آرشیو اخبار
.
1399/01/31
توقف کامل فعالیت حمل‌ونقل بین‌المللی جاده‌ای کشور

ترابران- رئيس هيئت مديره انجمن صنفي شرکت­هاي حمل‌ونقل بين‌المللي ايران با بيان اينکه فعاليت شرکت‌هاي حمل‌و‌نقل بين‌المللي به صفر رسيده است، شروع دوباره فعاليت شرکت‌ها را منوط به از بين رفتن محدوديت‌هاي شرايط کرونا در کشورها دانست.

***

جواد سمساريلر، در گفت‌وگو با خبرنگار ترابران، با اشاره به اينکه کل فعاليت صادرات و واردات در کشور متوقف شده است، توضيح داد: «براي واردات از کشورهاي اروپايي، ترکيه اجازه خروج به کاميون­هاي ايراني نمي‌دهد. همچنين، از اواسط اسفندماه، کل کاميون­هاي ايراني که از ايران صادرات مي‌بردند، نمي‌توانند وارد ترکيه شوند، از هيچ جاي ديگر هم نمي‌توانند بروند چون هر جا بروند، تک راه به اروپا مسير ترکيه است و در برگشت هم دچار مکافات مي‌شوند.ِ»

او افزود:«بسياري از کاميون‌هايي که قبل از اسفندماه به اروپا رفتند و بار زدند و در مرزهاي مختلف همجوار ترکيه متوقف شده بودند با کمک انجمن، سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي و وزارت امور خارجه از مرز رد شده، وارد کشور شدند و اکنون بيش از دو، سه کاميون در مرزهاي اروپايي نداريم که بخواهند وارد ترکيه شوند. کاميون‌هاي ترک هم جسته گريخته از مرز نخجوان و آستارا مي‌آيند و بار مي‌زنند ولي از مرز بازرگان نمي‌توانند خارج شوند چون خود ترک‌ها مرز بازرگان را بسته‌اند و تا پايان دوران قرنطينه، اوضاع به همين منوال است.»

سمساريلر با بيان اينکه در برنامه‌‌هايي که براي حمايت از اصناف در شرايط کرونا مطرح شده، همه صنوف به جز حمل و نقل ديده شده است، خاطرنشان کرد: «گويي حمل‌ونقل از صفحه روزگار محو شده است.  شرکت‌هاي حمل‌و‌نقل هم چاره‌اي جز تعديل ندارند، البته بيشتر کارکنانشان نيروهاي متخصصي هستند که نمي‌توان آنها را تعديل کرد. حداقل اين است که دولت بايد بيمه بيکاري آنها را بدهد.»

او در واکنش به سخنان ديروز وزير راه و شهرسازي مبني بر اينکه به شرکت‌هاي حمل و نقل تسهيلات با نرخ 12 درصد داده مي‌شود و در صورتي که شرکتي نيروي خود را تعديل کرده باشد، مشمول اين تسهيلات يا معافيت‌ها نمي‌شود، تصريح کرد: «شرکت‌هاي حمل‌ونقل به  تسهيلات نيازي ندارند. مثلا دولت آلمان مي‌گويد 70 درصد حقوق بيکاري را من مي‌دهم و 30 درصد را خود شرکت بدهد. دولت ما هم بايد حداقل درصدي از بيمه بيکاري را قبول کند تا ما بتوانيم کارمندان خود را حفظ کنيم ولي متاسفانه در ايران چنين رويکردي وجود ندارد. آيا همان وام يک ميليون توماني را که براي سرپرستان خانواده در نظر گرفته‌اند، واريز کرده‌اند.»

رئيس هيئت مديره انجمن صنفي شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي درباره تبعات توقف فعاليت شرکت‌هاي حمل‌ونقل گفت: «فرض کنيد  شرکت فولاد مبارکه يا ذوب آهن اصفهان مواد اوليه و کالا وارد مي‌کردند، ولي الان کاملا واردات متوقف شده است يعني هر چه کالا با کاميون‌هاي خارجي از اسفندماه هم براي ايران آمده معلوم نيست چه سرنوشتي پيدا کرده است. در واقع، از اسفندماه تا به حال هيچ کاميوني مستقيما وارد ايران نشده و تمام کارخانه‌هاي توليدي که نياز به مواد اوليه دارد، فعلا نمي‌توانند به فعاليت خود ادامه دهند.»

سمساريلر درباره مشموليت معافيت‌هاي مالياتي و بيمه شرکت‌هاي حمل‌ونقل يادآور شد: «فعلا هنوزهيچ معافيتي اعلام نشده است. با توجه به نامه‌نگاري‌ها و پيگيري‌هاي اتاق بازرگاني، آقاي جهانگيري دستور دادند سررسيد ماليات‌هايي که براي شرکت‌ها مشخص شده، بعد از خرداد يا مرداد يا پس از کرونا در نظر گرفته شود ولي اين دستور هم هنوز اجرايي نشده و در زمان مراجعه هر کسي که بدهي يا وامي دارد، اصلا اين معافيت‌ها لحاظ نشده است.»

رئيس هيئت مديره انجمن صنفي شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي با اظهار تأسف از اينکه حرف‌هاي بسياري گفته مي‌شود ولي در عمل هنوز هيچ حمايتي انجام نشده است، گفت: «اگر شرکت‌ها تعديل نيرو نکنند و مثلا به کارمندانشان بگويند دو روز در هفته سرکار باشيد، افراد هم با آن حقوق کم نمي‌توانند زندگي خود را اداره کنند. مسائل و مشکلات اينقدر زياد است که مجبور به تعديل نيرو هستيم. هر کسي را هم تعديل نيرو مي‌کنيم، تأمين اجتماعي باز دوباره برگشت به کار مي‌دهد يعني از زير بار تمام  تعهداتشان شانه خالي مي‌کنند. وقتي فعاليتي وجود ندارد‌‌‌‌، مگر چقدر مي‌توان از اندوخته‌هاي قبلي حقوق‌ها را پرداخت کرد، از يکي، دو ماه ديگر، پرداخت حقوق با اين شرايط عملا امکانپذير نيست.»

منبع: ماهنامه ترابران

1399/01/31
نامه رئیس هیئت مدیره انجمن ایران به معاونت وزارت بهداشت در رابطه با ثبت نام کلیه صنوف/اماکن تجاری در سایت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی

به گزارش روابط عمومي انجمن صنفي شرکتهاي حمل و نقل بين المللي ايران ، جواد سمساريلر رئيس هيئت مديره انجمن صنفي شرکتهاي حمل ونقل بين المللي ايران طي نامه اي به معاونت وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکي مواردي را در رابطه با ثبت نام کليه صنوف/اماکن تجاري در سايت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکي مطرح کردند

متن کامل نامه به شرح ذيل است:

بسمه تعالي

جناب آقاي دکتر ايرج حريرچي

معاونت ارزنده وزارت محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکي

با تقديم درودهاي بي‌کران،

احتراماً، بطوريکه استحضار دارند در اجراي فرامين دولت مفخّم،کليه صنوف/اماکن تجاري موظف به ثبت نام در سايت آن وزارتخانه معظم و دريافت کُد رهگيري جهت شروع فعاليتهاي تجاري خود شده‌اند که اين امر وسيله اين انجمن اقدام وکُد رهگيري اخذ شده است، با عنايت به اينکه کارفرما متعهد خواهد بود که کليه عواقب ناشي از عدم رعايت پروتکلهاي مربوطه توسط خود و پرسنل تحت استخدام را پذيرا باشند،نظر به اينکه طبعاً نمي‌توان پذيرفت که اين ويروس فقط در محيط کار پراکنده واحتمال ابتلا به آن در مکان‌هاي ديگر وجود دارد، بديهي است پرسنل شرکتهاي حمل ونقل بين‌المللي در سطح کشور، در ساير محيط‌ها از جمله وسايل نقليه عمومي تا مراکزخريد و صنف حتي محيط خانواده خود در معرض خطر ابتلا مي‌باشند، از طرفي بنا به ماهيت شغلي حمل و نقل بين‌المللي کشور بخصوص بسياري از پرسنل و اماکن‌هاي پر تردداز قبيل محوطه‌هاي گمرکي، و بندري انجام وظيفه مي نمايند، بنابر اين چگونه مي‌تواناين تعهد غير اصولي و غيرحقوقي را به مسئولين محترم دولتي پاي‌بند بود در حالي که کنترلي بر رفتار پرسنل در خارج از محيط کار نداشته و از حيطه وظايف اين صنف خارج مي‌باشد.

بنابر اين با عنايت به مراتب فوق بسيار سپاسگزار خواهد بود مراتب اعلام شده را مد نظر داشته، قبلاً تشکر خود را از تلاشهاي ارزشمندتان که درارتباط با اين بحران از نقش قابل توجهي برخوردار است ابراز مي‌دارد.

يقيناً با اطمينان از حمايت ارگان دولت مفخّم جمهوري اسلامي ايران، تقويت انگيزه و تثبيت روح اميد را در خويش به شادماني تجريه خواهيم کرد./ر

با تقديم احترام

رئيس هيئت مديره انجمن صنفي شرکتهاي حمل و نقل بين‌المللي ايران

جواد سمساريلر

1399/01/30
بندر چابهار یک مسیر فعال در ترانزیت کشور افغانستان

قطعا بخش خصوصي کشور افغانستان بعد از حل مشکلات ناشي از کرونا و قرنطينه دوباره مي توانند به شکل عادي به تجارت خود در اين بندر ادامه داده و نسبت به ايجاد دفاتر و پايگاه هاي تجارتي خود اقدام کنند .

 سفير افغانستان در ايران گفت : با تمهيدات در نظر گرفته شده قرار است محموله هاي تجاري انتقالي از چابهار به افغانستان در برگشت کالاهاي تجاري اين کشور را به مقاصد تجاري مدنظر منتقل کنند .

عبدالغفور ليوال در جريان ورود اولين کشتي از محموله 75 هزار تني گندم اهدايي هند به اين کشور به بندر شهيد بهشتي اظهار داشت : در ابتدا جا دارد از مساعدت دو کشور دوست و همسايه يعني هند و ايران به خاطر گندم و همچنين ايجاد تسهيلات براي اين انتقال به افغانستان تشکر داشته باشيم . همان طور که در خبرها ذکر شد اولين محموله گندم مساعدت شده کشور هندوستان که در مجموع 75 هزار تن است ، به چابهار رسيد تا بعد از تخليه و بارگيري روانه افغانستان شود .

وي تصريح کرد : قرار است به زودي محموله هاي بعدي از اين مجموعه 75 هزار تني گندم مساعدت کشور دوست هندوستان به چابهار ارسال و طي نوبت هاي مختلف به افغانستان انتقال يابد .

سفير کشور افغانستان در ايران با اشاره به اينکه بندر چابهار داراي ظرفيت و امکانات بسيار خوبي براي انتقال کالا و مواد تجارتي کشورش به نقاط مختلف جهان است ، تصريح کرد : در اين خصوص مسئولان بندر چابهار در نظر دارند با انجام تمهيدات لازم کانتينرهايي که از کشور ايران به افغانستان براي انتقال کالاهاي تجارتي مي رود در مسير برگشت ، محموله هاي تجاري افغانستان را از طريق چابهار به مقاصد تجاري مدنظر منتقل کنند .   

وي ادامه داد : اين شرايطي که در بندر چابهار وجود دارد آن را به يک بندر براي انتقالات دو جانبه تبديل کرده است . قطعا بخش خصوصي کشور افغانستان بعد از حل مشکلات ناشي از کرونا و قرنطينه دوباره مي توانند به شکل عادي به تجارت خود در اين بندر ادامه داده و نسبت به ايجاد دفاتر و پايگاه هاي تجارتي خود اقدام کنند . قطعا اين بندر مي تواند به عنوان يک مسير فعال در ترانزيت کشور افغانستان استفاده شود .

منبع: پرتال حمل ونقل
1399/01/30
بالا رفتن هزینه صادرات در کنار زیان رانندگان ترانزیتی
به دنبال شيوع بيماري کرونا و بسته شدن مرزها، رانندگان فعال در بخش ترانزيت با مشکل جديدي روبه‌رو شده‌اند که به گفته خودشان عملا آنان را زمين‌گير کرده است. بنا به اطلاعات موجود، به دليل بسته بودن مرزها، شرکت‌هاي حمل و نقلي و حتي رانندگان خود مالک ترکيه‌اي، کاميون‌هاي خود را به صورت «خالي» به اين طرف مرز مي‌فرستند و کالاهاي ايراني را که براي صادرات در نظر گرفته شده، بار مي‌زنند و به آن طرف مرز مي‌برند.

در اين بين رانندگان ترانزيت ترکيه با قيمت‌هاي نجومي کار حمل کالاهاي صادراتي ايران را از مرز ترکيه انجام مي‌دهند و توليدکنندگان داخلي نيز براي تداوم صادرات محصولات خود، چاره‌اي جز پذيرش قيمت‌هاي نجومي حمل بار به ترکيه را ندارند.

ترکيه پيش از اين و در اوايل اسفندماه سال گذشته، ورود کاميون‌هاي ايراني به کشور خود را ممنوع کرد و موجب صف‌هاي طويل در پشت مرزها شد. اين در حالي است که از هفدهم اسفندماه سال گذشته، ايران نيز در اقدامي متقابل ورود کاميون‌هاي ترک از مبدا گمرکات ترکيه را به کشور ممنوع کرد.

