن مشخص و توسط پليس يا هر ارگان دولتي در کشوري که اتفاق در آن رخ داده صورتجلسه‌اي تنظيم و دلايل رخداد در آن درج شود.

اين مقام صنفي تاکيد کرد: بنابراين اول بايد مشخص شود که راننده در پيمان کدام شرکت حمل و نقل در مبدأ حمل بوده و شرکت مربوطه در زمان بارگيري و حمل محموله را بيمه CMR نموده است يا خير؟؟

سمساريلر عنوان کرد: در صورتي‌که بيمه داشته و صورتجلسه حادثه تنظيم شده باشد، شرکت حمل و نقل ايراني موظف به اعلام به  شرکت بيمه و دريافت خسارت از بيمه به نفع صاحب مال است.

به گزارش تين نيوز، چندي پيش يک راننده ترانزيت فيلمي از مشکلات خود در شهر سليمانيه عراق منتشر و براي حل اين مشکل از مسئولان دولتي استمداد کرد.

در اين فيلم که مربوط به 27 تيرماه است راننده ترانزيت در شرح رخداد گفت که بار خودروي خارجي از مرز پرويزخان به سليمانيه عراق بارگيري کرده و پس از خالي کردن بار، متوجه شده‌اند در گوشه سقف يکي از سواري‌ها تورفتگي ايجاد و ناخواسته خسارتي به بار وارد شده است.

اين راننده همچنين عنوان کرد که به دليل بروز اين خسارت  6 روز (تا زمان ارسال فيلم)  در پارکينگ سليمانيه زنداني و خسارتي حدود 5 هزار دلار برايش برآورد و عنوان شده بدون پرداخت اين خسارت به هيج وجه حق خروج ندارد.

اين راننده همچنين با بيان اين‌که در اين مکان نگهباني با اسلحه قرار داده‌اند که امکان خارج شدن از محوطه بدون پرداخت خسارت وجود نداشته باشد، گفت که با شرکت حمل و نقل در ايران تماس گرفته اما آنها نيز به او کنار آمدن با طرف عراقي و پرداخت خسارت را توصيه کرده‌اند.

وي افزود خسارت برآورد شده چيزي حدود 260 ميليون تومان و کل ارزش کاميون وي 400 ميليون تومان است.

منبع: تين نيوز

1399/05/21
افتتاح پروژه آزمایشی کریدور ترانزیتی ایران-افغانستان- ازبکستان
مديرکل ترانزيت گمرک گفت:کريدور ترانزيتي ايران - افغانستان-ازبکستان با عبور آزمايشي دو دستگاه کاميون از ايران به افغانستان و در نهايت ازبکستان به صورت آزمايشي فعال شد.

مصطفي آيتي مديرکل ترانزيت گمرک ايران اعلام کرد: براي اولين بار دو کاميون از مبدا گمرک شهيد رجايي بندرعباس به مقصد  ازبکستان از مسير افغانستان ارسال شد.
در پي موفقيت افتتاح کريدور کتاي و ارسال کالا از گمرک شهيد رجايي بندرعباس به مقصد قرقيزستان و تاجيکستان در 5 مرداد 99، اين بار محموله هاي ترانزيتي از اين گمرک، توسط دو دستگاه کاميون تحت صحابت کارنه تير با خروج از گمرک مرزي دوغارون و عبور از کشور افغانستان به مقصد ازبکستان ارسال شد.
 وي افزود:توسعه کريدورهاي ترانزيتي از مسير افغانستان به عنوان مسيري کوتاه و کم هزينه به مقصد کشورهاي آسياي ميانه، با استفاده از کارنه تير، مورد حمايت اکو, ايرو بوده و گمرک ايران با همکاري اتاق بازرگاني صنايع معادن و کشاورزي ايران، مصمم به توسعه آن با استفاده ار کارنه تير است.

مديرکل ترانزيت گمرک گفت:با افتتاح ازمايشي اين کريدور، به نظر مي رسد افغانستان عزم جدي در توسعه ترانزيت در قلمرو خود و اتصال کشورهاي اسياي ميانه به آبهاي جنوب از جمله بنادر خليج فارس و درياي عمان (چابهار) را دارد.
آيتي افزود:در پي فعال کردن کريدور حمل و نقل ترکيبي هند-چابهار-افغانستان با استفاده از کارنه تير، توسعه کريدورهاي جديد از طريق افغانستان  به مقصد کشورهاي آسياي ميانه، از سال 98 آغاز و با افتتاح کريدور کتاي و ارسال 7 دستگاه کاميون به تاجيکستان و قرقيزستان رسما اجرايي شد.  

کريدور جديد ايران - افغانستان - ازبکستان مي تواند بعنوان يک مسير جديد کوتاه و کم هزينه، نقش موثري در توسعه تجارت و همکاري هاي منطقه اي داشته و منجر به افزايش صلح و امنيت پايدار در افغانستان شود.

وي تصريح کرد: اهميت اين کريدور از آنجا بيشتر مي شود که ازبکستان اخيرا به درخواست اجراي پروژه تير الکترونيکي (eTIR) ج.ا.ايران پاسخ مثبت داده و با ايجاد زيرساختهاي لازم در نرم افزار آسيکوداي گمرک افغانستان، اجراي اولين کريدور الکترونيکي کارنه تير   eTIR Corridor (ايران-افغانستان-ازبکستان) در بين 76 کشور عضو کنوانسيون تير امکانپذير شد.          
مديرکل ترانزيت گمرک افزود: جمهوري اسلامي ايران، اقتصادي ترين مسير براي ترانزيت کالاهاي کشورهاي آسياي ميانه (CIS) به دليل دسترسي کوتاه به ابهاي آزاد بوده و توسعه مسيرهاي جديد از جمله کريدور ايران-افغانستان-ازبکستان با افزايش سرعت ارسال کالا و کاهش هزينه ها، منجر به توسعه تجارت و نهايتا رشد اقتصادي منطقه خواهد شد، در واقع اين مسير در کنار مسير ترکمنستان به ارتقاي حمل و نقل، ترانزيت و تجارت در منطقه اکو کمک مي کند.
آيتي در خصوص پروژه هاي تير الکترونيکي گفت:گمرک جمهوري اسلامي ايران با اجراي پروژه هاي تير الکترونيک (eTIR) با کشورهاي ترکيه (1394)، آذربايجان (1398) و حمل و نقل ترکيبي اسلوني-ايران(1396)، هند-چابهار-افغانستان(1398)، کريدور کتاي ( مرداد 1399) تلاش کرده است تا با توسعه ابزارها و مسيرهاي ترانزيتي بستر لازم براي فعالين ترانزيت را فراهم کند.

وي در خصوص نتايج اقتصادي توسعه ترانزيت اظهار داشت: توسعه ترانزيت، ضمن ايجاد درآمد و افزايش اشتغال منجر به گسترش مناسبات منطقه اي نيز خواهد شد.
آيتي در خصوص اعضاي کنوانسيون تير و اهداف آن گفت:کنوانسيون گمرکي کارنه تير مربوط به تضمين ترانزيت کالا بوده که 76 کشور از جمله اقتصادهاي بزرگ دنيا، چين، اتحاديه اروپا، هند، روسيه،... عضو آن بوده و تسهيل کننده عبور کالا در بين کشورهاي مسير هستند.

منبع: گمرک نيوز
1399/05/19
انعقاد تفاهمنامه ترانزیتی بندر چابهار با بخش خصوصی افغانستان

مديرکل بنادر و دريانوردي سيستان و بلوچستان گفت: «تفاهمنامه همکاري اداره کل بنادر و دريانوردي سيستان و بلوچستان و بخش خصوصي افغانستان در راستاي ايجاد و گسترش همکاري‌هاي ترانزيتي و سرمايه‌گذاري به امضا رسيد.»

 بهروز آقايي، مديرکل بنادر و دريانوردي سيستان و بلوچستان گفت: «با توجه به حسن همجواري 2 کشور، اين تفاهمنامه به‌منظور توسعه ترانزيتي و سرمايه‌گذاري بخش خصوصي افغانستان در زمينه حمل و نقل، جذب سرمايه گذار، فعاليت‌هاي لجستيکي و ترانزيتي و ايجاد ترافيک بار و کالا و در چهارچوب قوانين جمهوري اسلامي ايران منعقد و امضا شد.»

وي ادامه داد: «بر اساس اين تفاهمنامه  بخش خصوصي کشور افعانستان متعهد شد نسبت به ايجاد ترافيک بار و کالا و جذب و انتقال کالاهاي ترانزيتي افغانستان از مسير بندر شهيد بهشتي چابهار به سمت بازارهاي هدف اقدام کند.»

اين مقام مسئول با اشاره به تعهد اين اداره کل مبني بر فراهم کردن محل شرکت و محوطه دپوي کالا و کانتينر در بندر شهيد بهشتي، اضافه کرد: «همچنين مطابق با ترافيک ايجاد شده تخفيفات و تسهيلات مصوب سازمان بنادر و دريانوردي به صاحبان بار و کالاي افغانستان اعطا مي‌شود.»

وي تصريح کرد: «همکاري‌هاي ترانزيتي بندر چابهار و افغانستان طي سال هاي اخير با رشد چشمگيري همراه بوده و امسال نيز با وجود محدوديت‌هاي ناشي از شيوع بيماري کرونا رونق شگرفي يافته است، به گونه اي که طي اين مدت 2 هزار و 664 TEU کالاهاي ترانزيتي افغانستان از طريق بندر چابهار به مقاصد هدف منتقل شد.»

مديرکل بنادر و دريانوردي سيستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: «در همين راستا و با تلاش شبانه‌روزي تيم‌هاي بندري و اقتصادي اين اداره کل، از تير ماه امسال چهار کشتي حامل محموله‌هاي صرفا تراتزيتي افغانستان از طريق بندر شهيدبهشتي به مقصد هند و 2 محموله خشکبار اين کشور به بنادر چين منتقل شده است‌.»

منبع: پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي

1399/05/19
توسعه صادرات در مرزهای قصرشیرین نقش مهمی در رونق اقتصادی دارد
فرماندار قصرشيرين گفت: توسعه صادرات در مرزهاي رسمي خسروي و پرويزخان به عنوان يکي از مناطق راهبردي کشور نقش مهمي در رونق اقتصادي دارد و از ديرباز اين شهرستان مسير جاده ابريشم شناخت شده است.

مرادعلي تاتار روز پنجشنبه در جلسه بررسي مشکلات صادرات مرزهاي قصرشيرين در محل پايانه مرز رسمي پرويزخان با حضور معاون وزير صمت و رييس سازمان توسعه تجارت ايران، افزود: 2 مرز پرويزخان و خسروي در 2 حوزه کردي و عربي حتي در دوران تحريم و کرونا نقش مهمي در صادرات ايفا کرده اند.

وي اظهار داشت: مرز خسروي از ديرباز دروازه عتبات عاليات و امروز داراي کارکرد اقتصادي نيز هست و پارسال در مجموع  239 ميليون دلار  و 848هزارتن صادرات از اين مرز رسمي و بين المللي به عراق انجام شده است.

نماينده عالي دولت در قصرشيرين گفت: پرويزخان يکي از مهم ترين مرزهاي کشور است که در زمان کرونا اغلب مرزهاي کشور تعطيل بود  اين دروازه تجاري حتي يک يک روز هم بسته نشده است.

 تاتار ادامه داد: مرز پرويزخان مورد علاقه مردم و تجار اقليم  کردستان عراق به دليل  اشتراکات مهم مردم 2 طرف هم جوار مرز است و از اطمينان و پايداري خاصي برخوردار است.

او ادامه داد: در کنار مرز رسمي پرويزخان منطقه ويژه اقتصادي قرار دارد که درخواست مي کنيم با کمک هاي مجموعه دولت و نماينده مردم  قصرشيرين، سرپل ذهاب وگيلانغرب در مجلس شوراي اسلامي به منطقه آزاد تبديل شود که يک ظرفيت مهم براي توسعه صادرات و نيازمند توجه است.

فرماندار قصرشيرين گفت: وجود شهرک هاي صنعتي، معادن و توليدات کشاورزي مي تواند باعث توسعه درون، بدون اتکا به بيرون باشد و بهره برداري از اين ظرفيت ها نيازمند توسعه زيرساخت‌ها است.  

