آرشیو اخبار
.
1397/11/29
دروازه مشترک مرزی بهترین راه برای تسهیل تجارت در مرزها
رئيس کل گمرک ايران گفت : گمرک از توسعه مبادلات مرزنشينان حمايت مي کند و بهترين راه براي تسهيل تجارت در مرزها دروازه مشترک مرزي است .

 مهدي مير اشرفي در بازديد از مرز باشماق مريوان و در جمع تجار و بازرگانان اين نقطه صفر مرزي در استان کردستان با بيان اين مطلب افزود : کشور عراق  يکي از مهمترين شرکاي اصلي و عمده تجاري ايران است که تا پايان سال انتظار مي رود بيش از 10 ميليارد دلار صادرات کالا به اين کشور انجام شود  که حدود نيمي از اين کالاها از مرز باشماق  به کشور عراق صادر مي گردد .
وي افزود : گمرک ايران  نسبت به مرز باشماق عنايت ويژه اي خواهد داشت. اين منطقه بضاعت لازم  و کافي جهت توسعه تجارت و توريسم را دارد.

مير اشرفي ادامه داد :  در دنيا علاوه بر بحث تسهيل تجارت بحث مديريت هماهنگ مرزي بسيار مورد توجه و يک راه حل موثر در حل چالش هاي موجود به شمار مي رود و مديريت هماهنگ و يکپارچه مرزي و ايجاد دروازه مشترک مرزي از مهمترين مسائل مد نظر گمرک ايران خواهد بود.

در اين جلسه حق پناه مدير کل گمرک باشماق مريوان در گزارشي عملکرد اين گمرک را تشريح و با تاکيد بر اقدامات بعمل آمده در خصوص پياده سازي و اجراي مديريت هماهنگ مرزي در اين گمرک از راه اندازي ايکس ري کانتينري قبل از آغاز سال 98 خبر داد .

بنابراين گزارش در اين جلسه تجار و بازرگانان از حضور مير اشرفي و هيات همراه در مرز باشماق مريوان و پيگيري و رفع مشکلات و ارائه پيشنهادات مناسب براي تسريع و تسهيل تجارت با کشور عراق تشکر و قدرداني کردند . همچنين فعالان اقتصادي عملکرد گمرک باشماق را قابل تحسين ارزيابي و از خدمات کارکنان اين گمرک تقدير و تشکر نمودند .

اين گزارش مي افزايد ؛ رئيس کل گمرک ايران را در اين سفر مهرداد جمال ارونقي معاون فني و امور گمرکي و احمد ذاکري سرپرست معاونت توسعه مديريت و منابع گمرک همراهي مي کنند .

منبع: گمرک نيوز
1397/11/27
انتظار رشد قیمت‌های حمل دریایی در میان‌مدت و بلندمدت
طبق ابلاغ سازمان بين‌المللي دريانوردي IMO قرار است از اول ژانويه 2020، ميزان سولفور در سوخت مصرفي کشتي‌ها از 3.5% به 0.5% کاهش يافته و وضعيت محيط‌زيست و انتشار گازهاي گلخانه‌اي بهبود يابد. اين سياست  عامل افزايش قابل توجه قيمت سوخت و نوسازي تجهيزات بوده که هزينه نهايتا به مشتري منتقل مي‌شود.

بيمه يکي از ابزار اعمال قدرت IMO است و کشتي‌هايي که از اين مقررات سرپيچي کنند، پوشش بيمه تردد در دريا را از دست مي‌دهند.

راهکار موقت فرار از هزينه سرسام‌آور تجهيزات و مصرف سوخت گران، نصب اسکرابر روي دودکش کشتي‌ها با سرمايه‌گذاري تقريبي 2 الي 7 ميليون دلار است. تاکنون اين اقدام در مورد 2000 کشتي اجرايي شده و تا 10 هزار کشتي ديگر بايد به اين وسيله تجهيز شود.

منبع: ماهنامه ترابران
1397/11/27
صادرات ایران در 300 روز نخست سال ۹۷ به کدام کشورها بوده است؟

اگرچه کارشناسان و صاحب‌نظران اقتصادي سال‌هاست که بر رهايي کشور از اقتصاد تک‌محصولي و اجتناب از خام‌فروشي تاکيد مي‌کنند و بر ضرورت سياستگذاري دولت براي صادرات محصولات با ارزش افزوده بالا به‌جاي صادرات نفت خام اصرار مي‌ورزند، اما آمار تجارت خارجي کشور در 10 ماه گذشته نشان مي‌دهد سهم نفت و فرآورده‌هاي نفتي در سبد صادراتي کشور همچنان سهم قابل‌توجهي است. کميسيون توسعه صادرات اتاق بازرگاني ايران با استناد به آمار گمرک از تجارت خارجي کشور در 10 ماه گذشته، تحليلي را مبتني‌بر بررسي وضعيت صادرات و واردات کشور و پيش‌بيني تجارت خارجي ايران تا پايان سال جاري ارائه داده است. براساس آمار منتشرشده از سوي گمرک ايران، ارزش تجارت خارجي کل کشور از ابتداي سال جاري تا پايان دي‌ماه افزون بر 72 هزار ميليون دلار بوده که اين رقم در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته، ‌کاهش 10 درصدي داشته است.

تحليلگران اقتصادي، دليل اصلي کاهش آمار تجاري کشور را ناشي از کاهش ميزان واردات عنوان مي‌کنند، چراکه آمار منتشرشده از سوي گمرک ايران نشان مي‌دهد در 10 ماهه سال 97، 3/36 ميليارد دلار کالاي غيرنفتي از کشور صادر و 35.7 ميليارد دلار کالاي مورد نياز به کشور وارد شده است. مقايسه آمار صادرات و واردات کشور در مدت مذکور نسبت به مدت مشابه سال گذشته گوياي افزايش 2.21 درصدي در ارزش و کاهش 4.56 درصدي در وزن کالاهاي صادراتي (غيرنفتي و غيرچمداني) است؛ از سوي ديگر واردات کشور در 10 ماه سال جاري به ميزان 18.87 درصد از نظر ارزش و 17.38 درصد از نظر وزني نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش يافته است؛ در نتيجه مازاد طراز تجاري کشور در 10 ماهه امسال رقمي معادل 678 ميليون دلار را نشان مي‌دهد.

19درصدي آمار ماهانه واردات

طبق آمار منتشرشده، صادرات ماهانه کشور از آبان‌ماه سال جاري روند کاهشي داشته که اين روند در دي‌ماه نيز همچنان ادامه داشته است. متوسط ماهانه صادرات غيرنفتي کشور تا دي‌ماه سال 96، 3556 ميليون دلار بوده که در سال 97 به 3635 ميليون دلار افزايش يافته است. اين شکاف که در ماه‌هاي ابتدايي حتي به 500 ميليون دلار نيز مي‌رسيد، در دي‌ماه به 79 ميليون دلار کاهش يافته است. همچنين اين اطلاعات نشان مي‌دهد آمار صادرات 2.2 درصد بيشتر از 10 ماه سال قبل بوده است. در مقابل نيز آمار ماهانه واردات عکس اين وضعيت را نشان مي‌دهد، به‌طوري‌که در سال 96 متوسط آمار واردات ماهانه تا دي‌ماه 4397 ميليون دلار بوده که اين رقم در سال 97 به 3567 ميليون دلار، معادل 19 درصد کاهش يافته است.

صعود 13درصدي ارزش واحد واردات

اگر ارزش واحد صادرات کشور را بر ارزش واحد واردات تقسيم کنيم، نتيجه به دست آمده نشان‌دهنده رابطه مبادله کشور است. بهبود اين شاخص (بدون تغيير در قيمت جهاني) مي‌تواند گوياي تغيير ترکيب کالاهاي صادراتي از مواد خام به کالاهاي صنعتي‌اي باشد که ارزش افزوده بالاتري نيز براي کشور موردنظر به‌همراه دارد. از ديدگاه اقتصاددانان رابطه مبادله يکي از مهم‌ترين ابزارهاي تجزيه و تحليل مسائل اقتصاد کلان است و بهبود رابطه مبادله، اين امکان را در اختيار کشورها قرار مي‌دهد تا در همان سطح درآمدي صادرات، کالاهاي بيشتري را خريداري کنند. اما کاهش رابطه مبادله، گوياي کاهش قدرت خريد کشورها در بازارهاي جهاني است. نگاهي به آمار تجارت خارجي کشور بيان‌کننده اين نکته است که تجارت خارجي کشور از سال‌ 1388 به بعد به‌طور نسبي با کاهش رابطه مبادله مواجه بوده، به اين معنا که با هر دلار صادراتي، کمتر کالا وارد کشور شده است. در ابتداي سال1397 و به‌دنبال اعمال محدوديت‌هايي که در بخش واردات اجرا شد، وضعيت رابطه مبادله کشور بهبود يافت تا اينکه از مردادماه به بعد به‌دليل گشايش‌هاي صورت‌گرفته در واردات، وضعيت اندکي بهتر از گذشته شد اما با وجود اين، آمار نشان مي‌دهد رابطه مبادله به زيان کشور در حال تداوم است.

ارزش واحد صادرات در سال‌هاي 1388تا 1396 به‌طور متوسط 447 دلار بوده است. اين رقم در 10 ماهه سال 97 به 383 دلار کاهش يافته است. اين آمار نشان مي‌دهد خام‌فروشي در سال 97 همچون سال‌هاي گذشته تداوم داشته و ميزان آن در 10ماه گذشته بيشتر از ميزان خام‌فروشي در يک دوره هشت‌ساله بوده است. درواقع مي‌توان گفت افزايش نرخ ارز در سال‌هاي 91 و 97 موجب افزايش صادرات کالاهاي با ارزش افزوده بالا نشده است. از سوي ديگر ارزش واحد واردات نيز نشان مي‌دهد اين شاخص در دوره تحريم‌هاي سال‌هاي 90 و 91 به‌دليل افزايش هزينه‌هاي معاملاتي افزايش يافته و بعد از امضاي برجام روند کاهشي به خود گرفته است، اما بار ديگر مجددا در سال جاري به‌دليل محدوديت‌هاي وارداتي کشور، تا مهرماه افزايش يافته و سپس در آبان‌ماه سال جاري به پايين‌ترين سطح خود (از سال 94 به بعد) رسيده است. روند افزايشي ارزش واحد واردات کشور از آبان‌ماه امسال بار ديگر آغاز شد، به‌طوري که ارزش واحد واردات در دي‌ماه با 13 درصد افزايش نسبت به آبان‌ماه روند صعودي به خود گرفت.

سهم 8.4 درصدي صادرات ميعانات گازي

کميسيون توسعه صادرات اتاق بازرگاني ايران در تحليل خود از آمار تجارت خارجي کشور اين‌گونه بيان کرده که صادرات ميعانات گازي به‌نفع ساير کالاها (صنعتي و کشاورزي، فرش و صنايع‌دستي) در حال کاهش است به‌طوري که سهم اين گروه از 10 درصد به 8.4 درصد کاهش يافته. نکته قابل‌توجه در آمار سبد صادراتي کشور، رتبه نخست ميعانات گازي است. در ترکيب سبد صادراتي 10 ماهه سال جاري، با وجود کاهش 48.85 درصدي صادرات ميعانات گازي، اين محصول همچنان بالاترين رتبه صادرات را با 3035 ميليون دلار در اختيار دارد و سهم 8.4 درصدي از صادرات کل کشور را به خود اختصاص داده است. نکته قابل‌توجه اينکه ارزش واحد اين محصول در 10 ماه سال 97 به 521 دلار در هر تن رسيده، اين در حالي است که ارزش واحد ميعانات گازي در 10 ماه سال 96، 392 دلار در هر تن بوده است. ناگفته نماند مقايسه آمار ماهانه صادرات ميعانات گازي کشور نشان مي‌دهد صادرات اين محصول از دي‌ماه سال جاري مجددا از سر گرفته شده است.

محصولات پتروشيمي نيز در 10 ماه سال 97 به ميزان 12330ميليون دلار صادر شده که 33.92 درصد از کل صادرات کشور را به خود اختصاص داده است؛ اين ميزان در مقايسه با مدت مشابه سال قبل رشدي 24.69 درصدي را نشان مي‌دهد. البته ارزش واحد صادرات اين گروه کالايي تغييرات محسوسي نداشته است، چراکه براساس آمار ارزش هر تن محصولات پتروشمي در 10 ماه سال 96، 414 دلار و در سال 97، 411 دلار بوده است.

همچنين طبق آمار، صادرات ساير کالاها (صنعتي و کشاورزي، فرش و صنايع‌دستي) در 10 ماه سال 97، 20967 ميليون دلار بوده که اين ميزان 57.68 درصد از کل صادرات کشور را تشکيل مي‌دهد. مقايسه صادرات اين گروه کالايي در 10‌ماه سال جاري و مقايسه آن با مدت مشابه سال قبل گوياي افزايش 4.64 درصدي است. علاوه‌بر اين، ارزش واحد اين گروه از محصولات که در 10 ماه سال 96، 328 دلار بوده در سال 97 با رشد 8.4 درصدي به 355 دلار افزايش يافته است.

آمار نشان مي‌دهد ارزش صادرات 15 قلم اول صادرات کشور 16.35 ميليارد دلار است که اين ميزان 45 درصد از کل صادرات غيرنفتي کشور را تشکيل مي‌دهد. پيش از اين گفته شد که ميعانات گازي در جايگاه نخست صادرات غيرنفتي کشور قرار دارد و سهمي 45.85 درصدي از کل صادرات را به خود اختصاص داده است، در حالي 55 درصد از کل صادرات غيرنفتي کشور را 14 قلم کالاي صادراتي تشکيل مي‌دهند. صادرات 10 ماهه سال 97 به ميزان 787 ميليون دلار بيشتر از مدت مشابه سال 96 بوده، بر اين اساس 14 قلم اول صادرات کشور 4406 ميليون دلار افزايش داشته است.

کاهش سهم هند و کره از صادرات ايران

ميان کشورهاي مقصد صادراتي ايران، سه کشور چين، عراق و امارات بيشترين سهم را از صادرات غيرنفتي ايران به خود اختصاص داده‌اند. اين سه کشور که در 10 ماه سال 96 سهم 49.4 درصدي از کل صادرات ايران را در اختيار داشتند، براساس آمار در 10 ماه سال جاري سهمي 56 درصدي از کل صادرات ايران را به خود اختصاص داده‌اند. به اين ترتيب پنج کشور اول مقصد صادراتي ايران حدود 68.5 درصد و 10 کشور اول 82.6 ‌درصد از سهم صادرات ايران را در اختيار دارند.

اما بررسي تجارت خارجي ايران در دي‌ماه سال جاري گوياي اين نکته است که چين با 20.7 درصد سهم در جايگاه نخست مقاصد صادراتي ايران قرار دارد. پس از چين، عراق، امارات، افغانستان، ترکيه، هند، جمهوري کره، پاکستان، اندونزي و عمان عمده‌ترين مقاصد صادراتي ايران بوده‌اند. نکته قابل‌توجه اينکه مقايسه سهم کشورها از کل صادرات ايران در سال‌هاي 96 و 97 نشان مي‌دهد سهم دو کشور هند و جمهوري کره در سال 97 در مقايسه با سال 96 کاهش قابل‌توجهي داشته است. بر اين اساس، هند سهم 6.3 ‌درصدي و جمهوري کره سهم 9.8 درصدي از کل صادرات ايران را در سال 96 داشته‌اند؛ اين در حالي است که در سال 97 سهم هند به 4.7 درصد و سهم جمهوره کره به ? درصد کاهش يافته است.

کره‌جنوبي نخستين کشوري بود که در پي اعمال تحريم‌هاي يکجانبه آمريکا عليه ايران، به‌طور کامل واردات نفت از ايران را قطع کرد. سئول تا پيش از قطع واردات نفت از ايران روزانه به‌طور ميانگين حدود 180 هزار بشکه نفت خريداري مي‌کرد. توقف واردات نفت ايران از سوي کره‌جنوبي موجب شد واردات نفت کره‌جنوبي از ايران در ماه ژوئن سال 2018 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 40.3 درصد کاهش يابد و به پايين‌ترين رقم از ژانويه ???? برسد. هند نيز پس از خروج ترامپ از توافق هسته‌اي، در ماه ژوئن سال 2018 نزديک به ?? درصد کمتر از ماه قبل از آن از ايران نفت خريداري کرد. بر اين اساس، هند که در ماه مي سال 2018 روزانه بيش از هفت‌ميليون بشکه نفت از ايران وارد مي‌کرد، در ماه ژوئن همان سال ميزان واردات نفت خود را از ايران به حدود 6 ميليون بشکه در روز کاهش داد.

کاهش واردات 4289 ميليون دلار کالاي واسطه‌اي

آنچه از ماحصل آمارهاي تجارت خارجي کشور مي‌توان به دست آورد، بيان‌کننده اين نکته است که صادرات ماهانه سال 97 در مقايسه با سال 96 افزايش داشته است. در ماه‌هاي ابتدايي سال 97 و به‌دنبال افزايش نرخ ارز، صادرات نيز با افزايش قابل‌توجهي روبه‌رو شد اما پس از آنکه در فروردين‌ماه، دولت بخشنامه تک‌نرخي شدن نرخ ارز را ابلاغ کرد، شتاب صادرات به‌ناگهان گرفته شد و از ابتداي خرداد تا مهرماه موجب ايجاد ثبات نسبي در صادرات شد. در مرداد و شهريورماه، بخشنامه «بازگشت ارز حاصل از صادرات ظرف سه‌ماه» که از سوي بانک مرکزي ابلاغ شد، بار ديگر صادرات به شکل چشمگيري کاهش يافت، چراکه صادرکنندگان به‌واسطه کاهش حاشيه سود خود، ‌انگيزه‌شان را براي افزايش صادرات از دست دادند. در کنار اين موارد نبايد از تاثير تحريم‌ها، مشکلات نقل‌و‌انتقال پول، کاهش واردات کالاهاي واسطه‌اي و بي‌ثباتي نرخ ارز غافل شد. نمونه بارز آن کاهش واردات 4289 ميليون دلاري کالاي واسطه‌اي در 10 ماه سال جاري نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. 

فعالان اقتصادي اتاق بازرگاني ايران بر اين باورند که چشم‌انداز صادرات دوماهه آينده و حتي سال آينده چندان مثبت نيست، چراکه تدوام عوامل بازدارنده يادشده همراه با کاهش نرخ رشد اقتصادي و حتي مصوبات اخير دولت (تسهيل تسويه ارز صادرکنندگان) و از سرگيري صادرات ميعانات گازي از ابتداي بهمن‌ماه و ذخيره اين کالا روي آب اين اجازه را نخواهد داد که صادرات در دو ماه آينده درمجموع فراتر از هفت‌ميليارد دلار برود و اين به اين مفهوم است که در سال جاري، کشور با افت صادرات به ميزان هفت‌درصد نسبت به سال 96 مواجه خواهد شد. در نتيجه تداوم عوامل بازدارنده و رشد نقدينگي و فشار تورمي ناشي از آن که تشديدکننده عوامل بازدارنده خواهد بود، سال سختي را پيش روي صادرکنندگان قرار خواهد داد.

منبع: روزنامه فرهيختگان

1397/11/27
روزانه بیش از ۲۰۰ کشتی در بنادر ایران تخلیه و بارگیری می‌شوند

معاون سازمان بنادر گفت: تحريم‌ها محدوديت‌هايي را براي اقتصاد کشور ايجاد کرده‌ است اما در حوزه بندري و دريايي روال عادي بوده و روزانه حداقل 200 کشتي در بنادر ايران تخليه و بارگيري مي‌شوند.

 هادي حق‌شناس با بيان اينکه از سال 1368 هر ساله تمامي ارگان‌هاي دريايي در بخش بازرگاني براي بررسي مشکلات ناوگان کشتيراني و دريانوردي اقدام به برگزاري همايش مي‌کنند، اظهار داشت: بخش دريا سهم  به سزايي در توسعه اقتصادي کشور دارد، مشکلات صنعت کشتي سازي، سازه‌هاي دريايي و شيلات با برگزاري همايش ارگان‌هاي دريايي برطرف شده است.

معاون امور دريايي سازمان بنادر و دريانوردي ادامه داد: بررسي قانون و آئين نامه‌هاي حوزه دريانوردي و همچنين ارتقاء آموزش حوزه دريانوردي از ديگر اهداف برگزاري همايش ارگان‌هاي دريايي است.