به گفته رانندگان ترانزيت اين مشکل از آنجا شکل گرفت که تا پيش از اين اقدام متقابل ايران نيز، کاميون‌هاي ترکيه‌ نمي‌توانستند به صورت خالي وارد ايران شوند و اقدام به بارگيري کنند ولي اکنون اين کار را با ترفندي خاص انجام مي‌دهند. رانندگان ترانزيتي مي‌گويند کاميون‌هاي ترکيه که از کشور ترکيه براي جمهوري آذربايجان بار زده‌اند، به جاي برگشت از مسير گرجستان تغيير مسير داده و از مبادي ورودي گمرک آستارا و بيله‌سوار وارد ايران شده و اقدام به بارگيري کالا به ترکيه مي‌کنند. در واقع اين کاميون‌ها به دليل اينکه از گمرکات مشترک ايران با ترکيه قادر به ورود به ايران نيستند؛ ‌مسير خود را عوض کرده و به آذربايجان مي‌روند و از آنجا به ايران وارد مي‌شوند. اين در حالي است که مرزهاي مشترک ايران با ترکيه بسته است و کاميون‌هاي ايراني اجازه حمل کالا‌هاي صادراتي به ترکيه را طبق دستور مقامات ترکيه ندارند.همزمان با ترکيه و مرزهاي مشترک ايران با اين کشور، رانندگان از وجود مشکلات مشابه در مرزهاي شرقي خبر مي‌دهند و مي‌گويند در مرزهاي شرقي، به وي‍ژه مرز دوغارون، ناوگان افغانستاني به صورت خالي وارد کشور شده و بارگيري و اقدام به حمل بار مي‌کنند اما اجازه ورود از مرز دوغارون به کاميون‌هاي ايراني داده نمي‌شود و اين موضوع عملا رانندگان ايراني فعال در بخش حمل و نقل بين‌المللي را بيکار کرده است. مشکل تردد کاميون‌هاي ترانزيتي ايران که حامل کالاهاي صادراتي است در حالي شدت گرفته که پيش از اين مديرعامل يک شرکت حمل و نقل بين‌المللي در آذربايجان نيز در نامه‌اي به رييس کل گمرک ايران مشکلات مربوط به اين بخش را تشريح کرد و خواستار رسيدگي به مشکلات موجود شد. او در اين نامه عنوان کرده است: با توجه به شرايط موجود فعلي و شيوع بيماري کرونا در کل دنيا و بسته بودن مرزها، کاميون‌هاي کشور ترکيه از طريق آذربايجان اقدام به حمل محموله به کشورهاي همجوار کرده و سپس از طريق گمرکات شمال شرق، ايران وارد کشور شده و اقدام به بارگيري محموله‌هاي صادراتي ايران به قيمت‌هاي نجومي و دلبخواه به مقصد ترکيه مي‌کنند و اين درحالي است که صنعت حمل و نقل ايران به خصوص شرکت‌هاي حمل و نقل بين‌المللي و کاميون‌هاي فعال در زمينه بين‌الملل در حالت سکون هستند.

او در بخش ديگري از اين نامه تاکيد کرد: با توجه به مشخص نبودن وضعيت مرزها و مشکلات مالي پيش آمده براي رانندگان که توانايي تامين مخارج خانواده‌هاي خود را ندارند اين موضوع منجر به اعتراض به وضعيت موجود شده است. لذا خواهشمند است اقدامات و دستورات لازم جهت رفع ممنوعيت تردد کاميون‌هاي ايراني و حمل کالا طبق قوانين و به خصوص ممنوعيت تردد و بارگيري کاميون‌هاي خارجي و غير ايراني به خصوص کاميون‌هاي ترکيه را مبذول نماييد.روش عجيب «ترانشيب»

با توجه به شيوع کرونا در کشورهاي همسايه ايران، روشي که گمرکات و اتاق‌هاي بازرگاني کشورها براي تبادل کالا در نظر گرفته بود، ترانشيب کالا به صورت مبادله کالا در مرزها بود. کاميون ايراني، کالاي ايراني را در مرز به کاميون عراقي يا ترکيه‌اي تحويل مي‌داد تا هر کشور بر اساس پروتکل‌هاي مخصوص به خود، ‌اقدام به واردات کالا کند. در واقع اين روش، هم براي صادرات و هم براي واردات کالا در نظر گرفته مي‌شود و منافع هر دو طرف را به همراه دارد.

اما به نظر مي‌رسد که با تحولات رخ داده در مرزهاي ترکيه و افغانستان، حداقل در عمل خبري از «ترانشيب کالا» نيست و طرف‌هاي خارجي، به صورت مستقل وارد کشور شده و کالاي داخلي را با قيمت‌هاي نجومي به کشور خود مي‌برند.شيوع کرونا در مرزها

در يک هفته گذشته، صف کاميون‌هاي ايراني که پشت در مرزهاي مشترک ايران با کشورهايي چون عراق، اقليم کردستان، ترکيه، کشورهاي آسياي ميانه، افغانستان و پاکستان براي تعيين تکليف بار صادراتي مانده‌اند طولاني‌تر شده است. بسياري از رانندگان کاميون که کالاي وارداتي کشورهاي ديگر را حمل مي‌کنند براي ورود به خاک ايران دچار مشکل شده‌اند. بيشترين مشکل نيز در مرز «ميرجاوه»، مرز مشترک ايران با پاکستان ديده شده که رانندگان ايراني براي ورود به خاک ايران با صف‌هاي طولاني و معطلي‌هاي چند روزه روبه‌رو بوده‌اند. ضمن اينکه مرزهاي زميني ايران با عراق نيز از روز هجدهم فروردين بسته مانده است. پنج مرز مشترک زميني ميان ايران و عراق، ‌شامل شلمچه، شيب، زرباطيه، منذريه و مندلي وجود دارد که بيشتر آنها بسته است و رانندگان با بلاتکليفي، منتظر ورود و حمل کالاي صادراتي به عراق هستند.از همان روزهاي ابتدايي شيوع کرونا، مديريت حمل و نقل و لجستيک به عنوان يکي از مهم‌ترين بخش‌هاي تاثيرپذير از قرنطينه و محدوديت‌هاي اجتماعي مطرح شد. کشورهاي مختلف براي جلوگيري از ورود اپيدمي به کشور خود، ‌اولين راهکار را «بستن مرزها» ديدند و اين راهکار همچنان تداوم دارد و البته مي‌تواند به «اختلال در زنجيره تامين کالا» و حتي «مختل شدن روند صادرات و واردات» نيز منجر شود.
منبع: روزنامه اعتماد

1399/01/27
دومین جلسه مشترک، بخش جاده ای و فن آوری روز و بیمه ترانزیت و امور گمرکی برگزار شد

به گزارش روابط عمومي انجمن صنفي شرکتهاي حمل ونقل بين المللي ايران ، دومين جلسه مشترک با حضور محمد نيک پي نائب رئيس هيئت مديره ، افسانه فخري عضو هيئت مديره ، علي محمودي سراي و قربان جعفرزادگان عضو هيئت مديره ورابطين بخش ها ،رضا گيلک بازرس انجمن، جواد ترکمن و مجيد خياطي مطلق روساي بخش هاي مذکور و اعضا هر دو بخش مورخ23 فروردين ماه سال جاري  در محل انجمن برگزار شد.

   

در اين جلسه درخصوص مسائل ذيل بحث و تبادل نظرصورت گرفت:


1-   تبادل نظر و يافتن راهکارهاي برون رفت از بحران بيماري کرونا و بررسي پروتکل پيشنهادي دولت ترکيه براي ترددد ناوگان ايراني وپيشنهادهاي اصلاحي  

(مربوط به بخشنامه شماره

6360. E -153-89780865   کشور ترکيه ، با موضوعيت حمل و نقل بين المللي بار)

2-     رسيدگي به پرونده هاي بخش بيمه و ترانزيت و امورگمرکي

3-      رسيدگي به پرونده هاي بخش جاده اي و فن آوري روز

 

در ابتدا  افسانه فخري عضو هيئت مديره مسائلي را در رابطه با شرايط کرونا و تاثيرات آن بر صنعت حمل و نقل بين المللي ايران و ترکيه بيانکردند .

وي در ادامه در مورد بند اول دستورجلسه که پروتکل کشور ترکيه و بخشنامه    شماره 6360. E -153-89780865 کشور ترکيه وبا موضوعيت حمل و نقل بين المللي بار بود،مطالبي ايراد و خواستار ارائه نظرات اعضاء حاضر در جلسه در مورد بعضي از بندها اين بخشنامه شدند .

اسماعيل داداش زاده مديرعامل شرکت راتوک و يکي از اعضا بخشها در رابطه با بند موجود در بخشنامه کشور ترکيه مبني برمنع ورود و خروج از گذرگاه هاي مرزي کشور ايران و آن کشور اظهارداشتند:  بدليل اعلام نکردن قرنطينه توسط دولت جمهوري اسلامي ايران و ترس از شيوع بيماري کرونا است که، دولت ترکيه حاضر به پذيرفتن رانندگان و کاميونهاي حمل ايراني نشده است .

در ادامه ي اين بند از دستورجلسه، جواد ترکمن رئيس بخش جاده اي و فن آوري روز مطالبي را در رابطه با ارائه  پيشنهاد اصلاحي به سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي ارائه کردند و همچنين مجيد خياطي مطلق رئيس بخش بيمه، ترانزيت و امور گمرکي در مورد دوره قرنطينه 14 روزه کاميونهاي ترک سخناني را ايراد و تاکيد بر مقابله به مثل با آن کشور داشتند ، همچنين متذکر شدند که  بايد حتما به دنبال مسيرهاي تازه اي باشيم.

در ادامه نشست محمد نيک پي نائب رئيس هيئت مديره و قربان جعفرزادگان رابط بخش بيمه
، ترانزيت و امور گمرکي  مقابل به مثل باکشور ترکيه را صلاح ندانسته و خواستار تنظيم پروتکل وزارت بهداشت ايران و پيگيري آن توسط سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي بودند و براين موضوع تاکيد داشتند که بايد هر چه سريعتر پيشنهادات اصلاحي خود را به آن سازمان اعلام کنيم.

افسانه فخري عضوهيئت مديره ، داريوش غلامين ميرعامل شرکت باررسان و سيد بهرام دلاوري مدير عامل شرکت دالاهو ترابر شايان هم تاکيد بر دوره قرنطينه 14 روزه نموده و نظر موافق خودرا در اين زمينه اعلام داشتند .

رضا گيلک بازرس انجمن در رابطه با نظرات مطرح شده عنوان کردند : ما فقط مي توانيم پيشنهاد دهنده باشيم و موافق با دوره قرنيطنه 14 روزه براي همه مرزها هستيم.

محمدعدديان نائب رئيس بخش بيمه ، ترانزيت و امور گمرکي به قراردادمنعقد بين دو کشور که در آن بارگيري و تردد متقابل کاميونهاي ايراني و ترک عنوان شده اشاره کردند. البته حاضران در اين جلسه اذعان داشتند که اين مورد شامل شرايطفورس ماژور نمي شود.

علي محمودي سراي رابط بخش جاده اي موضوع صادرات کشور را نيز عنوان کرده و خاطرنشان ساختند بغير ازقرنطينه و کمبود کاميونهاي ايراني و رانندگان آن بايد به صادرات و واردات کشورهم فکر کرد و در اين زمينه پيشنهاداتي ارائه کردند.

در انتها  تصميم حاضران در جلسه بر اين پايه قرار گرفت که در خصوص تردد تمامي کاميونهاي خارجي (نه فقط ترک) به خاک جمهوري اسلامي ايران دوره14 روز قرنطينه در نظر گرفته شود و خواستار پيگيري سازمان در رابطه با پروتکل وزارت بهداشت کشور ايران باشند، همچنين ممنوعيت ورود ماشينهاي ايراني به ترکيه برداشته شود .

 

1399/01/27
فعالیت تجاری مرز پرویز خان از سر گرفته شد
گمرک مرزي پرويزخان از صبح امروز با پايان يافتن اعتصاب رانندگان عراقي، فعاليت تجاري خود را مجددا آغاز کرد.روز گذشته رانندگان عراقي، در اعتراض به مسئولان مرزي عراق، اعتصاب کرده بودند و چون جابجايي کالا به کشور عراق با روش ترانشيپ منت يعني انتقال کالا از کاميوني به کاميون ديگر صورت مي‌گيرد (تخليه از کاميون ايراني به کاميون عراقي براي مقاصد کشور عراق) بنابراين700 کاميون ايراني و همين تعداد در آن سوي مرز معطل مانده بودند.با پايان اعتصاب رانندگان عراقي، از صبح امروز، گمرک مرزي پرويزخان فعاليت تجاري خود را مجدداً آغاز کرد.

منبع: گمرک نيوز

1399/01/26
نشست هم انديشي و بررسي مشكلات كريرهاي حمل‌ونقل بين‌المللي با حضور مدیران انجمن ایران برگزار شد
به گزارش روابط عمومي انجمن صنفي شرکتهاي حمل ونقل بين المللي ايران ، نشست هم انديشي و بررسي مشكلات كريرهاي حمل‌ونقل بين‌المللي  با حضور آقايان جواد سمساريلر رئيس هيئت مديره انجمن صنفي حمل و نقل بين المللي ايران، ميرفتحعلي سيدزنوزي دبير ، علي محمودي سراي ، قربان جعفرزادگان عضو هيئت مديره، عبدالهاشم حسن نيا رئيس سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي ، مهران قرباني معاون حمل‌ونقل سازمان راهداري و حمل‌‌ونقل جاده‌اي ، منوچهر سلمانزاده مديركل دفتر ترانزيت و حمل و نقل بين‌المللي و نمايندگان وزارت امور خارجه مورخ 25 فروردين ماه در محل سازمان راهداري و حمل ونقل جاده اي برگزار شد.