ايجاد زيرساخت‌ براي ايجاد صنايع کوچک زود يازده با شناخت نيازمندي هاي کشور عراق، تکميل زيرساخت‌هاي منطقه ويژه اقتصادي، تسريع در تکميل طرح جامع گمرک پرويز خان،   استقرار گمرک ويژه در منطقه ويژه اقتصادي جدا از گمرک پرويزخان به خاطر استفاده از ظرفيت هاي اين طرح از مهم ترين مواردي بود که فرماندار قصرشيرين خواستار آن شد.

شهرستان مرزي قصرشيرين در غرب کرمانشاه با 186 کيلومتر مرز با عراق يکي از مهمترين شهرهاي غرب کشور براي توسعه روابط اقتصادي با اين کشور و اقليم کردستان محسوب مي شود که با داشتن 2 مرز رسمي پرويزخان و خسروي هم اکنون به مرکزي براي فعاليت هاي مهم اقتصادي، صادرات و واردات کالا به اين کشور همسايه تبديل شده است.
هم اکنون روزانه به طور ميانگين يک هزارو 500 دستگاه کاميون حامل کالاهاي صادراتي از جمله مانند ميوه و تره بار، خشکبار، لوزام و مصالح ساختماني، لوزام خانگي و ديگر کالاهاي مورد نياز مردم عراق و اقليم کردستان از مرز پرويزخان صادر مي شود.
بيشترين حجم مبادلات اقتصادي به کشور عراق معادل 54 درصد کالاهاي صادراتي کشورمان (يک هزار و 500 کاميون صادراتي و ترانزيتي) از مرز رسمي پرويزخان به عراق صادر مي شود ضمن اينکه اين مرز به عنوان فعال ترين بازارچه مرزي کشور شناخته شده است.

منبع: خبرگزاري ايرنا

1399/05/14
توقف کامیون‌های حامل بار صادراتی و ترانزیتی در مرز دوغارون تایباد

2610کاميون حامل انواع کالا در مرز زميني دوغارون متوقف شده اند و منتظر ورود به خاک افغانستان هستند.

مدير پايانه مرزي دوغارون شهرستان تايباد گفت: تعطيلات چهار روزه عيد قربان در کشور افغانستان افزايش تقاضاي خريد انواع کالاهاي ايراني و بسته بودن مرز پاکستان و فراهم نبودن زيرساخت‌هاي لازم در افغانستان از ديگر علل توقف کاميون‌هاي ترانزيتي در مرز دوغارون است.
 
کريم نوايي نظامي افزود: از ابتداي امسال تاکنون نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل تردد ناوگان حمل و نقل کالا در اين معبر رسمي 10درصد افزايش يافته است.
 
وي تصريح کرد: به منظور تسهيل در روند ورود و خروج کاميون‌ها در مرز دوغارون و اسلام قلعه افغانستان پيشنهاد افزايش ساعت کاري در 2مرز ايران و افغانستان به دستگاههاي متولي ارائه شده است.
 
مدير پايانه مرزي دوغارون تايباد گفت: در حال حاضر روزانه ميانگين 120دستگاه کاميون حامل بار از اين پايانه به مقصد افغانستان خارج مي شود.
 
پايانه مرزي دوغارون در فاصله 120کيلومتري شهر هرات افغانستان و 18کيلومتري شهر تايباد قرار دارد.

منبع: خبرگزاري صدا و سيما
1399/05/14
بسته شدن مرز میلک به روی کامیون‌های ایرانی توسط افغانستانی‌ها

سرپرست دفتر ترانزيت و حمل و نقل بين المللي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي از بروز اختلافات مرزي با افغانستان و بسته شدن مرز ميلک به روي کاميون داران ايراني طي روزهاي گذشته توسط برخي کاميون داران افغانستاني خبر داد و گفت: اين اتفاق به دليل توقيف شدن برخي کاميون هاي افغانستان به دليل حمل و جابجايي کالاي قاچاق بوده است که متوليان و دستگاه ديپلماسي در حال مذاکره براي حل اين مشکل هستند.

جواد هدايتي  اظهار کرد: به دليل اختلاف قيمت سوخت در ايران با افغانستان و کشورهاي همسايه انگيزه قاچاق آن و ديگر کالاهايي که مشمول يارانه هستند براي عده اي بالا مي رود و از آنجا که بيشترين تردد ناوگان افغانستاني در مرز ميلک است که به 85 درصد مي رسد اين مسئله يعني جابجايي کالاي قاچاق توسط کاميون هاي افغانستاني در آنجا اتفاق افتاده بود.

وي افزود: با توجه به رواج و شيوع اين تخلف ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به اين مسئله ورود پيدا کرد و تصميم بر اين شد که کاميون هاي مکشوفه اي که بار غيرمجاز و قاچاق حمل کرده باشند ضمن معرفي رانندگان و مالکان آن به دستگاه هاي نظارتي و قضايي، به مدت چند ماه توقيف مي شود که البته اين مسئله به کاميون داران افغانستاني از قبل اطلاع رساني شده بود و بنرهايي نيز در مسير تردد آنها نصب شد.

سرپرست دفتر ترانزيت و حمل و نقل بين المللي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي ادامه داد: در اين راستا و با توجه به ادامه داشتن اين تخلف تعدادي از کاميون هاي افغانستاني مکشوفه توقيف شدند و در اين راستا کاميون داران افغانستاني نسبت به اين مسئله معترض بودند و براي حمايت از هم صنفان خود با قرار دادن کاميون در مسير مرز را بستند و اين مسئله سبب شد که مشکلاتي براي کاميون داران ايراني که در افغانستان مانده اند و مي خواهند به کشور برگردند به وجود بيايد.

هدايتي با تاکيد بر اينکه کاميون داران و رانندگان افغانستاني بايد به قوانين کشورمان احترام بگذارند، گفت: در اين راستا برخي کاميون داران ايراني نيز پايانه ميلک را براي خروج کاميون هاي افغانستاني بستند تا اين مشکل حل شود. البته طي روزهاي گذشته مذاکرات بسياري با مقامات محلي انجام داديم و با توجه به پيگيري ها و مذاکرات ديگر متوليان و دستگاه ديپلماسي انتظار داريم دولت افغانستان به اين مسئله ورود پيدا کند تا اين مشکل برطرف شود.

وي با بيان اينکه متولي برخورد با اين موضوع ستاد مبارزه با قاچاق کالاست، گفت: نبايد اجازه فرار سرمايه ايران به هيچ کس از طريق قاچاق داده شود و اميدواريم با هماهنگي هاي انجام شده با متوليان و مسئولان دو کشور اين مشکل هر چه سريعتر برطرف شود. البته ديگر مرزهاي ايران و افغانستان از جمله مرز ماهي رود در خراسان جنوبي و مرز دوغارون در خراسان رضوي به عنوان ديگر مرزهاي ايران و افغانستان باز بوده و هيچ مشکلي براي تردد در آنجا نداريم و با توجه به اينکه دوکشور مبادلات تجاري بسياري با يکديگر دارند اميدواريم با همکاري طرف افغانستاني نيز اين مشکل به زودي برطرف شود.

منبع: خبرگزاري ايسنا

1399/05/14
کامیون‌های اروپایی در راه ایران / ثبت سفارش واردات خودروهای سنگین آزاد است

مدير کل دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صمت درباره واردات خودروهاي سنگين  گفت: ثبت سفارش خودروهاي سنگين از جمله کاميون آزاد است. اخيرا با هماهنگي وزارت صمت و وزارت راه و شهرسازي واردات ماشين آلات سنگين را در دستور کار داريم. عمده اين کاميون‌هاي جديد از اروپا وارد کشور مي‌شود.

سعيد عباسپور در پاسخ به اين پرسش که فعالان بخش‌خصوصي معتقدند که نگاه وزارت صمت بر واردات خودروهاي هيبريدي مثبت است. آيا واردات خودروهاي هيبريدي در سال 99 آزاد مي‌شود؟ پاسخ داد: واردات خودرو هيبريدي منتفي است و چنين نگاهي مبني بر واردات خودروهاي هيبريدي و خارجي به کشور وجود ندارد.

او اظهار کرد: با مشکل تامين ارز مواجه هستيم. بنابراين واردات خودروهاي خارجي و هيبريدي فعلا مطرح نيست.

منبع: تجارت نيوز

1399/05/14
ترکیه پذیرش کامیون‌های ایرانی را محدود کرد

سخنگوي گمرک ايران درباره علت کندي تردد کاميون‌هاي ايراني از مرز بازرگان به سمت ترکيه و يا کاميون‌هاي ترانزيتي اظهار داشت: «دليل کندي ترددها اين است که ترکيه روزانه فقط حدود 150 دستگاه کاميون را از مرز بازرگان پذيرش مي‌کند و ساير مرزهاي ايران و ترکيه هم امکان تردد کاميون نيست.»

چند روزي است که صف کيلومتري از کاميون‌هاي صادراتي ايراني و کاميون‌هاي ترانزيتي پشت مرز کشور ترکيه در مرز بازرگان ايجاد شده است. در حالي که برخي از اين کاميون‌ها داراي بار فسادپذير هستند يا طبق قرارداد بار بايد در تاريخي مشخص به مقصد برسد در غير اينصورت صاحب بار دچار خسارت قابل توجهي مي‌شود، اما ترکيه به کندي کاميون ايراني را از مرز بازرگان مي پذيرد.

از سوي ديگر چند وقتي است که هيچ مرز مشترک ديگري با ترکيه به غير از بازرگان کاميون باري را نمي‌پذيرد و ساير مرزها از جمله سرو يا پلدشت و نخجوان براي پذيرش کاميون غيرفعال شده‌اند.

اين اقدام ترکيه باعث شده چندين کيلومتر کاميون در صف مرز ترکيه بمانند که هر روز تاخير در تردد اين کاميون‌ها به معناي افزايش هزينه حمل‌ونقل است. گمرک مي‌گويد دليل کند شدن تردد در مرز بازرگان اين است که ترکيه فقط 150 کاميون پذيرش مي‌کند.

روح‌الله لطيفي درباره آخرين وضعيت مرز بازرگان اظهار داشت: ـدر روز گذشته از مرز بازرگان 96 دستگاه کاميون صادراتي از مرز بازرگان وارد ترکيه شدند همچنين 59 دستگاه کاميون ترانزيتي هم از اين مرز به ترکيه رفتند.»

وي ادامه داد: «روز گذشته تعداد کاميون‌هاي ورودي از ترکيه هم 190 دستگاه بوده و 82 دستگاه کاميون ترانزيت هم از خاک ترکيه از مرز بازرگان وارد کشورمان شد.»

به گفته سخنگوي گمرک ايران همچنين 350 کاميون که اسناد خروج گرفته‌اند اما هنوز از مرز بازرگان به سمت ترکيه خارج نشده‌اند.

لطيفي درباره علت کندي تردد کاميون‌هاي ايراني از مرز بازرگان به سمت ترکيه و يا کاميون‌هاي ترانزيتي اظهار داشت: «دليل کندي ترددها اين است که ترکيه روزانه فقط حدود 150 دستگاه کاميون را از مرز بازرگان پذيرش مي‌کند و ساير مرزهاي ايران و ترکيه هم امکان تردد کاميون نيست.»

او افزود: «پيش از اين، از مرز سرو هم پذيرش کاميون انجام مي‌شد اما در حال حاضر اين مرز فقط به پذيرش مسافر اختصاص يافته است.»

اين تصميم ترکيه در حالي است که ايران روزانه بيش از 300کاميون وارداتي و ترانزيتي از ترکيه پذيرش مي‌کند و اگر در روزهايي هم تقاضا وجود داشته باشد بدون محدوديت اقدامات پذيرش بيشتر از 300 کاميون را هم انجام مي‌دهد. حال اينکه در ملاقات مرزي، ايران درخواست پذيرش بيش از 150 کاميون در روز را داده اما طرف ترک اعلام کرده است که در اين باره بايد در مذاکرات تهران- آنکارا تصميم‌گيري شود.

طبق آخرين گزارش تجارت خارجي، صادرات ايران به ترکيه در چهار ماه اول امسال حدود 90 درصد کاهش يافته است اما ميزان افت واردات از ترکيه به يک درصد هم نمي‌رسد که البته بخشي از اين کاهش‌ها هم به شرايط کرونا برمي‌گردد.