حق شناس شعار اين همايش را کشتيراني بهتر در راستاي توسعه پايدار دانست و افزود: در اين همايش 2 پنل تخصصي وجود دارد که پنل اول مربوط به آموزش، اشتغال و حقوق دريايي و پنل دوم مربوط به کشتيراني و موانع پيش روي آن است.

وي با بيان اينکه در اين همايش چشم اندازهاي سال‌هاي آينده در بخش دريايي بررسي مي‌شود، گفت: به دليل آنکه ايران عضو سازمان بين‌المللي دريايي است، برگزاري چنين همايش‌هايي به طور قطع چشم انداز بين‌المللي هم دارد.

معاون امور دريايي سازمان بنادر و دريانوردي يادآوري کرد: از سال 1970 هر ده سال يک بار يک متر به آبخور کشتي‌ها اضافه مي‌شود و به همين منظور بايد بنادر متناسب با اين آبخور ساخته شود؛ هم اکنون آبخور کشتي‌ها در بنادر ايران از 7 متر به 18 متر افزايش يافته است.

افزايش ظرفيت پذيرش کشتي ها به 150 هزار تن

حق شناس به دستاوردهاي حوزه دريايي طي 40 سال گذشته اشاره کرد و گفت: پيش از انقلاب بزرگترين بند ايران خرمشهر بود و کشتي‌هايي با ظرفيت زير 20 هزار تن وارد اين بندر مي‌شدند، اما هم اکنون ميزان ظرفيت پذيرش کشتي‌ها به 150 هزار تن افزايش يافته و هر کشتي که در آب‌هاي دنيا تردد مي‌کند مي‌تواند در بنادر ايران پهلوگيري کند.

معاون امور دريايي سازمان بنادر و دريانوردي با بيان اينکه پيش از پيروزي انقلاب اسلامي در تمامي بنادر ايران از پيمان‌کاران خارجي استفاده مي‌شد گفت: امروزه در بنادر چابهار، امام خميني و شهيد رجايي از پيمانکاران و مشاوران ايراني استفاده مي‌شود به طوري که در بزرگترين بندر ايران (شهيد رجايي) ساخت 1400 متر اسکله به صورت کامل توسط متخصصان داخلي انجام شده است.

وي توضيح داد: ظرفيت بنادر ايران پيش از انقلاب 19 ميليون تن بوده، اما هم اکنون ظرفيت تخليه و بارگيري کالا به 230 ميليون تن افزايش يافته است.

معاون امور دريايي سازمان بنادر و دريانوردي اظهار کرد: ظرفيت تخليه و بارگيري ما در شمال ايران پيش از انقلاب زير 3 ميليون تن بود، اما هم اکنون ظرفيت تخليه و بارگيري به 30 ميليون تن افزايش يافته است.

حق شناس تاکيد کرد: طي 2 سال گذشته 300 ميليون تن تخليه و بارگيري در بنادر ملکي و غير ملکي سازمان بنادر و دريانوردي انجام شده است.

ظرفيت بندر چابهار به 8.5 ميليون تن افزايش يافت

وي به توسعه چشمگير بندر چابهار اشاره کرد و گفت: براي توسعه بندر چابهار به عنوان يک بندر اقيانوسي گام‌هاي بلندي برداشته شده است، به طوري که ظرفيت بندر چابهار از 2.5 ميليون تن به 8.5 ميليون تن افزايش يافته و سال گذشته 1800 متر اسکله در اين بندر ساخته شده است.

معاون امور دريايي سازمان بنادر و دريانوردي يادآوري کرد: به دليل آبخور مناسب در اين بندر و نزديک بودن به اقيانوس هند کشورهاي هند و افغانستان در اين بندر سرمايه گذاري بسيار زيادي انجام داده‌اند.

وي با اشاره به اينکه 90 درصد صادرات و واردات کالا از طريق دريا انجام مي‌شود گفت: کاهش هزينه تمام شده جا به جايي کالا و بالا بودن امنيت جا به جايي کالا از مهمترين مزايايي حمل و نقل دريايي به شمار مي‌رود.

معاون امور دريايي سازمان بنادر و دريانوردي به ايجاد کريدور بين‌المللي شمال و جنوب از بنادر شمالي و جنوبي اشاره کرد و افزود: با ايجاد اين کريدور هر تن کالايي که از ايران عبور مي‌کند چندين اشتغال براي کشور ايجاد مي‌کند به همين دليل بايد بنادري که در جنوب کشور وجود دارند را تقويت کنيم.

حق‌شناس اظهار کرد: اولين زنجيره توسعه کشور در بسياري از کشورهاي توسعه يافته حمل و نقل دريايي است به طوري که با تقويت اين حوزه توانسته‌اند تمامي بخش‌هاي اقتصادي کشور را توسعه دهند.

وي گفت: صنعت کشتي سازي و توسعه ساخت سازه‌هاي دريايي از مهمترين اقدامات سازمان بنادر طي سال‌هاي گذشته است.

معاون امور دريايي سازمان بنادر و دريانوردي با بيان اينکه کمترين نرخ بيکاري در بين فارغ‌التحصيلان حوزه دريايي وجود دارد، گفت: 1 ميليون و 500 هزار نفر دريانورد در کشور وجود دارد که کمتر از 100 نفر آن‌ها بيکار هستند.

وي به رتبه حمل و نقل کشتيراني در دنيا اشاره کرد و گفت: رتبه حمل و نقل کشتيراني و نفت‌کش تجاري ايران در بين ساير کشورها به ترتيب کمتر از 20 و 5 است.

حق‌شناس افزود: هم صنعت نفتکش و هم صنعت کشتيراني تجاري ايران در دنيا داراي جايگاه بسيار مناسبي است به طوري که مجموع رتبه اين دو ناوگان در دنيا زير 21 است.

خودکفايي در صنعت کشتيراني و کشتي سازي

معاون امور دريايي سازمان بنادر و دريانوردي با اشاره به اينکه در صنعت ساخت شناورهاي مسافري به خودکفايي رسيده‌ايم، گفت: ايران در بين20 کشور توسعه يافته توانسته در صنعت کشتيراني و کشتي سازي به خودکفايي برسد.

وي به اقتصاد دريا پايه اشاره کرد و اظهار داشت: در اقتصاد دريا پايه بخش بزرگي از درآمدهاي کشور از طريق دريا به دست مي آيد، با توجه به آنکه دسترسي ايران به آب‌هاي آزاد فراهم شده در حوزه ترانزيت علاوه‌ بر امنيت درآمد هم کسب مي شود.

حق‌شناس با تاکيد بر اينکه هيچ کدام از بنادر ايران تحريم نيستند، گفت: تحريم‌ها محدوديت‌هايي را براي اقتصاد کشور ايجاد کرده‌ است، اما در حوزه بندري و دريايي روال عادي رفت و آمد کشتي‌ها انجام شده و روزانه حداقل 200 کشتي در بنادر ايران تخليه و بارگيري مي‌شوند.

معاون امور دريايي سازمان بنادر و دريانوردي، يادآور شد: در تعطيلات هفته گذشته 830 هزار نفر به جزيره قشم سفر کرده اند که اين ميزان سفر به يک جزيره نقش بسيار موثري در توسعه گردشگري و ايجاد اشتغال براي ساکنان اين جزيره دارد.

منبع: شبکه خبر

1397/11/27
ممنوعیت ترانزیت مشتقات نفتی از اقلیم کردستان عراق
طي نامه وزارت نفت اقليم کردستان عراق از مورخ 2019/02/14 ترانزيت کليه مشتقات نفتي از هر سه مرز باشماق،  پرويز خان و تمرچين به سمت کشورهاي ثالث تا اطلاع ثانوي ممنوع است . کاميونهايي که امروز بارگيري شده اند خروج داده مي شوند .

لازم به ذکر است پس از دريافت دستورات و تعرفه هاي گمرکي جديد از سوي حکومت مرکزي توسط اقليم روند صادرات نفت و مشتقات نفتي دوباره از سرگرفته مي شود.

منبع: ماهنامه ترابران
1397/11/25
تردد کامیون داران از سرخس و لطف آباد به ترکمنستان ممنوع نیست

معاون دفتر ترانزيت و حمل و نقل بين المللي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي اعلام کرد که تردد کاميون داران از سرخس و لطف آباد به ترکمنستان در وضعيت مطلوبي نيست.

حسيني در ارتباط با موضوع جلوگيري کشور ترکمنستان از ورود ناوگان تاجيکستان از طريق سرخس و لطف آباد، اظهار کرد: کشور ترکمنستان از 15 بهمن ماه سال جاري محدوديت هايي را براي ناوگان مختلف که ارتباطي با مليت آنها ندارد، اعمال کرده است؛ هرچند اين بدان معنا نيست که اجازه داده نمي شود که ناوگان مختلف از طريق سرخس و لطف آباد به ترکمنستان بروند.

وي ادامه داد: ايراني ها يا تاجيکستاني ها از طريق مرز سرخس و لطف آباد مي توانند به مرز تاجيکستان و ترکمنستان و فاراب بروند و ترکمن ها اجازه خروج را صادر مي کنند.

معاون دفتر ترانزيت و حمل و نقل بين المللي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي با بيان اين که در حال حاضر بحث ممنوعيت تردد مطرح نيست، بلکه سختگيري هاي ويژه و خاص در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: در حال حاضر کالاها با بازديد و بررسي هاي ويژه عبور مي کنند و اجازه خروج از ترکمنستان به سمت تاجيکستان داده مي شود.

حسيني افزود: چند ماه قبل نيز چنين اتفاقي رخ داد و سختگيري هايي اعمال شد که به دليل شرايط خاص امنيتي کشور ترکمنستان و ساختار حکومتي اين کشور بوده است.

وي اظهار کرد: کماکان سختگيري ها ادامه دارد و ظاهرا به دليل رعايت مباحث امنيتي کماکان شاهد نظارت هاي ويژه جهت عبور کاميون و کالاها هستيم.

معاون دفتر ترانزيت و حمل و نقل بين المللي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي با اشاره به اين که از طريق سرکنسولگري فاراب به منظور گشايش و پيگيري مساله اقدام کردهايم و با طرف ترکمن به منظور تسهيل امور مذاکره خواهد شد، خاطر نشان کرد: بايد از طريق وزارت امور خارجه اعتراض خود را به گوش ترکمنستاني ها برسانيم.

حسيني ادامه داد: کاميون داران در حال حاضر مي توانند از مرز سرخس و لطف آباد به سمت ترکمنستان حرکت کنند و به سمت مرز مشترک ترکمنستان و تاجيکستان يعني فاراب بروند. مساله اي که بايد به آن اشاره کرد اين است که در حال حاضر کاميون داران به دليل سختگيري ها و توقف زياد و نبود امکانات ترجيح مي دهند در کشور خودمان يعني مرز لطف آباد و سرخس توقف کنند و زماني که فاراب خلوت شد، اقدام به عبور کالا کنند.

منبع: خبرگزاري ايسنا

1397/11/24
انتصاب رئیس مرکز تدوین مقررات ، ایمنی حمل و نقل ، پدافند غیر عامل و مدیریت بحران وزارت راه و شهرسازی

وزير راه و شهرسازي با صدور حکمي رضا نفيسي را به سمت رئيس مرکز تدوين مقررات ، ايمني حمل و نقل ، پدافند غير عامل و مديريت بحران منصوب کرد .

محمد اسلامي به پيشنهاد شهرام آدم‌نژاد معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازي ، رضا نفيسي را به سمت رئيس مرکز تدوين مقررات ، ايمني حمل و نقل ، پدافند غير عامل و مديريت بحران منصوب کرد .

وزير راه و شهرسازي در اين حکم آورده است ؛ با توجه به تعهد و شايستگي جنابعالي و بنا به پيشنهاد معاون حمل و نقل به عنوان رئيس مرکز تدوين مقررات ، ايمني حمل و نقل ، پدافند غير عامل و مديريت بحران منصوب مي‌گرديد . اميد است با اتکال به خداوند منان در انجام امور محوله موفق و مويد باشيد .

منبع: پرتال حمل ونقل

1397/11/24
ترانزیت کالا به سوریه از مسیر عراق به‌زودی آغاز می‌شود

کيوان کاشفي، رييس کميته مشترک اقتصادي ايران و سوريه در اتاق ايران، معتقد است که دو کشور ايران و سوريه مي‌توانند به يک جهش اقتصادي در روابط دوجانبه خود دست پيدا کنند .

به گفته کاشفي در حال حاضر ارزش تجارت ايران و سوريه 200 ميليون دلار است که مي‌تواند به سطح يک ميليارد دلار هم برسد. رييس کميته مشترک اقتصادي ايران و سوريه در اتاق ايران معتقد است که افزايش حجم مبادلات تجاري بين دو کشور به بسترسازي‌هايي نياز دارد .

او به سفر اخير هيات تجاري- سياسي ايران به سوريه اشاره مي‌کند. در اين سفر يکي از مباحث اصلي گفت‌وگو و رايزني درباره ترانزيت کالا از ايران به سوريه بود؛ قرار است بزودي ترانزيت کالا به سوريه ازمسيرعراق فعال شود. کاشفي مي‌گويد: در شرايط حاضر ترانزيت کالا از ايران از طريق بندر مرسين در جنوب ترکيه به بندر لاذقيه در سوريه انجام مي‌شود. اما اين مسيرطولاني و پرهزينه است. هزينه حمل هر کانتينر بار حدود 3500 تا 4000 هزار دلار مي‌شود.از طرف ديگر هزينه حمل بار از طريق بندرعباس هم همين حدود تمام مي‌شود. به گفته کاشفي ميزان و حجم باري که از ايران به سوريه فرستاده مي‌شود، کم است، بنابراين  حمل با تأخير انجام مي‌شود. در نتيجه يکي از اولويت‌ها اين است که مسيرترانزيت و ارسال محموله به سوريه از خاک عراق صورت بگيرد؛ در اين صورت حدود1700-1800 کيلومتر مسير نزديک مي‌شود .

  رييس کميته مشترک اقتصادي ايران وسوريه در اتاق ايران در گفت‌وگو با پايگاه خبري اتاق ايران تاکيد مي‌کند که رايزني‌هاي اوليه براي تغيير مسير ترانزيت کالا صورت گرفته است. اگر اين توافق انجام شود حدود50 درصد هزينه‌ها کاهش مي‌يابد. به گفته کاشفي اگر مساله تبادل مالي – بانکي و گمرک کالا از مسير عراق به سوريه حل شود، ما مي‌توانيم همکاري تجاري خود را با سوريه جدي‌تر شروع کنيم .

  او تسهيل امور بانکي بين دو کشور رازمينه‌ساز آسان شدن تجارت دوجانبه و آسان شدن رفت‌وآمدهاي هيات تجاري ايراني سوري توصيف کرد. کاشفي ادامه داد : اميدواريم دفتر تجاري ايرانيان به‌ زودي در دمشق خريداري شود. البته توافق‌هاي حقوقي اين کار انجام‌شده است ولي هنوز تبادل مالي به دليل وجود مشکلات در تبادل مالي هنوز برطرف نشده است .

منبع: روزنامه تعادل

 

1397/11/24
توسعه ترانزیت، ابزاری برای افزایش اقتدار

توسعه ترانزيت و تحليل روابط اقتصادي و حمل و نقلي با هر يک از کشورهاي منطقه در دستورکار وزارت راه وشهرسازي است تا پس ازتحليل فرصت ها و تهديدهاي موجود، کارآمدترين سياستها و سناريوهاي حمل و نقل به عنوان يک ابزار سياسي و اقتصادي براي افزايش اقتدار کشور طراحي و تدوين شود.

يکي از اقداماتي که بايد در معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازي به عنوان ستاد و پشتيبان سازمان ها و شرکت هاي اجرايي تابعه آن صورت گيرد، تسهيل فرآيندهاي اجرايي در همکاري با ذينفعان، نهادها و سازمان هاي خارج از وزارت راه و شهرسازي است که بر دستيابي به وظايف ومسئوليت هاي تکليف شده به اين وزارتخانه، تاثيرگذاشته يا از آن تاثير مي پذيرند.

متاسفانه تاکنون آنچنان که بايد به نگاه جامع ذينفع محور و از جنس اقدام براي شناسايي آنها باهدف رفع موانع اجرايي پرداخته نشده است.

اگر از مديريت مبتني بر استراتژي صحبت مي کنيم، بايد اهداف کمي و کيفي با در نظر گرفتن نقش و انتظارات ذينفعان در هر يک از موضوع ها همخواني داشته باشد.

در حال حاضر معاونت حمل و نقل، در موضوع هاي لجستيک، ترانزيت و ايمني حمل و نقل با در نظر گرفتن چارچوب ها و همچنين مشکلات اجرايي موجود، اقدام به شناسايي ذينفعان و نقش و انتظارات آنها کرده تا برنامه اقدام مشترک با هر يک از آنها را در راستاي تسهيل فرآيندهاي اجرايي در همکاري با ذينفعان تاثيرگذار و همچنين سياستگذاري هاي مبتني بر نيازهاي ذينفعان تاثيرپذير را انجام دهد.

همزمان براي همگرايي بيشتر برنامه هاي اجرايي سازمان ها و شرکت هاي اپراتور، برگزاري جلسه هاي مشترک ميان اين سازمان ها و دفاتر معاونت حمل و نقل، در زمينه هاي لجستيک و ايمني حمل و نقل آغاز شده است.

شهرام آدم نژاد- معاون حمل و نقل وزير راه و شهرسازي

منبع: خبرگزاري ايرنا

1397/11/23
توافق گمرکات ایران و ترکیه برای پذیرش روزانه ۴۵۰ دستگاه کامیون
نشست مشترك گمرك بازرگان و گمرك گوربلاغ تركيه با حضور فرماندار شهر دوبايزيد و ناظر گمركات استان آغرى و مدير كل گمرك دوبايزيد واعضاي كميته هماهنگى در محل گمرك بازرگان برگزار گرديد‌.

با توجه به افزايش حجم مبادلات تجارى بين كشور ايران و تركيه و به تبع آن افزايش خروج محموله هاى تجارى از مرز بازرگان توافق گرديد روزانه هر دو طرف نسبت به پذيرش 450 دستگاه كاميون اقدام نمايند تا از طولانى شدن صف در پشت درب هاى گمرك جلوگيرى گردد.

منبع: گمرک نيوز
1397/11/23
افزایش حجم حمل و نقل از ایران به روسیه

وزير توسعه اقتصادي روسيه گفت: با تصويب 'توافقنامه ايجاد منطقه آزاد تجاري بين اتحاديه اقتصادي اورآسيا و ايران' حجم ترانزيت و حمل و نقل بار از ايران به روسيه افزايش خواهد يافت.
ماکسيم اورشکين روز جمعه در جريان سفر به جمهوري آذربايجان و در جريان بازديد از پل جديد در دست ساخت در مرز اين کشور و روسيه افزود: با توجه به افزايش قابل توجه حجم ترانزيت از ايران که با اتحاديه اقتصادي اوراسيا توافقنامه منطقه تجارت آزاد را امضا کرده است ، حجم حمل و نقل از ايران از طريق جمهوري آذربايجان به فدراسيون روسيه افزايش خواهد يافت .
وي تصريح کرد: پل جديد در دست ساخت در مرز مشترک روسيه و جمهوري آذرربايجان، با توجه به افزايش حجم حمل و نقل محموله ها از جمهوري آذربايجان و ايران به روسيه ، از اهميت راهبردي خاصي برخوردار است .
اورشکين گفت: روسيه و جمهوري آذربايجان استفاده از ظرفيت گذرگاه هاي مرزي ديگر براي افزايش حجم حمل و نقل را بررسي مي کنند .
وي با اشاره به تراکم وسايل نقليه در مرز مشترک دو کشور ، افزود: بروز چنين وضعيتي حاکي از نارسايي زير ساختي در راه افزايش حجم حمل و نقل ميان جمهوري آذربايجان و روسيه است و بنا بر اين توافق کرديم از ظرفيت گذرگاه هاي مرزي ديگر هم بهره مند شويم .
اورشکين بر ضرورت برطرف کردن مشکلات براي فعالان اقتصادي بخش حمل و نقل در تردد از مرز و تامين شرايط لازم براي حرکت آزاد وسايل نقليه ميان دو کشور تاکيد کرد .
شاهين مصطفي اف وزير توسعه اقتصادي جمهوري آذربايجان که در اين بازديد اورشکين را همراهي مي کرد، گفت: پل جديد بر روي رودخانه 'سامور' در مرز مشترک جمهوري آذربايجان و روسيه در ماه نوامبر سال جاري ميلادي مورد بهره برداري قرار خواهد گرفت .
وي افزود: اين پل در دست ساخت ترانزيت کالا را تسهيل مي کند و نيز موجب افزايش حمل و نقل محموله ها مي شود که براي دالان بين المللي حمل و نقل شمال - جنوب مهم است و به فعاليت ثمر بخش اين دالان کمک خواهد کرد .