 رئيس هيئت مديره انجمن صنفي شرکتهاي حمل ونقل بين المللي ايران از برگزاري اين نشست و پيگيريهاي اخير  مديركل دفتر ترانزيت و حمل و نقل بين‌المللي و ساير همکاران  در ستاد بحران مبارزه با ويروس کرونا جهت برطرف شدن مشکلات رانندگان مانده درمرز قدرداني کردند و  اظهار داشتند: ما در بخش ترانزيت با مسائل و مشکلاتي  روبه رو هستيم که  متاسفانه سالهاست در گير آن بوده ايم و به دليل تعدد مراکز تصميم گيري و عدم وجود متولي مشخص موفق به دريافت نتايج مطلوب نشده ايم.
در حال حاضر يکي از مشکلات اساسي ما فضاي مجازي است که در اين فضا هر شخصي مسائل خود را مطرح ميکند و مشکلات اساسي حمل ونقل در آن ناديده گرفته مي شود . در حال حاضر  برخي از رانندگان با انجمن ترکيه در تماس هستند که اين امر موجب عدم رسيدن به راهکار مناسب است  و با اين موازي کاريها فقط خودمان ضرر ميکنيم.
ما بايد رويه يکنواختي ايجاد کنيم و سازمان بايد متولي اين امر باشد. يکي ديگر از مشکلات اساسي در اين صنعت خود مالکي رانندگان است که اين امر موجب خود محوري رانندگان در کشور ما شده است و شرکت حمل ونقل عملاً نقشي در پروسه حمل ونقل ندارد.

 وي در ادامه اذعان داشتند: در حال حاضر با توجه به شرايط بحراني شيوع ويروس کرونا و عدم  وجود پروتکل بهداشتي منسجم در مرزهاي ايران موجب شده ناوگان ايراني مجوز تردد در ترکيه  را نداشته باشد.حدود يک ماه پيش طي صحبتي که با مسئولان گمرک بازرگان داشتيم  به آنها اعلام کرديم که بايد همانند ترکيه پروتکل بهداشتي در مرز ايجاد شود اما متاسفانه در حال حاضر در مرزهاي ما هيچ گونه تجهيزات بهداشتي وجود ندارد.

 در ادامه نشست دبير انجمن صنفي شرکتهاي حمل ونقل بين المللي ايران در خصوص  مشکلات تردد ناوگان ايراني در ترکيه اظهار داشتند: به نظر مي رسد ترکيه با استفاده از شرايط موجود به دنبال بهانه است و پيشنهاد ما جهت برون رفت از شرايط موجود اين است که کشتيراني جمهوري اسلامي  تقويت کرده و محموله ها به صورت دريايي از اروپا وارد کشور شود، تقويت مسير روسيه و از بين بردن موانع و مشکلات آن و تبديل آن به مسير دائمي ، تقويت حمل و نقل ريلي کشور جهت ورود محموله ها ، ايجاد سرويس رو- رو ، کميته اي متشکل از کشتيراني ، راه آهن  ، گمرک و انجمن ايران تشکيل و مشکلات را مطرح و بررسي کنيم .

 در اين نشست معاون حمل‌ونقل سازمان راهداري و حمل‌‌ونقل جاده‌اي عمده ترين اقدامات سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي در خصوص ناوگان حمل‌ونقل بين‌المللي كشور در شرايط شيوع كرونا را شامل ايجاد قرارگاه مديريت بحران در حوزه ترانزيت و حمل‌‌ونقل بين‌المللي، برگزاري جلسات منظم و روزانه در ايام كاري و غير كاري ،‌ بررسي آخرين آمار ناوگان خارج از كشور،‌ تهيه سامانه نظارت بر ناوگان ترانزيتي با همكاري ادراه امور كارنه تير اتاق بازرگاني، ‌ارتباط مستمر با مديران پايانه‌هاي مرزي و دريافت گزارشات لحظه‌اي،‌ همكاري نزديك با تيم‌هاي بهداشت و اجراي دستور العمل‌هاي ابلاغي در پايانه‌هاي مرزي،‌ تهيه پيش‌نويس رعايت مقررات بهداشتي با همكاري وزارت بهداشت و وزارت امور خارجه، ارتباط با ادارات مرتبط اقتصادي و سياسي وزارت امور خارجه،‌سفرا و نمايندگي‌هاي خارج از كشور‌،  حضور موثر در گروه‌هاي تشكيل شده براي پيگيري مشكلات رانندگان، ارزيابي خسارت وارده به صنف حمل‌ونقل بين‌المللي،‌ اختصاص اعتبار لازم براي تامين نياز‌هاي احتمالي رانندگان گرفتار در خارج از كشور،‌ مكاتبه  با مقامات به منظور پيگيري مشكلات رانندگان و ارائه تخفيفات به شركت‌ها و ارتباط با ساير دستگاه‌هاي ذي‌ربط  از جمله گمرك،‌ شركت راه‌آهن،‌ سازمان بنادر و دريانوردي،‌ وزارت صنعت، معدن و تجارت برشمرد.

 در پايان نشست مقرر شد  پس از بررسي،‌ راهكارها و تدابير متناسب در جلسات بعدي ارائه شود.
1399/01/26
پیشنهادات رئیس هیئت مدیره انجمن ایران به معاونت وزارت راه و شهرسازی در رابطه با بحران پیش آمده ناشی از بیماری پاندامیک ویروس کرونا
به گزارش روابط عمومي انجمن صنفي شرکتهاي حمل  ونقل بين المللي ايران، رئيس هيئت مديره انجمن صنفي شرکتهاي حمل ونقل بين المللي ايران طي نامه اي به معاونت وزارت راه و شهرسازي ، پيشنهاداتي را در رابطه با بحران پيش آمده ناشي از بيماري پانداميک ويروس کرونا و تاثير آن بر تجارت و صنعت حمل ونقل بين المللي ايران را ارائه کردند.
متن نامه به شرح ذيل است:

جناب آقاي مهندس شهرام آدم نژاد

معاونت ارزنده وزارت راه و شهرسازي

 

با نثار درود بي‌کران،

احتراماً، به استحضار آن محضر ارجمند مي‌رساند؛ انگيزه نگارش اين سطور وتصديع اوقات آن جناب همانا به بحران
پيش آمده ناشي از بيماري پانداميک ويروس کرونا کوييد 19 که خيلي سريع جهانگير ومنجر به توقف و کاهش بي‌سابقه فعاليتهاي اقتصادي و تجارت بين المللي در جهان شده است، تجارت و صنعت حمل و نقل بين المللي ايران که سالهاست از عواقب ناشي ازتحريمهاي ظالمانه در رنج و خسارت بوده را نيز بشدت تحت تأثير ابعاد بحراني وويرانگر تشديد شده قرار داده است.

از اولين روزهاي پيدايش نمونه هاي مبتلا به در ايران مرزها و مراودات تجاري و حمل و نقل بين المللي کشور تحت تأثير قرار گرفت و با انسداد مرزها امکان مبادلات کالا يکي پس از ديگري که از مرزهاي ايران با ترکمنستان شروع شده بود در اسفندماه تمامي مرزهاي کشور را فرا گرفت و عملاً صنعت حمل و نقل بين المللي ايران رازمين گير کرد، صنعت حمل و نقل بين‌المللي اولين آسيب ديده جدي آن بوده است.

تداوم وضعيت و گستردگي آسيبهاي وارده بلافاصله از کشورهاي همجوار، توسعه يافت و عمليات مبادلات تجاري و انتقال کالايي در عرصه هاي هوايي و دريايي و ريلي وزميني را در بر گرفت.

وسعت ابعاد بحران کنوني و آثار غير قابل انکار آن در تأمين کالاهاي اساسي و ارزاق عمومي؛ دارو و ... مورد نياز واردات کشور از يکسو و محدوديت امکان مبادله و صادرات کالاهاي توليدي بخشهاي کشاورزي و معادن و صنايع کشور را از سوي ديگر دچاربحران و توقف کرده است و حوزه تهديد شده قبلي ترانزيت را کاملاً متوقف کرده است.

ابعاد غيرقابل انکار و آثار مخرب و ويرانگر بحران کنوني،انجمن صنفي شرکتهاي حمل و نقل بين المللي ايران را به عنوان نماينده بخش عمده فعالين صنعت حمل و نقل بين المللي و مجريان عمليات تجارت خارجي و لجستيک بين المللي کشوررا بر آن داشت تا با عنايت به تجربيات و دانش، اطلاعات و قابليتها و توانايي‌هاي فعالين و دست اندرکاران اين صنعت نظر آن مقام محترم را به موارد مذکور در ذيل،اختصاراً جلب ‌نمايد:

 

الف- پيشنهادات کوتاه مدت ومورد نياز آني :

توقف مراودات بين المللي و عبوري کالا عواقب جبران ناپذيري رابراي اقتصاد کشور ايجاد خواهد کرد لذا در برنامه پيشنهادي توجه برنامه ريزان ومديريت بحران کشور را به حفظ و بقا و امکان تداوم حضور شرکتهاي حمل و نقل بين‌المللي جلب مي‌نمائيم و تقاضا داريم که خطرات پيش‌رو که منجر به توقف و رکود کامل اين صنعت خواهد شد را در گام اول شناسايي و برطرف فرمايند.

توجه آن مقام محترم را به مشکلات مالي و پرسنلي جلب نموده وتقاضا داريم نسبت به موارد زير اقدام و دستور مقتضي صادر گردد:

1- از حوزه هاي مالياتي مربوطه خواسته شود که اظهار نامه هاي مالياتي را که مطابق استانداردهاي مالي با تطابق گزارشات مالياتهاي ارزش افزوده وتکليفي تنظيم و تسليم گرديده اند را مورد قبول و از دوندگي‌ها و وقت‌گيري‌هاي مضاعف جلوگيري نمايند تا راه را براي انجام فعاليتهاي اين شرکتهاي صدمه ديده ودچار رکود و خطر ور شکستگي و تعطيلي هموار نمايد.

?ـ جهت تسويه حسابها و پرداختبدهي هاي مالياتي، شرايط پرداختي مناسب با استفاده از تسهيلات بانکي فراهم گردد تانقدينگي انها  جهت جبران رکود ناشي از وضعيت بحراني مورد استفاده قرار گيرد.  

?- با توجه به خطر رکود و تعطيلي اين واحدها جهت حفظ نيروهاي انساني و کارکنان آموزش ديده و با تجربه آنها نسبت به جبرانبخشي از حقوق و دستمزد کارکنان شرکتها مساعدت کرده و به آنان با پرداخت وامها و تسهيلات بانکي مناسب و بلاعوض امکان حفظ نيروي شاغل را فراهم نمايند.

?- براي بخشي از کارکنان و نيروهاي اموزش ديده که بخاطر شرايط کنوني مجبور به  تعليق هستند شرايطي فراهم شود تا بتوانند از تسهيلات بيمه بيکاري بصورت معلقتا زمان برطرف شدن بحران و دوران قرنطينه کرونايي استفاده کنند. بيکاري اين بخش نه ناشي از تعطيلي شرکتها و نه ناشي از اخراج اين نيروها مي‌باشد.

ب- پيشنهاد فوري:

در برنامه پيشنهادي سريع و ضروري براي برون رفت از شرايط رکودکنوني و رفع موانع تحرک صنعت حمل و نقل به فعاليتهاي عملياتي با تشکيل هيئت عالي تخصصي ويژه، متشکل از سازمانها و نهادهاي دولتي و اتحاديه‌هاي بين‌المللي نسبت به تدوين شرايطو پروتکلهاي بهداشتي و عملياتي بين المللي در سطح منطقه اي و جهاني سريعا اقدام شودتا بتوان با تدوين شرايط بهداشتي مورد قبول تمامي کشورهاي مورد تعامل اقدام، بديهي است با رعايت اين شرايط براي محمولات و بسته بنديها و وسايط حمل و اپراتورهاي انها نسبت به رفع موانع ميسر براي تردد و انتقال محمولات توسط ناوگان و قابليتهاي حمل و نقل و تجارت بين المللي ايران فراهم گردد.  

ج- پيشهاد ميگردد که اين کميسيون مشترک از نمايندگان حوزه هاي بين الملل وزارتخانه هاي بهداشت و راه و شهرسازي و تجارت و صنعت و معدن و اتاق بازرگاني و نماينده انجمن ايران تشکيل شود تا بتوانيم با هماهنگي نهادهاي دولتي و خصوصي و اتحاديه‌هاي کشورها به توافق قابل اجرائي سريع دست يابيم.

د- برنامه هاي پيشنهادي ميان ودراز مدت:

در پيشنهاد برنامه ميان و دراز مدت با توجه به احتمال قريب به يقين، ماندگاري و تداوم وضعيت ناشي از ويروسها، خانواده کرونا اصلاح ساختار و تجهيزات و اموزشها و پروتکلهاي اجرايي مورد نياز اين صنعت براي اينده اعلام مي‌گردد.

1- ساختار اين صنعت در ابعاد برنامه ريزي و اجرايي نياز به اصلاحات اساسي دارد، قبل از وقوع بحران کنوني عملاً اين صنعت با افت و ريزش مرتب ساليانه روبرو بوده است که تاکيدي مجدانه به اصلاحات ساختاري دارد.

2- تجهيزات و امکانات عملياتي نياز به بروز رساني و مدرن سازي مطابق با استانداردهاي حمل و نقل منطقه و بين‌المللي دارد. متاسفانه تجهيزات و امکانات عملياتي ما در حوزه هاي مختلف دريايي و زميني و ريليو هوايي بسيار از شرايط امروز جهاني عقب افتاده و باز مانده‌ها نياز به اصلاح بسياري از روشها و تجهيزات مدرن دارد، جهت حضور در حوزه عمليات دريايي بخصوص در درياي خزربراي رفع محدوديتهاي جدي که از قبل براي ناوگان ايراني در حوزه آسياي ميانه پيش امده بود فعال سازي شناورهاي دريايي با قابليتهاي حمل وسايط زميني مانند، واگن و کاميون و کانتينرهاي ويژه ضروري است.

در بخش جاده اي با ضعف کمي و کيفي وسايط حمل روبرو هستيم. در بخش ريلي متاسفانه امکان انجام عمليات بين‌المللي عملاً از ما گرفته شده و تنها ناوگان ريلي خارجي در ايران تردد ميکند !!!  در بخش هوايي وضعيت با عمر نزديک به سي سال ناوگان باري کشور از  همه  بدتراست.