در چهار ماهه امسال يک ميليون و 870 هزار تن به ارزش يک ميليارد و 178 ميليون دلار واردات از ترکيه داشتيم که 11 درصد سهم واردات کشور را به خود اختصاص داده است اما ميزان صادرات ما به ترکيه حدود 842 هزار تن به ارزش 450 ميليون دلار بوده است که طبق اين آمار از لحاظ وزني 90 درصد و از لحاظ ارزش دلاري 82 درصد کاهش در صادرات به ترکيه تجربه کرديم.

منبعک خبرگزاري ايلنا

1399/05/12
تخفیف‌ ویژه برای کشتی‌ها و کانتینرها در بندر شهید بهشتی چابهار
عضو هيات عامل و معاون امور بندري و اقتصادي سازمان بنادر و دريانوردي گفت : براي توسعه و تقويت مبادلات تجاري در بندر شهيد بهشتي چابهار ، معافيت‌هاي تعرفه‌اي براي مواد معدني را از پنج روز به سه ماه رسانديم که تاثير بسزايي در فعاليت‌ها و عملکرد تجاري اين منطقه خواهد داشت که در ماه‌هاي آتي مي‌توان ميزان پيشرفت در اين زمينه را ارزيابي کرد .

فرهاد منتصر کوهساري اظهار کرد : ايجاد زير ساخت‌هاي مناسب و اعطاي تخفيف‌هاي تعرفه‌اي و مشوق‌هاي ارائه شده به فعالان اقتصادي در بندر چابهار سبب شده است که اين بندر استراتژيک ، هر روز نقش پررنگ‌تري در اقتصاد ملي ايفا کند . چابهار از نظر ژئوپلتيکي در مقايسه با ديگر مناطق ساحلي در جنوب ايران اهميت بالايي دارد چرا که اين منطقه داراي موقعيت ممتازي در زمينه کشتيراني و حمل نقل دريايي است .

وي افزود : عمق زياد آب براي تردد شناورهاي اقيانوس پيما و ايجاد تاسيسات بندري بستري مناسب جهت تردد شناورها در بندر چابهار با توان عمليات بالا فراهم کرده است و در همين راستا سازمان بنادر و دريانوردي با ارائه مشوق‌هاي تعرفه‌اي سعي در جذب کالا و کشتي به ويژه کشتي‌هاي لاينر به بندر شهيد بهشتي چابهار داشته و در سال جاري نيز علاوه بر تخفيف‌هاي سال‌هاي گذشته تخفيف‌هاي ديگري نيز در نظر گرفته‌ايم .

معاون امور بندري و اقتصادي سازمان بنادر و دريانوردي ادامه داد : مدت معافيت کالاهاي مواد معدني در مصالح ساختماني در بندر شهيد بهشتي چابهار در کليه رويه‌هاي گمرکي سه ماه تعيين شده است . همچنين100 درصد تخفيف در هزينه شيفتينگ شناورهاي بين بندر شهيد کلانتري و شهيد بهشتي يا بالعکس براي بارگيري کانتينرهاي پر صادراتي يا ترانزيتي از مبداء بندر شهيد بهشتي چابهار و سه ماه معافيت بر هزينه انبارداري کانتينرهاي خالي که براي بارگيري کالاهاي صادراتي يا ترانزيتي وارد بندر شهيد بهشتي چابهار مي‌شود از جمله اين مشوق‌هاست .

منتصر کوهساري  گفت : يکي ديگر از مشوق‌هاي تعريف شده براي افزايش تبادلات تجاري از طريق بندر چابهار ازمذاکره با خطوط لاينر و ارائه مشوق‌هاي تعرفه‌اي به شناورهاي مذکور براي تردد بيشتر به بندر شهيد بهشتي چابهار است که مسلما تاثير بسزايي در اين ز مينه مي‌گذارد اما برخي از اين مشوق‌ها از ابتداي امسال و برخي ديگر از ابتداي مرداد ماه عملياتي شده و پس از گذشت چند ماه مي‌توان آثار آن را مورد ارزيابي قرار داد .

منبع: خبرگزاري ايسنا

1399/05/12
قرارداد مقاطعه‌‌کاری، راهکار مناسب برای حضور کامیون‌داران ایرانی در کریدور کتای

سرپرست واحد حمل‌و‌نقل بين‌المللي و کارنه تير اتاق ايران، کريدور جاده‌اي جديد راه‌اندازي شده ميان 4 کشور قرقيزستان، تاجيکستان، افغانستان، ايران موسوم به کريدور «کتاي» را به دليل کوتاه شدن مسير دسترسي ايران به منطقه آسياي ميانه داراي اهميت دانست و گفت: کوتاهي، ايمني و استاندارد بالا جزو مهم‎‌ترين مزاياي اين کريدور به شمار مي‌رود که خوشبختانه با توجه به اهميت و موقعيت جغرافيايي ايران در حمل و نقل و ترانزيت، طي روزهاي اخير مورد بهره‌برداري قرار گرفته است.

 بهنام فرامرزيان در توضيح عملکرد اين کريدور گفت: کريدور کتاي منجر به کاهش مدت زمان ترانزيت و هزينه‌ها خواهد شد و قطعا با تقويت زيرساخت‌ها، به مرور شاهد افزايش مبادلات تجاري در کشورهاي منطقه و به خصوص کشورهاي عضو اکو خواهيم شد.

به گفته سرپرست واحد حمل و نقل بين المللي و کارنه تير اتاق ايران، در حال حاضر عمليات بارگيري و انتقال کالا در کريدور کتاي از طريق کاميون هاي افغان صورت مي‌گيرد و کاميون‌هاي ايراني در اين مسير تردد ندارند. او در همين زمينه «نبود امنيت» در مسير افغانستان براي تردد کاميون‌هاي ايراني را از مهم‌ترين مانعي عنوان کرد که کاميون داران ايراني را از فعاليت در اين کريدور منصرف کرده است.

فرامرزيان، تسهيل حمل و نقل و فراهم آوردن امکان تردد براي کاميون‌هاي ايراني را از مهمترين ترين برنامه‌ واحد حمل و نقل بين‌المللي و کارنه تير اتاق ايران در زمينه کريدور کتاي اعلام کرد و گفت: بدون شک قصد ما اين نيست که فقط به عنوان واسطه حمل‌و‌نقل يا همان forwarding agent عمل کنيم. معتقدم اگر قرار باشد نقش ايران تنها به يک ترانزيتي محدود شود، سهم ناچيزي از تجارت در کريدور کتاي را به خود اختصاص خواهيم داد.

پيشنهاد فرامرزيان براي حضور کاميون‌هاي ايراني در کريدور کتاي، استفاده از مدل قرارداد مقاطعه‌‌کاري است. او گفت: درصورتي‌که حمل‌ونقل در اين مسير در قالب مقاطعه‌‌کاري ترتيب داده شود، آن زمان ناوگان ايراني و خارجي باهم درگير حمل‌ونقل مي‌شوند و مسئوليت‌ها تقسيم خواهند شد. در اين صورت امنيت کاميون‌داران ايراني هم تامين مي شود به اين صورت که کاميون کشنده ايراني محموله را با کارنه ايراني را تا مرز منتقل مي‌کند و سپس کاميون افغان وظيفه انتقال محموله را با کارنه ايراني در ادامه مسير به عهده مي‌گيرد. اين نوع حمل‌ونقل در کنوانسيون تير هم شناخته‌شده است.

فرامرزيان بر ضرورت مشارکت هرچه بيشتر شرکت‌هاي حمل‌ونقل و ناوگان ايراني در مسير اين کريدور تاکيد کرد و افزود: در فاز دوم و سوم فعال شدن کريدور کتاي بايد تردد ناوگان کشورهاي مسير مانند تاجيکستان، افغانستان، قرقيزستان و ايران به کشورهاي يکديگر در چارچوب پروتکل‌هاي مشترک و چارچوب مقررات بين‌المللي از جمله کنوانسيون تير امکان‌پذير شود.

مشارکت بخش خصوصي، لازمه فعال شدن هرچه بيشتر کتاي

به باور سرپرست واحد حمل‌ونقل بين‌المللي و کارنه تير اتاق ايران، اقدامات انجام‌شده براي افتتاح کريدور کتاي، اگرچه درخور توجه است اما کافي نبست و فعال شدن هرچه بيشتر اين کريدور در گروي مشارکت بخش خصوصي به‌ويژه اتاق‌هاي مشترک بازرگاني است.

او در همين زمينه خاطرنشان کرد: با توجه به نگاه استراتژيک و رقابتي که بين کشورهاي عضو اکو وجود دارد، بايد زيرساخت‌هاي حمل‌ونقل و ترانزيت تقويت شود. در اولين قدم هم بايد سيستم‌هاي تبادل اطلاعات الکترونيکي گمرکات و بخش خصوصي تقويت شود تا عمليات بارگيري و تخليه بار کانتينرها با نهايت سرعت انجام گيرد. در اين صورت است که مي‌توانيم کريدور کتاي را براي حمل‌ونقل در تجارت بين کشورها جا بيندازيم و شاهد رقابت اين کريدور با مسيرهاي مهم حمل‌ونقل، ازجمله بندر گوادر باشيم.

فرامرزيان تصريح کرد: ايجاد اين رقابت‌پذيري در گروي اين است که مشکلاتي را که در بخش اجرايي وجود دارد شناسايي و نسبت به رفع آن‌ها اقدام کنيم. خوشبختانه نتايج پايلوت‌هايي که در کارنه تير انجام داده‌ايم بسيار رضايت‌بخش است و نشان مي‌دهد که توانايي اجراي گسترده انتقال کالا از بنادر جنوبي در مسير کريدور کتاي داريم، به‌شرط اينکه ظرفيت‌هاي اين کريدور را به بخش خصوصي معرفي کنيم.

منبع: پايگاه خبري اتاق ايران

1399/05/11
صادرات بیش از 187 هزار تن کالا از پایانه دوغارون تایباد به افغانستان
مدير پايانه مرزي دوغارون تايباد گفت: در چهار ماهه نخست امسال 187 هزار و 825 تن انواع کالا با هفت هزار و 630 دستگاه کاميون ترانزيتي از پايانه مرزي دوغارون شهرستان تايباد در خراسان رضوي به افغانستان صادر شد.

کريم نوايي نظامي افزود: انواع مصالح ساختماني، ميلگرد، بنزين و گاز مايع از مهم‌ترين اقلام صادراتي به افغانستان در اين مدت بوده است.

وي گفت: در همين بازه زماني هزار و 98 تن انواع کالا با 44 دستگاه کاميون از کشور افغانستان وارد اين پايانه رسمي کشور شده و 14 هزار و 580 تن انواع کالا با 610 دستگاه کاميون از افغانستان پس از ورود به پايانه مرزي دوغارون، از اين معبر رسمي به سمت برخي از کشور‌هاي آسيايي و اروپايي ترانزيت شده است.

مدير پايانه مرزي دوغارون تايباد گفت: پارسال نيز 640 هزار و 256 تن انواع کالا با 25 هزار و 640 دستگاه کاميون از اين پايانه به کشور افغانستان صادر شد.
نوايي نظامي افزود: پايانه مرزي دوغارون دروازه طلايي براي تجارت و ترانزيت کالا و از پرترددترين معبر‌هاي زميني کشور در بخش کالا و مسافر است و هرات از مهمترين بازار‌هاي کشور افغانستان با نقطه صفر مرزي و منطقه ويژه اقتصادي دوغارون 120 کيلومتر فاصله دارد.

وي افزود: اين پايانه رتبه پنجم ترانزيت خروجي و رتبه سوم صادرات را بين پايانه‌هاي خروجي کشور دارد.
مدير پايانه مرزي دوغارون تايباد گفت: در بخش مسافري نيز روزانه بيش از سه هزار و 500 نفر شامل راننده، مسافر و کارکنان بخش‌هاي مختلف اداري و خدماتي در اين پايانه تردد مي‌کنند و سالانه بيش از يک ميليون مسافر از طريق اين معبر وارد دو کشور ايران و افغانستان مي‌شوند.

منبع: خبرگزاري صدا و سيما
1399/05/11
دستور وزیر راه و شهرسازی مبنی بر تسریع در روند پیوستن به کنوانسیون ADR
در 4 ماهه نخست سال جاري هزار و 448 فقره تصادف فوتي در شبکه راه‌هاي برون‌شهري رخ داده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 18.4 درصد کاهش داشته است .