منبع: خبرگزاري ايرنا به نقل از ( پايگاه خبري 'حقين .آذ)

1397/11/21
تردد بیش از ۱۲۱ هزار کامیون ترانزیتی از مرز پرویزخان

مدير کل راهداري وحمل ونقل جاده‌اي استان کرمانشاه از تردد بيش از 121 هزار کاميون ترانزيت در يک سال اخير از مرز پرويزخان خبر داد.

فريبرز کرمي افزود: تناژ کالاي ترانزيت شده طي يک سال اخير در مرز پرويز خان بيش از يک ميليون و 958 هزارتن بوده است.
وي بابيان اينکه 121 هزار و 309 کاميون ترانزيتي در اين مدت از مرز پرويزخان تردد داشته است، افزود: تعداد کاميون‌هاي ترانزيتي خارجي 48 هزار و 333 کاميون و کاميون‌هاي ايراني نيز 72 هزار و 976 مورد بوده است.
مديرکل راهداري و حمل و نقل جاده‌اي استان کرمانشاه گفت: طي اين بازه زماني 90 هزار و 135 مسافر در پايانه مرزي پرويزخان تردد داشته اند که بيشترين حجم تردد در شهريور ماه به تعداد 12 هزار و 997 مسافر انجام شده است.
کرمي درباره ترددکاميون‌هاي حامل کالاي ترانزيت از پايانه مرزي خسروي نيز گفت: تناژ کالاي ترانزيت شده در مرز خسروي يک ميليون و 255 هزار تن بوده است.
وي از تردد پنج هزار و 574 کاميون ترانزيت در مرز خسروي خبر داد و افزود: از اين تعداد چهارهزار و 472 کاميون خارجي و هزار و 102 کاميون ايراني بوده است.
مديرکل راهداري و حمل و نقل جاده‌اي استان عنوان کرد: درطي اين مدت بيش از 67 هزار و 825 مسافر در مرز خسروي تردد داشته اند که بيشترين تردد در شهريور با جابه جايي 15 هزار و 373 مسافر بوده است.

منبع: خبرگزاري صدا و سيما
1397/11/21
آغاز گفت و گوهای رسمی گمرک ایران با اتحادیه اوراسیا
مقدمات الحاق ايران به منطقه آزاد اتحاديه اقتصادي اوراسيا رسما آغاز شد .

 گفت و گوهاي دو جانبه گمرک و‌ اتاق بازرگاني و صنايع و معادن و کشاورزي ايران به سرپرستي رئيس کل گمرک ايران با عضو هيئت رئيسه و وزير گمرک اتحاديه اقتصادي اوراسيا امروز در مسکو شروع شد .

 باتوجه به تصويب  لايحه الحاق ايران به منطقه آزاد اتحاديه اقتصادي اوراسيا در هيئت دولت و‌ تصويب کليات اين لايحه در مجلس شوراي اسلامي، مهدي مير اشرفي معاون وزير اقتصاد و رئيس کل گمرک ايران و‌ هيئت همراه با عضو هيئت رئيسه و ‌وزير گمرک اتحاديه اقتصادي اوراسيا در مسکو ديدار و گفتگو کردند .

در اين ديدار که به منظور رايزني جهت آماده سازي مقدمات الحاق صورت پذيرفت ، مقرر شد پيشنهاد گمرک ايران در زمينه مبادله موافقتنامه شناخت متقابل فعالان اقتصادي مجاز (AEO ) و يادداشت تفاهم تبادل الکترونيک اطلاعات از طرف اتحاديه اقتصادي اور آسيا مورد بررسي قرار گيرد . از مزاياي الحاق به اين موافقتنامه تخفيف ها ي تعرفه اي براي صادر کنندگان به اتحاديه اقتصادي اور اسيا شامل کشورهاي روسيه ، قرقيزستان ، قزاقستان و بلاروس ارمنستان مي باشد .

مجموع مساحت کشورهاي عضو اين اتحاديه بيش از 20 ميليون کيلومتر مربع، جمعيت آن بيش از 180 ميليون نفر و توليد ناخالص داخلي آن در سال 2013  حدود 4 هزار ميليارد دلار (بر اساس معيار برابري قدرت خريد) است.

توافق تجارت آزاد اتحاد اقتصادي اوراسيا (EEU) به رهبري روسيه، قرار است به زودي 5 عضو جديد را به خود اضافه کند: ايران، سنگاپور، هند، مصر و رژيم صهيونيستي.
کشورهاي عضو سازمان تجارت جهاني، درحال حاضر از بيش از 7500 ابزار غيرتعرفه‌اي، مانند سهميه، مجوز، محدوديت و ممنوعيت، در مورد کالاهاي صنعتي، استفاده مي‌کنند.

منبع: گمرک نيوز
1397/11/18
مذاکرات روسای کل گمرکات ایران و روسیه در مسکو
مذاکرات فشرده روساي کل گمرکات ايران و روسيه در مسکو انجام شد .

رييس کل گمرک ايران که براي امضاي سند طرح مشترک مبارزه با تخلفات گمرک با روسيه در مسکو بسر مي برد با همتاي روسي خود و هيئت بلند پايه مقامات گمرک روسيه ديدار و گفتگو کرد .

 در اين ديدار مباحث مشترک در خصوص کريدور سبز گمرکي ،تبادل ارزش کالا، همکاري هاي آموزشي و تبادل تجربيات کاري ،مسايل و‌مشکلات فعالان اقتصادي کشورمان در روسيه وپذيرش فرم الکترونيکي گواهي مبدا و فرم A مطرح و تصميمات مهمي اتخاذ گرديد .

در اين ديدار نمايندگان اتاق بازرگاني و صنايع و معادن و کشاورزي ايران و رايزنان اقتصادي و بازرگاني ايران در مسکو نيز حضور داشتند.

رئيس کل گمرک ايران و رئيس گمرکات فدرال روسيه نشست مشترکي در مسکو به منظور تسهيل روابط گمرکي و تجاري ميان دو کشور ايران و روسيه برگزار کردند.

رئيس کل گمرک ايران و رئيس گمرکات فدرال روسيه در مسکو به منظور تسهيل روابط گمرکي و تجاري ميان دو کشور ايران و روسيه نشست مشترک برگزار کردند.

در اين نشست مشترک هيات گمرک جمهوري اسلامي ايران به رياست مهدي مير اشرفي معاون وزير اقتصاد و دارايي و رئيس کل گمرک ايران با ولاديمير ايوانوويچ بولاوين رئيس گمرکات فدرال روسيه در خصوص تسهيل تجارت و همکاريهاي گمرکي از جمله تبادل اطلاعات الکترونيکي داده هاي گمرکي و ارائه تسهيلات به فعالان اقتصادي دو کشور و امضاي سند مبارزه با قاچاق کالا و تخلفات گمرکي بحث و بررسي صورت گرفت.

منبع: گمرک نيوز
1397/11/18
باید با ایجاد نظام "بسته‌بندی" در مرزها از صادرات فله ای کالاها جلوگیری کنیم
وزير راه و شهرسازي گفت: بايد با ايجاد نظام "بسته بندي" در مرزهاي کشور از صادرات فله اي کالاها جلوگيري کنيم.
محمد اسلامي در جلسه شوراي اداري استان کرمانشاه که در محل پايانه مرزي خسروي برگزار شد، با تبريک چهلمين سال پيروزي انقلاب اسلامي اظهار کرد: افتخار داريم در چهلمين سال پيروزي انقلاب شاهد پيشرفت هايي باشيم که با ايمان راسخ مردم و ايستادگي و حضور همه جانبه آنها در همه عرصه‌هاي کشور به دست آمده است.

وي افزود: امروز کشور ايران در اوج اقتدار خود قرار دارد و اين را مي توان از عصبانيت دشمنان متوجه شد.

اسلامي به جنگ اقتصادي دشمن عليه کشورمان اشاره کرد و افزود: هدف از اين جنگ اقتصادي که با عمليات رواني گسترده همراه است، روي کار آوردن يک سيستم و نظام سلطه هميشگي و خاتمه دادن به جريان انقلاب است.

وي به مزاحمت هاي دشمنان در طول دهه‌هاي گذشته اشاره کرد و افزود: دشمن با تمام توان خود به اشکال گوناگون انواع مزاحمت را براي انقلاب ما ايجاد کرده، اما در چهلمين سال پيروزي انقلاب شاهد شکست همه آنها هستيم. اگرچه براي اين شکست هزينه داديم و در پيشرفت به تأخير افتاديم، اما همچنان با اقتدار به راه خود ادامه مي دهيم.

 وزير راه و شهرسازي بيان دستاوردها و پيشرفت هاي انقلاب اسلامي را مصداق بارز شکرگزاري دانست و تصريح کرد: در چنين ايامي بايد با مردم ميثاق ببنديم که که جانانه و خالصانه و صادقانه به وظايف خود عمل کنيم

وي در ادامه به مرزي بودن استان کرمانشاه اشاره کرد و افزود: مرز فرصت طلايي براي شکوفايي اقتصاد اين استان است و بايد از اين ظرفيت و فرصت به نحو ارزشمندي استفاده کرد.

اسلامي تصريح کرد: از اولويت‌هاي ما توسعه تبادلات تجاري و اقتصادي و نيز جذب سرمايه گذار براي ايجاد قابليت جهت توسعه تبادلات تجاري در مرز است.

وي تاکيد کرد: اعتقاد دارم در پايانه ها و نقاط مرزي بايد فرصت هاي سرمايه گذاري به وجود بياوريم و کالايي که قرار است به کشورهاي همسايه صادر شود، با ايجاد يک نظام بسته بندي عالي به شکلي فاخر صادر شود.

اسلامي افزود: بايد فرصت فرآوري کالاها و محصولات را نيز در مرزها را به وجود بياوريم و با اين کار هم ايجاد اشتغال کرده و هم ارزش افزوده کالاهاي خود را افزايش دهيم و از ارسال فله اي کالاها جلوگيري شود.

وي افزود: براي پايداري در بازار عراق بايد با ايجاد نظام کنترلي و استاندارد کالاي با کيفيت صادر کنيم. همچنين بايد براي محصولات خود برندسازي و اعتماد سازي کرده و با اين کار کيفيت تبادلات خود را ارتقا دهيم.

اسلامي تاکيد کرد: نبايد به مرز تنها به عنوان يک گذرگاه نگاه کنيم، زيرا اين نوع نگاه ما را به جايي نخواهد رسانيد. بايد بتوانيم با ايجاد ظرفيت سازي و پاي کار آوردن بخش خصوصي تغيير و تحولات لازم را در مرزها ايجاد کرده و ارزش افزوده کالاهاي صادراتي را افزايش دهيم.

وي همچنين با اشاره به محدوديت منابع دولت گفت: منابع محدود دولت بضاعت برطرف کردن مطالبات و نيازها را ندارد، لذا بايد بخش خصوصي را پاي کار بياوريم و از طريق بخش خصوصي برنامه‌هاي سرمايه‌گذاري دولت را پيش ببريم.

اسلامي در بخش ديگر صحبت هايش با تأکيد بر رفع هرچه سريعتر نقاط حادثه خيز در محورهاي سراسر کشور گفت:  سه هزار ميليارد تومان اعتبار در بودجه سال آينده پيش بيني شده که بخشي از آن صرف رفع نقاط حادثه خيز خواهد شد.

وي تصريح کرد: تا آن زمان نيز راهداري موظف است با حداقل امکانات ايمني لازم را در محورها ايجاد کند.

منبع: خبرگزاري ايسنا
1397/11/17
نابودی ترانزیت در مرزهای شرقی ایران

يک فعال بخش ترانزيت از آن‌چه به زعم او نابودي ترانزيت ايران در حوزه شرق کشور است، خبر داد.

 بر اساس آن‌چه اين راننده ترانزيت در شبکه‌هاي اجتماعي بيان کرده است، کشورهاي همسايه به خصوص همسايگان شرقي ايران، حمايت‌هاي گسترده‌اي از ناوگان ترانزيتي خود انجام داده و در همين راستا، سخت‌گيري‌هايي نيز براي ناوگان ديگر کشورها از جمله ايران اعمال مي‌کنند.

اين فعال بخش ترانزيت از مسئولان درخواست کرد: براي ايجاد فضاي برابر رقابتي بين ناوگان ترانزيتي ايران و ديگر کشورها، اقدامات حمايتي مشابه انجام دهند.

وي افزود: يکي از اين اقدامات مي‌تواند ممانعت از ورود خودروهاي خالي ترکمنستان به کشورمان باشد و يا در صورت ورود خالي به کشور، حداقل اين محدوديت براي آنان اعمال شود که فقط بار کشور خودشان را حمل کنند.

به گفته اين راننده، در حال حاضر بخش زيادي از بار از مبدا ايران به مقصد ازبکستان و ... توسط ناوگان ترکمنستان حمل مي‌شود که اين امر فعاليت فعالان ترازيت در حوزه شرق کشور را با مشکل مواجه کرده و حتي به ورطه نابودي کشانده است.

اين اظهارات در حالي مطرح مي‌شود که برخي مسئولان کشورمان اعلام کرده‌اند با وجود تحريم‌ها و اعمال فشار و محدوديت آمريکا به برخي از کشورهاي منطقه، اقدامات و هماهنگي‌هاي صورت گرفته از مسئولان موجب شده آمار ترانزيت افزايش يابد.

منبع: تين نيوز

1397/11/17
تصویر مراودات تجاری ایران و پاکستان
نمايندگان بخش‌خصوصي و دولتي ايران و پاکستان در نشستي در اتاق تهران به بررسي مشکلات موجود در زمينه تجارت دو کشور پرداختند و قول همکاري براي تسهيل مراودات تجاري دادند. در همايش مشترک اتاق بازرگاني تهران و سفارت پاکستان در ايران که با حضور جمعي از فعالان اقتصادي از دو کشور برگزار شد، وضعيت تجارت دو طرف و ظرفيت‌هاي مشترک همکاري‌ها در حوزه‌هاي اقتصادي مورد بررسي قرار گرفت.

 در اين همايش سفير جمهوري اسلامي پاکستان در تهران از اعطاي ويزاي 6 ماهه يا يک‌ساله چند بار ورود (Multiple) به تجار و بازرگانان ايراني که از سوي اتاق تهران معرفي‌نامه داشته باشند، خبر داد. خانم رفعت مسعود همچنين از اجراي کارنه‌تير در مسير ترانزيتي ايران و پاکستان و عبور اولين کاميون ايراني به پاکستان براساس کنوانسيون TIR خبر داد. او همچنين اعلام کرد که اقدامات براي حرکت هفتگي 6 قطار باربري و کانتينربر ميان زاهدان و کويته پاکستان در دست انجام است. در اين نشست که رئيس اداره امور پاکستان وزارت امورخارجه و نماينده دفتر آسيا و اقيانوسيه سازمان توسعه تجارت نيز حضور داشتند، فرصتي ايجاد شد تا تجار و بازرگانان ايراني مسائل و مشکلات تجارت با پاکستان را با مسوولان ايراني و سفير پاکستان در تهران در ميان بگذارند. در ابتداي اين گردهمايي، محمدرضا بختياري، معاون امور بين‌الملل اتاق تهران با اشاره به روابط ديرينه ايران و پاکستان، گفت: پاکستان يکي از شرکاي تجاري مهم ايران محسوب ‌مي‌شود و صادرات ايران به اين کشور در سال گذشته، حدود يک ميليارد دلار برآورد شده است. البته توقع از حجم تجارت دو کشور بيش از اينهاست و انتظار اين است که با افزايش مراودات، ارزش تجاري ايران و پاکستان افزايش پيدا کند. او با بيان اينکه تجارت ايران و پاکستان در سال 1396 افت قابل‌توجهي را تجربه کرد، ادامه داد: تجارت دو کشور پيش از سال 1396، بالغ بر يک ميليارد دلار بود اما در اين سال به 600 ميليون دلار کاهش پيدا کرد. بررسي آمار مبادلات ايران و پاکستان در10 ماهه سال‌جاري نشان ‌مي‌دهد که سطح مناسبات تجاري از مرز يک ميليارد دلار عبور کرده است و حجم تجارت نسبت به سال 1396 حدود 42 درصد رشد کرده است.  دبيرکل اتاق تهران نيز به برقراري صلح و آرامش ميان دو کشور ايران و پاکستان در طول تاريخ اشاره کرد و گفت: ظرفيت‌هاي بزرگي براي همکاري‌هاي مشترک دو کشور در حوزه‌هاي اقتصادي فراهم است، از اين رو دو کشور بايد به سمت برقراري تجارت آزاد گام بردارند و براي اجرايي کردن آن نيز دولت‌هاي دو کشور بايد همت کنند.

بهمن عشقي با اشاره به اقتصاد رو به رشد پاکستان و بيان برخي شاخص‌هاي اقتصادي اين کشور در سطح بين‌المللي افزود: به‌رغم همسايگي و قرابت ملت‌هاي دو کشور، مناسبات اقتصادي و تجاري ايران و پاکستان در سطح پاييني برقرار است که بايد دلايل آن موشکافي شود. در ادامه اين جلسه، خانم رفعت مسعود، سفير پاکستان در ايران با بيان اينکه واردات پاکستان از ايران، طيف گسترده‌اي از کالاها اعم از محصولات پتروشيمي، کشاورزي، سراميک و فرش است، ادامه داد: اما واردات ايران از پاکستان شامل اقلام محدودي در حوزه منسوجات و کشاورزي ‌مي‌شود. نتيجه آنکه صادرات ايران به پاکستان ظرف 9 ماه گذشته از آوريل تا دسامبر، 18 درصد رشد داشته و صادرات پاکستان به ايران طي همين مدت با کاهش34  درصدي روبه‌رو شده و به همين دليل موازنه تجاري به نفع ايران است.  سفير پاکستان در ايران ادامه داد: اين براي من مايه تعجب است که ايران به‌عنوان کشوري که در معرض تحريم بوده، توانسته است موازنه تجاري با پاکستان را به نفع خود حفظ کند و متاسفانه ما نتوانسته‌ايم صادرات بالايي به ايران داشته باشيم. وي با اشاره به اينکه در سال 2006ميان دو کشور موافقت‌نامه ترجيحي به امضا رسيده است، در اين باره توضيح داد: اين موافقت‌نامه به‌رغم آنکه فهرست کالاها نيز در آن نهايي شد، هنوز اجرايي نشده است. در آخرين مذاکرات وزراي خارجه دو طرف، عنوان شد که ايران ‌مي‌خواهد به فهرست موافقت‌نامه ترجيحي اقلامي اضافه کند. اما از نظر من بهتر است به جاي اجراي چنين موافقت‌نامه‌اي به سوي تجارت آزاد حرکت شود تا به اين ترتيب مشکلات غيرتعرفه‌اي بازرگانان دو طرف نيز برطرف شود. رفعت مسعود با اشاره به اينکه بخشي از تجارت دو کشور از طريق راه‌آهن و کاميون انجام ‌مي‌گيرد، ادامه داد: ميان ايران و پاکستان کنوانسيون TIR به امضا رسيده است و همان‌طور که کاميون‌هاي ايراني توانسته‌اند وارد پاکستان شوند، اميدواريم کاميون‌هاي پاکستاني نيز امکان ورود به خاک ايران را بيابند.

منبع: روزنامه دنياي اقتصاد

1397/11/17
پیشنهادات مهم گمرک برای کاهش رسوب کالا
معاون فني و خدمات بازرگاني اتاق بازرگاني ايران گفت: پيشنهادات گمرک به سازمان توسعه تجارت براي کاهش رسوب کالا در بنادر بسيار مهم ،فني و دقيق است.

مظفر عليخاني با بيان اين مطلب افزود: «مهرداد جمال ارونقي » معاون فني و امور گمرکي گمرک ايران طي روز جاري در نامه اي به سازمان توسعه تجارت ايران پيشنهاداتي براي تسهيل در ورود کالاهاي مورد نياز واحدهاي توليدي و بازار و همينطور کاهش رسوب کالا در بنادر ارائه کرده است.
وي همچنين اظهارداشت: اين پيشنهادات ضمن تسريع و کوتاه کردن فرآيندها، کم شدگي خواب کالاها و کاهش هزينه ها موجب تامين به موقع مواد اوليه و نهاده هاي مورد نياز توليد و همينطور کالاهاي اساسي و ضروري تنظيم بازار در جامعه خواهد شد.