?- آموزش عملياتي مطابق با شرايط و استانداردها و پروتکلهاي جهاني و برقراري ارتباطات منظم با نهادها و مراکز علمي براي اموزش نيروها و مديران مياني و ارشد بنگاهها براي انجام عملياتهاي حمل و نقل بين المللي در شرايط پيش رو ناشي از حفظ بهداشت و محيط زيست قابل تاکيد ميباشند، در فرصت کوتاه و شرايط رکود و تعطيلات ناشي از رعايت دستورات ستاد مبارزه با کروناي کشور امکان جمع اوري و مبادله و به روز رساني اخرين وضعيت اطلاعات شرکتها ممکن و ميسر نمي‌باشد، اميدداريم که در تداوم گفتگو و بررسي ابعاد بحران پيش آمده براي صنعت حمل و نقل بين‌المللي کشور بتوانيم با مشارکت بيشتر به راه کارهاي مناسب دست يابيم.

در خاتمه ضمن تشکر از سعه صدر جنابعالي، در انتظار اقدامات شايسته آن حضرت خواهيم بود و قبلاً سپاس خود را از تلاشهاي ارزشمندتان که در زمينه حل مشکلات مرتبط با حمل و نقل بين‌المللي برخوردار است ابراز مي‌دارد./

با تقديم احترام

رئيس هيئت مديره انجمن صنفي شرکتهاي حمل و نقل بين‌المللي ايران

جواد سمساريلر


1399/01/26
درخواست دو بسته حمایتی مالی برای فعالان حوزه حمل و نقل/ زیان گسترده شرکت های حمل و نقلی

معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازي از درخواست 2 بسته حمايتي براي مجموعه‌هاي حمل و نقلي خبر داد.

شهرام آدم نژاد  با اشاره به اين که شيوع ويروس کرونا و محدوديت‌هايي که در حوزه حمل‌و‌نقل رخ داد، منجر به ايجاد خساراتي به فعالان حمل‌و‌نقلي در حوزه‌هاي هوايي، جاده‌اي، ريلي و دريايي شد، تاکيد کرد: بررسي‌هاي کارشناسان شرکت‌ها و سازمان‌هاي زير مجموعه وزارت راه و شهرسازي نشان از ضرر و زيان گسترده مجموعه حمل‌و‌نقلي در حوزه‌هاي مختلف دارد.

معاون وزير راه و شهرسازي از آماده کردن دو بسته حمايتي براي صنعت حمل‌و‌نقل خبر داد و گفت: اولين بسته مربوط به حمل‌و‌نقل جاده‌اي و رانندگان است که از دولت مبلغ 12 ميليون تومان تسهيلات براي کمک به رانندگان اين حوزه درخواست شده است.

آدم نژاد اضافه کرد: بسته دوم نيز شامل ديگر حوزه‌هاي حمل‌و‌نقلي مي‌شود و در مجموع مبلغ 7هزار و 800 ميليارد تومان تسهيلات درخواست کرده‌ايم، اميدواريم که موفق به اخذ اين مبالغ شده و آن را با شاخص‌هاي عادلانه بين حوزه‌هاي مختلف تقسيم کنيم.

وي با بيان اين که اين کار با هدف برقراري و حفظ فعاليت شغل‌هاي زير مجموعه حوزه حمل و نقلي انجام گرفت، ابراز اميدواري کرد: اميد است تسهيلات مورد نظر بتواند بخشي از ضرر و زيان  مجموعه‌هاي  فعال در حوزه‌هاي مختلف حمل‌و‌نقلي را پوشش دهد و آن را جبران کند.

وي تاکيد کرد: يکي از اولويت‌هاي وزير راه و شهرسازي پيگيري اين موضوع بود و در جلسات گوناگون آن را مطرح کردند که اميدواريم بزودي عملي شود.


منبع: پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي

1399/01/24
صادرات از مرز باشماق مریوان به عراق بدون حتی یک روز تعطیلی
ناظرگمرکات استان کردستان از رشد 19 درصدي وزني صادرات از گمرکات استان خبر داد و گفت:. مجموعا تا پايان اسفند ماه 2ميليون و 343 ‌هزار و 572 تن کالا به ارزش يک ميليارد و 339هزار و 49دلار از گمرکات استان کردستان صادر شده که اين ميزان صادرات در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته از نظروزني 19 درصد افزايش را نشان مي‌دهد.

بختيار رحماني پور تصريح کرد: از اين ميزان صادرات  يک ميليون و 269هزار تن کالا به ارزش 700ميليون و 898 هزار و929 دلار صادرات استان و يک ميليون و 74تن کالا به ارزش638 ميليون و 150هزار و 605 دلار صادرات اظهار شده در ساير گمرکات است که از  گمرکات سيرانبند بانه و باشماق به خارج از کشورصادر شده است.
وي ميزان واردات گمرکات استان را طي اين مدت 40 هزار و 48 تن به ارزش 43 ميليون و 868هزار و729 دلار بيان کرد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزش دلاري 4 درصد کاهش داشته است.
رحماني پور مهمترين کشورهاي هدف کالاهاي صادراتي از گمرکات استان را کشورهاي عراق،افغانستان ،افغانستان ،ترکيه ،سوريه و هند و عمده ‌ترين کشورهاي هدف کالاهاي وارداتي به گمرکات استان کردستان را ، عراق ، ايتاليا ،سوئيس، بلغارستان ، آلمان ذکر نمود.
رحماني پور در ادامه افزود:طي 12 ماهه نخست سال?? گمرک باشماق تنها مرز ترانزيتي استان با ترانزيت 1ميليون و 82 هزار تن به ارزش 3ميليارد و 411 ميليون دلار موفق به کسب رتبه دوم ترانزيتي مقصد در بين 57 گمرک کشور گرديد.

ناظر گمرکات  استان در ادامه اعلام کرد بعد از شيوع ويروس کرونا ومتعاقب آن بسته شدن گمرکات مرزي  کشور عراق خوشبختانه گمرک باشماق جزو سه مرزي بود که با رايزني مقامات استاني و رعايت پروتکل هاي بهداشتي در دو سوي مرز تعطيل نشد و شاهد حجم زيادي از کاميونهاي صادرات، ترانزيتي و سوخت در اين مرز بوديم، که با تلاش و کوشش شبانه روزي همکاران خدوم و زحمتکش گمرک باشماق و نمايندگان محترم ساير سازمان هاي همجوار مستقر در مرز بدون حتي يک روز تعطيلي  نسبت به انجام تشريفات گمرکي اقدام نمودند .

منبع: گمرک نيوز
1399/01/24
تداوم مبادلات تجاری میان ایران و ترکیه به صورت ریلی
ناظر گمرکات آذربايجان غربي از صادرات 1274 هزارتن کالا به ارزش 18 ميليارد و 490 ميليون دلار در سال 1398 خبرداد ، که در مقايسه با مدت مشابه سال قبل از لحاظ وزن کالاي صادره 30 درصد کاهش و از لحاظ ارزش 30 درصد افزايش داشته است.توحيد آذربد گفت: همچنين در طول سال 98 مقدار 579 هزارتن واردات به ارزش 848 ميليون با افزايش 57% ارزش و 36% وزن صورت گرفته، ميزان در آمد گمرکات استان به مبلغ 669 ميليارد تومان بوده که با افزايش  64 درصدي همراه ميباشد.  ميزان مسافر ورودي و خروجي از گمرکات استان در طول سال 98 با کاهش 23 درصدي مواجه بوده است. ميانگين تردد روزانه کاميون و تريلر از گمرکات استان 1673 دستگاه اتوبوس 79 دستگاه و سواري 350 دستگاه بوده است .آذربد در مورد نحوه فعاليت گمرکات آذربايجان غربي با توجه به شرايط حاکم اظهار داشت : خوشبختانه همکاران عزيز مستقر در گمرکات مرزي بازرگان ، پلدشت ، رازي ، علي الخصوص  تمرچين پيرانشهر که به واسطه تعطيلي مرزهاي عراق در جنوب کشور با افزايش فعاليت همراه بودند ، با فعاليت شبانه روزي و علي رقم تهديدات بيماري کرونا نسبت به ارايه خدمات در طول 24 ساعت اقدام کرده اند .از طرفي با توجه به عدم ورود و خروج کاميوني در برخي گمرکات از طريق واگني با هماهنگي راه آهن در گمرک رازي نسبت به صادرات و واردات ميان ايران و ترکيه اقدام مي شود.

منبع: گمرک نيوز

1399/01/24
نشست هم انديشي و بررسي مشكلات كريرهاي حمل‌ونقل بين‌المللي در شرایط شیوع کرونا برگزار شد

با پيگيري ها و تعاملات انجام شده ، بسياري از ناوگان ايراني که در پي شيوع ويروس کرونا در اروپا متوقف بودند ، به  کشور بازگشته اند و تعداد 10 كاميون ترانزيت ايراني متوقف در آن سوي مرزها نيز به زودي وارد كشور خواهند ‌شد.

 عبدالهاشم حسن نيا معاون وزير و رئيس اين سازمان در نشست هم انديشي و بررسي مشكلات كريرهاي حمل‌ونقل بين‌المللي که با حضور جمعي از مديران، ‌نمايندگان وزارت امور خارجه و مديران شركت‌هاي فعال كرير در محل قرارگاه مديريت بحران سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي انجام شد، با بيان اين مطلب گفت:
پيرو پيگيري‌هاي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي و همكاري هاي صورت گرفته توسط دفاتر سياسي و اقتصادي وزارت امور خارجه  و نمايندگي هاي جمهوري ايران در خارج از كشور ، همچنين ساير ارگان هاي ذيربط دولتي و خصوصي ، بسياري از ناوگان ايراني گرفتار در اروپا به کشور بازگشته اند و تعداد 10 كاميون ترانزيت ايراني متوقف در آن سوي مرزها نيز به زودي وارد كشور خواهند ‌شد.
وي اظهار داشت: برگزاري جلسات هم انديشي به منظور بررسي موضوعات پيش رو از اهداف مهم اين سازمان است و در اين راستا در نظر است از نقطه نظرات صنوف و شرکت هاي فعال حمل و نقل بين المللي بهره مند شويم. 
حسن نيا با اشاره به فعاليت شجاعانه و گسترده ناوگان حمل‌ونقل عمومي بار براي تخليه و جابه جايي كالاهاي اساسي از بنادر و ساير كشورها در دوران شيوع ويروس كرونا بيان داشت: ‌اين سازمان خود را موظف به حمايت از شرکت هاي حمل و نقل بين المللي دانسته و نهايت همكاري با سفرا و نمايندگي هاي جمهوري اسلامي ايران در كشورهاي مختلف براي بازگشت ناوگان ايراني را داشته است، ضمن اين که پيگير اتخاذ راهکارهايي براي جبران خسارات وارده از طريق راه هاي ممکن مي باشد.
مهران قرباني معاون حمل‌ونقل سازمان راهداري و حمل‌‌ونقل جاده‌اي نيز از فعاليت كريرها و ناوگان حمل‌ونقل كالا به خاطر تلاش مجدانه و كمك به كشور براي عبور از شرايط حساس كنوني،‌ قدرداني و ابراز اميدواري کرد پيرو هماهنگي‌هاي صورت گرفته به زودي كاميون هاي متوقف در آن‌سوي مرزها نيز مانند ساير ناوگان که طي هفته هاي اخير به کشور بازگشتند ، وارد كشور ‌شوند. 
وي با تبيين 13 اقدام مهم و برجسته انجام شده در قرارگاه مركزي مديريت بحران سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي در بخش ترانزيت و حمل‌‌ونقل بين المللي افزود: با بهره گيري از سامانه رصد ناوگان حمل‌ونقل بين‌المللي و  دسترسي به موقعيت مكاني ناوگان ايراني در كشورهاي اروپايي و آسيايي،‌ امكان بررسي مشكلات و موانع مسير بازگشت آنها در جلسات روزانه قرارگاه مركزي مديريت بحران سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي فراهم شد.
 وي عمده ترين اقدامات سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي در خصوص ناوگان حمل‌ونقل بين‌المللي كشور در شرايط شيوع كرونا را شامل«ايجاد قرارگاه مديريت بحران در حوزه ترانزيت و حمل‌‌ونقل بين‌المللي» «برگزاري جلسات منظم و روزانه در ايام كاري و غير كاري»،‌«بررسي آخرين آمار ناوگان خارج از كشور»،‌ «تهيه سامانه نظارت بر ناوگان ترانزيتي با همكاري ادراه امور كارنه تير اتاق بازرگاني»، «‌ارتباط مستمر با مديران پايانه‌هاي مرزي و دريافت گزارشات لحظه‌اي»،‌ «همكاري نزديك با تيم‌هاي بهداشت و اجراي دستور العمل‌هاي ابلاغي در پايانه‌هاي مرزي»،‌ «تهيه پيش‌نويس رعايت مقررات بهداشتي با همكاري وزارت بهداشت و وزارت امور خارجه»، «ارتباط با ادارات مرتبط اقتصادي و سياسي وزارت امور خارجه،‌سفرا و نمايندگي‌هاي خارج از كشور‌»، « حضور موثر در گروه‌هاي تشكيل شده براي پيگيري مشكلات رانندگان»، ارزيابي خسارت وارده به صنف حمل‌ونقل بين‌المللي،‌ اختصاص اعتبار لازم براي تامين نياز‌هاي احتمالي رانندگان گرفتار در خارج از كشور»،‌ «مكاتبه  با مقامات به منظور پيگيري مشكلات رانندگان و ارائه تخفيفات به شركت‌ها» و «ارتباط با ساير دستگاه‌هاي ذي‌ربط  از جمله گمرك،‌ شركت راه‌آهن،‌ سازمان بنادر و دريانوردي،‌ وزارت صنعت، معدن و تجارت» برشمرد.    
در اين جلسه طي گزارشي از سوي دفتر ترانزيت و حمل و نقل بين المللي ضمن بررسي مسيرهاي مختلف دسترسي به اروپا اعلام شد: در حال حاضر400 هزار ناوگان حمل‌ونقل عمومي فعال در حوزه‌‌هاي باري و مسافري و 600 هزار راننده در حدود 200 هزار كيلومتر از راه‌هاي برون‌شهري كشور فعال هستند كه از اين تعداد حدود 41 هزار ناوگان حمل‌و‌نقل عمومي باري كشور بالغ بر 750 هزار تردد حمل‌ونقل بين‌المللي را انجام مي‌دهند.
همچنين حدود 36 هزار ناوگان عمومي باري ساير ملت‌ها بالغ بر 625 هزار تردد حمل‌ونقل بين‌المللي اعم از ترانزيت، ‌صادرات و واردات تحت نظارت 1200 شركت كرير و فورواردر داراي مجوز سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي انجام مي‌دهند.
بر اساس اين گزارش در ادامه اين نشست هم انديشي نمايندگان حاضر از وزارت امورخارجه ، اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي و همچنين نمايندگان شركت‌هاي فعال كريري به بيان مشكلات حمل كالاي صادراتي، وارداتي و ترانزيتي در مسير كشورهاي همسايه پرداختند و مقرر شد پس از بررسي،‌ راهكارها و تدابير متناسب در جلسات بعدي ارائه شود.