در صدونهمين نشست کميسيون ايمني راه‌ها که با حضور وزير راه و شهرسازي و به شکل ويدئو کنفرانس برگزار شد ، رضا نفيسي رئيس مرکز تدوين مقررات ، ايمني حمل و نقل ، پدافند غيرعامل و مديريت بحران آماري از وضعيت تصادفات و جانباختگان در 4 ماه نخست سال جاري ارايه کرد و گفت : آمار مقايسه‌اي تصادفاتي فوتي و جرحي برونشهري 4 ماه نخست سال 99 و 98 نشان از اين دارد که سال گذشته هزار و 775 نفر تصادف فوتي ، 2 هزار و 285 نفر فوتي سر صحنه ، 21 هزار و 767 فقره تصادف جرحي رخ داده است . همچنين در 4 ماهه نخست سال جاري هزار و 448 فقره تصادف فوتي رخ داده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 18.4 درصد کاهش داشته است . همچنين تعداد فوتي سر صحنه هزار و 788 فقره ثبت شده که نسبت به سال قبل از آن 21.7 درصد کاهش نشان مي دهد .

او ادامه داد : تعداد تصادفات جرحي راه‌هاي برون‌شهري در اين مدت 16 هزار و 918 مورد بوده است که نسبت به سال گذشته 22.3 درصد کاهش داشته است . در مجموع ميزان کل تصادفات در 4 ماه ابتدايي سال جاري نسبت به مدت مشابه سال گذشته 22 درصد کاهش داشته است . سهم تصادفات فوتي از تصادفات کل در 4 ماه سال جاري 7.9 درصد بوده و نسبت فوتي سرصحنه به فقره تصادف فوتي 1.2 بوده است .

همچنين بر اساس آمار پزشکي قانوني ، تعداد جانباختگان تصادفات درون شهري در 3 ماه ابتدايي سال 99 ، 981 مورد ، در تصادفات برون شهري 2 هزار و 274 مورد و در مجموع 3 هزار و 469 مورد بوده است که نسبت به سال گذشته 18 درصد کاهش دارد .

در مجموع جانباختگان تصادفات رانندگي در سال گذشته 4 هزار و 164 بود و اين ميزان در سه ماهه نخست سال جاري 3هزار و 481 نفر ثبت شده که نسبت به سال گذشته 2.16 دصد کاهش داشته است .

نفيسي ادامه داد : در سال جاري استان هاي زنجان ، مرکزي و ايلام به ترتيب بيشترين افزايش را در تعداد جانباختگان تصافات داشته‌اند .

بنا بر دستور مقام عالي وزارت ، مقرر شد موضوع افزايش تصادفات رانندگي استان زنجان توسط يک تيم کارشناسي با مديريت دبيرخانه کميسيون ايمني بررسي و گزارش شود .

در ادامه جلسه موضوع بازنگري آيين نامه حمل و نقل جاده اي مواد خطرناک در دستور کار قرار گفت . به گفته نفيسي آيين نامه اجرايي حمل و نقل جاده اي مواد خطرناک به پيشنهاد وزارت راه و ترابري  و سازمان حفاظت محيط زيست در سال 80 تصويب شد و اکنون پيشنهاد الحاق کنوانسيون ADR مطرح است . در اين خصوص محمد اسلامي وزير راه و شهرسازي به کارگروه مربوطه دستور داد با فوريت نسبت به انجام اصلاحات مورد نياز جهت ارائه آئين‌نامه به دولت اقدام کنند تا در مجلس مطرح شود .

دستور جلسه سوم در خصوص پروژه مديريت سرعت بود که به صورت پايلوت در استان هاي خراسان رضوي ، خراسان مرکزي  و اصفهان انجام مي شود .

دستور جلسه چهارم طرح سنجش سلامت جسم و روان رانندگان پر خطر بود که مقرر است به شکل پايلوت در تهران انجام مي شود . بر اين اساس رانندگان اتوبوس بر اساس معيارهاي مصوب کارگروه تخصصي که در يک تصادف منجر به فوت و دو تصادف منجر به جرح مقصرشناخته شده‌اند ، تخلف رفتارهاي پرخطر مثل سرعت و سبقت غيرمجاز داشته‌اند و ... ، بايد به لحاظ روانشناسي و سلامت جسماني مورد بررسي قرار گيرند. موضوع پس از بررسي‌هاي کارشناسي با حضور ذينفعان موضوع شامل پليس راهور ، وزارت بهداشت و سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي جهت تصميم‌گيري نهايي براي اجراء به کميسيون ايمني ارايه خواهد شد .

در ادامه گزارش عملکرد سامانه سپهتن و نحوه بهره‌برداري از اطلاعات سامانه در کنترل تردد ناوگان عمومي مسافري ، برخورد با تخلفات بصورت برخط و ميزان اثرگذاري آن بر کاهش تخلفات رانندگان و شرکتهاي جابجايي مسافر توسط سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌اي ارايه شد .

منبع: پرتال حمل و نقل

1399/05/11
ایران و روسیه در حمل‌ونقل منطقه‌ای به تفاهم رسیدند

معاون وزير راه و شهرسازي با اعلام تفاهم حمل و نقلي ايران و روسيه در منطقه، گفت: «بدون شک اين رويداد، گامي موثر به سوي رونق هرچه بيشتر تعاملات حمل و نقل و ترانزيتي دو کشور و متعاقب آن توسعه همه جانبه تجارت و بازرگاني فيمابين خواهد شد.»

 يازدهمين اجلاس گروه کاري همکاري‌هاي حمل و نقل فدراسيون روسيه و جمهوري اسلامي ايران که از ششم مردادماه در محل وزارت راه و شهرسازي به صورت ويدئو کنفرانس آغاز شده بود امروز (چهارشنبه، ? مرداد) به پايان رسيد. مراسم اختتاميه اين اجلاس با حضور شهرام آدم‌نژاد، معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازي و توکارف ولاديمير الکساندروويچ، معاون وزير حمل و نقل فدراسيون روسيه ومقامات ديگر  برگزار شد. گفتني است؛ هدف از برگزاري اين اجلاس، توسعه همکاري‌هاي دوجانبه در مدل هاي مختلف حمل ‌و نقلي ايران و روسيه است.

در اجلاس يازدهم، کميته‌هاي کاري دو کشور ايران و روسيه جلسات فشرده‌ و مذاکرات تخصصي و سازنده داشتند که شهرام آدم‌نژاد در اين باره گفت: «بدون شک دستاوردهاي سازنده اين رويداد، گامي موثر به سوي رونق هرچه بيشتر تعاملات حمل و نقل و ترانزيتي دو کشور و متعاقب آن توسعه همه جانبه تجارت و بازرگاني فيمابين خواهد شد.»

معاون وزير راه و شهرسازي با بيان اينکه در اين اجلاس کارگروه همکاري‌هاي حمل و نقل دو طرف، تفاهمات فوق العاده خوبي داشتند، گفت: «مفاد توافق شده طرفين مندرج در پروتکل مدنظر که به امضاي طرفين رسيد، نشان دهنده درک مناسب و قابل قبول دو طرف از آخرين وضعيت تعاملات اقتصادي، تجاري و حمل و نقلي در سطح منطقه و بين الملل است.»

او تصريح کرد: «در زمينه حمل ونقل ترکيبي، ترانزيت و پيشبرد و گسترش برنامه کريدور شمال- جنوب، تاکيد طرفين بر تداوم توسعه و افزايش ظرفيت‌هاي حمل و نقلي از مسير درياي خزر و شاخه‌هاي غربي و شرقي کريدور شمال- جنوب و استفاده حداکثري از ظرفيت‌هاي حمل و نقل چندوجهي کالا در مسيرهاي ايران-روسيه به سمت اروپا است.»

به گفته آدم‌نژاد؛ کشورهاي ثالث به ويژه عراق و افغانستان با توجه به نقش کليدي دو کشور در اين کريدور، شرايط مناسبي را براي راه‌اندازي موتور محرک اين کريدور فراهم ساخته‌اند.

او تاکيد کرد: «در حوزه حمل و نقل ريلي، با توجه به اراده دوکشور در زمينه مشارکت در تامين مالي پروژه‌هاي زيرساختي، طرفين به تاسيس شرکت مشترک ريلي، افزايش بهره‌وري و جذاب‌سازي مسيرهاي فعلي از طريق اعمال تخفيف در تعرفه‌هاي حمل و نقلي تاکيد کردند که بدون شک امکان بهره‌گيري هرچه بيشتر از اين شيوه حمل جهت ترابري کالا به ويژه حمل غلات از روسيه به ايران فراهم خواهد شد.»

آدم‌نژاد با بيان اينکه به منظور تداوم همکاري‌هاي سازنده در حوزه حمل و نقل دريايي اميدوار هستيم شاهد تاسيس شرکت‌هاي مشترک کشتيراني در درياي خزر و مشارکت طرفين در صنعت کشتي‌سازي باشيم، گفت: «برقراري خط کشتيراني رو- رو بين بنادر ايران و روسيه از مه‌مترين اقداماتي است که براي تجاري سازي کريدور بايد صورت پذيرد و مشارکت براي ساخت کشتي‌هاي مناسب مي‌تواند زمينه تحقق آن را فراهم سازد.»

او تصريح کرد: «به منظور بهره‌مندي حداکثري از فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري و توسعه همکاري‌هاي مشترک دو کشور در زمينه فرودگاهي و تجهيزات و همچنين تبادل دانش روز متخصصان،‌ توافق اميدوارکننده‌اي را در اين رويداد شاهد بوديم.»

آدم نژاد در پايان نسبت به  اجرايي شدن همه نتايج سازنده گفت و گوهاي نشست حاضر تا سال آينده اظهار اميدواري کرد و آمادگي ايران را براي اجرايي شدن آن اعلام کرد.

منبع: ترابران

1399/05/11
افزایش شمار مجوزهاي تردد عبور ناوگان ایرانی از قلمرو روسیه

?جمهوري اسلامي ايران و روسيه بر افزايش شمار مجوز‌هاي تردد عبور ناوگان حامل كالاي ايراني از قلمرو روسيه براي سال جاري ميلادي به توافق رسيدند.

 نشست مجازي كارگروه مشترك حمل‌و‌نقل جاده‌اي ايران و روسيه، بين جواد هدايتي، سرپرست دفتر ترانزيت و حمل‌و‌نقل بين‌المللي اين سازمان و تاتيانا يوگنيوناكريووليويچ مديركل بخش سياستگذاري حمل‌و‌نقل خودرويي، مسافربري شهري وزارت حمل‌و‌نقل فدراسيون روسيه برگزار گرديد.
در ابتداي اين نشست، جواد هدايتي سرپرست دفتر ترانزيت و حمل‌و‌نقل بين‌المللي ، تاريخچه‌اي از همكاريهاي فيمابين و اهميت تجاري و حمل‌ونقلي دو كشور براي يكديگر،  روند رو به رشد همكاريها را اشاره و با توجه به الحاق كشور به اتحاديه اقتصادي اورآسيا، برخي الزامات رشد تجارت فيمابين و تامين زيرساختهاي حمل‌ونقلي را مورد توجه قرارداد.
وي ، با تاكيد بر سهم قابل توجه محمولات فسادپذير در تجارت فيمابين، بر ساده سازي رويه‌هاي گمركي و برخي ملاحظات مبني بر الزام رانندگان به ارائه اسناد مضاعف يا ترجمه مدارك به زبان ملي، اشاره كرد. 
هدايتي همچنين بر اهميت عبور از قلمرو روسيه در شرايط همه‌گيري كرونا و ظرفيت توسعه حمل‌ونقل طرفين و رفع موانع و هزينه‌هاي غيرضروري و مبادله مقررات ابعاد و اوزان محوري تأكيدنمود.
سرپرست  دفتر ترانزيت و حمل و نقل بين المللي، در خاتمه بر آمادگي طرف ايراني بر تبادل دانش و تجربيات درخصوص مديريت گذرگاههاي مرزي و مراكز لجستيكي، سامانه‌هاي حمل‌ونقل هوشمند، سامانه‌هاي نگهداري راه و ابنيه و نهايتاً بكارگيري سامانه‌هاي اخذ عوارض برخط، تصريح كرد. 
گفتني است در اين نشست خانم تاتيانا يوگنيوناكريووليويچ ، ضمن ابراز خرسندي از روند رو به رشد تردد جاده‌اي كالا بين دو كشور، به رشد و توسعه همكاري ميان دولتهاي جمهوري اسلامي ايران و فدراسيون روسيه در چارچوب موافقتنامه حمل‌ونقل بين‌المللي جاده‌اي فيمابين، مورخ سال ???? تاكيد نمود.
درپايان، طرفين توافق نمودند ضمن افزايش تعداد مجوزهاي تردد براي سال 2020، حسب اعلام نياز هريك در خصوص افزايش شمار مجوزهاي تردد تکميلي، موضوع را بر اساس گزارش عملکرد ناوگان مورد بررسي و اقدام مقتضي قرار دهند.
براساس  اين گزارش با توجه به اين که محدوده اوزان و ابعاد مجاز ناوگان خارجي متردد در قلمرو كشور قبلاً اطلاع‌رساني شده است، طرف روسي نيز اعلام نمود که اطلاعات متناظر را متعاقباً در اختيار طرف ايراني قرارخواهد داد .همچنين مقرر شد به برخي ملاحظات طرف ايراني درخصوص اخذ رواديد براي رانندگان ايراني، مسائل مربوط به صدور راهنامه براي ناوگان ايراني در روسيه و ضرورت اجراي الزامات نهادهاي گمركي فدراسيون روسيه براي ارائه اسناد لازم و ترجمه آن به زبان روسي، ضمن پيگيري مراتب از سوي طرف روس از طريق نهادهاي ذيصلاح، موضوعات باقيمانده در نشست آتي كميته مشترك حمل و نقل جاده اي پيگيري گردد.