معاون فني و خدمات بازرگاني اتاق بازرگاني ايران گفت: عملياتي شدن پيشنهادات مدنظر در نهايت از نظر رواني پيامدهاي مثبتي هم براي دستگاه هاي دولتي، حاکميتي و هم براي افکار عمومي به همراه دارد.
وي در ادامه ضمن اشاره به اينکه رسوب کالا در گمرکات ناشي از دو گروه عوامل است، افزود: گروه اول مربوط به کالاهايي مي شود که از کشورهاي هدف خريداري و به تبع فرآيند ثبت سفارش، تخصيص ، تامين و انتقال ارز اين کالا از کشور صورت گرفته ولي به جهت محدديت هاي ناشي از تحريم، بانک هاي مستقر در کشورهاي هدف وارداتي به سبب عدم انتقال ارز به حساب فروشندگان اسناد تجاري از سوي صاحبان کالا به جهت وصول نشدن وجوه در اختيار وارد کنندگان قرار نمي گيرد و به همين جهت واردکننده به عنوان صاحب کالا از منظر قانون امور گمرکي شناخته نمي شود و امکان ترخيص کالا وجود ندارد.

عليخاني تصريح کرد: بخش دوم به عوامل داخلي کشور مربوط مي شود که ناشي از بي ثباتي در سياست هاي تجاري و ارزي است.
وي يادآورشد: اين نکته بطور مشخص در نامه گمرک ايران خطاب به سازمان توسعه تجارت تجلي پيدا کرده و ناظر به اينکه وقتي سياست هاي تجاري ،گروه هاي کالايي و به تبع رديف تعرفه هاي گمرکي يا ارزهاي اختصاصي ناشي از گروه يک، دو و سه بطور مرتب در مملکت تغيير پيدا مي کند بر اساس مقررات جاري کشور فرآيند ثبت سفارش نيز بايد اصلاح شود که تشريفات اصلاح ثبت سفارش و فرآيندهاي پس از آن بسيار زمان بر و منجر به رسوب کالا در گمرکات مي شود.

منبع: راديو اقتصاد
1397/11/17
تعلل در ترخیص کالا ها

متاسفانه علي‌رغم وعده‌هايي که سازمان‌ها و نهادهاي مرتبط براي ترخيص کالا، مي‌دهند اما در عمل دولت در ترخيص اساسي‌ترين نيازهاي زندگي مردم و حياتي‌ترين آن يعني دارو، تعلل مي‌کنند. در حالي که يک سري داروها به خصوص داروهاي ژنتيکي که براي توليد دارو در کشور وارد مي شود، زمان مشخصي دارد و در صورت عدم توجه؛ تاريخ انقضاي آنخواهد گذشت.
واردکنندگان دارو به دليل همين مسئله دچار ضرر‌‎هاي وحشتناک ارزي شده‌اند. با اين حال هر يک از سازمان‌ها عملکرد متفاوتي در برابر واردات دارند و در اين راستا اصلا با هم هماهنگ عمل نمي‌کنند. مسئله ديگر اين است که به تقاضاي ارزي واردات از سوي نهادهاي مرتبط پاسخ داده نمي‌شود. در اين راستا مي‌توان وارد کنندگان را به چند دسته تقسيم کرد. اول واردکننده‌هايي که ارز گرفته اما به دليل موانع موجود براي واردات، کالاي آنها فاسد شده و متحمل هزينه‌هاي گزاف ارزي شده‌اند. دومي واردکنندگاني که با اعتبار خود در بازارهاي بين‌المللي دارو وارد کرده اما دولت به آنها ارزي تخصيص نمي‌دهد و به همين دليل اعتبار آنها در خطر است. ديگري واردکنندگاني که موفق به ترخيص کالا شده‌اند. اکثر واردکنندگان جزو دسته‌هاي اول و دوم هستند و تا زماني که دولت با اين افراد و بخش خصوصي تعاملي واقعي نداشته باشد، مشکلي حل نخواهد شد.

عليرضا خائف، عضو اتاق بازرگاني تهران


منبع: روزنامه کسب و کار

1397/11/16
عراق مقصد عمده کالاهای ایرانی

براساس آمارها، در طول سال 2017 ميلادي کشورهاي منطقه رقمي نزديک به يک هزار ميليارد دلار واردات داشته‌اند که در اين بين تنها 2.3 درصد از کل اين رقم واردات از سوي ايران انجام شده است. با اين وجود همچنان بخش قابل توجهي از همکاري‌هاي تجاري ايران با کشورهاي همسايه خود انجام مي‌شود که با احتساب مرزهاي دريايي عدد اين کشورها به 14 مي‌رسد.

اتاق بازرگاني تهران در جديدترين گزارش خود به ارزيابي عملکرد تجاري ايران در 10 ماهه نخست سال 1397 با کشورهاي همسايه پرداخته است. بر اساس بررسي‌هاي صورت گرفته در 10 ماهه نخست سال جاري، ايران حدود 7 ميليارد و515 ميليون دلار کالا به عراق صادر کرده که با اين آمار عراق رسما به عنوان اصلي‌ترين مقصد کالاهاي ايراني معرفي شده است. در اين ميان با توجه به اينکه تنها 51 ميليون دلار کالا از عراق وارد ايران شده، بالاترين تراز تجاري کشور نيز در معامله با اين همسايه غربي به وجود آمده و در 10 ماهه ابتدايي سال جاري تراز اين معاملات 7 ميليارد و 464 ميليون دلار مثبت بوه است.

پس از عراق اصلي‌ترين مقصد کالاهاي ايراني امارات متحده عربي بوده است و در طول اين مدت ايراني‌ها 5 ميليارد و313 ميليون دلار به اين همسايه جنوبي فروختند، اما آنچه شرايط در امارات متحده عربي را متفاوت با عراق کرده بالا بودن واردات از اين کشور است.

بر اين اساس در طول اين مدت ايراني‌ها حدود 5 ميليارد و456 ميليون دلار کالا از «امارات متحده عربي» وارد کرده‌اند و به اين ترتيب تراز تجاري کشور در اين بخش منفي 143 ميليون دلار شده است.

پس از اين کشورها به ترتيب «افغانستان، ترکيه و پاکستان» اصلي‌ترين کشورهايي بودند که به عنوان مقصد کالاهاي ايراني هر يک در طول اين 10 ماه بيش از يک هزار ميليون دلار کالا از ايران دريافت کرده‌اند.

در حوزه کشورهايي که بيشترين صادرات را به ايران داشته‌اند نيز ترکيه با بيش از 2 هزار ميليون دلار، روسيه با بيش از يکهزار ميليون دلار و پس از آن کشورهاي عمان و پاکستان با رقمي کمتر از 500 ميليون دلار قرار گرفته‌اند.

اتاق بازرگاني تهران همچنين ميزان صادرات و واردات ايران بر اساس تن را نيز در طول اين مدت محاسبه و اعلام کرده است که در اين چارچوب نيز کشور عراق با بيش از 16 ميليون تن واردات، اصلي‌ترين مقصد کالاهاي ايراني به‌شمار مي‌رود و پس از آن نيز امارات متحده عربي با 12 ميليون تن، ترکيه با 6 ميليون تن و افغانستان با 4 ميليون تن در رده‌هاي بعدي قرار دارند. در حوزه بيشترين صادرات به ايران نيز امارات متحده عربي با بيش از سه ميليون و 300 هزار تن اصلي‌ترين کشور صادرکننده به ايران بوده و پس از آن روسيه، ترکيه و عمان قرار گرفته‌اند. رييس کميسيون صنايع اتاق بازرگاني ايران عنوان کرد.

منبع: روزنامه تعادل

1397/11/16
مجلس لوایح کمک‌کننده به بخش ترانزیت را تصویب کند

معاون پيشين دفتر ترانزيت و حمل‌ونقل بين‌المللي سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي گفت: وقتي کالايي در گمرک يا مرز يا در مسير بازرسي متوقف مي‌شود، مشمول هزينه مي‌شود و اين براي کشور خوب نيست.

 غلامحسين اميري گفت: وقتي کالايي در گمرک يا مرز يا در مسير بازرسي متوقف مي‌شود، مشمول هزينه مي‌شود و اين براي کشور خوب نيست.

 معاون اسبق دفتر ترانزيت و حمل‌ونقل بين‌المللي سازمان راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي گفت: سنگ‌اندازي‌ها در مسير ترانزيت عامل اصلي عدم پيشرفت حمل‌ونقل بين‌المللي است.

او ادامه داد: اگر تا اين اندازه مانع پيش پاي حمل‌ونقل بين‌المللي نبود مي‌توانستيم حداقل 20 تا 30 ميليون تن ترانزيت داشته باشيم چون پتانسيل آن را داشتيم.

به گفته وي برآوردي که پيش از بروز مشکلات در وزارت راه داشتيم نشان مي‌داد که مي‌توانيم روي 10 ميليون تن بار ترانزيتي، 2 ميليارد دلار درآمد ارزي داشته باشيم و براي 250 هزار نفر ايجاد اشتغال کنيم.

او ادامه داد: اگر در دوره وزارت جديد، براي اصلاح مشکلاتي که سر راه حمل‌ونقل است اقدام شود، مي‌توان اميد داشت که ظرف يک سال آينده آرامش به شرکت‌هاي حمل‌ونقلي بازگردد.

وي سخت‌گيري‌هاي اعمال‌شده بر شرکت‌هاي بين‌المللي را کارشکني دانست و گفت: بايد فرهنگ ترانزيت در ديگر سازمان‌ها جا بيفتد؛ وقتي کالايي در گمرک يا مرز يا در مسير بازرسي متوقف مي‌شود، مشمول هزينه مي‌شود و اين براي کشور خوب نيست.

وي خواستار تلاش بيش‌تر تشکل‌هاي حمل‌ونقلي در ارتباط با پيگيري مشکلات موجود شد و گفت: متأسفانه تشکل‌هاي حمل‌ونقلي نيز ضعيف عمل مي‌کنند.

او ادامه داد: اين نکته را نيز نبايد ازنظر دور داشت که دولت طي اين مدت اقداماتي هم انجام داده است. هم‌اکنون حدود چند سالي است که قوانين نسبتاً خوبي از سوي دولت به مجلس فرستاده‌شده است اما مجلس به‌موقع رسيدگي نکرده است.

به گفته اميري درباره اصلاح قانون امور گمرکي، مبارزه با قاچاق کالا و ارز و ماليات بر ارزش‌افزوده، دولت و بخش خصوصي پيگيري داشتند اما مجلس هنوز اين لوايح را بررسي نکرده است.

او گفت: از نمايندگان نيز خواستاريم که اين چند قانون را در اولويت قرار دهند. بايد توجه داشت آن اندازه که اصلاح اين 3 قانون در ترانزيت تأثير دارد، الحاق به کنوانسيون اي‌دي‌آر به دليل فراهم نبودن زيرساخت‌هاي آن، تأثيرگذار نيست.

منبع: تين نيوز

1397/11/15
ایجاد و توسعه مراکز لجستیکی بنادر از اولویت‌های راه‌آهن است

مديرکل لجستيک راه‌آهن گفت: براساس سند مذکور 18 پهنه به عنوان پهنه لجستيکي در اختيار راه آهن قرار دارد که 11پهنه در زمره دهکده لجستيک و 6 پهنه مرکز لجستيک مرزي و 1 پارک لجستيک است .

محمدمهدي حسن زاده مدير کل لجستيک راه آهن با اعلام اين مطلب در حاشيه نمايشگاه لجستيک، گفت: به منظور توسعه فعاليت‌هاي لجستيکي کشور بر پايه ريل، علاوه بر آپرين که از ساليان گذشته به عنوان بندر خشک مطرح بوده ، 17 پهنه به عنوان پهنه هاي لجستيکي در اختيار راه آهن قرار داده شد .

وي ادامه داد: بر اين اساس ايجاد شبکه لجستيکي ميان نقاط مذکور و ساير مراکز تخليه وبارگيري و توزيع کالا و توجه به حمل و نقل ترکيبي از جمله مهمترين برنامه هاي اداره کل لجستيک راه آهن است .
او تاکيد کرد: يکي از وظايف وماموريتهاي اصلي اداره کل لجستيک در شرکت راه آهن، توسعه حمل و نقل ريلي در حوزه باراز طريق ساخت و توسعه مراکز مورد اشاره است .

وي با اشاره به اينکه سند آمايش لجستيک کشور، شهريور ماه امسال به سازمان‌هاي مسئول ابلاغ شد، اضافه کرد: بر اساس سند مذکور18  پهنه به عنوان پهنه لجستيکي در اختيار راه آهن قرار دارد که 11 پهنه در زمره دهکده لجستيک و 6 پهنه مرکز لجستيک مرزي و 1 پارک لجستيک است .

حسن زاده با تاکيد بر اين که اين اداره کل در تلاش است تا زير ساخت هاي لازم را درمراکز لجستيک ايجاد و در اين زمينه از بخش خصوصي براي مشارکت دعوت کند ، گفت: دراين مراکز از سرمايه گذاري بخش خصوصي براي ايجاد ترمينال‌هاي کانتينري، جنرال کارگو ، فله ، نفتي و ساير فعاليت‌هاي لجستيکي و تبديلي استفاده مي شود .

وي با يادآوري اينکه هدف راه آهن از ايجاد اين مراکز توسعه حمل و نقل باري شبکه ريلي است، افزود: نگاه ما به اين مراکز، انتفاع از آن‌ها به عنوان انبار نيست بلکه به دنبال آن هستيم تا بار و کالا را از طريق اين مراکز به روي ريل بياوريم .

حسن زاده با تاکيد بر اينکه اين اداره کل به دنبال اصلاح فرايندهاي تخليله و بارگيري بخصوص در بنادر ساحلي است، گفت : باوجود اينکه شبکه ريلي به تعدادي از بنادر متصل است، اما فرايندهاي تخليه و بارگيري ما دچار برخي از اشکالات بوده که نيازمند اصلاح و بهسازي است .

وي با يادآوري اينکه تعدادي از بنادر کشور نيز به ريل متصل نيستند افزود: تصميم داريم تا باهمکاري سازمان بنادر و دريانوردي، شبکه ريلي را به اين بنادر متصل کنيم تاميزان انتقال کالا به مراکز مصرف از طريق شبکه ريلي را از بنادر کشور افزايش دهيم .

مديرکل لجستيک راه آهن، طبيعت شبکه حمل و نقل ريلي را نيازمند توجه به حمل و نقل ترکيبي دانست و اضافه کرد: عموماً حمل و نقل ريلي به شکل درب به درب نيست و ابتدا وانتهاي آن به حمل و نقل ترکيبي متصل مي شود ، بنابراين برنامه ريزي براي توسعه حمل ونقل ترکيبي نيز از اهداف ماست .

وي از برنامه هاي اين اداره کل براي همکاري با شقوق ديگر حمل و نقل خبر داد و گفت: ما به ساير شقوق حمل و نقل بعنوان رقيب نگاه نمي‌کنيم بلکه به دنبال همکاري و هم افزايي و مشارکت در فعاليت‌هاي لجستيکي هستيم .

حسن زاده با يادآوري اينکه در حال حاضر پهنه هاي لجستيکي به اين اداره کل ابلاغ شده ونيازمند تعيين نقاط جهت ايجاد مراکز لجستيکي است ، ادامه داد: در چند پهنه ،نقاط شناسايي و تعيين شده اند و در مورد ساير پهنه ها در حال انتخاب مشاور هستيم .

وي از مذاکره با مشاورين مختلف داخلي و خارجي در اين باره خبر داد و ابراز اميدواري کرد: ظرف ماه آينده انتخاب مشاورين قطعي شود .

مديرکل لجستيک راه آهن گفت: پس از آنکه مشاور در پهنه هاي اعلامي راه آهن نقطه يابي را انجام داد ، طرح جامع و نقشه اصلي مراکز لجستيکي راه آهن را تهيه و بر اساس آن،زير ساخت ها ايجاد و سرمايه گذار جذب مي‌شود .

حسن زاده، در مورد مرکز لجستيک مرزي اينچه برون نيز افزود: حدود1250 هکتار مجموعه زميني است که براي مرکز لجستيک اينچه برون در نظر گرفته شده و طرح جامع و اوليه اين مرکزتهيه و درحال مذاکره با مشاورين داخلي و خارجي براي اصلاح و تکميل طرح جامع اينچه برون هستيم .

وي با اشاره به همکاري‌هاي لجستيک ايران با کشورهاي حاشيه درياي خزر و تبادلات گسترده ميان ايران و اين کشور ها، اضافه کرد: تقاضاهاي بسياري براي سرمايه‌گذاري از سوي کشورهاي شرق درياي خزر مطرح شده است که در حال بررسي اين تقاضا ها هستيم و در صورت توافق، و طي تشريفات قانوني قراردادهاي مربوط به آنها امضا خواهد شد .


منبع: پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي

 

1397/11/15
کاهش حمل‌ونقل جاده‌ای در بخش واردات
تحريم‌ها سبب کاهش حمل‌ونقل جاده‌اي در بخش واردات شده به‌طوري‌که اين کاهش به بيش از 50 درصد رسيده است. علي‌اصغر جنگاوران، عضو هيات‌مديره انجمن شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي با اعلام اين مطلب  گفت: اين اتفاق سبب شده نرخ کرايه حمل نيز به علت نبود بار کاهش چشمگيري داشته باشد. وي افزود: البته به علت کاهش ارزش پول ملي در سال‌جاري، محموله‌هاي صادراتي نسبت به سال گذشته افزايش يافته اما کاميون‌هاي ما که بار صادراتي به اروپا حمل مي‌کنند در بازگشت براي بارگيري بايد مدت زيادي منتظر بار بمانند زيرا بار وارداتي بسيار کم شده است.

وي افزود: به خاطر تحريم‌ها عليه ايران، محموله‌هاي وارداتي از اروپا بسيار کم شده و همچنين موضوع ثبت‌سفارش نيز مزيد بر علت شده زيرا گمرک و وزارت صمت بابت ثبت‌سفارش بسيار سختگيرانه عمل مي‌کنند. وي درباره بقيه مشکلات گفت: متاسفانه مرزهاي ما از گذرگاه به گلوگاه تبديل شده‌اند. در دنيا مرز محل گذر و عبور است ولي در کشور ما مخصوصا مرز بازرگان و بندرعباس به گلوگاه تبديل شده و به دلايل مختلف کانتينرها و کاميون‌ها متوقف مي‌شوند. عضو هيات‌مديره انجمن شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌الملل افزود: در گمرکات مرزي اسنادي را طلب مي‌کنند که در مرحله ترخيص نياز است و اين عمل باعث توقف کاميون‌ها در مرزهاي ورودي مي‌شود؛ در نتيجه هزينه سنگين خواب کاميون و دموراژ به شرکت حمل‌ونقل تحميل مي‌شود و عملا گمرک‌هاي ما به پارکينگ تبديل شده و تعداد زيادي از کاميون‌ها به علت ثبت‌سفارش، آزمايش محصولات و ساير موارد معطل مي‌شوند؛ درصورتي‌که کاميون‌هاي ما طبق کنوانسيون «تير» بايد با حداقل اسناد بتوانند از مرزها تردد کنند.  جنگاوران درباره مشکلات ديگر ترانزيت زميني گفت: فقط به يک مشکل از ده‌ها مشکل ترانزيت بسنده مي‌کنم که طبق قوانين کنوانسيون «تير» اگر محموله‌اي در جريان حمل در اثر عوامل موجه مثل تصادف و واژگوني کاميون و... از بين برود حقوق و عوارض گمرکي به آن تعلق نمي‌گيرد به‌دليل اينکه محموله وارد بازار مصرف نشده است، ولي گمرک ايران چنين استنباطي ندارد.  وي افزود: به‌نظر مي‌رسد مشترياني که ايران را به‌عنوان مسير ترانزيتي انتخاب مي‌کنند يا مجبور هستند و مسير ديگري ندارند يا اصلا به قوانين ترانزيتي ايران آگاهي ندارند وگرنه هيچ صاحب کالايي زير بار اين تعهد نمي‌رود.  عضو هيات‌مديره انجمن شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي افزود: مشکل ديگري که همکاران ما کمتر به آن مي‌پردازند، بحث تامين‌اجتماعي و مفاصاحساب به قراردادهاي حمل است. متاسفانه تامين‌اجتماعي براي بخش خارجي حمل‌ونقل هم که توسط کشتي يا کاميون خار‌جي انجام گرفته کارکرد اين بخش هم محاسبه و مبلغ آن را دريافت مي‌کند.  وي در ادامه گفت: ما نمونه‌هاي متعدد از يک کارفرما و از يک شعبه تامين‌اجتماعي و با همان شيوه حمل داريم که با درصدهاي مختلف و به‌صورت سليقه‌اي اين مفاصاحساب اخذ مي‌شود. اين موضوع باعث مي‌شود که در هنگام انعقاد قرارداد حمل ندانيم که اين هزينه را به چه ميزان به قرارداد اضافه کنيم.  البته ناگفته نماند حتي براي بخش حمل داخلي طبق قانون بيمه تامين‌اجتماعي رانندگان برون شهري بار و مسافر مصوب 1379 مقرر مي‌دارد کليه رانندگان راسا حق بيمه خود را به صندوق تامين‌اجتماعي واريز ‌کنند تا مجوز فعاليت دريافت کنند؛ بنابراين بيمه رانندگان برون‌شهري توسط شخص راننده پرداخت مي‌شود و نبايد وجه ديگري بابت حق بيمه رانندگان برون شهري اخذ شود.