منبع:  سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي

1399/01/23
افزایش دوبرابری سهیمه صدور بارنامه‌ها به رانندگان کامیون
غلامحسين دغاغله  مديرکل دفتر حمل و نقل کالاي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي  با بيان اينکه بيشترين کالاهاي اساسي وارد شده به کشور در بندر امام خميني (ره) بندر شهيد رجايي، انزلي، چابهار، اميرآباد و بوشهر بوده اس، گفت: براي تشويق رانندگان به حمل کالا به ويژه از مبادي جنوبي کشور اقدامات بسياري در دستور کار سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌اي قرار گرفته است.

دغاغله با بيان اينکه کشتي ها حامل کالاي اساسي صورت مستمر از بنادر و گمرکات کشور بارگيري مي کنند، افزود: مطابق با برنامه هاي ورود کشتي ها به بنادر کشور بخش حمل و نقل جاده اي هم به صورت مرتب در کنار اين کانتينر ها و کشتي ها اقدام به بارگيري کالاهاي تخليه شده مي کنند و اين کالا ها به صورت مرتب از ابتداي اسفند ماه اقدام به جا به جايي کالاها کرده‌اند.

مدير کل دفتر حمل ونقل کالا سازمان راهداري توضيح داد: طبق برنامه ريزي هايي که انجام شده کاميون ها به روش هاي مختلف و بر اساس نياز در تمامي بخش هاي کشور جهت جابه جايي کالاها حضور دارند‌.

او با اشاره به اينکه سهميه بارنامه هاي شرکت‌هاي حمل و نقلي دوبرابر شده است، افزود: با توجه به تعطيلاتي که از ماه گذشته ايجاد شده براي آنکه ناوگان جاده‌اي دچار مشکل نشوند سعي کرده‌ايم براي صورت مرتب براي کاميون ها بارنامه صادر کنيم تا تردد به سالن ها و شرکت ها به حداقل برسد.

گفتني است طبق جديدترين آمارهاي ارائه شده  از سوي سازمان راهداري و حمل ونقل جاده اي محموله هاي زيادي از کالاها به ويژه کالاهاي اساسي و ضروري در مرحله ورود به کشور بودند و ورود تعداد زيادي از کشتي ها و محموله ها با روزهاي پاياني اسفند ماه و ابتداي فروردين ماه امسال مصادف شد.

همچنين به دليل تعطيلات نوروز و تاثير آن در کاهش فعاليت هاي حمل و نقلي و شيوع ويروس کرونا در کشور ،دغدغه ها و نگراني هايي براي حمل کالاهاي ضروري و اساسي ايجاد شد و نهايتا تمهيدات پيش بيني شده در سطح کشور در اين زمينه و همچنين  تلاش رانندگان و متصديان حمل و نقل از 25 اسفند 98 تا 16 فروردين امسال منجر به حمل 833 هزار تن کالاي اساسي در قالب 35 هزار سرويس از پنج بندر اصلي کشور شد.

از اين ميزان سهم بندر امام خميني (ره) حدود 53 تا 55 درصد، بندر اميرآباد 16 درصد ، بندر چابهار 10 درصد و مابقي مربوط به بندرهاي انزلي و آستارا بوده است.

منبع: باشگاه خبرنگاران
1399/01/23
احتمال بازگشایی مرز بازرگان در روزهای آینده قوت گرفت
احتمال بازگشايي مرز بازرگان در روزهاي آينده به دنبال ملاقات اضطراري امروز مديران گمرک گوربلاغ  و بازرگان قوت گرفت .

 سخنگوي گمرک ايران در اين خصوص گفت: در ملاقات مرزي  حضوري اضطراي ظهر امروز  مدير کل گمرک بازرگان با مدير کل گمرک گوربلاغ در خصوص نحوه پذيرش160 کاميون  ترکيه اي که عازم ايران بودند  و از سوم اسفند با بسته شدن مرز از طرف ترکيه همچنان در کشور ترکيه بلاتکليف ماندند و نحوه تعاملات مرزي گفتگو شد.

لطيفي افزود : در اين ملاقات مرزي، طرف ايراني پيشنهاد داد که روزانه نزديک به صد کاميون در نقطه صفر مرزي با رعايت پروتکل بهداشتي بصورت تعويض کشنده ترکيه اي با کشنده ايراني انجام پذيرد که طرف ترک تصميم گيري  در خصوص اجرايي شدن اين پيشنهاد را  به جلب نظر و کسب مجوز از استانداري" آغري" موکول کرد.

دبير شوراي اطلاع رساني گمرک ايران، در خصوص پيشنهاد مديرکل گمرک گوربلاغ ترکيه،در اين ملاقات مرزي توضيح داد: طرف ترک  نيز پيشنهاد کرد که تا دو سه روز آينده عمليات تعويض کشنده روزانه به تعداد 20 کاميون در بازارچه مشترک "ساري سو" بازرگان صورت پذيرد. که دراين خصوص نيز طرف ايراني آمادگي خود را براي پذيرش تا 40 دستگاه کاميون  اعلام داشت و بنا شد تا زمان پاسخ استانداري" آغري" ورود کالا از بازارچه "ساري سو" از شنبه يا يکشنبه 23و24فروردين عملياتي شود.


لطيفي در پايان گفت: اولويت پذيرش محموله هاي وارداتي از ترکيه براي گمرک ايران، محموله هايي است که از سوم اسفند در مرزهاي ترکيه براي ورود به ايران متوقف مانده اند.

گفتني است، يک محموله دارو بعداز ظهر امروز وارد بازارچه مرزي "ساري سو" شده است.

منبع: گمرک نيوز
1399/01/23
صادرات به ارمنستان با ۲۵۰ کامیون کالا

لطيفي گفت: پس از مدت‌ها توقف فعاليت در مرز «نوردوز» با ارمنستان، از هفته گذشته کالاي صادراتي به ارمنستان منتقل شد.


لطيفي، سخنگوي گمرک گفت: پس از مدت‌ها توقف فعاليت در مرز «نوردوز» با ارمنستان، از هفته گذشته به صورت محدود کالاي صادراتي به ارمنستان منتقل شد.

وي افزود: خوشبختانه در چهار روز گذشته با موافقت مقامات ايروان به سمت عادي شدن فعاليت تجاري و صادراتي قدم‌هاي خوبي برداشته شده است و با ورود 250 دستگاه کاميون کالا‌هاي صادراتي به ارمنستان، فعاليت‌هاي تجاري در مسير مناسبي قرار گرفته است.

اين مقام مسئول در خصوص اهميت ارمنستان در حوزه تجاري براي کشورمان اظهار داشت: ارمنستان با واردات بيش از 430 ميليون دلار کالاي ايراني در سال 98، دومين مقصدکالا‌هاي صادراتي ايران در اتحاديه اوراسيا با اختلاف اندک پس از روسيه بوده است. مسير ترانزيتي کالا‌هاي ارمنستان به کردستان عراق از طريق مرز باشماق در مريوان نيز مجدداً فعال شده است.

منبع: گمرک نيوز

1399/01/23
گزارش ضرر و زیان شرکتهای حمل و نقل به دولت ارائه شود

رئيس جمهور در گفت و گو با مهندس "محمد اسلامي" وزير راه و شهرسازي دستور داد يک ارزيابي از شرکتهاي حمل و نقل ريلي، جاده اي و دريايي که در ايام تعطيلي دچار ضرر و زيان شده اند، انجام گيرد.

حجت الاسلام و المسلمين دکتر حسن روحاني با تاکيد بر رعايت پروتکلهاي بهداشتي از وزير راه و شهرسازي خواست تا وضعيت حمل ونقل عمومي و تردد در جاده ها را براي شرايط فاصله گذاري هوشمند که از  (شنبه23 فروردين) آغاز مي شود، در جلسه آينده ستاد ملي مبارزه با کرونا گزارش نمايد.

رئيس جمهور همچنين ضمن گفت و گو در خصوص وضعيت حمل ونقل عمومي مسافري جاده اي،هوايي و راه آهن، براي پيشبرد پروژه هاي عمراني در احداث راهها و راه آهن به سازمان برنامه و بودجه براي تخصيص به پروژه هاي مذکور دستورات موکدي صادر نمود.

وزير راه و شهرسازي نيز در اين گفت و گو اظهارداشت که رکود ايجاد شده در صنعت حمل ونقل متاثر از بحران کرونا قابل ملاحظه است و نيازمند رسيدگي ويژه و اعطاي کمکهاي اعتباري ازمحل منابع و تسهيلات مصوب ستاد ملي مبارزه با کرونا است.

منبع: خبرگزاري برنا

1399/01/20
اطلاعیه

عطف به پيگيريها و پيشنهادات واصله از سوي همکاران محترم  در خصوص مشکلات مبتلابه  بر اثر شيوع بيماري اخير و تاثير آن بر کسب وکار اعضاء صنف و اقدامات لازم جهت کاهش اثرات منفي حاصله ، طي هماهنگي هاي  به عمل آمده وکسب موافقت جنابان آقايان  رياست محترم هيات مديره و دبير محترم انمجن ،جلسه اي به همت جناب آقاي نيک پي نائب رئيس محترم انجمن  در مورخ 1399/01/19 با دعوت از روسا و نواب بخشهاي جاده اي ، بيمه و ترانزيت و همچنين تني چند از صاحب نظران امور مالي ومالياتي و اعضاي هيات مديره انجمن برگزار شد. که نظر اعضاء حاضر در اين جلسه براين پايه قرار گرفت  آثار منفي ناشي ازتعطيلي و توقف فعاليت شرکتهاي حمل و نقل بين المللي که از اوايل اسفند ماه گذشته شروع و به يقين ادامه خواهد داشت ، به شکل رسمي و در قالب خواسته هاي انجمن جهت درنظر گرفتن تسهيلات لازم اعم از مالياتي و تامين اجتماعي به اطلاع مقامات ذيربط رسانده شده و همچنين نسبت به تهيه و تدوين آماري نيز در قدم بعدي اقدامات لازم معمول گردد.

اسامي حاضران در جلسه به شرح ذيل است:

آقايان ميرهادي ، كمال الدين حسيني ، رحمت الله محمدي ، مهدي دهقان ، جواد تركمن ، داريوش غلامين ، امير منصوري ، حسين زماني ، مجيدمطلق ، جواد زماني ، رضا گيلك ، محمد جمالي ، قربان جعفرزادگان ، محمد نيك پي
1399/01/19
احتمالا تا ۲۷ فروردین صد درصد مرزهای عراق بازگشایی شود

نايب رييس کميسيون صادرات اتاق ايران گفت: پروتکلي بين مديريت مرزهاي ايران و کويت امضا شده و طبق آن مجوز کالاهاي فاسد شدني صادر شده است و از چند روز آينده شناورهاي چوبي براي ورود به کويت و انجام صادرات کالاهاي ايراني اقدام مي‌کنند.

 مصطفي موسوي درباره آخرين وضعيت مرزهاي ايران با کشورهاي همسايه اظهار داشت: براي بازگشايي و تعيين تکليف مرزهاي ايران و عراق در شرايط شيوع ويروس کرونا تفاهم نامه‌اي بين ادارت گمرک ايران و عراق منعقد مي‌شود که پروتکل‌هاي آن در حال بررسي است و تا چند روز آينده احتمالا به امضا مي‌رسد.

وي افزود:‌ براساس مذاکرات انجام شده قرار بر اين است که طبق تصميمات ستاد مبارزه با کرونا در عراق امکان صادرات کالاهاي فاسد شدني با رعايت پروتکل‌هاي بهداشتي را فراهم و مجوزهاي مورد نياز در اين خصوص صادر شود.

نايب رييس کميسيون صادرات اتاق ايران ادامه داد: به احتمال قوي تا بيست و هفتم فروردين 100 درصد مرزها بازگشايي شوند و بتوان از طريق چهار مرز شلمچه، مهران، خسروي و چذابه با حفظ شرايط بهداشتي کالاهاي فاسد شدني از جمله مواد غذايي و کشاورزي  صادر شوند.

موسوي درباره مرز ايران و کويت گفت: پروتکلي بين مديريت مرزهاي ايران و کويت امضا شده و طبق آن مجوز کالاهاي فاسد شدني صادر شده است و از چند روز آينده شناورهاي چوبي براي ورود به کويت و انجام صادرات کالاهاي ايراني اقدام مي‌کنند.  