منبع: سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي



1399/05/07
صادرات کالا از مرز سومار از سرگرفته شد

فرماندار گيلانغرب گفت: «صادرات کالا از بازارچه مرزي سومار که از 18 اسفند سال 98 تاکنون به دليل شيوع بيماري کرونا از طرف عراق ممنوع شده بود، امروز (دوشنبه، ششم مرداد) از سر گرفته شد.»

 کوروش محموديان افزود: «با پيگيري‌هاي انجام شده و رايزني سفارت کشورمان در عراق، وزارت کشور و استاندار کرمانشاه و دستور نخست وزير عراق مرز سومار پس از چند ماه تعطيلي بازگشايي شد.»

 نماينده عالي دولت در گيلانغرب گفت: «با توافق صورت گرفته، روزهاي يکشنبه و چهارشنبه، تعداد 500 دستگاه کاميون کالا در هفته به کشور عراق صادر مي‌شود.»

محموديان اضافه کرد: «يکي از خواسته‌هاي طرف عراقي انجام تخليه بار کاميون‌ها توسط کارگران عراقي است که در حال پيگيري و رايزني براي انجام اين امر به روال سابق و مشارکت 50 درصدي توسط 2 طرف هستيم، زيرا راه اندازي بازارچه مرزي سومار گيلانغرب به عنوان مصوبه دولت، باهدف برون رفت اين شهرستان از بن بست و راهي براي رونق اقتصادي و ايجاد اشتغال پايدار مرزنشينان و بخصوص جوانان اين منطقه است و اين مهم يک اولويت اساسي براي دولت محسوب مي‌شود.»

فرماندار گيلانغرب گفت: «بازارچه مرزي سومار در امرار معاش و اشتغال حداقل يک هزار تن به صورت مستقيم و غيرمستقيم مردم منطقه نقش موثر دارد. جلوگيري از گسترش پديده قاچاق کالا، پيشگيري از مهاجرت مردم مرزنشين و کمک به توسعه روابط سياسي، فرهنگي و اقتصادي با کشور همسايه از ديگر اهداف راه‌اندازي بازارچه مرزي سومار است.»

محموديان اظهار کرد: «روند تکميل برخي زيرساخت هاي موردنياز نظير ايجاد سکو بارانداز، تکميل ساختمان اداري ملاقت هاي مرزي، توسعه و بهسازي محوطه، نورپردازي و روشنايي انجام شد و طرف عراقي هم به‌طور متقابل اقداماتي در اين مسير انجام داده است. بازارچه مرزي سومار مي‌تواند در اقتصاد استان‌هاي کرمانشاه و دياله نقش به‌سزايي داشته باشد؛ به گونه‌اي که در يک‌سال اخير بيش از 100 قلم کالا از مرز سومار به کشور عراق صادر شده است.»

مرز سومار در 67 کيلومتري گيلانغرب و 90 کيلومتري شهر قصرشيرين واقع شده است. در آن سوي مرز در عراق، نزديک‌ترين شهر به سومار شهر مَندلي از توابع فرمانداري بلدروز است که 15 کيلومتر با سومار فاصله دارد.


منبع: خبرگزاري ايرنا

1399/05/07
ممنوعیت ارسال محموله‌‌های ترانشیپی به گمرک ماهیرود

مدير گمرک ماهيرود اعلام کرد از ارسال محموله‌هاي صادراتي و ترانزيتي به صورت ترانشيپ به اين گمرک خودداري شود.

در نامه‌اي که 29 تير ماه از سوي علي اکبر کياني علي آباد مدير گمرک ماهيرود به مديرکل گمرکات استان خراسان جنوبي نگاشته شده، آمده است: با توجه به دپوي حجم بسيار زياد کالاهاي ترانزيتي و صادراتي در محوطه منطقه ويژه ماهيرود خواهشمند است به گمرکات کشور اعلام گردد:

1- از پذيرش و ارسال محموله‌هاي صادراتي مشتقات نفتي به صورت ترانشيپ به گمرک منطقه اقتصادي ممانعت نمايند.

2- از پذيرش و ارسال کليه محموله‌هاي ترانزيتي به صورت ترانشيپ به گمرک منطقه اقتصادي  ممانعت نمايند.
3- محموله‌هاي صادراتي و ترانزيتي رديف 1و 2 به صورت حمل يکسره با داشتن شرايط خروج شامل ويزاي راننده و پروانه خروج از گمرک يا پايانه مرزي ماهيرود بلامانع است.

در اين نامه همچنين تاکيد شده است: با توجه به مکاتبات قبلي، عواقب عدم توجه به اين درخواست و توقف کليه محموله‌هاي صادراتي و ترانزيتي با صاحب کالا و شرکت حمل و گمرک مبدأ پذيرش خواهد بود.

منبع: تين نيوز

1399/05/07
جهانگیری: توان ترانزیتی ایران را با هدف افزایش بازدارندگی ارتقا می‌دهیم
معاون اول رييس جمهوري، توسعه زيرساخت‌هاي ترانزيتي داخلي براي اتصال به کريدورهاي بين المللي را رويکردي راهبردي دانست و گفت: ارتقاي موقعيت ترانزيتي کشور براي پيشرفت و توسعه و افزايش قدرت بازدارندگي ايران لازم و ضروري است.

به گزارش پايگاه اطلاع‌رساني معاون اول رييس جمهوري، اسحاق جهانگيري در جلسه بررسي ضرورت راهبردي توسعه اتصالات ريلي و جاده‌اي جمهوري اسلامي ايران با کشورهاي همسايه که روز دوشنبه به رياست وي برگزار شد،  با اشاره به برخي برنامه‌ها و سياست‌هاي بدخواهان ايران براي تضعيف دو سرمايه بسيار مهم کشور يعني سرمايه انرژي و نيز سرمايه جايگاه ترانزيتي ايران در سطح بين‌الملل بر ضرورت تلاش براي حفاظت و صيانت از سرمايه موقعيت ترانزيتي کشور تأکيد کرد.

معاون اول رييس جمهوري با اشاره به موقعيت جغرافيايي استثنايي ايران و نقش کليدي کشورمان در ترانزيت جهاني افزود: برنامه‌هاي توسعه‌اي کشور به ويژه برنامه هفتم توسعه بايد به شکلي تدوين شود که موقعيت و جايگاه ترانزيتي ايران ارتقا پيدا کند چرا که ارتقاء موقعيت ترانزيتي کشور براي پيشرفت و توسعه و افزايش قدرت بازدارندگي ايران لازم و ضروري است و وزارتخانه‌هاي امور خارجه، راه و شهرسازي، صنعت معدن و تجارت و سازمان برنامه و بودجه در اين زمينه نقش کليدي دارند.

جهانگيري تصريح کرد: نگاه راهبردي ما در بخش تجارت و حمل و نقل بايد توسعه زيرساخت‌هاي ترانزيتي داخل کشور براي اتصال به کريدورهاي حمل و نقل بين‌المللي شمال – جنوب و شرق – غرب باشد تا بدخواهان ايران نتوانند جايگاه و موقعيت ترانزيتي کشورمان را تضعيف و ايران را از محور ترانزيت بين‌المللي حذف کنند.

وي با اشاره به گزارش ارائه شده در جلسه براي تقويت جايگاه ترانزيتي ايران، از وزير راه و شهرسازي خواست پيشنهادات مطرح شده نظير تشکيل شوراي عالي ترانزيت را در کميسيون زيربنايي دولت مورد بررسي قرار داده و براي تصميم‌گيري در جلسه هيات وزيران مطرح کند.

معاون اول رييس جمهوري همچنين از وزارت امور خارجه خواست با ديپلماسي فعال موضوع ارتقاي موقعيت ترانزيتي کشور را به دستور کار اصلي خود تبديل کند تا از تضعيف موقعيت ترانزيتي ايران در کريدورهاي حمل و نقل بين المللي شمال – جنوب و شرق – غرب جلوگيري شود.

جهانگيري همچنين با تأکيد بر اينکه در کنار برنامه‌ريزي‌ها و راهبردهاي بلند مدت بايد اقدامات کوتاه مدت نيز براي تقويت جايگاه ترانزيتي ايران انجام شود، افزود: برخي پروژه‌ها نظير تسريع در بهره برداري از خط ريلي خواف – هرات و مسيرهاي بصره – شلمچه و کرمانشاه – اسلام آباد نيز بايد به طور ويژه در دستور کار باشد و سازمان برنامه و بودجه نيز موضوع ترانزيت را به يکي از محورهاي اصلي برنامه هفتم توسعه کشور تبديل کند ضمن آنکه بايد برنامه توسعه موقعيت ترانزيتي ايران به سندي ملي و ماندگار تبديل شود که براي همه دولت ها لازم الاجرا باشد.

يکي از مهمترين اولويت‌هاي سال جاري توسعه صادرات غيرنفتي است

معاون اول رييس جمهوري با تأکيد بر اينکه يکي از مهمترين اولويت‌هاي سال جاري توسعه صادرات غيرنفتي است از همه دستگاه‌هاي اجرايي مرتبط خواست همکاري و هماهنگي‌هاي لازم را با وزارت صنعت، معدن و تجارت براي تحقق هدف گذاري صادرات غيرنفتي در سال جاري انجام دهند.

در اين جلسه که وزراي امور خارجه، راه و شهرسازي، سرپرست وزارت صنعت معدن و تجارت و رييس سازمان توسعه تجارت نيز حضور داشتند، نماينده معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازي گزارشي از فرصت‌ها و چالش‌هاي ترانزيت از مسير ايران ارائه کرد و گفت: وزارت راه و شهرسازي جهت برون رفت از افت ترانزيت کشور، راهبردي فعالانه را در پيش گرفته که تغيير رويکرد ملي به ترانزيت و تبديل آن به موضوعي فوق‌العاده، ارتقاء جايگاه سياست‌گذاري و تصميم‌گيري در حوزه ترانزيت با احياي شوراي فرابخشي ترانزيت، ايجاد مديريت يکپارچه و واحد مرزي و اصلاح فرايندهاي مخرب، شناخت دقيق محيط و اشراف کامل به فعاليت رقبا و تدوين نقشه راه جامع با در نظر گرفتن ابعاد فرهنگي، سياسي، تجاري، ‌اقتصادي، انرژي و حمل و نقل با مشارکت همه دستگاه ها از جمله بخش هاي اين راهبرد فعالانه هستند.

در اين گزارش همچنين به آخرين وضعيت کريدورهاي ترانزيتي عبوري از ايران و موافقتنامه هاي مرتبط با ترانزيت پرداخته شد و سپس گزارشي درباره  ابتکار کمربند راه چين در راهبرد فعالانه کشور در حوزه ترانزيت ارائه شد.