منبع: روزنامه دنياي اقتصاد


1397/11/15
هرج و مرج بخشنامه‌ای در صـادرات
رئيس‌کل گمرک ايران مي‌گويد محدوديت‌ها يا آزادسازي‌هاي تجاري، بايد از قبل به فعالان اقتصادي اطلاع داده شود؛ اما برخي از دستگاه‌‌هاي دولتي، ممنوعيت‌ها يا محدوديت‌هاي تجاري را عطف بماسبق مي‌کنند. او سوال مي‌کند در کجاي دنيا، مقررات جديد را براي آنچه گذشته است، اعمال مي‌کنند؟

بعد از آنکه صداي فعالان بخش خصوصي درخصوص تعدد بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌هاي ارزي براي تجارت خارجي از ابتداي امسال، از تريبون‌هاي مختلف بلند شد، اين‌بار دروازه‌بان تجارت نيز نسبت به اين موضوع واکنش نشان داد و بخشنامه‌هاي متعدد صادر شده از سوي سياست‌گذاران را موجب خود تحريمي دانست. رئيس‌کل گمرک ايران، نسبت به صدور بخشنامه‌هاي مختلف از سوي وزارتخانه‌ها اعتراض کرد؛ چراکه اين بخشنامه مشکلاتي رانيز در روند کاري گمرکات ايجاد کرده است. از سوي ديگر اين تصميمات روزانه، برخي از مسووليت‌هايي را بر دوش گمرک مي‌گذارند که از حيطه وظايف آنها خارج است. مهدي ميراشرفي در نشست خبري روز گذشته خود، ضمن بيان اين مسائل عنوان کرد که گمرک تنها مجري سياست‌هاي اعلام شده است و در سياست‌گذاري نقشي ندارد. او گفت: بخشنامه‌هاي متعدد مي‌تواند خودتحريمي را موجب شود. درخصوص تعدد قوانين، 45 قانون و 15 کنوانسيون بين‌المللي داريم و در تنوع سازمان‌هاي همجوار با 20 سازمان همکاري داريم و در تعدد عوارض دريافتي 33 نوع عوارض داريم. همچنين معافيت‌ها نيز به 65 نوع مي‌رسد. تمام موارد، به خودي خود پيچيدگي ايجاد مي‌کند. اما با تحريم‌هاي بين‌المللي، اين پيچيدگي، دوچندان مي‌شود، از اين‌رو من هم معتقدم که بايد به سمت کاهش قوانين و مقررات پيش‌برويم. در اين‌خصوص اعتراض فعالان اقتصادي کاملا درست است. او افزود: در‌حال‌حاضر برخي از دستگاه‌‌هاي دولتي، بخشنامه‌هايي را صادر مي‌کنند که عطف به‌ماسبق مي‌شود. در کجاي دنيا، مقررات جديد را براي آنچه گذشته، اعمال مي‌کنند؟ قاعده اين است که تصميمات تجاري، بايد 6 ماه قبل به فعالان اقتصادي اطلاع‌رساني شود؛ چه محدوديت و ممنوعيت باشد و چه آزادسازي. او افزود: يکي از وزارتخانه‌ها ماه گذشته بخشنامه‌اي را در مورد ممنوعيت صادرات يک کالا صادر کرد. تاريخ اجراي اين بخشنامه، چهار روز قبل از ابلاغ بود. يعني مثلا 14 آذر بخشنامه را ابلاغ کرده‌اند و در آن بخشنامه آورده‌اند که از 10 آذر صادرات آن کالا ممنوع است. در واقع آن وزارتخانه عطف‌بماسبق کرده بود. ما اعتراض کرديم که مگر مي‌شود اين کار را انجام داد؟ اين بخشنامه عطف‌بما‌سبق است. به ما گفتند تا پروسه اداري اين بخشنامه طي شد و به امضا رسيد، طول کشيد و تاريخش گذشت. يک وزارتخانه ديگر اعلام کرد که 20 درصد از يک محصول مي‌تواند به خارج از کشور صادر شود. من به‌عنوان گمرک، نمي‌دانم که اين محصول چقدر در کشور موجود است که بايد 20 درصد آن صادر شود. فرداي آن روز بيش از چندصد کاميون از اين کالا جلوي درب‌هاي گمرک بود. اما ما نمي‌توانستيم برآورد کنيم که چه ميزان از اينها را اجازه دارند صادر کنند به همين دليل درب را براي آنها باز گذاشتيم و خودمان اجازه صادرات داديم. به آن سازمان هم نامه زديم که شما متولي تعيين ميزان صادرات هستيد و ما نمي‌توانيم آن را برآورد کنيم.

بخش ديگري از صحبت‌هاي ميراشرفي پاسخ به سوالاتي بود که درخصوص واردات خودرو مطرح شد.

رئيس‌کل گمرک توضيحاتي را در اين خصوص ارائه داد و پيش‌بيني کرد که خودروهاي زيادي از گمرک ترخيص نمي‌شود. با اجراي مصوبه جديد و با توجه به اينکه بسياري از خودروهاي انبارشده در گمرک استاندارد لازم را ندارد، پيش‌بيني مي‌شود خودروهاي زيادي از گمرک ترخيص نشود. او درخصوص خودروهاي انبارشده در گمرک، گفت: تعداد 13 هزار دستگاه خودرو در گمرکات متوقف شده که بيشتر آنها در گمرک مناطق آزاد انبار شده‌اند. 2 هزار دستگاه از اين خودروها به دليل تخلف در ثبت سفارش متوقف شده‌اند که پرونده آنها در محاکم قضايي در حال رسيدگي است. اين پرونده‌ها تا زماني که از سوي دستگاه قضا تعيين تکليف نشوند، شامل مصوبات دولت نخواهند شد. ميراشرفي اضافه کرد: پيرو مصوبه دولت قرار بود کل خودروهايي که تا نهم دي ماه امسال وارد گمرک شده و قبض انبار گمرک دارند، ترخيص شوند. در اين‌صورت انتظار مي‌رفت 11 هزار خودرو متوقف شده در گمرک ترخيص شود؛ اما با توجه به مسائل پيراموني، چالش‌هايي در اين زمينه وجود دارد.10 هزار شاکي در اين زمينه وجود دارند که خودروهايي را از نمايندگي‌هاي مجاز و ساير افراد پيش‌خريد کرده‌اند و بايد به‌حقوق آنها رسيدگي شود. بحث دوم اين است که برآورد مي‌شود ارزش اين خودروها با ارز بانکي، 100 ميليون دلار است که بايد مابه‌التفاوت مبلغ به آنها پرداخت شود. بحث ديگر عدم تسويه اين خودروها در بانک است، يعني اسناد خريد آنها در بانک وجود دارد. ميراشرفي بيان کرد: قانون بودجه امسال چهار هزار و 200 ميليارد تومان درآمد از محل واردات خودرو براي گمرک پيش‌بيني کرده بود که اين ميزان تا زماني که خودرو مجاز به ترخيص بوده يک هزار و 100 ميليارد تومان وصول و سه هزار و 100 ميليارد تومان با توجه به ممنوعيت واردات خودرو، تا به حال قابل‌وصول نبوده است، بنابراين قرار بود ضوابط اين مصوبه در وزارت صنعت، معدن و تجارت تدوين و به گمرک ابلاغ شود، اما شواهد نشان مي‌دهد که تاريخ مصوبه به عقب يعني مرداد و شهريور ماه برگشت داده شده و مشمول خودروهاي کمتري براي ترخيص مي‌شود که در آن صورت تعداد زيادي از خودروها را شامل نمي‌شود.

به گفته او بانک مرکزي احتمال مي‌دهد يکسري از خودروها به‌صورت اعتباري خريداري شده باشند. مثلا 20 درصد ارزش خودرو را پرداخته باشند و 80 درصد مابقي را بخواهند بعد از ترخيص از بازار تهيه کنند که اين خود يکي از ملاحظات است.

رئيس‌کل گمرک گفت: ممکن است يکسري از اين خودروها استاندارد لازم را نيز به جهت ترخيص کسب نکنند. بنابراين 2 راه وجود دارد، يکي اينکه متروکه و به سازمان جمع‌آوري اموال تمليکي واگذار شود؛ دوم اينکه به خارج از کشور مرجوع شود. ميراشرفي گفت: بيشتر خودروها در گمرکات تهران، هرمزگان و سلفچگان متوقف شده‌اند. رئيس‌کل گمرک ايران با توصيف شرايط کنوني کشور افزود: در هيچ برهه تاريخي شرايط کشور به اين اندازه حساس نبوده است. تحريم‌ها عليه ملت ايران ظالمانه است. در چنين شرايطي بايد عملکردي متناسب با اين وضعيت داشته باشيم. رئيس‌کل گمرک ايران با اشاره به برخي جوسازي‌ها عليه گمرک تاکيد کرد: گمرک يک سازمان حاکميتي است و عملکرد آن روشن و شفاف است و ايجاد جو نااميدي به دشمن کمک مي‌کند تا به اهداف خود برسد. ميراشرفي ضمن مثبت خواندن عملکرد گمرک در ماه‌هاي اخير تحريم‌هاي آمريکا را کم اثر خواند و گفت: در 10 ماه امسال 36/3 ميليارد دلار صادرات و 6/ 35 ميليارد دلار واردات داشته‌ايم که نزديک به يک ميليارد دلار تراز تجاري کشور مثبت است.

او با اشاره به اينکه در اين مدت واردات کالاهاي اساسي کاهش نداشته است، تاکيد کرد: واردات 25 کالاي اساسي در طول 10 ماه امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته تفاوت معناداري نداشته است. ما به‌طور ميانگين هر ماه به يک ميليارد دلار واردات کالاي اساسي نياز داريم که در حال حاضر روند واردات مشابه سال گذشته در حال انجام است. ميراشرفي همچنين خبر داد: تا قبل از پايان سال با بهره‌برداري از فناوري آر.اف.آي.دي، يکي کردن کنترل‌ها و قرار دادن اطلاعات محموله بر تراشه آر.اف.آي.دي اين اطلاعات در گمرکات خروجي و در طول مسير براي نيروي انتظامي قابل استفاده خواهد بود. اين تراشه‌ها روي کانتينرها نصب مي‌شود و اين امکان را ايجاد مي‌کند که محموله‌ها باز نشود. مأموران گمرک در مبادي خروجي و پليس با اتصال به جي.پي.اس و

آر.اف.آي.دي امکان ديدن تصاوير کانتينرها را دارند. اين کار در دنيا درحال انجام است و اميدواريم تا پايان سال در ايران اجرايي شود.

وي تاکيد کرد: يکي از مشکلات بزرگ ما، کمبود پهناي باند است؛ چون براي ارسال اين تصاوير و کنترل‌هاي سيستمي به پهناي باند بالا نياز داريم.

رئيس کل گمرک ايران با اشاره به اينکه هيچ‌گونه کمبودي در واردات دارو و تجهيزات پزشکي و نهاده‌هاي دامي وجود ندارد، گفت: اگر در برخي بازارها در مورد برخي از کالاها با کمبودهايي مواجه هستيم بخشي از علت آن فضاي رواني و شايعاتي است که از سوي عده‌اي از افراد براي نااميد کردن مردم نسبت به آينده ايجاد مي‌شود.

ميراشرفي در بحث انتشار آمار و اطلاعات گمرکي با تاکيد بر اينکه آمارهاي گمرک ايران کاملا مستند و واقعي است، گفت: انعکاس اين موضوع مي‌تواند باعث آرامش در جامعه شود. معاون وزير اقتصاد تصريح کرد: با وجود آنکه مشکلات زيادي در بحث صادرات و واردات وجود دارد، اما آمارها اميدوارکننده است. در بحث صادرات و واردات تفاوت معناداري با سال گذشته نداشته‌ايم. وجود برخي مشکلات در بخش واردات نيز ناشي از برقراري سهميه و تغييرات ارزي است. او حذف کاغذ از سيستم اداري، اجراي طرح کارشناسي مجازي، ارتقاي شفافيت و سلامت اداري و کاهش اصطلاک بين کارکنان گمرک و مراجعان را از موفقيت‌هاي گمرک ايران در ارزيابي سازمان جهاني گمرک دانست و اظهار کرد: در بحث پولشويي گمرک ايران موفق به انجام اقدامات مؤثر براساس ارزيابي FIU شده است.

وي همچنين با تاکيد بر اينکه از 70 هزارميليارد دلار توليد ناخالص در جهان 20 هزار ميليارد دلار آن به بخش تجارت اختصاص دارد که اين موضوع بر اهميت نقش و جايگاه گمرک مي‌افزايد، گفت: يکي از عوامل موثر در پيشرفت تجاري استفاده از فرصت‌هاي ترانزيتي است که خوشبختانه کشور ما از اين لحاظ داراي موقعيت بسيار مناسبي است و ما مي‌توانيم با کاهش موانع موجود و انجام کنترل‌هاي غيرمزاحم و ارتقاي مسيرهاي ترانزيتي در اين بخش خدمات ويژه‌اي به کشورهاي همسايه خود ارائه کنيم. معاون وزير اقتصاد با اشاره به استقرار 16 دستگاه ايکس‌ري در گمرکات که 14 دستگاه آن فعال است، اظهارکرد: به‌‌رغم افزايش قيمت دستگاه‌هاي ايکس‌ري ما درصدديم تا با حمايت دولت و مجلس از اين تجهيزات بيشتر استفاده کنيم و همچنين فناوري‌هاي ديگر ازجمله RFID و GPS و تراشه اطلاعاتي اين فناوري را در گمرکات به‌خصوص درب خروج پياده‌سازي کنيم.

ميراشرفي در ادامه به موضوع هوشمندسازي گمرک نيز اشاره کرد و گفت: طي سال‌هاي گذشته ما در مورد الکترونيکي کردن رويه‌هاي گمرکي موفقيت‌هاي خوبي کسب کرده‌‌ايم، اما در بحث هوشمندسازي کار زيادي صورت نگرفته که در اين زمينه برنامه‌هايي در دست اجرا داريم تا با استفاده از اطلاعات سامانه‌ها تسهيلات بيشتري را براي ذي‌نفعان گمرک به وجود آوريم. رئيس کل گمرک ايران تاکيد کرد: کشور ما در حال حاضر نيازمند آن است که به سمت حمايت‌هاي عملي‌تر و ملموس‌تر از توليد و توليدکنندگان حرکت کرده و شرايط سهل‌تري را براي واردات مواد اوليه قطعات و ماشين‌آلات خطوط توليد فراهم کنيم. در اين ارتباط بيش از 117 شرکت توليدي در قالب فعالان معتبر اقتصادي AEO شناسايي و تعيين شده‌اند که از اين تعداد 10 شرکت آن دانش‌بنيان هستند و قرار است تسهيلات بهتري به آنان اعطا شود.

رئيس کل گمرک تصريح کرد: بيش از 90 درصد کالاهاي اين 117 شرکت در مسير سبز قرار مي‌گيرد و طي مدت کوتاهي از گمرک ترخيص مي‌شود. وي افزايش مهلت اعتبار ضمانت‌هاي بانکي براي فعالان معتبر اقتصادي به يک سال و براي ساير شرکت‌هاي توليدي به 6 ماه را از ديگر تسهيلات گمرک در بحث حمايت از توليد دانست و درخصوص تفويض اختيار از گمرک ايران به گمرکات اجرايي به منظور کاهش مراجعه صاحبان واحدهاي توليدي به مرکز و نظير اين اقدام در وزارت صنعت، معدن و تجارت مطالبي بيان کرد. رئيس کل گمرک حرکت به سمت تعامل با سازمان‌هاي مستقر در مرزها و مديريت يکپارچه مرزي را از اولويت‌هاي امروز جامعه تجاري خواند و بر لزوم افزايش همکاري و هماهنگي‌ها در اين بحث تاکيد کرد.

معاون وزير اقتصادي با تشريح دلايل وارد کردن اتهام به گمرک از سوي برخي افراد و گروه‌ها گفت: اين موضوع عمدتا از سوي کساني مطرح مي‌شود که مي‌‌خواهند اقدامات درخصوص شفافيت و مبارزه با تخلف به نتيجه نرسد و از اين‌رو است که عملکرد مثبت و خدمات يک سازمان مهم حاکميتي را زير سوال‌ مي‌برند. ميراشرفي با تاکيد بر اينکه در گمرک حتما با فساد و تخلف برخورد قاطع مي‌شود به تفاوت بين تخلف و قاچاق اشاره کرد و گفت: به‌طور مثال اگر کالايي در قلمرو گمرکي به علت عدم رعايت قوانين و مقررات گمرکي کشف شود اين امر تخلف محسوب مي‌شود و اگر همين کالا در خارج از قلمرو گمرکي کشف شود قاچاق به حساب مي‌آيد. بنابراين همه افراد به‌خصوص رسانه‌ها بايد به اين نکته توجه داشته باشند و به بي‌اعتمادي و نااميدي در جامعه دامن نزنند.

او درخصوص مشکلات درب خروج گمرک نيز گفت: درب خروج چشم مديران گمرک است. اما در درب خروج مشکلاتي داريم. اما برنامه‌هايي در اين زمينه در دست اقدام داريم. قرار است کالاهاي توليدي‌ها در درب خروج گمرک فقط به لحاظ مقداري و نوع کنترل شود و درب خروج وارد ماهيت بخشنامه ارزش گمرک و کد تعرفه نشوند. اگر اين اتفاق بيفتد سهولتي در اين بخش گمرک اتفاق مي‌افتد. او با بيان اينکه در حال حاضر ثبت سفارش در مناطق آزاد نيز بايد انجام شود، عنوان کرد: پس از آنکه ممنوعيت واردات 1339 قلم کالا اعلام شد، در ابتدا به‌صورت کلي بود و اين تشکيک حاصل شد که آيا اين ممنوعيت شامل مناطق آزاد مي‌شود يا نه. بعد از آن بانک مرکزي اعلام کرد که مصوبه شامل مناطق آزاد هم مي‌شود.

او به وضعيت استقرار گمرک در مناطق آزاد و ويژه اقتصادي نيز اشاره داشت و در اين‌باره گفت: بر اساس قانون گمرک بايد در خروجي اين مناطق مستقر شود. هيات دولت در سال 94 گفت گمرک بايد در مبادي ورودي هم مستقر شود که البته اين مساله خلاف قانون بود. بعد از ممنوعيت واردات 1339 قلم کالا، جذابيت واردات در اين مناطق افزايش يافت. اين در حالي بود که پيش از اين، واردات در مناطق مذکور، جذاب نبود. بنابراين استقرار گمرک در مبادي ورودي نيز الزامي مي‌شود. در حال حاضر در هفت منطقه آزاد موجود، گمرکات در حال استقرار هستند.