وي تاکيد کرد: مسير عادي سازي روابط تجاري با کشورهاي همسايه بر روي ريل قرار گرفته است و مرزها به تدريج و به صورت تخصصي باز مي‌شوند و بازه صادرات محصولات با حفظ پروتکل‌هاي بهداشتي گسترده‌تر خواهد شد.

رييس اتاق مشترک ايران و ويتنام درباره روابط تجاري با اين کشور هم گفت: مبتلايان در ويتنام بسيار کم بوده و تا حالا فوتي هم نداشته‌اند اما تا پانزدهم آوريل در اين کشور تعطيل رسمي اعلام و در تمام شهرها تردد شهري و بين شهري ممنوع شده است.  لذا ادارات از جمله گمرک و بنادر هم در اين کشور تعطيل هستند و هيچ گونه صادرات و وارداتي انجام نمي‌شود.


منبع: خبرگزاري ايلنا

1399/01/19
فعالیت بی‌وقفه مرز پرویزخان

مديرکل گمرکات استان کرمانشاه از فعاليت بي‌وقفه مرز پرويزخان خبر داد و گفت: اين مرز بيشترين تردد را در ميان مرزهاي زميني کشور دارد.
خليل حيدري اظهار داشت: مرز پرويزخان حتي در ايام تعطيلات نوروز نيز باز بوده و مسئولان کشوري از جمله معاون اول رئيس جمهور همواره مرزها را رصد مي‌کنند.

وي افزود: مرز پرويزخان بيشترين تردد را در ميان مرزهاي زميني کشور دارد.

مديرکل گمرکات استان کرمانشاه تصريح کرد: در حال حاضر مرز پاکستان بسته است و حجم تجارت در مرز افغانستان نيز پايين است بر همين مبنا عمليات گمرکي در هيچ مرزي به ميزان عمليات گمرکي مرز پرويزخان نيست و پس از مرز پرويز خان باشماق دومين مرز بيشترين تردد و معاملات اقتصادي را به خود اختصاص مي‌دهد.

وي عنوان کرد: فعاليت مرز پرويزخان همانند گذشته ادامه دارد هر چند بخشي از روند کار کاهش يافته اما در حال حاضر با توجه به اينکه مرزهاي سومار، خسروي، شوشمي و شيخ بسته شدند اما رويه صادراتي مرز پرويزخان رو به افزايش است.

حيدري بيان کرد: بخشي از فعاليت‌هاي مرز شيخ صله و شوشمي به حوزه پرويزخان منتقل شده و البته در بخش عربي شاهد بسته شدن مرز هستيم.

اين مسئول بيان داشت: در بخش تجارت کردي مرز پرويزخان روزانه بين 50 تا 100 کاميون سوخت در طرف ديگر مرز تخليه مي‌شد اما در حال حاضر حجم مصرف سوخت حامل‌هاي انرژي به دليل شرايط قرنطينه کاهش يافته است و در سمت کردستان عراق نيز شاهد کاهش تقاضا هستيم با اين حال در ساير کالاها حجم مبادلات افزايش يافته است.

وي تصريح کرد: ارزش معاملات در مرز پرويزخان از نظر کالايي و وزني بيشترين ارزش را طي روزهاي سال جديد به خود اختصاص داده است.

مديرکل گمرکات استان کرمانشاه تصريح کرد: به گواه قانون مسئولان گمرک مرزبانان اقتصادي هستند که بر مبناي عقل و منطق هيچ گاه نبايد مرزها را تعطيل کنند بر همين مبنا در تعطيلات نوروز و ساير ايام نيز مرز پرويزخان باز بوده است.

وي افزود: البته ممکن است در برخي روزها تجارت برخي کالاها ممنوع شود که اين به معناي تعطيلي مرز نيست.

منبع: خبرگزاري مهر

1399/01/19
آگهی ثبت نام خرید کامیون دست دوم جعلی است/ مردم فریب نخورند
صدرالله بمانا در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاري تسنيم با اشاره به آگهي هاي درج شده در شبکه هاي اجتماعي و فضاي مجازي مبني بر ثبت نام براي خريد کاميون هاي دست دوم زير سه سال ساخت اظهار کرد: تاکنون هيچگونه مجوزي براي واردات کاميون هاي کارکرده زير 3 سال ساخت ذيل بند ث ماده 30 قانون احکام دائمي برنامه هاي توسعه اي کشور صادر نشده است.

وي با بيان اين که ثبت نام براي فروش اين نوع کاميون ها اقدامي بدون مجوز و فريبکارانه است، تصريح کرد: از تمام متقاضيان ثبت نام براي اين نوع کاميون ها تقاضا مي شود در برابر چنين اقدام فريبکارانه اي با هوشياري کامل و آگاهانه برخورد کنند.

مشاور رئيس سازمان راهداري و حمل ونقل جاده اي در امر نوسازي ناوگان افزود: به محض رفع موانع اجرايي براي صدور مجوز واردات کاميون هاي زير سه سال ساخت، اطلاع رساني از طريق سايت سازمان راهداري و حمل ونقل جاده اي و رسانه هاي جمعي انجام مي شود.

بمانا يادآور شد: وارد کاميون هاي زير سه سال ساخت بايد 4 رکن استاندارد ايمني، کيفيت، استاندارد آلايندگي و خدمات پس از فروش داشته باشند و به ازاي هر واردات هر يک کاميون يک خودرو فرسوده با مشخصات مشابه يا بنا به ظرفيت خودرو وارداتي طبق دستورالعمل اجرايي قانون بايد از چرخه خارج شود.

وي همچنين يادآور شد: کاميون هاي زير 3سال ساخت مد نظر دست دوم هستند، و به همين دليل قيمت آن ها نسبت به نمونه نو پايين تراست. با توجه به اهميت و اولويت حمايت از توليد داخل اين طرح فقط براي نوسازي 20 درصد از ناوگان فرسوده در نظر گرفته شده و 80 درصد سهم توليد داخل در نظر گرفته شده است.

وي با اشاره به حمايت کارخانه هاي داخلي توليد کاميون از اين طرح، گفت: کارخانه هاي داخلي درخواست واردات کاميون هاي کار کرده دارند تا بتوانند با ارائه خدمات پس از فروش چرخ کارخانه خود و تعدادي از پرسنل خود را حفظ کند.

بمانا با بيان اينکه پيشنهاد اصلي طرح واردات کاميون هاي زير سه سال ساخت از سوي صنف حمل ونقل جاده اي مطرح شده است، اظهار کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت نيز همکاري خوبي در اين طرح داشته است و طبق چارچوب تعريف شده کارخانجات، شرکت هاي توانمند، تجار بخش حمل ؤنقل جاده اي (مانند وارد کنندگان لاستيک و لوازم يدکي و قطعات) و مالکان خودروهاي فرسوده مي توانند اقدام به واردات کاميون هاي زير 3سال ساخت کنند.

منبع: خبرگزاري تسنيم
1399/01/17
۱۹ کامیون ایرانی در آستانه بازگشت به کشور
رئيس سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي در گفتگوي تلفني با سفراي جمهوري اسلامي ايران در کشورهاي ترکيه، يونان، رماني و بلغارستان از انجام همکاري مطلوب با اين سازمان و تلاش‌هاي مجدانه به منظور فراهم کردن شرايط بازگشت 33 راننده و 26 کاميون ايراني گرفتار در کشورهاي اروپايي به دليل انسداد مرزهاي کشور‌هاي همسايه قدرداني و تشکر کرد.

 عبدالهاشم حسن نيا معاون وزير و رئيس اين سازمان در جريان مکالمات تلفني جداگانه با توجه به انسداد‌ها و محدوديت‌هاي اعمال شده از سوي دولت ترکيه که موجب متوقف شدن و مانع عبور رانندگان و ناوگان ايراني تردد کننده در کشورهاي اروپايي شده بود،‌ اظهار داشت: با همت جمعي همکاران سازمان راهداري و حمل‌و‌نقل جاده‌اي، معاونت ديپلماسي اقتصادي، دفاتر و ادارات سياسي وزارت امورخارجه و ساير نهادهاي ذيربط، مشکلات صدها نفر از رانندگان گرفتار در اين کشورها يا مرتفع شده و به کانون خانواده‌هاي خود ملحق شده اند و يا همچنان رايزني‌ها براي رفع مشکلات بازگشت آنها ادامه دارد.

معاون وزير راه و شهرسازي در تماس تلفني با محمد فرازمند سفير جمهوري اسلامي ايران در آنکارا، آخرين وضعيت 19 کاميون با 20 راننده ايراني را مورد بررسي قرار داد که طبق اظهارات سفير مشخص شد پس از رايزني‌هاي طولاني ،کاميون‌هاي ايراني موفق به ترک مرز رماني شده و با عبور از  مرزهاي بلغارستان وارد خاک ترکيه شده اند و در حال حاضر اين  19 کاميون ايراني با اسکورت پليس ترکيه به سمت مرز بازرگان در حرکت هستند.

به گفته سفير جمهوري اسلامي ايران در آنکارا؛ رايزني ها با طرف ترک جهت پذيرش رانندگان و ناوگان ايراني متوقف در مرز يونان (ايپسالا) با ترکيه (ايپيک) و رانندگان و ناوگان ايراني متوقف در بندر اودساي اوکراين و مرز مولداوي با آن کشور ادامه دارد.

رئيس سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي همچنين در تماس تلفني با احمد نادري سفير جمهوري اسلامي ايران در آتن، آخرين وضعيت هفت کاميون با 13 راننده ايراني که بعد از مدت‌ها توقف در بنادر ايتاليا و پس از رايزني‌هاي طولاني موفق به عزيمت با کشتي به يونان و مرز ايپسالاي ترکيه شدند، را مورد بررسي قرار داد که طبق اظهارات سفير مربوطه مشخص شد همکاران سفارت به طور مستمر با رانندگان ايراني در تماس هستند.

سفير جمهوري اسلامي ايران در آتن طي اين تماس تلفني ابراز اميدواري کرد؛ رايزني‌ها با مقامات ذيربط يوناني و همچنين مذاکرات نمايندگي جمهوري اسلامي ايران در آنکارا با طرف ترک براي پذيرش ناوگان ايراني هرچه زودتر به نتيجه مطلوب برسد.

حسن‌نيا در ادامه سلسله تماس‌هاي تلفني با سفراي جمهوري اسلامي ايران در کشوهاي اروپايي همچنين با مرتضي ابوطالبي سفير جمهوري اسلامي ايران در بخارست گفتگو و از وي و همکارانش بابت تلاش‌ها و رايزني‌هاي صورت گرفته با مقامات ذيربط رومانيايي و همچنين رساندن آذوقه و لوازم بهداشتي به رانندگان ايراني تقدير و تشکر کرد.

سفير جمهوري اسلامي ايران در بخارست ابراز اميدواري کرد شرايط عبور يک نفر راننده باقيمانده که اخيراً به مرز آن کشور رسيده ، نيز مانند سايرين فراهم شود.

معاون وزير راه و شهرسازي در تماس تلفني با سيد محمد جواد رسولي محلاتي سفير جمهوري اسلامي ايران در صوفيا نيز، از وي و همکارنش بابت تلاش‌ها و رايزني‌هاي صورت گرفته با مقامات ذيربط بلغار و سفارت ترکيه در بلغارستان و همچنين رساندن آذوقه و لوازم بهداشتي به آنها قدرداني و تشکر کرد.

همچنين سفير جمهوري اسلامي ايران در صوفيا در جريان اين تماس تلفني، ضمن تشريح اقدامات صورت گرفته در خصوص ورود ناوگان گرفتار در مرز کالافات به بلغارستان و عزيمت آنها به مرز ترکيه، ابراز اميدواري کرد يک نفر راننده باقيمانده که اخيراً به مرز کالافات روماني رسيده است نيز مانند سايرين به سلامت از مرز آن کشور و سپس از مرزهاي بلغارستان و ترکيه عبور کند.

گفتني است؛ رئيس سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي در جريان تماس‌هاي تلفني با سفراي ايران در کشورهاي مذکور از نمايندگي هاي جمهوري اسلامي ايران در کشورهاي ترکيه، بلغارستان، يونان، روماني، اوکراين، مولداوي، گرجستان، آلمان و ايتاليا،‌ همچنين دست اندرکاران اين اقدام ازجمله «گمرک جمهوري اسلامي ايران»، «اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي»، نيروهاي فعال در «تشکل هاي صنفي حمل‌و‌نقل بين‌المللي» و برخي از ايراني‌هاي مقيم اين کشورها نيز قدرداني و تشکر کرد.
منبع: سازمان راهداري و حمل ونقل جاده اي

1399/01/17
امکان جدید برای صاحبان کالا: ثبت غیرحضوری جابه‌جایی ارزیابی کانتینر

امکان ثبت جابه‌جايي ارزيابي کانتينر به صورت غيرحضوري در بندر شهيد رجايي فراهم شد.

 با توجه به شيوع کرونا و جلوگيري از تردد غيرضروري در سطح بندر شهيد رجايي در راستاي تسهيل در ارائه خدمات و انجام رويه دورکاري از روز گذشته (15 فروردين‌ماه) امکان ثبت جابه‌جايي ارزيابي کانتينر به صورت غيرحضوري و از طريق درخواست الکترونيکي فراهم شده است.

بر همين اساس ترخيص کاران و صاحبان کالا مي‌توانند درخواست پذيرش جابه‌جايي کانتينر را يک روز قبل ثبت کرده و روز بعد نيز ارزيابي و نمونه‌برداري انجام خواهد شد.

لازم به توضيح است که درخواست ثبت کانتينر صرفاً از ساعت 8 لغايت 14 امکان‌پذير است که پس از دريافت درخواست از طريق ايميل و يا واتساپ تأييديه پذيرش آن ارسال خواهد شد.

صاحبان کالا ليست شماره تماس ترمينال‌ها براي ثبت غيرحضوري جابه‌جايي کانتينر را مي‌توانند در اينجا ببينند.