در اين جلسه پس از بحث و تبادل نظر در خصوص راهبرد جمهوري اسلامي ايران براي تقويت جايگاه ترانزيتي و کريدورهاي ترانزيتي نوظهور رقيب ايران، پيشنهادات و نظراتي براي جلوگيري از تضعيف جايگاه ترانزيتي ايران مطرح شد و مقرر شد پيشنهادات مطرح شده در جلسه کميسيون زيربنايي دولت مورد بررسي قرار گرفته و جهت تصميم‌گيري نهايي در جلسه هيات وزيران مطرح شود.

منبع: خبرگزاري ايرنا

1399/05/06
رایزنان بازرگانی نقطه اتصال بخش خصوصی ودولت هستند
جوانمرد, رايزن بازرگاني ايران در جمهوري افغانستان : ايران هم اکنون تنها 2رايزن بازرگاني دارد که اين دو در کشورهاي عراق و افغانستان فعاليت مي کنند. در حالي که کشورمان داراي 15 همسايه يعني 15 بازار هدف است.

وي افزود: همانطور که در اين دو کشور اقدامات بسيار موثري در توسعه تجارت و حفظ شراکت اقتصادي، عليرغم همه مشکلات به ويژه فراگيري ويروس کرونا انجام شده و حجم تجارت در افغانستان کاهش نداشته است و ايران بيش از 28درصد کل واردات افغانستان را تامين مي کند و شريک اول اين کشور است در ساير کشورها هم اين قابليت وجود دارد تا با تقويت جايگاه رايزنان بازرگاني و اعزام رايزن به آن کشورها سهم بيشتري از تجارت، نصيب کشورشود.

وي دليل کاهش تعداد رايزنان بازرگاني را عدم پرداخت به موقع بودجه مرتبط با اعزام رايزنان بازرگاني و همچنين از اولويت خارج کردن ماموريت اين بازوان ديپلماسي کشور در شرايط کاهش منابع و بودجه کشور دانست و در ادامه تصريح کرد:  فعاليت رايزنان در اين برهه تاريخي، خطير و ضروري است و رايزنان بازرگاني به نوعي سفيران اقتصادي ايران هستند که عدم توجه به آن منجر به کاهش تعداد رايزنان در اين رسته شده است. قطع به يقين يک رايزن بازرگاني با توجه به نوع مسئوليت خويش و ازادي عملي كه نسبت به ديپلمات هاي سفارت خانه ها دارد مي تواند بهتر با تجار کشورها ارتباط برقرار کرده و نيازهاي هر دو طرف را بررسي کند.

وي افزود:روزانه بالغ بر 100 پيام در ايميل شخصي رايزن، مبني بر درخواست مشاوره براي ايجاد فرصت صادراتي از ايران به کشور افغانستان مشاهده مي شود.

جوانمرد در ادامه اظهار داشت: اين امر بيانگر اين است که رايزن بازرگاني از جايگاه ويژه اي برخوردار است. رايزنان علاوه بر ايجاد فرصت هاي صادراتي کالاها و محصولات کشاورزي، مي توانند پاسخگوي درخواست صدور تجربيات و همچنين فروش خدمات مهندسي و گردشگري هم باشند.

منبع: ترابرد
1399/05/05
افتتاح رسمی کریدور ترانزیتی کتای (KTAI)/کالاهای ایرانی از طریق افغانستان و تاجيکستان به آسیای میانه می روند
 مديرکل ترانزيت گمرک ايران اعلام کرد: براي اولين بار دو کاميون از مبدا گمرک شهيد رجايي بندرعباس به مقصد قرقيزستان از مسير افغانستان-تاجيکستان در کريدور جايگزين کتاي ارسال شد.

مصطفي آيتي اظهارداشت :کريدور کتاي از کشورهاي قرقيزستان، تاجيکستان ، افغانستان، ايران تشکيل شده و بعنوان مسير کوتاه و جايگزين براي ارسال کالا از بنادر جنوبي ايران به کشورهاي آسياي ميانه راه اندازي شده است.

وي افزود: به منظور توسعه کريدورهاي ترانزيتي و کاهش مسير و هزينه ترانزيت کالا به مقصد کشورهاي آسياي ميانه، فعال کردن آن از مسير افغانستان و با استفاده از کارنه تير، در دستور کار گمرک ايران با همکاري سازمان اکو،  ايرو و اتاق بازرگاني قرار گرفت که با توجه به اهميت مسير افغانستان در کريدورهاي منتهي به آسياي ميانه، در نيمه دوم سال 98 در دو مرحله از مسير هند-چابهار-افغانستان و مسير بندرعباس-افغانستان- تاجيکستان با استفاده از سند کارنه تير بصورت آزمايشي اين مسير افتتاح و بدليل شناخت مسير و مزاياي آن براي شرکتهاي حمل ونقل، براي اولين بار 2 دستگاه کاميون که از مبدا بندرعباس بارگيري شده بود با خروج از  گمرک دوغارون و  با عبور از افغانستان و تاجيکستان  به مقصد قرقيزستان ادامه مسير دادند.

مديرکل ترانزيت گمرک ايران در ادامه افزود:همچنين پنج دستگاه کاميون از مبدا ج .ا ايران تحت صحابت کارنه تير از طريق افغانستان به مقصد تاجيکستان ارسال شد که با انجام تشريفات کارنه تير در گمرک دوغارون   رسما مسير کتاي( KTAI) افتتاح شد.

آيتي در خصوص اهميت مسير ايران در تجارت اظهار داشت: جمهوري اسلامي ايران به دليل دسترسي کوتاه تر به آبهاي آزاد، اقتصادي ترين مسير براي ترانزيت کالاها به کشورهاي آسياي ميانه (CIS) است و توسعه مسيرهاي جديد از جمله کريدور کتاي با افزايش سرعت ارسال کالا و کاهش هزينه ها، منجر به توسعه تجارت و نهايتا رشد اقتصادي منطقه خواهد شد.


آيتي تصريح کرد:گمرک جمهوري اسلامي ايران، با اجراي پروژه هاي تير الکترونيک (eTIR) با کشورهاي ترکيه (1394)، آذربايجان (1398) و حمل ترکيبي اسلوني-ايران(1396)، هند-چابهار-افغانستان(1398) تلاش کرده است با توسعه ابزارها و مسيرهاي ترانزيتي بستر لازم براي فعالين ترانزيت را فراهم کند.

مديرکل ترانزيت گمرک ايران تاکيد کرد:  توسعه ترانزيت، ضمن ايجاد درآمد و افزايش اشتغال منجر به گسترش مناسبات منطقه اي خواهد شد، کنوانسيون گمرکي کارنه تير مربوط به تضمين ترانزيت کالا بوده که76 کشور از جمله اقتصادهاي بزرگ دنيا، چين، اتحاديه اروپا،... عضو آن بوده و تسهيل کننده عبور کالا در کشورهاي مسير هستند.

گفتني است توقف پذيرش کاميون ها در مرزهاي ترکمنستان، فعاليت هاي حمل ونقل و تجاري را بين ايران و آسياي ميانه مختل کرده بود که با راه اندازي اين کريدور مجددا فعاليت تجاري به اين منطقه از مسير جاده باز مي گردد.

منبع: گمرک نيوز
1399/05/05
بازگشایی مرز چذابه از پنجم مرداد

بازگشايي مرز چذابه که به دليل برخي ناهماهنگي‌ها در دوم مرداد به تعويق افتاد فردا (يکشنبه، پنجم مرداد) انجام خواهد شد.

 بر اساس سخنان سيد روح‌اله لطيفي ، سخنگوي گمرک ايران مرز خسروي صبح روز پنج‌شنبه، دوم مردادماه بازگشايي شده و تا اين لحظه محدوديتي براي پذيرش کالاي ايراني از طرف عراق اعلام‌نشده است.

او گفته است: «مسئولان مرز منذريه عراق با اعلام پذيرش کالاي صادراتي ايران، به مديران گمرک خسروي اعلام کرده‌اند که محدوديتي در پذيرش کالا از طريق اين مرز ندارند.»

به گزارش پايگاه خبري اتاق بازرگاني ايران، ايران با عراق هفت مرز زميني رسمي دارد؛ مرز تمرچين، مرز باشماق، مرز پرويزخان، مرز خسروي، مرز مهران، مرز چذابه و مرز شلمچه. با شيوع ويروس کرونا مرزهاي ايران با عراق تعطيل شد و مدتي بعد مرزهاي ايران با اقليم کردستان عراق جز نخستين مرزهايي بود که بازگشايي شد.

 براساس گزارش سازمان توسعه تجارت از وضعيت مرزها، امروزه مرز سيرانبد- بانه باز است و روزانه به‌طور ميانگين بيش از 250 کاميون بار صادراتي از اين مرز عبور مي‌کند. اما واردات و ترانزيت ممنوع است.

 مرز باشمقاق- مريوان هم براي تردد کالا باز بوده و از طرف اقليم کردستان عراق براساس بند 10 بخشنامه وزارت امور داخلي اقليم از 12 خردادماه به مدت 72 ساعت براي بررسي وضعيت بهداشتي و تنظيم روش‌هاي جديد پايش پيشگيري از کرونا فعاليت تعليق شده و بار ديگر مرز بازشده است.

 مرز سومار از بيست‌ودوم تيرماه به‌منظور انجام فعاليت‌هاي تجاري جزئي ميان عراق و ايران بازگشايي شد قبل از اين مرز شلمچه هم که تا مدت‌ها تعطيل بود با دستور مصطفي الکاظمي روز هيجدهم تيرماه بازگشايي شد. مرز پرويزخان هم براي تردد کالاها باز بوده و در مرز تمرچين، صادرات خشکبار و تره‌بار به‌کندي انجام مي‌شود. مرزهاي ما با عراق در اقليم در هفت گذرگاه باز است؛ سه مرز اصلي تمرچين، پرويزخان و باشماق و 4 مرز سيرانبند بانه، کيله سردشت و شيخ صله و شوشمي کرمانشاه فعال هستند و صادرات و واردات از اين مبادي در حال انجام است. همچنين مرز مهران از بيستم خردادماه بازگشايي‌شده است.

به گفته سخنگوي گمرک ايران، گذرگاه زرباطيه-مهران از هيجدهم خردادماه در روزهاي دوشنبه و چهارشنبه فعال است و تجارت در اين مرز به‌صورت ترانشيپ‌منت جريان دارد به اين صورت که کاميون‌هاي ايراني بارهاي صادراتي را در مرز تحويل کاميون‌هاي عراقي مي‌دهد. در اين مرز روزانه حداکثر 250 کاميون و هفته‌اي 500 کاميون در اين مرز جابه‌جا مي‌شود. مرز مهران جزو نخستين مرزهايي بود که در اسفند و در پي شيوع ويروس کرونا در کشور به حالت تعطيلي درآمد.

در حال حاضر بازگشايي مرز چذابه به تأخير افتاده است؛ قبلاً حميد سيلاوي، فرماندار دشت آزادگان از بازگشايي اين مرز در دوم مردادماه خبر داده بود که به دليل عدم هماهنگي به پنجم مردادماه منتقل‌شده است؛ مرزي که در صورت بازگشايي مي‌توان انتظار داشت وضعيت تجارت ميان دو کشور تا حدودي به حالت عادي برگشته است.

به گفته حميد حسيني، دبير کل اتاق بازرگاني مشترک عراق و ايران، در سه ماهه اول امسال، 5 ميليون تن کالاي غيرنفتي به ارزش1.45 ميليارد دلار از ايران به عراق صادر شده است. صادرات کالاي غيرنفتي ايران به عراق در حجم 40 درصد و در ارزش 38.3 نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است. براساس اعلام اداره گمرک ايران، کل حجم صادرات غيرنفتي ايران در فصل بهار 21.92 ميليون تن به ارزش 6.36 ميليارد دلار بوده است.

سي‌ويکم تيرماه حسن روحاني، رئيس‌جمهور ايران در نشست خبري مشترک با مصطفي الکاظمي، نخست‌وزير عراق از هدف‌گذاري 20 ميليارد دلاري در مبادلات تجاري بين دو کشور خبر داد.