آمارهاي گمرکي موضوع ديگري بود که در روزهاي اخير مورد انتقاد پارلمان بخش خصوصي قرار گرفته بود. اتاق بازرگاني تهران در دو گزارش جداگانه، ابهامات موجود در آمارهاي گمرکي را تحليل کرده بود. اين گزارش‌ها نشان مي‌داد که آمارهاي گمرک دستکاري مي‌شود و آمار دقيق و صحيحي درخصوص واردات و صادرات از سوي گمرک اعلام نمي‌شود. از اين رو به اين واسطه، تحليل‌ها نيز نادرست خواهد بود. ميراشرفي در پاسخ به خبرنگار «دنياي اقتصاد» درخصوص اشتباهات آماري عنوان کرد: در بحث صادرات زماني که پيمان‌سپاري ايجاد شد صادرکنندگان نسبت به پايه صادراتي اعتراض کردند. حرف آنها منطقي بود و قرار شد تعهد ارزي با ارز نيمايي انجام شود. از اين رو شاهد کاهش آمار صادرات بوديم. ما آمارسازي نکرديم. آمار صادرات با اين چند نرخي بودن ارز، مي‌تواند به سه نوع استخراج شود. يکي بر مبناي دلار دولتي، يکي دلار نيما و ديگري دلار بازار آزاد. تا زماني که ارز تک نرخي نباشد اين اتفاق مي‌افتد.

 منبع: روزنامه دنياي اقتصاد

1397/11/13
منطقه مرزی دوغارون و قاچاق گازوئیل

تفاوت فاحش قيمت سوخت در دو سوي مرز ايران و افغانستان و فروش آزاد سوخت به رانندگان افغانستاني در منطقه ويژه اقتصادي، پايانه و بازارچه مرزي دوغارون در جوار مرز شرقي خراسان رضوي ناخواسته اين محدوده را به عرصه جولان قاچاقچيان گازوئيل تبديل کرده است.
چندي پيش اداره کل راهداري و حمل و نقل جاده اي خراسان رضوي از کشف 200 گالن خالي در تايباد جهت قاچاق سوخت خبر داد و افزود: اين گالنهاي خالي در منحولها و اطراف اتاق پمپاژخانه فاضلاب و دريچه هاي منابع فاضلاب دوغارون جاسازي شده بودند. افراد ناشناس قصد داشتند با جاسازي گالنها در محوطه و اطراف تأسيسات پايانه، شرايط و زمينه قاچاق سوخت را فراهم کنند که ضمن عدم موفقيت، به زيرساختها و تأسيسات اين پايانه مرزي بارها خسارت وارد کرده اند.
پايانه مرزي دوغارون در 18 کيلومتري شهر تايباد در شرق خراسان رضوي قرار دارد.

* مخفي سازي سوخت در تاسيسات مرزي
مدير پايانه مرزي دوغارون گفت: چندي پيش قاچاقچيان شب هنگام پس از شکستن قفل يکي از اتاقهاي تاسيسات پايانه مرزي گالنهاي حاوي سوخت قاچاق را در آن مخفي و سپس قفل را عوض کرده بودند تا در زمان مناسب نسبت به فروش سوختها به رانندگان افغانستاني اقدام کنند.
کريم نوايي نظامي افزود: محوطه پايانه مرزي دوغارون 33 هکتار، منطقه ويژه اقتصادي دوغارون حدود 100هکتار و بازارچه مرزي10 هکتار وسعت دارند و البته منطقه ويژه با ديواره هاي 3.5 متري و دو محوطه ديگر با ديوارهاي سه متري محصور شده اند.

* سرقت شبانه گازوئيل از باک کاميونها
وي ادامه داد: شب هنگام قاچاقچيان گالنهاي سوخت را از روي ديوارهاي اين مناطق به داخل منتقل و در نقاط مختلف پايانه و منطقه ويژه اقتصادي دوغارون مخفي مي کنند. همچنين در مواردي شبها اقدام به سرقت گازوئيل از مخازن سوخت ناوگان متوقف در پارکينگ پايانه و شهرداري تايباد کرده و سپس اين سوخت را در محل ديگر مخفي مي کنند.
مدير پايانه مرزي دوغارون گفت: صبح هنگام اين سوختها در گالنهاي جاساز شده زير بار و يا باکهاي مخفي و جاساز شده در ناوگان افغانستاني منتقل در طول روز بطور قاچاق از مرز خارج مي شوند. روزانه 40 کاميون از بازارچه مرزي دوغارون خارج مي شوند و از آنجايي که اين محدوده کوچک و تردد در آن مختصر و نظارت بيشتر است پديده قاچاق سوخت در آن زياد نيست.
وي افزود: هم اينک روزانه 140 دستگاه کاميون از پايانه مرزي دوغارون خارج مي شوند که پيشتر اين رقم به 210 دستگاه در روز مي رسيد. معمولا هر دستگاه کاميون حدود 200 ليتر سوخت اضافه را از همين افراد سودجو مي خرد لذا مي توان گفت در مجموع روزانه ليتراژ بالايي از پايانه دوغارون به افغانستان خارج مي شود.
نوايي نظامي جا به جايي سوخت را در منطقه ويژه اقتصادي دوغارون بسيار بالا ذکر و بيان کرد: روزانه 170 دستگاه کاميون از اين منطقه وارد افغانستان مي شوند. هريک از کاميونهاي متوقف در پارکينگ و يا منطقه ويژه دوغارون حداقل 200 ليتر و در موارد متعدد با ايجاد باکهاي مخفي و جاسازي گالنهاي سوخت در بار تا هزاران ليتر سوخت اضافه ذخيره سازي مي کنند و سپس در آن سوي مرز به فروش مي رسانند.
وي ادامه داد: منتقل کنندگان سوخت به سه اين محدوده، گازوئيل را ليتري 25 هزار ريال مي خرند و به مالکان ناوگان خروجي از کشور به قيمت 45 هزار ريال مي فروشند. رانندگان ناوگان خارجي نيز سوخت قاچاق را به قيمت 70 هزار تا 80 هزار ريال به خريداران گازوئيل در اسلام قلعه افغانستان تحويل مي دهند.
مدير پايانه مرزي دوغارون رفت و آمد افراد محلي و فروشندگان سوخت در محدوده تاسيسات مرزي را آزادانه و پرتعداد اعلام و تاکيد کرد: پديده قاچاق سوخت به عنوان معضلي براي اين پايانه و منطقه مي باشد لذا با همکاري و هماهنگي ادارات مستقر در پايانه مرزي دوغارون در حال برنامه ريزي جدي براي حذف پديده قاچاق سوخت هستيم.

* قاچاق سوخت در پايانه هاي مرزي ترکمنستان وجود ندارد
معاون اداره کل راهداري و حمل و نقل جاده اي خراسان رضوي نيز به خبرنگار ايرنا گفت: در ميان چهار پايانه مرزي استان پديده قاچاق و فروش سوخت غيررسمي به ناوگان افغانستاني تنها در پايانه مرزي دوغارون رخ مي دهد و نمي توان اين پديده را منکر شد.
جواد وحدتي فرد افزود: از آنجا که قيمت سوخت در جمهوري ترکمنستان تقريبا با ايران برابر است لذا در پايانه هاي مرزي لطف آباد، باجگيران و سرخس با آن کشور قاچاق سوخت رخ نمي دهد.

* قاچاق گازوئيل معلول تفاوت قيمت
مديرکل دفتر هماهنگي امور اقتصادي استانداري خراسان رضوي نيز گفت: تفاوت زياد نرخ سوخت در دو سوي مرز ايران و افغانستان باعث افزايش قاچاق آن شده است.
علي رسوليان افزود: هنگامي که قيمت هر ليتر گازوئيل در افغانستان هزار و 100 تومان بود و با قيمت هر ليتر آن در مرزهاي خراسان رضوي تفاوت چنداني نداشت تمايل براي قاچاق سوخت نيز اندک بود.
وي بر افزايش نظارت در اين زمينه تاکيد و بيان کرد: اکنون قيمت هر ليتر گازوئيل در افغانستان به هفت هزار تومان و در مرزهاي خراسان رضوي به سه هزار تا سه هزار و 500 تومان رسيده است.

* سرقت گازوئيل از باک خودروها
فرماندار تايباد نيز گفت: امنيت تيرپارک شهرداري تايباد در مرز دوغارون بر عهده مرزباني است و از يک ماه پيش تاکنون نيز يک شرکت حفاظتي تامين امنيت کاميونهاي پارک شده در منطقه ويژه اقتصادي را برعهده گرفته لذا موردي از سرقت گازوئيل از باک کاميونهاي متوقف شده در اين دو پارکينگ گزارش نشده است.
حسين شرافتي راد افزود: پديده خريد و فروش گازوئيل در اين مناطق وجود دارد اما با تشديد نظارتها و عرضه سوخت با قيمت مصوب در جايگاههاي سوخت 17 شهريور و منطقه ويژه اقتصادي به ناوگان افغانستاني، از شدت آن کاسته شده است.

* فروش رسمي قاچاق سوخت را کنترل کرد
وي قيمت سوخت در جايگاههاي رسمي منطقه را متغيير و تابع نرخ اين فرآورده در افغانستان اعلام و بيان کرد: هم اينک سوخت در اين جايگاهها به قيمت 46 هزار و 500 ريال به ناوگان خروجي از کشور عرضه و سندي مبني بر خريد اين ميزان سوخت تحويل راننده مي شود.
فرماندار تايباد به قيمت سه هزار ريالي گازوئيل در ايران اشاره و بيان کرد: از ابتداي آذر ماه گذشته ناوگان خارجي هنگام خروج در نقطه صفر مرزي مورد بازرسي قرار مي گيرند و اگر سندي براي سوخت موجود خود ارائه ندهند جريمه مي شوند لذا رانندگان ترجيح مي دهند از جايگاهها اعلام شده سوختگيري کنند تا عوامل فروش سوخت در منطقه ويژه و يا تيرپاک شهراري تايباد.
بر اساس اعلام مرزباني خراسان رضوي تا پايان دي ماه امسال افزون بر يک ميليون ليتر انواع فرآورده هاي نفتي قاچاق در طول مرز مشترک ايران و افغانستان در شرق خراسان رضوي کشف و حجم کشفيات ظرف شش ماه نخست امسال در اين مرز نسبت به مدت مشابه پارسال سه برابر شده است.
خراسان رضوي 300 کيلومتر مرز مشترک با افغانستان دارد که 90 کيلومتر آن در محدوده شهرستان تايباد واقع است.
پايانه مرزي دوغارون در 18 کيلومتري شهر تايباد قرار دارد. مرکز شهرستان 118 هزار نفري تايباد در 225 کيلومتري جنوب شرقي مشهد واقع است.

منبع: خبرگزاري ايرنا

1397/11/10
ضرورت راه‌اندازی مسیر ترانزیتی ایران-عراق-سوریه

مقام‌هاي عالي رتبه بخش دولتي و خصوصي ايران و سوريه درهمايش تجاري مشترک دو کشوردر دمشق با اشاره به سطح بالا و مستحکم روابط سياسي دو جانبه براي تقويت و بالابردن روابط اقتصادي اعلام آمادگي کردند .

غلامحسين شافعي رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي ايران، با اعلام آمادگي بخش خصوصي کشور براي سرمايه گذاري مشترک در سوريه، اعلام کرد که شرکت هاي فعال در زمينه توليد مصالح ساختماني، خدمات فني و مهندسي ايران ظرفيت بالايي براي همکاري با شرکت هاي سوريه‌اي دارند .

وي با اشاره به اين که کالاهاي ايراني در حال حاضر از مسير زميني ترکيه و يا دريايي از بندرعباس به سوريه صادر مي شوند، بر ضرورت راه افتادن ترانزيت زميني از راه عراق تاکيد کرد. شافعي خاطر نشان کرد: ضروري است که هم، راه زميني ترانزيت کالاهاي ايراني از عراق راه‌اندازي شود و هم اين که سه کشور ايران، عراق و سوريه در اين راستا شرکت حمل و نقل سه جانبه ايجاد کنند .

با وجود آنکه قرارداد تجارت آزاد ايران و سوريه پيش از جنگ با تعرفه 4 درصدي عملياتي شده بود، اما تهران ودمشق نتوانستند از تمام ظرفيت هاي آن بهره برداري کنند. افزون بر اين، تمام روابط مالي دو جانبه بر اساس دلار امريکا انجام مي گرفت. پس از خروج يک جانبه امريکا ازبرجام و بازگشت تحريم ها که روابط بانکي را هدف گرفته، سوريه که خود نيز در تحريم به سر مي برد، در تلاش است تا معاملات تجاري خود را با ايران بر اساس پول هاي ملي دو کشور صورت دهد. عبدالناصر همتي، رئيس بانک مرکزي ايران در سفر راه کارهايي را براي اجرايي شدن اين مهم به طرف سوري ارايه کرده است .

شافعي با اشاره به مشکلات موجود در زمينه روابط بانکي و بيمه اي، تاکيد کرد که دولت هاي ايران و سوريه هر چه سريع تر موانع سر راه را برداشته تا روابط اقتصادي «بيش از پيش رونق بگيرد ».

وي همچنين به تشکيل کميته مشترک اقتصادي ايران و سوريه در اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي ايران، آن را «اقدام عملي ايران براي تاسيس اتاق مشترک دو کشور» خواند .

رئيس اتاق ايران با استقبال از اعلام اعضاي سوريه‌اي اين کميته از برگزاري نخستين نشست کميته مشترک اقتصادي سوريه و ايران در اتحاديه اتاق هاي بازرگاني اين کشور خبر داد .

وي که در صدر هيات اتاق ايران به دمشق سفر کرده، خواستار تبادل بيشتر هيات هاي تجاري و اقتصادي بين دو کشور شد .

در همين حال، عماد خميس نخست وزير سوريه که در اين همايش تجاري در هتل داما رز دمشق شرکت کرده بود، گفت: امروزبايد پيروزي هايمان در سوريه را تکميل کنيم تا بتوانيم نقشه راه تقويت روابط اقتصادي‌مان را تنظيم کنيم .

وي با تاکيد بر روابط «ممتازو بي سابقه» ايران و سوريه، اولويت را بازسازي ويرانه هاي ناشي از جنگ توصيف واعلام کرد: اين اولويت در اختيار ايران است چون بيش از همه در کنار ما بوده است .

نخست وزير سوريه گفت: امروزنياز مبرم به سرمايه گذاري در سوريه وجود دارد و ما از سرمايه گذاران ايراني دعوت مي‌کنيم براي حضور در سوريه پيش‌قدم شوند . زمينه براي توليد مشترک در سوريه و همچنين توليد مشترک کالاهاي سوريه‌اي در در ايران ازسوي ما فراهم است .

عماد خميس نقش بخش خصوصي رادر توسعه روابط اقتصادي ميان دو کشور مهم خواند و گفت: همکاري بخش هاي خصوصي ايران و سوريه مي تواند نقطه عطفي در راستاي تعاملات دو جانبه باشد .

اسحاق جهانگيري نيز با تاکيدبر توافق‌هاي پيشين و کنوني ميان تهران و دمشق، سفرش به سوريه را داراي پيامي براي فعالان افتصادي ايراني و سوريه اي خواند و گفت: سوريه وارد دوره بازسازي زيرساختها شده و طبيعي است که ايران که در مبارزه عليه تروريسم در کنار ملت سوريه بوده،در بازسازي هم نقش ممتاز و والايي داشته باشد .

وي بر لزوم ارتقاء مناسبات تجاري و اقتصادي تهران – دمشق و رسيدن آن به سطح ممتاز روابط سياسي تأکيدکرد و با اشاره به امضاء موافقتنامه هاي مختلف ميان دو کشور تصريح کرد:موافقتنامه همکاري هاي اقتصادي راهبردي بلندمدت ميان دو کشور مي تواند تحولي تاريخي و بي سابقه در روابط في مابين ايجاد کند .

معاون اول رئيس جمهور به ضرورت ترانزيت از راه زميني و ريلي از طريق عراق اشاره و تاکيد کرد: علاقه منديم که خليج فارس از طريق ريل به درياي مديترانه متصل شود .

وي راه آهن و راه سازي را دواولويت بخش هاي دولتي ايران و سوريه براي تسريع حمل و نقل خواند و اعلام کرد که درحال حاضر حمل و نقل کالايي ما از راه دريا صورت مي گيرد .

جهانگيري اولويت کوتاه مدت رابازسازي زير ساخت ها، مسکن و واحدهاي آسيب ديده در زمان جنگ توصيف و تاکيد کرد وگفت: شرکت هاي توانمندي در ايران وجود دارند و به خصوص در بخش مسکن از تجربه هاي مناسبي برخوردار هستند .

به گفته جهانگيري، سرمايه گذاري مستقيم و ايجاد شرکت هاي مشترک نيز بايد مورد توجه ويژه بخش خصوصي قرار گيرد.

وي هم چنين پيشنهاد داد که کارگروهي براي حل مشکلات تجار دو کشور ايجاد شود دفاتري در ايران و سوريه براي تسريع در حل مشکلات فعالان اقتصادي داير شود .

  معاون اول رئيس جمهور با اشاره به گزارش هاي بين المللي در مورد خسارت 300 ميليارد دلاري وارده از هشت سال جنگ سوريه، از فعالان بخش خصوصي خواستوارد روند بازسازي سوريه شوند .

وي با دادن وعده همکاري دولت ايران براي تامين مالي و بازکردن خطوط اعتباري براي صادرات به کشورهاي هدف و تجارتبا سوريه، اعلام کرد که زير ساخت هاي حقوقي آماده است و بخش خصوصي مي تواند با قوت وارد شود .

محمد حمشو، رئيس اتحاديه اتاقهاي بازرگاني سوريه نيز بر يافتن راهکارهاي تازه براي پويا سازي روابط اقتصادي تاکيد کرد و گفت: ما تلاش مي کنيم تا توافق‌هاي شکل گرفته در اين سفر به بهترين شکل اجرايي شود .

او تشکيل اتاق مشترک بازرگاني سوريه و ايران را اولويت اتحاديه اتاق هاي بازرگاني سوريه دانست که بعد از تشکيل کميته مشترک دنبال خواهد شد.

منبع: پايگاه خبري اتاق بازرگاني ايران   

 

1397/11/09
جزییات طرح نوسازی ناوگان مختص شرکت‌های حمل‌و نقل بین‌المللی جاده‌ای

کميسيون حمل‌ونقل، لجستيک و گمرک اتاق بازرگاني ايران در نشست ماهيانه اخير خود جزييات طرح نوسازي ناوگان مختص شرکت‌هاي حمل‌و نقل بين المللي جاده‌اي را به بحث و بررسي گذاشت.

بر اساس اعلام کميسيون حمل‌ونقل، لجستيک و گمرک اتاق بازرگاني ايران در نشست ماهيانه اخير خود، پيشنهاد «طرح نوسازي ناوگان مختص شرکت‌هاي حمل‌و نقل بين‌المللي جاده‌اي» را مطرح و براي ارائه به شوراي‌عالي هماهنگي ترابري کشور به بحث و بررسي گذاشت.

در اين نشست، پيشنهادات مطرح شده بر اين اساس عنوان شد که ابتدا طرح نوسازي ناوگان مختص شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي جاده‌اي کالا اجرا شود؛ طرح مختص نوسازي ناوگان حمل‌و نقل بين‌المللي بوده و انواع کشنده‌ها و بارگيرها در پنج‌سال اول حق جابه‌جايي بار در داخل کشور را ندارند.

هم‌چنين پيشنهاد شد که عمر ناوگان وارداتي نبايد بيش از پنج‌سال باشد و بايد استانداردهاي صنعتي و ايمني برابر قوانين سازمان استاندارد باشند. قدرت کشندگي انواع کشنده‌ها و بارگيرها بايد حداقل 20 تن بار باشد.

در خصوص برخورد گمرکات و پليس راهور ناجا نيز پيشنهاد شد که حداقل مدارک را از واردکننده طلب کنند و حداکثر همکاري را با وارد کنندگان به عمل آورند؛ واردات کشنده از نوع ولوو، اسکانيا، بنز، داف، مان و رنو شامل اين طرح مي‌شوند.

بر اساس يکي ديگر از پيشنهادات واردات با شرايط "بدون انتقال ارز" مي‌تواند انجام شود. ضمن اين‌که شرط تأييد توليدکننده داخلي براي واردات حذف شود.

در اين جلسه پيشنهاد شد که حقوق و عوارض گمرکي 5‌درصد و ارزش افزوده کشنده‌ها و بارگيرهاي وارداتي در ماده 12 قانون ماليات بر ارزش افزوده به موضوع معافيت‌ها اضافه شود.

هم چنين هر شرکت حمل‌ونقل بين‌المللي بايد حداقل سه دستگاه کشنده و بارگير وارد کنند؛ ميزان واردات سقف نداشته و شرکت مي‌تواند به هر تعداد کشنده وارد کنند.