منبع: نين نيوز

1399/01/17
تجارت ایران واوراسیا با امضای موافقتنامه ترجیحی به ۱.۴میلیارد دلار رسید
سيد روح الله لطيفي گفت :تجارت خارجي کشورمان با اتحاديه اقتصادي اوراسيا بعد از اجرايي شدن مواقتنامه تجارت ترجيحي از پنجم آبان ، در مدت پنج ماه به بيش از1.4ميليارد دلار رسيد .

سيدروح اله لطيفي ، سخنگوي گمرک ايران اظهار داشت: طي پنج ماه گذشته و به عبارت بهتر از تاريخ پنجم آبان سال 98 تا 6 فروردين ماه سال جاري ، ميزان تجارت خارجي ايران واوراسيا به يک ميليارد و489 ميليون و232 هزار و265 دلار رسيده است . از اين مقدار 67 درصد سهم واردات و33 درصد نيز سهم صادرات بوده است .

وي افزود: سرجمع صادرات ايران به اوراسيا ازحيث وزني يک ميليون و159 هزارو479 تن وارزش اين مقدار نيز برابر است با 489 ميليون و931 هزارو955 دلار .همچنين سرجمع واردات کشور از اوراسيا از حيث وزني دو ميليون و958 هزارو 128 تن بوده است که ارزش اين حجم کالا 999ميليون و300 هزارو310 دلار است .

لطيفي در خصوص ميزان صادرات  و واردات کالاها براساس توافقنامه في مابين توضيح داد : باتوجه به توافقنامه تجاري ايران و اوراسيا در آبان ماه سال 98 ونيز اقدامات صورت گرفته براي اجرايي شدن  تعرفه هاي ترجيحي ، حجم صادرات ترجيحي کشور به مجموعه اوراسيا به مقدار 123هزارو960 تن وبه ارزش 136ميليون و260 هزارو 229 دلار است . ضمن آنکه حجم واردات کشور در اين مدت زمان به مقدار دو ميليون و381 هزارو 859 وبه ارزش 749 ميليون و816 هزارو 205 دلار است .

سخنگوي گمرک درخصوص مقاصد عمده صادراتي به اوراسيا گفت:بزرگترين مقصد صادرات ايران به اوراسيا ، کشور فدراسيون روسيه با حجم بيش از 481 هزار و668 تن وبه ارزش 248 ميليون و555 هزار و102 دلار که اين ميزان بيش از 50 درصد از کل ارزش صادرات ايران به اوراسيا را شامل مي شود . پس از روسيه، ارمنستان با بيش از 24.6 درصد وقزاقستان با 16 درصد بيشترين صادرات ايران به مجموعه اوراسيا را محسوب مي شود.

لطيفي در خصوص مبدا نخست واردات ازاوراسيا گفت: بيشترين واردات کالا از کشور فدراسيون روسيه بوده است . حجم واردات کشور از روسيه در پنج ماهه اخير از حيث وزني بيش از دوميليون و7 هزارو 981 تن وبه ارزش 713 ميليون و706 هزارو 799 دلار است . که اين ميزان بيش از 71.4 درصد کل واردات ايران از کشورهاي اوراسيا را شامل مي شود . پس از روسيه، کشورهاي قزاقستان با 24.9 درصد و بلاروس با 2.3 درصد در رتبه هاي بعدي قرار دارند.

دبيرشوراي اطلاع رساني گمرک در خصوص کالاهاي صادراتي کشورمان به اوراسيا توضيح داد: کالاهاي اصلي صادراتي ايران به اوراسيا شامل سيب تازه، پسته تازه وخشک، گاز طبيعي مايع شده، کيوي تازه ، خيار وخيار شور است همچنين کالاهاي ترجيحي صادراتي ايران به اين کشورها شامل کيوي تازه، پسته تازه وبا پوست، انگور خشک شده، کاهو ،گل کلم وکلم بروکلي است .

وي در خصوص کالاهاي وارداتي از اوراسيا گفت:  کالاهاي اصلي وارداتي از اوراسيا شامل ، جو به استثناي بذر، ذرت دامي، روغن دانه آفتاب گردان وگوشت وشقه بره است . ضمن آنکه کالاهاي ترجيحي وارداتي ايران شامل جو، ذرت دامي، روغن آفتابگردان، گوشت ولاشه بره و کاغذ روزنامه است .

لطيفي تصريح کرد: در ميان 20 قلم اصلي صادرات ترجيحي ايران به اوراسيا ، به ترتيب پسته بيش از 46 درصد، کيوي با 27 درصد وانگور خشک با 10 درصد بيشترين سهم صادراتي را شامل شده است .همچنين در بيست قلم نخست واردات ترجيحي کشور از مجموعه کشورهاي اوراسيا ، به ترتيب جو 45 درصد، ذرت دامي با 26 درصد وروغن دانه آفتابگردان با 17 درصد سهم اصلي واردات ترجيحي کشور را به خود اختصاص داده اند .
پنج کشور فدراسيون روسيه، قزاقستان، ارمنستان، بلاروس وقرقيزستان شرکاي اقتصادي وتجاري ايران با اوراسيا هستند .

منبع: گمرک نيوز
1399/01/16
عراق اجازه تردد به رانندگان ایرانی ترانزیت سوخت را نمی‌دهد
فرماندار قصرشيرين گفت: عراق اجازه تردد به رانندگان ايراني کاميون‌هاي حامل سوخت که از مرز رسمي پرويزخان وارد اين کشور شده‌اند، را به سمت مقصدشان براي تخليه بار آن‌ها نمي‌دهد.

مرادعلي تاتار افزود: کاميون هاي حامل سوخت که حدود يک هفته است، از مرز پرويزخان وارد عراق شده اند و تمامي تشريفات گمرکي و کارهاي پذيرش آن ها از سوي گمرک کشورمان با گمرک مرز پرويزخان در عراق انجام شده اما به دليل بحران کرونا، عراق مانع از تردد آن ها به سمت مقصدشان در سليمانيه براي تخليه بارهايشان شده و در مرز مانده اند.

وي اظهار داشت: با وجود اينکه اين مشکل مربوط به داخل عراق است و به دليل بحران کرونا و منع رفت و آمد در عراق ايجاد شده اما بازهم موضوع از طريق سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي کشورمان، فرمانداري قصرشيرين، گمرک پرويزخان، استانداري کرمانشاه و کنسولگري ايران در سليمانيه در حال پيگيري است.

نماينده عالي دولت در قصرشيرين گفت: هم اکنون روزانه حدود يک هزار کاميون حامل کالاهاي صادراتي از مرز رسمي پرويزخان به عراق صادر مي شود و مشکلي در خصوص تخليه و بارگيري کالاهاي صادراتي وجود ندارد.

رانندگان کاميون هاي حامل سوخت که حدود يک هفته است در مرز پرويزخان عراق مانده اند با نشر کليپ هايي در فضاي مجازي از مسوولان ايراني براي رايزني باطرف عراقي حهت رفتن به مقصد و تخليه بارهاي خود در عراق با توجه به منع ترددي که هم اکنون وجود دارد و بازگشت به کشورمان کمک خواسته اند.  

اين رانندگان که حدود 60 تا ?70 نفر هستند از نبود امکانات رفاهي و بهداشتي در مرز عراق با توجه به بحران کرونا ابراز نارضايتي کرده و نگران وضعيت سلامتي خود هستند.

شهرستان مرزي قصرشيرين در غرب کرمانشاه با بيش از 27 هزار تن جمعيت، با عراق 186 کيلومتر مرز دارد که در امتداد اين مرز، 2 معبر رسمي پرويزخان و خسروي قرار دارد که مبادلات اقتصادي، تجاري و صادرات کالا به اقليم کردستان و حکومت مرکزي عراق از اين 2 مرز انجام مي شود.
روزانه 800 تا يک هزار و 200 دستگاه کاميون کالاهاي صادراتي از مرز رسمي پرويزخان به اقليم کردستان عراق و همچنين 500 دستگاه کاميون کالا از طريق مرز رسمي خسروي به حوزه حکومت مرکزي عراق (بخش مرکزي) صادر مي شود.
همچنين روزانه به طور ميانگين 600 دستگاه تانکر سوخت رسان عراقي و ايراني از مبدا اقليم کردستان عراق از طريق مرز رسمي پرويزخان به مقصد بنادر جنوبي کشورمان، وارد خاک جمهوري اسلامي ايران مي شود.

منبع: خبرگزاري ايرنا

1399/01/16
تشریح برنامه های بندری و دریایی سیستان و بلوچستان در سال ۹۹؛ افزایش ۲۰ درصدی صادرات و ترانزیت کالا در دستور کار

مديرکل بنادر و دريانوردي سيستان و بلوچستان گفت: افزايش ميزان صادرات، ترانزيت و واردات کالا به ميزان 20 درصد از مهم ترين اهداف تعريف شده به منظور تحقق و اجرا در سال جاري است.

بهروز آقايي درباره  اهداف و برنامه هاي تعريف شده سيستان و بلوچستان در سال 99 در حوزه بندري و دريايي، بيان کرد: در حوزه بندري، ارتقاء سطح ايمني بندري از 9 به 14 درصد و جذب سرمايه گذاري جهت تمامي درخواست ها و قراردادهاي سرمايه گذاري از اهداف بندري سيستان و بلوچستان در سال جاري است.

وي ادامه داد: پياده سازي آيين نامه تردد افراد و وسايل نقليه موتوري در بندر، اندازه گيري شاخص زماني حضور کاميون در بندر، شناسايي و احصاء مشکلات و گره هاي ترافيکي، انجام اقدامات اصلاحي جهت رفع مشکلات و گره هاي ترافيکي، نظارت مستمر در برگزاري دوره هاي آموزشي گواهينامه مهارت اپراتوري تجهيزات بندري و نيز خدمات شرکت هاي کارگزار عمليات بازرگاني و پشتيباني پسکرانه  از ديگر اهداف مهم بندري تعريف شده در سال 1399 در بنادر سيستان و بلوچستان است.

اهداف مهم دريايي

مديرکل بنادر و دريانوردي سيستان و بلوچستان درباره اهداف مهم حوزه دريايي سيستان و بلوچستان، گفت: پياده سازي طرح هميار ناجي و تجهيز و بهره برداري از شناورهاي طرح، تامين تجهيزات و لوازم ايمني فردي جستجو و نجات دريايي و دوربين تصويربرداري همراه، ساماندهي سفرهاي دريايي نوروزي سال 1400، تامين تجهيزات هيدروگرافي و اجراي دستورالعمل هاي دريايي به عنوان بخشي از اهداف مهم حوزه دريايي در نظر گرفته شده است.

آقايي ادامه داد: علاوه بر واگذاري و نظارت بر قرارداد راهبري، نگهداري و تعمير تجهيزات مقابله با آلودگي و پاکسازي آب دريا، ارائه خدمات دريافت مواد زائد نفتي به کشتي ها، نظارت بر قرارداد راهبري، نگهداري و تعميرات شناورهاي خدماتي بندر چابهار  از ديگر اهداف دريايي سيستان و بلوچستان در سال جاري است.

به گفته وي، بررسي و بازنگري دستورالعمل راهنمايي، بررسي و بازنگري روش اجرايي امور دريايي و مرکز کنترل ترافيک دريايي، تامين تجهيزات ايمني فردي مخابرات دريايي، فرهنگ سازي ايمني در شناورهاي صيادي بنادر تابعه  و نيز بهبود سيستم نظارت آنلاين با تامين تجهيزات مورد نياز ديگر اهداف حوزه دريايي در سال 99 است.

مديرکل بنادر و دريانوردي سيستان و بلوچستان درباره اهداف تبيين شده براي بنادر سيستان و بلوچستان در حوزه عمران طي سال جاري، اظهار کرد: اجراي تاسيسات زيربنايي و فاز يک شبکه معابر اراضي پشتيباني بندر شهيد بهشتي، اجراي دايک حفاظت ساحلي جنوب شرقي بندر شهيدبهشتي و استحصال پشت آن، انجام مطالعات کريدور خطوط لوله بندر شهيد بهشتي، تصويب و انجام مطالعات احداث دوباب انبار در بندر شهيد بهشتي و نيز تکميل مطالعات جانمايي و احداث اسکله شناورهاي مسافري و تفريحي بندر شهيد کلانتري از اهداف مهم عمراني در سال 99 است.

آقايي با اشاره به اينکه احداث اسکله شناورهاي مسافري و تفريحي بندر شهيد کلانتري، انجام مطالعات احداث اسکله هاي تفريحي و گردشگري زرآباد، تعميرات اساسي کانال هاي دفع آب هاي سطحي بندر کلانتري و کوي بندر ، ساماندهي و زيباسازي کوي بندر و نيز انجام مطالعه ساماندهي ورودي شرقي بندر شهيدبهشتي از ديگر برنامه هاي درنظر گرفته شده براي سال جاري است.

وي ادامه داد: احداث برج کنترل ترافيک دريايي و ساختمان مرجع دريايي بندرچابهار ، احداث مرکز جستجو و نجات دريايي پسابندر(MRCC) ، انجام مطالعات پروژه طراحي، ساخت و نصب اسکله هاي مخصوص شناورهاي جستجو و نجات دريايي در بنادر چابهار، پسابندر و زرآباد و انجام مطالعات پروژه طراحي و نصب اسکله مخصوص شناور ناجي در بندر شهيدبهشتي از ديگر اهداف عمراني بنادر سيستان و بلوچستان در سال 99 است.