منبع: ماهنامه تربران

1399/05/04
ترانزیت کالا در مسیر چابهار- دوغارون افزایش یافت

با افزايش چشمگير حمل کالاي ترانزيتي از طريق جاده از بندر چابهار سيستان و بلوچستان به مرز دوغارون در خراسان رضوي در عمل مسير ترانزيتي جديدي به زير مجموعه محور شرق کشور افزوده شده است.

رييس اداره ترانزيت راهداري و حمل و نقل جاده اي خراسان رضوي گفت: با افزايش چشمگير حمل کالاي ترانزيتي از طريق جاده از بندر چابهار سيستان و بلوچستان به مرز دوغارون در خراسان رضوي در عمل مسير ترانزيتي جديدي به زير مجموعه محور شرق کشور افزوده شده است.

حميد محمدي فازافزود: در حالي که طي سال 98 فقط 11 دستگاه کاميون از بندر چابهار بار ترانزيتي به مرز دوغارون منتقل کرده بودند طي چهار ماهه نخست امسال 162 دستگاه کاميون در اين مسير ترانزيت کالا انجام دادند.
وي ادامه داد: هرچند بيشترين حمل کالاي ترانزيت در مسير بندر چابهار به افغانستان به دليل کوتاهي مسير از مرز ميلک انجام مي شود اما اين آمار نشان دهنده رونق چشمگير ترانزيت و توسعه محور تجاري شرق در خراسان رضوي است.
رييس اداره ترانزيت راهداري و حمل و نقل جاده اي خراسان رضوي گفت: بر اساس آمار تردد کاميونهاي ترانزيتي در اداره کل راهداري و حمل و نقل جاده اي خراسان رضوي، کشورهاي مختلفي تمايل به انتقال کالاي خود در مسير چابهار- هرات داشته اند که در ميان آنها نام کشور هند به چشم مي خورد.
پايانه مرزي دوغارون در 18 کيلومتري تايباد قرار دارد.
مرکز شهرستان 120 هزار نفري تايباد نيز در 225 کيلومتري جنوب شرقي مشهد واقع است.

منبع: خبرگزاري ايرنا

1399/05/04
برگزاری نشست دوجانبه معاونین وزیر راه و شهرسازی ایران و ازبکستان

نشست دوجانبه کميته مشترک حمل و نقل جاده اي ايران و ازبکستان با حضور معاون وزير راه و شهرسازي جمهوري اسلامي ايران،  معاون وزير حمل و نقل ازبکستان و سفير جمهوري ازبکستان در تهران و نماينده سفارت جمهوري اسلامي ايران در تاشکند به صورت ويديو کنفرانس برگزار شد.

عبدالهاشم حسن نيا معاون وزير راه و شهرسازي و با اظهار خرسندي از برگزاري اين نشست و آرزوي سلامتي و سعادت براي ملت و دولت اين کشوردر اين روزها و شرايطي که دنيا درگير شيوع ويروس کرونا است،  اظهارداشت : توسعه همکاري‌هاي اقتصادي فيمابين همواره مورد نظر مقامات ارشد دو کشور بوده و در همين راستا توسعه مناسبات حمل و نقلي به ويژه در حوزه حمل و نقل جاده اي با جمهوري ازبکستان از اولويت هاي کاري وزارت راه و شهرسازي و اين سازمان بوده است و  آماده توسعه همکاري ها در حوزه انتقال دانش و تجربيات در زمينه هاي مختلف حمل و نقلي نگهداري راه و تاسيسات بين‌راهي سيستم‌هاي حمل و نقل هوشمند هستيم.

وي افزود: مناسبات حمل و نقل جاده‌اي بين دو کشور در چارچوب موافقتنامه دوجانبه حمل و نقل بين المللي جاده اي کالا و مسافر که در سال 93 منعقد شده است ، در وضعيت مناسب و رو به رشد بوده و چنانچه برخي مشکلات منطقه‌اي که عمدتاً مربوط به ساير کشورهاي مسير مي باشد وجود نداشت ، قطعاً اين روند رو به رشد ادامه پيدا مي کرد.

معاون وزير راه و شهرسازي تصريح کرد : در چارچوب همکاري‌هاي چندجانبه نيز دو کشور در حوزه موافقت نامه عشق آباد،  سازمان همکاري‌هاي اقتصادي اکو، همکاري‌هاي خوبي داشته و با توسعه و احياي همکاري ها در چارچوب موافقتنامه قديمي کريدور جانبه ايران افغانستان و ازبکستان ، همچنين با استفاده از ظرفيت‌هاي موافقتنامه چابهار براي دسترسي به آب‌هاي آزاد اقيانوس هند،  زمينه براي همکاري هاي بيشتر فراهم خواهدشد .

حسن نيا، رئيس سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي، با تاکيد بر اينکه ظرفيت دو کشور در بخش حمل و نقل جاده اي به مراتب بيش از ظرفيت فعلي است، افزود از اين رو بايد تلاش کنيم تا موانع،‌ هزينه ها و تشريفات غيرضروري حذف شود.

بر اساس اين گزارش ، دهقان اف  معاون وزير حمل و نقل ازبکستان،  با تاکيد بر اهميت برگزاري اين نشست در حل و فصل مسائل حمل و نقلي بين دوکشور اظهار داشت : با توجه به بروز برخي مشکلات در مسيرهاي حمل و نقل جاده اي ،  ما مسيرهاي ديگري را جايگزين کرديم که اميد است در نتيجه برگزاري اين نشست ها شرايط مناسب تري در توسعه روابط حمل و نقلي فراهم شود.

وي افزود: ايران و ازبکستان در قالب چندين موافقتنامه دو جانبه و چند جانبه در زمينه حمل و نقل جاده‌اي با هم همکاري دارند و حل مسائل و موضوعات مطرح در اين حوزه، قطعاً  در افزايش توسعه مناسبات حمل و نقلي تاثير قابل توجهي دارد.

در پايان اين نشست مقرر شد نشست هاي کارشناسي در خصوص پيشنهادهاي مطرح شده از سوي طرف ازبک و همچنين پاسخ طرف ايراني که پيش از نشست مذکور، بصورت مکتوب  ارائه شده است، بررسي و در نشست بعدي معاونين وزرا جمع بندي و تصميمات لازم اتخاذ شود.

گفتني است در اين نشست، مهران قرباني معاون حمل و نقل سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌اي، جواد هدايتي سرپرست دفتر ترانزيت و حمل و نقل بين المللي، حضور داشتند.

منبع: سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي

1399/05/04
گسترش تعاملات سه کشور ایران ، افغانستان و ازبکستان در حوزه حمل و نقل و ترانزیت
در ديدار وزير راه و شهرسازي کشورمان با وزراي حمل و نقل افغانستان و ازبکستان ، موضوع گسترش همکاري هاي سه کشور در حوزه حمل و نقل و ترانزيت بررسي شد .

محمد اسلامي وزير راه و شهرسازي در نشست سه جانبه توسعه همکاري‌هاي حمل و نقل و ترانزيت ميان جمهوري اسلامي ايران ، جمهوري اسلامي افغانستان و جمهوري ازبکستان ، از احياي موافقتنامه سه جانبه اي که پيش تر بين سه کشور در حوزه حمل و نقل و ترانزيت به امضا رسيده بود خبر داد و گفت : احيا و حفظ همکاري ها و تعاملات کشورهاي منطقه به ويژه ايران ، افغانستان و ازبکستان به ويژه در شرايط کنوني که جهان با ويروس کرونا دست و پنجه نرم مي کند و نياز بيشتري به تعاملات و همکاري ها وجود دارد ، مورد تاکيد جمهوري اسلامي ايران است .

وزير راه و شهرسازي در عين حال از تشکيل کارگروه سه جانبه با انتخاب نمايندگاني از سفرا و معاونان وزراي حمل و نقل سه کشور خبر داده و با اعلام اين مطلب که شهرام آدم نژاد ، معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازي به عنوان نماينده جمهوري اسلامي ايران در اين کارگروه مسئوليت داشته و موارد را بررسي مي کند ، افزود : کارگروه همکاري هاي سه جانبه در زمينه حمل و نقل و ترانزيت بين سه کشور ايجاد مي شود که پيشنهاد مي شود اين کارگروه کار خود را از ماه اوت آغاز کند .

عضو کابينه دولت دوازدهم با اشاره به اينکه کارگروه منتخب ، ترتيبات و هماهنگي‌هاي لازم را براي موضوع گستري همکاري‌ها بين وزراي سه کشور انجام مي‌دهند ، توضيح داد : کاروان پيش‌رويي با تعداد مشخصي کاميون ، محموله هاي کانتينري را به شکل آزمايشي در مسير ازبکستان از طريق مرز ترمس منتقل مي کنند ، تا اين مسير و شرايط آن سنجيده شود . ترتيبات اجرايي و هماهنگي اجرايي و امنيتي اينکار توسط دولت افغانستان انجام خواهد شد .

وي در ادامه گفتگوي خود با وزراي حمل ونقل افغانستان و ازبکستان به موضوع چابهار اشاره کرد و گفت : در حال حاضر ، تعاملات سه جانبه ايران ، هندوستان و افغانستان برقرار بوده و روزانه کشورهاي افغانستان و هندوستان از بندر چابهار در حال استفاده و حمل و نقل بار هستند . پروژه احداث خط آهن چابهار به زاهدان که بندر چابهار را به شبکه سراسري ريلي کشور متصل مي‌کند کاملا فعال و برقرار است و در سال 2021 از اين خط آهن بهره برداري خواهيم کرد .

آمادگي ايران براي پذيرش سرمايه‌گذاري در بندر چابهار

وي تصريح کرد : ايران آمادگي دارد تا سرمايه گذاري ازبکستان را در خصوص سرمايه گذاري در بندر چابهار ، بپذيريد .

عضو کابينه دولت دوازدهم يادآور شد : با توجه به اينکه سه کشور ايران ، افغانستان و ازبکستان جزو کنوانسيون تير هستند ، به  منظور ايجاد هماهنگي براي تسهيل در تردد و ترانزيت ، کارگروه‌هاي ويژه تشکيل مي‌شود که بعدها نتايج بررسي هاي اين کارگروه مي تواند به امضاي تفاهم نامه همکاري هاي جديد بين سه کشور در حوزه ترانزيت و حمل و نقل ، منجر شود . ايجاد فرصت‌هاي متنوع ترانزيتي در شرايط کرونايي براي ايران و کشورهاي منطقه ضرورتي اجتناب ناپذير است که موجبات تعاملات بين کشورهاي منطقه را فراهم مي‌کند .

وي گفت : عضويت راه آهن جمهوري اسلامي ايران در گروه اتحاديه راه آهن هاي کشورهاي مشترک المنافع موجب شده تعاملات ريلي بين کشورها و همچنين پروتکل پنج جانبه اي که با حوزه کشورهاي درياي خزر و ترکيه مبادله شده است ، تقويت شود . امروز تبادلات ريلي و تجارت بين کشورهاي مشترک المنافع و ايران از طريق خط آهن ايران برقرار است و روزانه تعداد قابل ملاحظه اي واگن باري بين ايران و ترکيه تبادل مي شود که به مقصدهاي گوناگون ارسال مي‌شود . همچنين در خصوص تبادلات حوزه خزر از بنادر درياي خزر با کشورهاي حوزه خزر به ويژه با قزاقزستان که يکي از بخش هاي مسير کريدور شمال - جنوب به بندر آکتائو ست ، برقرار است .

ظرفيت بنادر ايران شمالي و جنوبي ايران260 ميليون تن است

عضو کابينه دولت دوازدهم با اشاره به اينکه در حال حاضر ، ظرفيت بنادر ايران در درياي خزر ، خليج فارس و درياي عمان بيش از 260 ميليون تن است ، گفت : در سال 2019 بيش از 155 ميليون تن بار از بنادر ايران جابه جا شد و ظرفيت ها و برنامه هاي توسعه اي مي‌تواند استعداد حداقلي 50 ميليون تن بار ترانزيتي را براي کشورهاي منطقه از جنوب به شمال و شرق به غرب فراهم کند .  

وزير راه و شهرسازي تاکيد کرد : فرصت و ظرفيت براي تشکيل شرکت هاي حمل و نقل ترکيبي مستقل و يا مشترک بين بخش هاي خصوصي سه کشور ايران ، افغانستان و ازبکستان وجود دارد تا اين شرکت هاي حمل و نقل ترکيبي بتوانند بار را از مبدا تا مقصد از طريق دريا، ريل و جاده جابه جا کنند . اين شرکت هاي حمل و نقل ترکيبي با حمل بار از مبدا تا مقصد هم موجب رونق مسيرهاي مورد بهره برداري مي‌شوند و هم حجم تبادلات تجاري بين کشورهاي منطقه و به ويژه ايران، افغانستان و ازبکستان را گسترش مي دهند .