در اين جلسه مطرح شد که شرکت حمل‌ونقل بين‌المللي واردکننده به مدت 5 سال حق فروش قطعي و يا با وکالت‌نامه و يا توسط سند عادي را نداشته (مگر به ديگر شرکت حمل‌ونقل بين‌المللي فعال) و در صورت بروز تخلف، موضوع در کميته‌اي با حضور نماينده وزارت راه و شهرسازي و انجمن مربوطه بررسي و رأي صادر مي‌شود.

در اين جلسه پيشنهاد شد که هزينه اولين نقل‌وانتقال کاميون‌ها و بارگيرهاي وارداتي پس از ورود در هنگام فروش و واگذاري از ماليات معاف هستند و شرايط و ضوابط دريافت ماليات از انتقال وسايط توسط شخص حقيقي برآورد شود.

با وجودي که حمل‌ونقل بين‌المللي صادرات خدمات محسوب مي‌شود و ازآن‌جاکه درآمدهاي حاصل از صادرات از پرداخت ماليات معاف هستند، پيشنهاد شد که شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي براي استفاده از وسايط مذکور در اجراي اين طرح همانند ديگر فعاليت‌ها از پرداخت ماليات کارکرد کاميون معاف شوند.

 در عين حال پيشنهاد شد که بانک‌هايي که دولت و بانک مرکزي تعيين خواهد کرد موظف شوند تا وام 5 ساله با سود کم، با يک دوره تنفس دو ساله، در اختيار شرکت‌هاي حمل‌ونقل واردکننده بارگير و کشنده قراردهند و مابه التفاوت نرخ سود را وزارت نفت و يا هر نهاد ديگري که دولت مشخص خواهد کرد تأمين کنند و يا ارز مورد نياز از صندوق توسعه ملي تأمين شود.

در اين طرح  در صورتي‌که شرکت حمل‌ونقل تا 3 ماه پس از صدور مجوز مبادرت به ورود کشنده و بارگير نکنند مجوز مذکور باطل مي‌شود.

در پايان اين جلسه عنوان شد که با توجه به اهميت موضوع، مقرر شد تا در فرصتي دو هفته‌اي، پيشنهادات بيش‌تر مورد بررسي قرار گيرد و نظرات صاحبن‌ظران و دست‌اندرکاران گرفته شود.

منبع: تين نيوز

1397/11/08
صنعت حمل‌ونقل نیازمند یک نظام رگولاتوری
درحال‌حاضر نهادها و سازمان‌هاي متعددي در بخش حمل‌ونقل کشور به‌کار تدوين مقررات مشغولند و همين مساله ايجاد يک نظام رگولاتوري قوي را در اين بخش به‌عنوان دستگاه نظارتي قدرتمند حاکميتي و واحد ضروري مي‌کند.

افسانه فخري، نايب‌رئيس انجمن صنفي شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي با بيان اين مطلب گفت: درحال‌حاضر بيش از 20 نهاد و ارگان به فراخور مقتضيات خود، آيين‌نامه و بخشنامه براي اين بخش صادر مي‌کنند که در موارد متعددي در تعارض با مقررات سازمان‌هاي ديگر است.

وي افزود: آثار اين رفتار در کليه ابعاد حمل‌ونقلي بالاخص مقوله ترانزيت به‌صورت تضعيف‌کننده و بازدارنده ظاهر مي‌گردد که در طول زمان مي‌تواند منجر به تبعات جبران‌ناپذير شود، حال آنکه يک نظام رگولاتوري واحد مي‌تواند با ايجاد هماهنگي بين بخش‌هاي پنج‌گانه حمل مشتمل بر جاده‌اي، ريلي، دريايي، هوايي و ترکيبي مشکلات فعلي بخش حمل‌ونقل را به‌طور چشمگيري کاهش دهد. نايب‌رئيس انجمن شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي گفت: يکي از بزرگ‌ترين مشکلات مبتلا به صنعت حمل‌ونقل بين‌المللي در سال‌جاري، بحث افزايش ناگهاني نرخ ارز و عدم ايجاد يک سازوکار مشخص در زمينه مبادلات ارزي براي شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي است.

وي افزود: در ابتداي اعلام سياست‌هاي ارزي جديد طيف گسترده‌اي از شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي و همچنين شرکت‌هاي ارائه‌دهنده خدمات لجستيک در دايره تخصيص ارز ديده نشده بودند در نتيجه سازوکاري هم براي آنها پيش‌بيني نشده بود، اما با مذاکراتي که داشتيم، همزمان با راه‌اندازي سامانه نيما پنجره‌اي نيز تحت عنوان ثبت‌سفارش خدمت تعريف شد ولي در مرحله اجرا علاوه بر فقدان ابزارهاي نقل و انتقال، بروز تاخيرات طولاني ناشي از بوروکراسي‌هاي جاري باعث شد بسياري از تجار و کارخانه‌هاي توليدي از فعال‌سازي اين بخش منصرف شده و لذا عملا درحال‌حاضر ارزي به شرکت‌هاي حمل‌ونقل ايران و حتي رانندگان تعلق نمي‌گيرد.

فخري در ادامه گفت: براساس قوانين اينکوترمز (اصطلاحات بين‌المللي بازرگاني)، در بحث خريد خارجي و حمل‌ونقل، چند بخش داريم. در بخشي به نام گروه C هزينه کرايه حمل به فروشنده کالا در خارج از کشور پرداخت مي‌شود و فروشنده مکلف به حمل کالا تا مقصد مي‌شود و در همين نقطه از فرآيند خريد و فروش است که تبعات خطرناک محدوديت مورد بحث بروز مي‌کند، زيرا فروشنده خارجي معمولا با شرکت حمل‌ونقل کشور خودش کالا را حمل مي‌کند در نتيجه ناوگان حمل‌ونقل کشور ما از اين چرخه حذف مي‌شود.

وي افزود: تا قبل از شوک ارزي امسال، سياست دولت و شرکت‌هاي حمل‌ونقل اين بود که شرکت‌هاي واردکننده را تشويق کنند تا براساس قوانين گروه F (تحويل کالا به خريدار بدون پرداخت کرايه حمل در مبدأ) خريد خود را انجام دهند که هم دست خود را براي انتخاب حمل‌کننده باز بگذارد و هم صرفه‌جويي ارزي و رونق اقتصادي در داخل کشور ايجاد شود.

نايب‌رئيس انجمن شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي در ادامه گفت: با خروج آمريکا از برجام و نوسانات ارزي در کشور، خريد براساس قوانين گروه F به سمت گروه C به علت سياست‌هاي محدود‌کننده ارزي تغيير کرد، در نتيجه حمل‌کننده‌هاي ايراني به انزوا رفتند و ناوگان حمل‌ونقل ما وقتي بار صادراتي به اروپا مي‌برند، در بازگشت براي تامين بار دچار کمبود و مشکل جدي مي‌شوند. وي گفت: مشکل ديگر بخش حمل‌ونقل بين‌المللي، بحث ترانزيت از داخل کشور است. در دهه 70 پيش‌بيني مي‌شد که درآمدهاي حاصل از ترانزيت به سادگي مي‌تواند جايگزين درآمدهاي نفتي کشور شود. در آن دهه با داشتن يک موقعيت ژئوپليتيک استثنايي، يکه‌تاز ميدان بوديم و تقريبا سيل انبوهي از کالاها از اروپا و آسياي شرقي و خاور دور از طريق کريدورهاي ما به کشورهايي مانند کشورهاي حوزه CIS جابه‌جا مي‌شد.

وي افزود: متاسفانه اين فرصت طلايي را به علت موانع بوروکراتيک، اختلاف نظر بين نهادها و ارگان‌ها بر سر تدوين يک رويه هماهنگ، از دست داديم. به‌گونه‌اي‌که درحال‌حاضر به‌دليل مشکلات موجود که يکپارچگي مزاياي مسير ايران را سلب کرده در حال نظاره ظهور کريدورهاي جايگزين براي دور زدن مسير کشورمان هستيم که نمونه اخير آن فعال شدن کريدور راه لاجورد از طريق افعانستان است. فخري با اشاره به ساير مشکلات اين صنعت گفت: مشکل ديگري که هنوز بروز نکرده ولي قابل پيش‌بيني است بحث مسائل مالياتي شرکت‌هاي حمل‌ونقل بين‌المللي در سال 97 خواهد بود. با اين ممنوعيت‌هاي تبادلات ارزي وقتي يک شرکت حمل‌ونقل بين‌المللي که 85 درصد مبادلات آن ارزي است، اجازه تراکنش ارزي ندارد، در بحث مسائل مالياتي و تبعات تراکنش‌ها دچار تنگنا و ابهام خواهد شد.

منبع: روزنامه دنياي اقتصاد

1397/11/07
کشف ظروف حمل قاچاق سوخت در پایانه مرزی دوغارون

مدير پايانه مرزي دوغارون از کشف تعداد زيادي ظروف و گالن‌هاي قاچاق سوخت در پايانه مرزي دوغارون خبر داد.

 کريم نوائي نظامي با اعلام خبر ظروف کشف‌شده، گفت: با تلاش همکاران تاسيسات و بررسي نقاط مختلف پايانه و هماهنگي انجام‌شده با گروهان احتياط مرز زميني دوغارون،  وسائل  مختلف قاچاق سوخت در حدود 200 گالن خالي که به طرز ماهرانه‌اي در منحول ها و اطراف اتاق پمپاژخانه فاضلاب و دريچه‌هاي منابع فاضلاب  جاسازي گشته بود کشف و تحويل نيروهاي مرزباني گرديد.

وي در ادامه توضيح داد: افراد ناشناس قصد داشتند با جاسازي گالن‌ها در محوطه و اطراف تأسيسات پايانه، شرايط و زمينه قاچاق سوخت که سرمايه ملي کشور هست را فراهم نمايند که ضمن عدم موفقيت، به زيرساخت‌ها و تاسيسات اين پايانه مرزي بارها خسارت وارد کرده‌اند.

نوائي‌نظامي در پايان با توجه به‌قرار گرفتن پايانه دوغارون در نقطه صفر مرزي و هم‌جواري با کشور افغانستان و اختلاف قيمت سوخت بين اين دو کشور گفت: پديده قاچاق سوخت به‌عنوان معضلي براي اين پايانه و منطقه هست و ما با همکاري و هماهنگي ادارات مستقر در پايانه مرزي دو غارون در حال برنامه‌ريزي جدي در جهت حذف پديده قاچاق سوخت هستيم.

منبع: اداره‌کل راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي خراسان رضوي

1397/11/07
صادرات بیش از 90 هزار تن کالا از خط ریلی آستارا

مديرکل گمرک آستارا از صادرات بيش از 90 هزار تن کالا از طريق خط ريلي آستارا در سال جاري خبر داد.

 رسول اميدي گفت: از ابتداي امسال تاکنون 94 هزار و 529 تن کالا با هزار و453  واگن از خط آهن آستارا به روسيه ، گرجستان ، اوکراين و قزاقستان صادر و 123 هزار و 966 تن کالا با هزار و 996 واگن از راه‌آهن آستارا وارد کشور شد.

او افزود : امسال 12 هزار و 761 تن کالا با 186 واگن از بارانداز ريلي آستارا ترانزيت شد.

مديرکل گمرک آستارا در ادامه به آمار واردات و صادرات از مرز زميني آستارا اشاره کرد و گفت : در 10 ماه منتهي به دي امسال، 618 هزار تن کالا به ارزش 293 ميليون دلار به خارج از کشور صادر شد که در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته از لحاظ وزن 114 درصد و از لحاظ ارزش 93 درصد بيشتراست.

اميدي گفت: امسال 6 هزار و 430 تن کالا به ارزش 27 ميليون دلار امسال در قالب تجارت چمداني از گمرک آستارا به جمهوري آذربايجان صادر شد.

او همچنين گفت: در اين مدت 165 هزار تن کالا به ارزش 180 ميليون دلار از گمرک آستارا از کشورهاي روسيه ، گرجستان و جمهوري آذربايجان وارد کشور شد.

اين مقام مسئول با اشاره به اينکه امسال 115 هزار تن کالا به ارزش 157 ميليون دلار از طريق گمرک آستارا ترانزيت شده است ، اظهار کرد : ميزان ترانزيت ورودي کالا در مقايسه با پارسال از نظر وزن 73 درصد و ارزش 37 درصد افزايش يافته است.

اميدي ميزان ترانزيت خارجي خروجي را 197 هزار تن کالا به ارزش 947 ميليون دلار اعلام کرد و گفت : اين کالاها از قاره‌هاي مختلف به جمهوري آذربايجان ، روسيه ، گرجستان و اوکراين ترانزيت شد.

منبع: خبرگزاري صدا و سيما

1397/11/06
ممنوعیت واردات کالاها خلاف مقررات صادرات و واردات است

رئيس اتاق بازرگاني تهران درباره نبود امکان ثبت سفارش قطعات يدکي خودرو براي واردکنندگان گفت: ممنوع کردن واردات کالاها خلاف قانون مقررات صادرات و واردات است.

مسعود خوانساري درباره ممنوعيت واردات خودرو و قطعات يدکي گفت: واردات خودرو ممنوع است، اما واردات قطعاتش ممنوع نشده است.

ممنوع کردن واردات کالاها خلاف قانون مقررات صادرات و واردات است

رئيس اتاق بازرگاني تهران درباره اين موضوع که در حال حاضر اجازه ثبت سفارش قطعات خودرو به واردکنندگان داده نمي‌شود و يا اگر هم ثبت سفارش کنند با شرايط فعلي واردات قطعات بسيار زمان‌بر خواهد بود، تصريح کرد: ممنوع کردن واردات کالاها خلاف مقررات صادرات و واردات است.

محدوديت در واردات کالا تنها با اعمال تعرفه بايد انجام شود

وي با تأکيد بر اينکه در مقررات صادرات و واردات، چيزي به نام «ممنوعيت» نداريم، تشريح کرد: طبق اين قانون غير از چند کالا همچون اسلحه، مواد مخدر، مشروبات و چند نوع ديگر، درباره هر آنچه قرار است براي وارداتش محدوديتي ايجاد شود بايد اين محدوديت با اعمال تعرفه انجام شود.

خوانساري درباره انجام ثبت سفارش براي کالاها تأکيد کرد: اگر ثبت سفارش نکنند، برخلاف قانون عمل کرده‌اند و توصيه من اين است که خلاف نکنند.

برخي واردکنندگان قطعات‌يدکي خودروهاي خارجي پس از اعمال محدوديت‌هاي ثبت سفارش توسط وزارت صنعت و بلندمدت شدن ترخيص کالاهاي ثبت سفارش شده در گمرک از برهم خوردن عرضه و تقاضا در بازار قطعات يدکي خودروهاي وارداتي خبر دادند.

اين در حالي است که در بازار قطعات يدکي خودروهاي وارداتي برخي کالاها 10 تا 50 برابر قيمت قبلي خود به فروش مي‌رسند.

منبع: خبرگزاري آنا

1397/11/06
غفلت ادامه‌دار دولت از قابلیت‌های منحصربه‌فرد مرزی

اين روزها 9 گمرک و بازارچه مرزي آذربايجان غربي با حداقل ظرفيت صادراتي مشغول بکارند تا جايي که خود دولت نيز به غفلت مستمر خود به اين ظرفيت اذعان کرده و قرار داشتن يک ششم پايانه‌هاي صادراتي کشور در اين استان را هنوز به يک عامل توسعه تبديل نکرده است.
 آذربايجان غربي تنها استاني است که با کشور ترکيه و به‌واسطه آن با اروپا مرز مشترک دارد و در واقع حلقه اتصال ايران به بازار اتحاديه اروپا مرزهاي همين استان است و از سوي ديگر آذربايجان غربي با جمهوري نخجوان در شمال و کشور عراق در غرب و جنوب خود مرز مشترک دارد.

در مرزهاي يادشده 9 گمرک و پايانه مرزي وجود دارند که بستر تعاملات اقتصادي و مبادلات بازرگاني را فراهم مي‌سازند که اين ميزان يک ششم از کل ظرفيت پايانه مرزي و گمرکي کشور را تشکيل مي‌دهند.

اما حجم مبادلات مرزي کشورمان از اين مرزه نه مورد رضايت تجار و بازرگانان و نه مورد قبول خود دولت است چراکه اين ظرفيت به نحو مطلوبي مورد استفاده قرار نگرفته است.

انتقال اتاق بازرگاني مشترک ايران و ترکيه به اروميه

هنوز اتاق بازرگاني مشترک ايران و ترکيه فعاليت خود را در اروميه آغاز نکرده تا تسهيل گر روابط و برآورده کننده انتظارات براي رسيدن دو کشور به مبادلات تجاري 30 ميليارد دلار در سال باشد.

رئيس اتاق بازرگاني، صنعت، معدن و کشاورزي آذربايجان غربي مي‌گويد: انتقال اتاق بازرگاني مشترک ايران و ترکيه به اروميه گامي بسيار مؤثر براي گسترش فعاليت‌هاي واحدهاي توليدي آذربايجان‌غربي بنابراين لازم است فعالين اقتصادي استان به سرعت وقت کارت‌هاي بازرگاني خود را تهيه يا تمديد کنند.

حسن انتظار معتقد است در کشورمان خرد جمعي و تفکر سيستمي چندان در تصميم‌گيري‌هاي اقتصادي مورد توجه قرار نمي‌گيرد و به همين خاطر ظرفيت‌هاي بخش خصوصي مغفول مانده‌اند.

به گفته رئيس اتاق بازرگاني، صنعت، معدن و کشاورزي آذربايجان غربي لازمه توسعه ارتباطات بين‌المللي اقتصاد شفاف است بنابراين لازم است دولت کليه اقدامات منجر به شفاف‌سازي اقتصاد را فراهم آورد.

انتظار مي‌گويد: دو کشور چين و آلمان به‌عنوان معين بخش اقتصادي استان در سال آينده انتخاب شده بنابراين از کشور چين براي سرمايه‌گذاري در استان استفاده خواهيم شد و همزمان از کشور آلمان نيز براي فروش محصولات صنايع تبديلي و دست‌يابي به بازارهاي اروپايي استفاده مي‌شود.

پايانه‌ها و گمرکهاي آذربايجان غربي کارمندي اداره مي‌شوند نه اقتصادي

اين اظهارات در حالي است که پايانه‌ها و گمرکهاي آذربايجان غربي نه به مثابه يک مرکز تجاري و اقتصادي بلکه به عنوان يک ادارات کارمندي مديريت مي‌شوند و ظرفيت آنها به نوعي هرز مي‌رود.

مدير گمرک پلدشت مي‌گويد: تا چندي پيش ساعت کاري گمرک پلدشت شاه تختي در مرز جمهوري خودمختار نخجوان 12 ساعت بود که به‌تازگي چهار ساعت به اين فرصت زمانه افزوده شده که اين کار  به واسطه مصوبه دولت و تفاهم‌نامه منعقد شده بين مقام‌هاي اقتصادي ايران و جمهوري آذربايجان است.

اکبر احمدپور مي‌افزايد: ميزان صادرات از اين مرز طي سال‌هاي گذشته 12 ميليون دلار بود و پيش‌بيني مي‌شود اين ميزان تا پايان امسال به 50 ميليون دلار برسد و در 10 ماه نخست نيز ارز آوري 30 ميليون دلاري از آن حاصل شده است.

5 کشور مقصد عمده صادرات محصولات آذربايجان غربي

رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربايجان غربي نيز دراين‌باره مي‌گويد: امسال صادرات از گمرک‌هاي استان به بيش از يک ميليارد تُن رسيده که ارزش ريالي آن 818 ميليون دلار است اما هدف‌گذاري امسال صادرات يک ميليارد و 200 ميليون دلاري انواع محصولات بوده که اين رقم تا پايان سال تحقق مي‌يابد.

جعفر صادق اسکندري مي‌گويد: انواع محصولات فلزي و صنايع غذايي جز محصولات صادراتي از آذربايجان غربي به کشورهاي عراق، ترکيه، آذربايجان، گرجستان و افغانستان است.

مرز بازرگان رکورددار تبادلات مرزي ايران

مديرکل راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي آذربايجان‌غربي نيز مي‌گويد: امسال 780 ميليون کيلوگرم کالا از پايانه مرزي بازرگان از کشور صادر و وارد شده که منجر به کسب رتبه نخست بيشترين صادرات و واردات کالاهاي نفتي و غيرنفتي نيز شده است.

ارسلان شکري مي‌افزايد: امسال 71 هزار تن کالا از طريق اين مرز وارد کشور شده که از اين حيث رتبه سوم کشوري را کسب کرده است و مرز بازرگان سهم 10 درصدي از کل ترانزيت کالاهاي ورودي را به خود اختصاص داده است.