حوزه تعمير و نگهداري

مديرکل بنادر و دريانوردي سيستان و بلوچستان در رابطه با اهداف تعريف شده در حوزه تعمير و نگهداري بنادر اين استان طي سال 99، بيان کرد: حفظ ظرفيت پايانه مسافر دريايي شهيد کلانتري با اجراي پروژه هاي تعمير و نگهداري به ميزان 1ميليون و 500 هزار نفر، خريد تجهيزات ترمينال مسافربري بندر شهيد کلانتري به تعداد 11 مورد، تعميرات زيرآبي يادگار2 به ميزان 100 درصد، بازسازي ماشين آلات شناورها به ميزان 9 مورد و نيز بازسازي و خريد لوازم سه دستگاه جرثقيل ساحلي به عنوان بخشي از اهداف مهم حوزه تعمير و نگهداري در سال جاري است.

آقايي خاطرنشان کرد: همچنين انتقال سه دستگاه جرثقيل ساحلي از بندر شهيدبهشتي به بندر شهيد کلانتري و اسکله طرح توسعه بندر شهيدبهشتي، بازسازي و تامين تجهيزات مخابراتي الکترونيکي (احداث 5000 متر زير ساخت ارتباطي )، خريد و نصب تجهيزات مخابراتي جهت پيشرفت پروژه پوشش راديويي سواحل استان، خريد و نصب تجهيزات مخابراتي شناورها و تجهيزات ايستگاه ساحلي به ميزان 30 دستگاه، بازسازي ، خريد و نصب دکل هاي مخابراتي به تعداد 15 مورد و نيز خريد تجهيزات کمک ناوبري به تعداد 13 مورد بخش ديگري از اهداف حوزه تعمير و نگهداري است.

حوزه سواحل

به گفته وي در حوزه دريايي نيز، اندازه گيري و پايش مشخصه هاي دريايي بندر چابهار، بهره برداري از سامانه جامع مديريت و نظارت بر سواحل در بندر چابهار  و همچنين نقشه برداري شبکه تاسيسات زيرزميني بندر چابهار و بروز رساني و تکميل سامانه  PMO GIS از مهمترين اهداف حوزه سواحل در بنادر سيستان و بلوچستان در سال 99 است.

منبع: سازمان بنادر و دريانوردي

1399/01/16
تصویب لایحه موافقت‌نامه ارتباط بین‌المللی راه آهن میان ایران و افغانستان

پيش از اين به موجب تصويب نامه مورخ 11 شهريور ماه 1396 وزارت راه و شهرسازي مجاز به انجام مذاکره ، پيش امضا (پاراف) و امضاي موقت موافقت‌نامه بين دو کشور در خصوص ارتباط بين‌المللي راه‌آهن و پيگيري مراحل قانوني آن تا تصويب نهايي شد .
هيئت وزيران ، به منظور ايجاد ارتباط مستقيم راه آهني و با هدف انجام حمل‌و‌نقل بين‌المللي مسافر و کالا بين ايران و افغانستان ، لايحه «موافقت‌نامه بين دولت هاي جمهوري اسلامي ايران و افغانستان در خصوص ارتباط بين المللي راه آهن» را به تصويب رساند .

مطابق اين لايحه ، طرفين نسبت به پذيرش و ارائه خدمات مربوط به مسافر و کالا ، از جمله گذر (عبور) هنگام انجام عمليات حمل و نقل راه آهني بين دو کشور اقدام مي‌کنند . پرداخت‌هاي مربوط به خدمات نيز طبق تعرفه‌هايي که در قلمرو طرف ها معتبر است ، انجام خواهد شد .

ثبت رسمي اسناد ، انجام حمل‌و‌نقل بار با راه آهن و واگن ، نحوه استفاده از راه‌آهن و واگن و ترتيب حمل‌و‌نقل مسافر طبق توافق‌هاي دوجانبه بين دستگاه‌هاي ذي‌ربط طرف‌ها تنظيم خواهد شد .

هم‌چنين ، طرفين در جهت تأمين وسايط نقليه راه آهني و خدمات مسافري به لحاظ مبادلات تجاري خارجي و بارگذري که به پايانه هاي راه آهني مي رسند ، اقدام کرده و آن ها را براي مقاصد بعدي ، طبق قواعد بين المللي حمل و نقل معتبر در قلمرو طرف ذي‌ربط اعزام مي‌کنند .

گفتني است ، پيش از اين به موجب تصويب نامه مورخ 11 شهريور ماه 1396 وزارت راه و شهرسازي مجاز به انجام مذاکره ، پيش امضا (پاراف) و امضاي موقت موافقت‌نامه بين دو کشور در خصوص ارتباط بين‌المللي راه‌آهن و پيگيري مراحل قانوني آن تا تصويب نهايي شد .

منبع: پرتال حمل ونقل

1399/01/10
مسیر تجارت ایران با ترکیه از طریق ریلی باز است

 لطيفي سخنگوي گمرک تصريح کرد: با وجود توقف فعاليت مرز بازرگان براي انجام رويه‌هاي صادرات، واردات و ترانزيت به دليل تصميمات آنکارا براي کنترل و مقابله با شيوع کرونا، چند روزي است که راه تجارت با ترکيه در رويه‌هاي صادرات، واردات و ترانزيت کالا بين ايران و ترکيه از طريق مرز رازي و با هماهنگي راه آهن جمهوري اسلامي ايران از طريق ريلي صورت مي‌گيرد.

او افزود: از 26 اسفند تا کنون، نزديک به500واگن کالاي تجاري از طريق گمرک رازي بين دو کشور رد و بدل شده که از اين ميزان نزديک به 190 واگن کالاي صادراتي از ايران به ترکيه و حدود 310 واگن کالا نيز واردات از ترکيه به ايران را شاهد بوديم.

لطيفي اظهار کرد:از ده کاميون اقلام بهداشتي که از کشور‌هاي ديگر و از مسير ترکيه بايد وارد کشور مي‌شد، فردا دو کاميون با ورود از بازارچه مرزي ساري سو وارد کشور مي‌شود. در ضمن کاميون‌هاي ترکيه و ايراني از طريق مرز بازرگان به سمت کشور‌هاي خود مجاز به تردد هستند.

منبع: گمرک نيوز

1399/01/10
آخرین وضعیت بازارهای صادراتی ایران با کشورهای همسایه پس از شیوع کرونا
مسعود کمالي اردکاني، سرپرست معاونت توسعه بازارهاي صادراتي سازمان توسعه تجارت ايران، گزارشي از آخرين وضعيت مرزهاي تجاري با کشورهاي همسايه ارائه و اشاره کرد گزارش وضعيت مرزها در اپليکيشن راهنماي تجارت در پايگاه اطلاع‌رساني سازمان توسعه تجارت ايران به صورت روزانه بارگذاري مي‌شود.

وي افزود: مرزهاي تجاري با شمال کشور عراق، شامل مرزهاي "باشماق"، "پرويزخان" و "تمرچين" فعلاً فعال است اما مرزهاي جنوبي با کشور عراق در حال حاضر مسدود است. در مورد عمان نيز تردد کالا در برخي بنادر مثل بندر "سلطان قابوس" با وجود برخي محدوديت‌ها برقرار است. اما کويت تقريباً تردد کالا و مسافر را ممنوع اعلام کرده و قطر نيز ارسال مواد غذايي را ممنوع  و مواد معدني را مجاز اعلام کرده است. همچنين تجارت کالا با امارات متحده عربي با اعمال محدوديت‌هايي در حال انجام است.

کمالي‌اردکاني بيان داشت: در مورد کشورهاي همسايه شمالي،  مرز ترکمنستان، حمل ريلي مواد غيرغذايي از طريق مرز "سرخس" در حال انجام اما مرز "اينچه‌برون" تا 13 فرودين مسدود خواهد بود. همچنين حمل و نقل ريلي و جاده‌اي مواد غذايي به طور کلي در اين مرز ممنوع است. در مورد آذربايجان نيز کالاها تقريباً در حال تردد و مسير ترانزيت باز است. در مورد کشور ارمنستان محدوديت‌هايي اعمال مي‌شود و لغو رواديدي که با اين کشور داشتيم، فعلا اعمال نمي‌شود.  اما برخي کالاهايي که فهرست آن بين دو کشور مبادله شده است، قابل تردد است و از طريق مرز "مغري"، ترانشيپ مي‌شود. در مورد کشور قزاقستان و روسيه نيز کالاها با کندي به دليل رعايت مسائل بهداشتي در حال تردد است.

سرپرست معاونت توسعه بازارهاي صادراتي سازمان توسعه تجارت ايران افزود: در مورد افغانستان نيز به غير از مشکل صدور ويزا براي راننده‌هاي کاميون افغان که در حال پيگيري هستيم، مورد خاصي در مرزها وجود ندارد. در مرزهاي ترکيه صرفا کالاهاي کشاورزي با کاميون‌هاي ترک موجود در ايران از مرز سرو اروميه صادر مي‌شود. همچنين در مرز خوي- رازي تردد کالا از مسير ريلي ميسر شده است. در مرز بازرگان- ماکو نيز صرفا بازگشت کاميون‌هاي ايراني و ترک (با بار صادراتي ايران و يا بدون بار) به کشور مبدأ در حال انجام است. مرزهاي ايران با پاکستان نيز با توجه به مصوبه شوراي امنيت پاکستان فعلاً  مسدود اعلام شده است.

منبع: خبرگزاري فارس
1399/01/06
در 11 ماهه اول امسال: ترانزیت 9 هزار و 600 تن کالا از مرز ماهیرود
مزيدي رييس پايانه مرزي ماهيرود گفت: در 11 ماه گذشته امسال  هزار و 5929 تن کالا‌ي ترانزيتي توسط ناوگان حمل و نقل بين المللي از مرز ماهيرود ترانزيت شد که درمقايسه بامدت زمان مشابه پارسال 391% افزايش داشته است.
او افزود: اين ميزان کالا درقالب بيش از 368 سفرحمل شده است که در مقايسه با مدت زمان مشابه پارسال شاهدافزايش 343% تعدادسفر نيز هستيم.
مزيدي اظهار کرد با توجه به شيوع بيماري کرونا و در جهت مقابله و قطع چرخه کرونا در استان تمهيداتي از جمله استقرار تيم پايگاه بهداشتي در پايانه مرزي ماهيرود، ضدعفوني نمودن هر روزه سالن‌هاي تجاري، مسافري و مکان‌هاي پايانه مرزي آموزش مبارزه با بيماري کرونا با محدوديت دانشگاه علوم پزشکي استان جهت کليه پرسنل ادارات مستقر در پايانه مرزي ماهيرود، توزيع ماسک و دستکش در بين پرسنل ادارات مستقر و اطلاع رساني نکات بهداشتي و مراقبتي به مترددين بوسيله توزيع بروشور‌هاي مربوط ديده شده است.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان


1399/01/05
مرز رسمی پروز خان باز است و فعالیت های تجاری ادامه دارد
مديرکل گمرک پرويزخان گفت: مرز رسمي پروز خان باز است و فعاليت هاي تجاري ادامه دارد .

مسلم احمدي نصر با بيان اين مطلب افزود : اين مرز بين المللي به منظور صادرات و مبادلات تجاري با عراق به صورت شبانه روزي فعال و اقدام هاي بهداشتي براي مقابله باويروس کرونا در اين مرز نيز به طور مستمر انجام مي شود.

وي گفت : اقدام هاي بهداشتي و گندزدايي محيط مرز روزانه با همکاري پايانه پرويزخان و هنگ مرزي،شرکت تعاوني مصرف کارکنان گمرک و ساير ارگان هاي مستقر در مرز اين مرز انجام مي شود.
وي اظهار داشت: اداره کل گمرکات استان کرمانشاه وگمرک پرويزخان اقدام به تهيه مواد گندزدايي کرده و بخشي را به پايانه پرويزخان، شهرداري قصرشيرين و ساير ارگان هاي متقاضي براي انجام گندزدايي در مرز و شهرستان و روستاهاي اطراف قرار داده است و امروز نيز همه کاميون هاي حامل کالا در پارکينگ ها قبل از مرز و مسير کمربندي و جاده هاي منتهي به مرز، براي خروج از کشور به محوطه مرزي گمرک هدايت و پس از انجام تشريفات خارج شدند.
مديرکل گمرک مرز رسمي پرويزخان گفت: گمرک براي کاهش مراجعه کنندگان حضوري اقدام به راه اندازي سامانه ثبت نامه و درخواست و پيگيري مکاتبات از طريق پورتال گمرک جمهوري اسلامي ايران کرده که علاوه بر حذف کاغذ و کاهش هزينه ها در پيشگيري از شيوع ويروس نيز موثر است.
احمدي نصر ادامه داد: علاوه بر کالاهاي صادراتي، تشريفات گمرکي کالاهاي ترانزيتي و فرآورده هاي نفتي نيز از مرز رسمي پرويزخان درحال انجام است که با احتساب آمار اين کاميون ها حجم تردد کاميون ها روزانه به يک هزار دستگاه مي رسد.
 وي اظهار داشت: پارسال ارزش کالاهاي صادراتي از مرز رسمي پرويزخان به کشور عراق به يک ميليارد و 458 ميليون دلار به وزن سه هزار و 386 ميليون تن رسيد که از نظر ارزشي 18 درصد و به لحاظ وزني 14 درصد نسبت به سال 97 افزايش داشت.

منبع: خبرگزاري ايرنا
1401خرداد
1401فروردین
1400اسفند
1400آذر
1400آبان
1400مهر
1400شهریور
1400مرداد
1400تیر
1400خرداد
1400اردیبهشت
1400فروردین
1399اسفند
1399بهمن
1399دی
1399آذر
1399آبان
1399مهر
1399شهریور
1399مرداد
1399تیر
1399خرداد
1399اردیبهشت
1399فروردین
1398اسفند
1398بهمن
1398دی
1398آذر
1398آبان
1398مهر
1398شهریور
1398مرداد
1398تیر
1398خرداد
1398اردیبهشت
1398فروردین
1397اسفند
1397بهمن
1397دی
1397آذر
1397آبان
1397مهر
1397شهریور
1397مرداد
1397تیر
1397خرداد
1397اردیبهشت
1397فروردین
1396اسفند
1396بهمن
1396آذر