آمادگي ايران براي ميزباني ازبکستان و افغانستان براي امضاي تفاهم نامه سه جانبه مشترک در حوزه تزانزيت

اسلامي از اعلام آمادگي جمهوري اسلامي ايران براي ميزباني مذاکرات تکميلي و نهايي توسعه همکاري‌هاي حمل و نقلي و ترانزيتي سه کشور ايران ، افغانستان و ازبکستان خبر داد و گفت : ايران آمادگي دارد تا ميزبان افغانستان و ازبکستان براي مذاکرات تکميلي بعد از بررسي هاي کارگروه تشکيل شده باشد . اميد است ماحصل مذاکرات و بررسي هاي کارشناسي کارگروه منتخب در سطح وزرا به ميزباني جمهوري اسلامي ايران ، امضا و مبادله شود .

وي يادآور شد : موافقتنامه سه‌جانبه‌اي پيش‌تر بين سه کشور ايران ، افغانستان و ازبکستان به امضا رسيده بود که اعتبار آن 10 ساله بود و در سال 2011 زمان آن سپري شد . هم اکنون اين فرصت وجود دارد تا اين تفاهم نامه احيا شده و بازنگري شود و در روابط آتي ، ملاک عمل و مورد گفتگوي سه کشور باشد . 

منبع: پرتال حمل و نقل

1399/05/04
رایزنی جدید برای ترخیص کالا/ تمدید ثبت سفارش لازم نیست

بعد از مصوبه اخير دولت در رابطه با تسهيل فرايند ترخيص کالاهاي اساسي و توليدي از گمرک و بنادر، به تازگي گمرک ايران طي مکاتبه اي با وزارت صمت بر عدم نياز به تمديد ثبت سفارش کالاهاي اساسي و مواد اوليه واحدهاي توليدي تاکيد کرده است.
آنطور که مسئولان گمرک ايران مي گويند در حال حاضر حداقل شش ميليارد دلار کالاهاي اساسي و توليدي در گمرکات وجود دارد که ?.? تا چهار ميليون تن آن کالاهاي اساسي است که به دلايل مختلف ترخيص آنها با موانعي مواجه و رسوب کرده است.

اخيرا طي گزارشي که از سوي گمرک در اين رابطه به رياست جمهوري ارائه و موانع و راهکارهاي لازم براي تسهيل خروج کالا مطرح شد، وي نيز موافقت هايي در اين رابطه داشت که به ويژه مسايل مربوط به تخصيص ارز را تا حدودي حل و فصل مي کند؛   براساس مصوبه جديد دولت امکان ترخيص درصدي از کالاهاي گروه يک و دو که در صف ترخيص ارز بانکي قرار بگيرند و مشکل مالکيت نداشته باشند فراهم شده است.

اما به تازگي طي مکاتبه اي که ارونقي- معاون فني گمرک ايران- با مدرس خياباني- سرپرست وزارت صمت- داشته موضوع تمديد سفارش کالاها و زمابنر بودن آن مورد توجه قرار گرفته است.

وي اعلام کرده که با توجه به اينکه ترخيص اقلام مشمول گروه يکم کالايي مشمول اخذ و ارائه مجوزهاي قانوني مختلف بوده و سازمانهاي متولي صدور مجوزهاي قانوني، در هنگام بررسي موضوع جهت صدور مجوزهاي مربوطه، ثبت سفارش معتبر از نظر زماني مطالبه مي‌کنند،   اين امر تسهيلات ارائه شده در اين زمينه را تحت الشعاع قرار مي دهد، از اين رو  ثبت‌سفارش معتبر از نظر زماني براي گروه کالايي اولويت اول الزامي نيست.

بر اين اساس گمرک از وزارت صمت خواسته تا در راستاي تسهيل و تسريع در انجام تشريفات گمرکي و ترخيص کالاهاي اساسي و ضروري و حتي مواد اوليه واحدهاي توليدي و جلوگيري از بروکراسي زايد اداري و ايستايي هاي بوجود آمده در صورت صلاحديد، با موضوع عذم نياز به تمديد ثبت سفارش در گروه کالايي مورد نظر مورفقت شود.

گفتني است که براساس ضوابط و مقررات مواد اوليه توليد و واسطه اي و ماشين آلات به صورت درصدي ترخيص مي شدند، اما در مصوبه اخير دولت براي تسهيل ترخيص کالا پيش‌بيني شده که با تفويض اختيار شرايط آنها تسهيل شود.

منبع: خبرگزاري ايسنا

1399/05/04
توسعه همکاری‌های گمرکی و ترانزیتی بین ایران و جمهوری آذربایجانتوسعه همکاری‌های گمرکی و ترانزیتی بین ایران و جمهوری آذربایجان
توسعه همکاري‌هاي گمرکي و ترانزيتي بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري آذربايجان در ديدار امروز رؤساي گمرکات دو کشور که به صورت ويدئو کنفرانس برگزار شد، مورد تأکيد قرار گرفت.
 مهدي ميراشرفي معاون وزير اقتصاد و رئيس کل گمرک ايران در اين ديدار با يادآوري پيشينه همکاري‌هاي گمرکي و تجاري بين ايران و جمهوري اذربايجان، درخصوص درخواست اين کشور براي ترانزيت دام زنده به نخجوان از قلمرو جمهوري اسلامي ايران گفت: با رايزني‌هايي که بين مسولان گمرک و وزارت جهاد کشاورزي صورت گرفته، قرار است درخصوص تهيه پروتکل بهداشتي طي دو هفته آينده با مقامات آذربايجان گفت‌وگو شود.
وي همچنين در مورد برگزاري نشست مرزي مشترک بين مسئولان دو کشور در مرز بيله‌سوار و «يارديملي» اظهارداشت: پس از انجام بازديدهاي لازم، تعيين مرز جديد در اين منطقه که مي‌تواند به افزايش مبادلات تجاري بين دو کشور کمک کند، مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
رئيس کل گمرک ايران، ضمن اعلام آمادگي مجدد براي توسعه همکاري‌هاي ترانزيتي بين ايران و آذربايجان افزود: ما نهايت همکاري را در اين زمينه به عمل خواهيم آورد و اطمينان داريم که با توجه به وجود ظرفيت‌هاي بالفعل و بالقوه در اين حوزه، ازجمله کريدور شمال- جنوب، اين موضوع براي هر دو کشور داراي منفعت خواهد بود.
معاون وزير اقتصاد و رئيس کل گمرک ايران تأکيد کرد: توسعه همکاري‌هاي اقتصادي و تجاري با جمهوري آذربايجان براي ما از اهميت بالايي برخوردار است و اميدواريم پس از ‌پايان دوره کرونا بتوانيم سطح روابط تجاري و همکاري‌هاي گمرک را بيش از پيش افزايش دهيم.
براساس اين گزارش «صفر مهدي‌اف»، رئيس کميته درآمدي و گمرک جمهوري آذربايجان نيز با ابراز خرسندي از توسعه همکاري‌هاي گمرکي با ايران، درخصوص درخواست گمرک کشورمان براي حمل يکسره کالاهاي صادراتي ايران به مبادي گمرکي داخل آذربايجان، (بدون ترانشيپمنت در مرز) گفت: ما تلاش مي‌کنيم تا مشکلات مربوط به اين موضوع برطرف شود. وي همچنين در مورد کاهش عوارض ترانزيتي در گمرک مرزي مقابل گمرک پلدشت، اظهارداشت: وضع عوارض جديد در اين مرز مربوط به يک مقطع زماني خاص بود که با رفع مشکل، الان به حالت عادي بازگشته است.
اين گزارش حاکي است رؤساي گمرکات ايران و آذربايجان در اين ديدار مجازي همچنين درخصوص امضاي تفاهم‌نامه ترانزيتي سه جانبه ايران، روسيه و آذريايجان گفت‌وگو و آمادگي خود را براي افزايش همکاري‌هاي گمرکي و ترانزيتي اعلام کردند.
شايان ذکر است که مقامات جمهوري آذربايجان به ويژه مسئولان گمرک اين کشور، تاکنون چندين بار علاقه‌مندي خود را به توسعه همکاري‌هاي اقتصادي با ايران ازجمله امضاي موافقت‌نامه تجارت ترجيحي بيان کرده‌اند.
 در اين گفت و گوي ويدئو کنفرانسي حسين کاخکي مديرکل دفتر همکاري هاي بين الملل کشورمان و دلاور فرض علي اف مديرکل امور بين الملل کشور آدربايجان نيز حضور داشتند.

منبع: گمرک نيوز
1399/05/01
شرکت‌ها اسناد حمل فرآورده‌های نفتی به پاکستان صادر نکنند

ورود کاميون‌هاي حامل فرآورده‌هاي نفتي به پاکستان تا اطلاع ثانوي ممنوع است.

 آن‌چنان که ايوب کرد مديرکل راهداري و حمل و نقل جاده‌اي سيستان و بلوچستان گفته اين ممنوعيت در ملاقات مرزي صورت گرفته در تاريخ 10 تير ماه بين روساي گمرکات مرزي ميرجاوه و تفتان پاکستان از سوي مقامات پاکستاني اعلام شده است.

به گفته وي، در اين ملاقات که براي مذاکره در مورد مشکلات موجود برگزار شد، طرف پاکستاني از عدم پذيرش فرآورده‌هاي نفتي به خصوص هيدورکربن تا اطلاع ثانوي خبر داد.

بر اين اساس، مديرکل دفتر حمل کالاي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌اي در نامه‌اي که 28 تير ماه به ادارت کل استاني ابلاغ کرد از اين ادارت خواست در مورد اين ممنوعيت به شرکت‌هاي حمل و نقل بين‌المللي اطلاع‌رساني کرده و اين شرکت‌ها نيز از صدور اسناد حمل فرآورده‌هاي نفتي تا زمان پذيرش مجدد از سوي پاکستان، خودداري نمايند.

اين در حالي است که روح الله لطفي سخنگوي گمرک ايران 16 تير ماه در گفت و گو با خبرنگار مهر از بازگشايي مرزهاي تجاري با پاکستان در اين تاريخ خبر داده و گفته بود:  بر اساس تصميم دولت پاکستان، علاوه بر مرز ميرجاوه، چهار بازارچه مشترک ما با کشور پاکستان شامل ريمدان، پيشين، کوهک و جالق به صورت دائم بازگشايي شد و هر روز پذيرش دارند.

لطيفي افزوده بود: در حال حاضر محدوديتي در ورود کالا به پاکستان وجود ندارد و ما مي‌توانيم همه نوع کالا به اين کشور صادر کنيم.

سخنگوي گمرک ايران عنوان کرده بود: البته سقف‌هايي براي ورود و خروج گذاشته‌اند اما اين سقف‌ها تقريباً ظرفيت کامل اين بازارچه‌ها است؛ به عنوان مثال قبلاً از بازارچه‌هاي ريمدان و پيشين به ترتيب اجازه عبور 20 و 10 کاميون به صورت يک روز در ميان وجود داشت اما الان به ترتيب مجوز عبور 100 و 60 کاميون به صورت روزانه از اين دو بازارچه صادر شده است.

منبع: تين نيوز

1401خرداد
1401فروردین
1400اسفند
1400آذر
1400آبان
1400مهر
1400شهریور
1400مرداد
1400تیر
1400خرداد
1400اردیبهشت
1400فروردین
1399اسفند
1399بهمن
1399دی
1399آذر
1399آبان
1399مهر
1399شهریور
1399مرداد
1399تیر
1399خرداد
1399اردیبهشت
1399فروردین
1398اسفند
1398بهمن
1398دی
1398آذر
1398آبان
1398مهر
1398شهریور
1398مرداد
1398تیر
1398خرداد
1398اردیبهشت
1398فروردین
1397اسفند
1397بهمن
1397دی
1397آذر
1397آبان
1397مهر
1397شهریور
1397مرداد
1397تیر
1397خرداد
1397اردیبهشت
1397فروردین
1396اسفند
1396بهمن
1396آذر