به گفته مديرکل راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي آذربايجان‌غربي امسال افزون بر يک ميليون نفر از طريق مرز بازرگان تردد کرده‌اند و به‌طور ميانگين روزانه در حدود سه هزار و 700 نفر از طريق اين پايانه تردد مي‌کنند.

غفلت از قابليت‌هاي منحصربه‌فرد مرزي و جغرافيايي آذربايجان غربي

معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع انساني استاندار آذربايجان‌غربي مي‌گويد: تاکنون استفاده از قابليت‌هاي منحصربه‌فرد مرزي و جغرافيايي استان غفلت صورت گرفته و بايد با تمام توان از اين قابليت براي توسعه اقتصادي استان و کشور بهره جست.

رضا حسيني معتقد است وجود 9 گمرک و بازارچه مرزي در جغرافياي آذربايجان‌غربي يک فرصت بي‌نظير است و به همين خاطر از گذشته به دنبال ايجاد پايانه‌هاي صادراتي بوديم و در همين راستا نيز با اتمام ساخت پايانه صادراتي خوي يک ششم پايانه‌هاي صادراتي کشور به اين استان تعلق خواهد گرفت.

به گفته وي قرارگيري اين پايانه‌هاي صادراتي در استان علاوه بر تأثير زياد در صادرات توليدات منطقه‌اي، در صادرات توليدات ساير استان‌هاي کشور نيز نقش بسزايي داشته و ارزش افزوده حاصل از آن اقتصاد آذربايجان غربي را نيز شکوفا مي‌کند.

حسيني معتقد است بايد آذربايجان غربي نقش هاب تجاري کشور و منطقه را ايفا کند تا به مبادلات تجاري هدف‌گذاري شده امکان دستيابي فراهم شود.

معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع انساني استاندار آذربايجان‌غربي مي‌گويد: با تعريف 6 کشور براي مقاصد صادرات محصولات استان بسترهاي توسعه نيز بيش‌ازپيش و به‌صورت هدفمند فراهم‌سازي مي‌شود.

منبع: خبرگزاري تسنيم
1397/11/06
کاهش ۳۱ درصدی تخلیه و بارگیری کالا در بنادر

بر اساس آمار رسمي، تخليه و بارگيري انواع کالا در بنادر کشور طي آذرماه امسال در مقايسه با آذر سال گذشته 31 درصد کاهش يافته است.
مطابق آمار سازمان بنادر و دريانوردي در آذرماه امسال 8 ميليون و 985 هزار و 782 تن انواع کالا در بنادر کشور تخليه و بارگيري شده است. بر اين اساس يک ميليون و 272 هزار و 868 تن کالاي اساسي، 588 هزار و 104 تن کالاي فلزي،  2 ميليون و 366 هزار و 594 تن کالاي ساختماني و معدني، 54 هزار و 719  تن ماشين‌آلات، وسايل نقليه، قطعات يدکي و ابزارآلات، 372 هزار و 310 تن کود و مواد شيميايي و 129 هزار و 617 تن منسوجات چرم، پوشاک، الياف، کاغذ و چوب تخليه و برگيري شده است.

همچنين 103 هزار و 952 تن خرده‌بار و متفرقه، 932 هزار و287 تن کالاي کانتينري و 3 ميليون و 165هزار و 331 تن فرآورده‌هاي نفتي تخليه و بارگيري شد. اين در حالي است که طي آذرماه سال گذشته 12 ميليون و 943 هزار و 153 تن انواع کالا تخليه و بارگيري شده بود که حکايت از کاهش حدود 31 درصدي دارد.

در بندر شهيد رجايي در آذر امسال 4 ميليون و 726 هزار و 304 تن کالا تخليه و بارگيري شده بود که در مقايسه با ماه مشابه سال 96 بالغ بر 31.5 درصد کاهش يافته است.

منبع: خبرگزاري تسنيم

1397/11/06
بازارچه مرزی مشترک ایران - پاکستان احداث می شود

روزنامه اردو زبان «اوصاف» چاپ پاکستان روز جمعه به نقل از منابع آگاه اعلام کرد، دولت اين کشور تصميم گرفته در شهر مرزي تفتان، بازارچه مرزي مشترک با ايران احداث کند.

روزنامه اردو زبان اوصاف، به گفته مسئولان در منطقه مرزي تفتان، دروازه تجاري پاکستان و ايران در نزديکي نقطه صفر مرزي احداث مي شود.
به گفته منابع، در نشست اخير مشترک کميسيون مرزي ايران و پاکستان در خصوص تاسيس اين بازارچه توافق شده بود.
پيش از اين نيز، سرکنسول جمهوري اسلامي ايران در کويته در جنوب غربي پاکستان اعلام کرد که منطقه آزاد اقتصادي دو کشور بزودي در منطقه ميرجاوه افتتاح مي شود.
«محمد رفيعي» يکي از اهداف احداث اين منطقه را تسهيل روند مبادلات تجاري دو کشور و جلوگيري از قاچاق کالا عنوان کرده بود.
همچنين به گفته رايزن بازرگاني ايران در پاکستان، در هشت ماهه سال جاري ميزان صادرات ايران به پاکستان به رقم 860 ميليون دلار رسيد و بر اين اساس پاکستان هفتمين بازار کالا‌هاي ايراني محسوب مي‌شود.
محمود حاجي يوسفي پور گفت: در پايان آبان ماه سال جاري صادرات ايران به پاکستان به 860 ميليون دلار رسيد که در مقايسه با رقم 688 ميليون دلاري صادرات مهر ماه امسال نشان‌ دهنده 25 درصد رشد است.
وي افزود: تراز بازرگاني ايران و پاکستان 665 ميليون دلار به سود ايران است و حجم مبادلات تجاري دو کشور طي هشت ماه گذشته افزون بر يک ميليارد دلار برآورد شده است.

منبع: خبرگزاري ايرنا

1397/11/04
برگزاری نخستین نشست هم‌اندیشی با روسای تشکل‌های صنفی حمل‌ونقل کشور

نخستين نشست هم‌انديشي معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي با روساي تشکل‌هاي صنفي حمل‌ونقلي کشور در راستاي تعامل و توسعه روابط في‌مابين در وزارت راه و شهرسازي برگزار شد.

 نخستين نشست هم‌انديشي و گفتگو با تشکل‌هاي صنفي حمل‌ونقل کشور به ميزباني شهرام آدم نژاد معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي با دعوت از 23  تن از روساي تشکل‌هاي صنفي حمل‌ونقل کشور و با حضور مديران کل اين معاونت در وزارت راه و شهرسازي برگزار شد.

معاون وزير راه و شهرسازي در ابتداي اين جلسه ضمن خير مقدم به روساي انجمن‌ها و تشکل‌هاي حمل‌ونقلي حاضر در جلسه، اين تشکل‌ها را منشأ خير و وقوع اتفاقات بزرگ در صنعت حمل‌ونقل کشور خواند و نسبت به انجام صادقانه وظايف قانوني خويش به‌علاوه ارائه خدمات شايسته به تشکل‌هاي حمل‌ونقلي ابراز اميدواري کرد.

آدم نژاد خاطرنشان کرد: معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي وظيفه خويش مي‌داند تمام موارد مورد نظر صنف حمل‌ونقل را بر اساس وظايف قانوني و رعايت مسئوليت اجتماعي خويش پيگيري کند.

معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي بر پيگيري دو نکته مورد نظر مهندس اسلامي وزير راه و شهرسازي تأکيد کرد و گفت: ايشان معتقد است بايد از تعدد بخش‌نامه‌هاي غيرضروري کاسته شود و موضوعات تأثيرگذار بر بخش خصوصي و حوزه حمل‌ونقل با نگاه همکاري و هم‌افزايي از سوي شرکت‌ها و سازمان‌هاي تابعه موردتوجه باشد و مشارکت حداکثري تشکل‌هاي صنفي نيز بايد مدنظر قرار گيرد.

اين مقام مسئول در وزارت راه و شهرسازي مباحث مربوط به تحريم‌هاي ظالمانه عليه نظام، ملت شريف ايران و مشکلات اقتصادي را مباحثي مفصل با قابليت تحليل و پردازش داده‌هاي اطلاعاتي اقتصاد دانست.

معاون وزير راه و شهرسازي با اشاره به نقش بسيار مهم حمل‌ونقل در اقتصاد، اشتغال و گردش مالي سالانه کشور بيان داشت: حمل‌ونقل در رشد و توسعه اقتصادي و داشتن نقش اساسي در فرآيند لجستيکي و توزيع کالا و مسافر، همواره در برنامه‌هاي کشور از جايگاه ويژه‌اي برخوردار بوده است.

وي در ادامه خاطرنشان کرد: اگر بر روي افزايش سهم حمل‌ونقل در رشد اقتصادي کشور هدف‌گذاري شود، انتظار مي‌رود در برنامه‌هاي آتي، قوانين و بودجه‌هاي سنواتي نيز نگاه ويژه‌اي به حمل‌ونقل صورت گيرد. از طرف ديگر با نگاهي به نقش مثبت و قابل‌توجه حمل‌ونقل در رشد اقتصادي مي‌توان پي برد كه بخش خصوصي دوشادوش وزارت راه و شهرسازي و با همكاري يكديگر باعث خلق اين وضعيت شده‌اند و اين موضوع بيانگر آن است که بايد وزارت راه و شهرسازي و بخش خصوصي مرتبط، بيش‌ازپيش همدلي و اتحاد داشته باشد.

معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي در ادامه جلسه ضمن استماع و توجه به مشکلات و دغدغه‌هاي روساي تشکل‌هاي حمل‌ونقل تأکيد کرد: معاونت حمل‌ونقل در جهت پياده‌سازي حداکثري نقطه نظرات مطرح‌شده در اين جلسه، تمام تلاش خود را به کار خواهد گرفت.

در پايان شهرام آدم نژاد معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي ضمن تقدير و تشکر از حضور تمامي حاضران در جلسه اين نويد را داد که جلسات هم‌انديشي بعدي با حضور مسئولاني از دستگاه‌ها و نهادهاي مرتبط با حوزه حمل‌‌ونقل، لجستيک و ترانزيت باهدف برقراري ارتباط نزديک و استماع گزارش‌هاي هر يک از تشکل‌هاي حمل‌ونقل از سوي دستگاه‌هاي دست‌اندرکار برگزار خواهد شد.

منبع: پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي

1397/11/03
صف طولانی کامیون‌ها پشت مرز سومار؛صادرات به عراق متوقف شد

بر اساس اعلام  فرماندار گيلانغرب نيز صادرات کالا از بازارچه مرزي سومار متوقف شد و هم‌اکنون فعاليت‌هاي تجاري در اين مرز انجام نمي‌شود.

 يک راننده ترانزيتي با ارسال تصاويري براي خبرنگار تين‌نيوز از تشکيل صف طولاني پشت مرز سومار خبر داد.

وي با بيان اين‌که در نزديکي سومار متوجه شديم طرف عراقي مرز را بسته است، گفت: اکنون صف طولاني پشت مرز تشکيل شده است و رانندگان زيادي به دليل بسته شدن مرز مجبور هستند بار خود را برگشت زده و به صاحب کالا تحويل دهند.

بر اساس اعلام  فرماندار گيلانغرب نيز  صادرات کالا از بازارچه مرزي سومار متوقف شد و هم‌اکنون فعاليت‌هاي تجاري در اين مرز انجام نمي‌شود.

او گفته است بازارچه مرزي سومار از طرف جمهوري اسلامي ايران باز است و مشکلي ندارد، ولي طرف عراقي از روز گذشته به دليل مشکلات داخلي خود اقدام به بستن و متوقف کردن فعاليت‌هاي صادرات کالا در اين مرز کرده است.

پيش‌تر بسياري از شرکت‌هاي حمل و نقل بين المللي کالا اعتراض داشتند که وزارت امورخارجه سازمان راهداري و وزارت راه و شهرسازي از ظرفيت‌هاي لازم براي تسهيل تردد کاميون‌هاي ايراني به کشورهاي اطراف استفاده نمي‌کند.

گفته مي‌شود درحال حاضر  رايزني‌هاي لازم از طريق استان و مسئولان ارشد با مقامات عراقي انجام شده تا باز هم شاهد از سرگيري صادرات کالاهاي غيرنفتي از اين مرز باشيم.

بازارچه سومار در فاصله پنج کيلومتري شهر قرار دارد و فاصله اين شهر با گيلانغرب 67 کيلومتر است. در آن‌سوي مرز و در عراق، نزديک‌ترين شهر به سومار، شهر مندلي از توابع فرمانداري بلدروز است.

بازارچه مرزي سومار فاصله حمل کالا را به بغداد کوتاه‌تر کرده است و اکنون عمده کالاها از اين معبر به استان‌هاي شرقي عراق صادر مي‌شود.

مرز سومار با بغداد 155 و با کربلا 230 کيلومتر فاصله دارد و نزديک‌ترين نقطه کشورمان با مرکز عراق و عتبات عاليات محسوب مي‌شود.

تا پيش از اين روزانه 250 کاميون کالا با 54 نوع کالا از طريق مرز سومار به عراق صادر مي‌شود.

منبع: تين نيوز

1397/11/02
شکایت گسترده تجار و بازرگانان از شرایط نامناسب واردات کالا

عضو کميسيون اقتصادي مجلس با بيان اينکه درحوزه ثبت‌سفارش کالاشرايط مطلوبي وجود ندارد و مشکلات زيادي براي شرکت‌هاي توليدي ايجاد شده است، گفت:انتصاب مديران بدون تجربه و تخصص در حوزه مديريت ثبت‌سفارش کشور مشکل‌ساز شده است.علي‌اکبر کريمي با بيان اينکه شکايت شرکت‌‌هاي توليدي وکارخانجات بحق انجام شده است، افزود: تخلفاتي که در سال گذشته در اين حوزه اتفاق افتاد مثل مسائلي که درباره ثبت و واردات غيرقانوني خودرو اتفاق افتاد و باعث بازداشت برخي مديران و کارکنان اين حوزه شد، باعث سلب قدرت تصميم‌‌‌گيري در حوزه ثبت و سفارش سازمان توسعه تجارت و همين‌طور وزارت صنايع شده است. کريمي افزود: درحال حاضر تاخير زماني بسيار و معطلي زيادي را در فرآيند ثبت‌سفارش شاهد هستيم. وي اضافه کرد: هشدار جدي مي‌دهيم به مسؤولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و مسؤولان دستگاه‌‌هاي اقتصادي کشور و ستاد اقتصادي دولت براي لزوم رسيدگي فوري به مسائل و مشکلاتي که درمديريت ثبت‌سفارش در کشور وجود دارد. کريمي تصريح کرد: ثبت‌سفارش بايد در سريع‌ترين زمان ممکن انجام شود اما به نظر مي‌رسد محدوديت‌هاي ارزي در حال حاضر باعث شده مااز ثبت‌سفارش به‌ عنوان يک ترمز براي تقاضاهاي واردات استفاده کنيم، اگرچه بايد کنترل‌هاي لازم در مرحله ثبت‌سفارش اعمال شود ولي با توجه به ممنوع شدن بيش از1400 قلم از کالاها براي واردات و اعمال محدوديت‌هاي کلي بر واردات، کالاهايي که مشمول اين ممنوعيت نيستند ثبت‌سفارش آنها در کوتاه‌ترين زمان انجام مي‌شود.در همين حال پدرام سلطاني، نايب‌رئيس اتاق بازرگاني ايران گفت: مشکلات ثبت‌سفارش براي واردات، بازرگانان را به حد جنون رسانده است؛ آنها امکان ثبت‌سفارش واردات دربرابر صادرات ندارند. سطاني با ارسال پيامي در صفحه مجازي خود نوشت: «مشکلات ثبت‌سفارش واردات بازرگانان را به حدجنون رسانده است . بازرگانان امکان ثبت‌سفارش واردات در برابر صادرات ندارند. سازمان صنعت‌، معدن و تجارت استان‌ها،بازرگانان را با مرکز پاسکاري مي‌کنند ».
ايتاليايي‌ها آماده تجارت با ايران هستند
از سوي ديگر رئيس اتاق مشترک ايران وايتاليا با اشاره به ريسک سرمايه‌گذاري در ايران، ايتاليا را راغب‌ترين کشوراروپايي براي ارتباطات تجاري با ايران دانست. احمد پورفلاح در گفت‌وگو با تسنيم،اظهار داشت : بانک‌هاي ايتاليايي اعلام آمادگي کرده‌اند و البته همه در انتظار کانال ارتباطي اروپا هستند. فلاح بااشاره به وضعيت ريسک سرمايه‌گذاري در ايران از نگاه اروپايي‌ها افزود: امروز ريسکسرمايه‌گذاري در ايران در رتبه 4 و 5 قرار دارد و اين درحالي است که رتبه 6،بدترين رتبه در ريسک سرمايه‌گذاري است از همين رو رغبت چنداني به سرمايه‌گذاري درايران از سوي کشورهاي خارجي و از جمله ايتاليا وجود ندارد. وي با ابراز اميدواري نسبت به راه‌اندازي هرچه سريع‌تر کانال مالي با اروپا (SPV) گفت:در صورت راه‌اندازي اين کانال ارتباطي، قطعاً تجار، بازرگانان و سرمايه‌گذاران ايتاليايي جزو نخستين فعالان حوزه اقتصادي خواهند بود که ارتباطات‌شان را با ايران تقويت مي‌کنند .

منبع: خبرگزاري تسنيم

1397/11/02
کمیته چهارجانبه برای پیمان ارزی
فصل جديد سريال جدل دولت و بخش‌خصوصي درباره بازگشت ارزهاي صادراتي آغاز شد. پس از آنکه سياست‌گذار ارزي در چند مقطع به صدور اطلاعيه و اخطاريه خطاب به صادرکنندگاني که در بازگرداندن ارزشان تعلل کرده‌اند اقدام کرد،‌ اکنون نشانه‌ها حاکي از تعامل و همفکري ميان دو طيف سياست‌گذار و فعالان بخش‌خصوصي براي رسيدن به اجماع و راه‌حل اصلاحي است.

در جديدترين گام از روند پيمان‌سپاري ارزي،‌ در تماسي که ميان رئيس کل بانک مرکزي و رئيس اتاق بازرگاني ايران صورت گرفته، مقرر شده است کميته‌اي چهار جانبه با حضور نمايندگان «وزارت صمت» و «وزارت اقتصاد» در کنار «بانک مرکزي» و «نماينده اتاق بازرگاني ايران» به منظور بررسي مشکلات پيمان‌سپاري ارزي و همچنين تسهيل در بازگشت ارز صادراتي تشکيل شود، ‌هر چند هنوز زمان دقيق برگزاري و تشکيل اين کميته مشخص نشده است. البته اين رايزني‌ها ميان بخش خصوصي و سياست‌گذار ارزي در حالي اتفاق افتاده است که به موازات آن، طي روزهاي اخير کميسيون تلفيق بودجه مجلس اقداماتي را که مبتني‌بر اهرم‌هاي مالياتي است، براي صادرکنندگاني که ارز خود را در زمان مقرر به کشور برنگردانند، لحاظ کرده که گزارش آن در صفحه 6 درج شده است. حال اين سوال مطرح است که با وجود سياست‌هاي اتخاذشده ازسوي کميسيون تلفيق، تا چه ميزان تشکيل کميته ارزي چهار جانبه راهگشا خواهد بود و باعث جلب رضايت صادرکنندگان مي‌شود؟  

جزئيات گفت‌وگو ميان رئيس کل بانک مرکزي و رئيس اتاق ايران حاکي از تمايل جدي رئيس کل بانک مرکزي براي تشکيل اين کميته چهارجانبه است. البته ضرورت هم‌انديشي و تعامل اين چهار دستگاه براي بررسي ايرادات شيوه‌هاي بازگشت ارز صادراتي در آخرين جلسه شوراي گفت‌وگوي دولت و بخش‌خصوصي، همچنين نشست مشترک رئيس کل بانک مرکزي با تعدادي از نمايندگان بخش‌خصوصي کليد خورد. جايي که فعالان اقتصادي بخش‌خصوصي و مقامات دولتي و بانکي به‌طور مشترک تاکيد کردند که براي حل‌وفصل چالش‌هاي پيمان سپاري ارزي، وزارت صمت و وزارت اقتصاد هم بايد وارد ميدان شوند و درحيطه وظايف خودشان اقدام به سياست‌گذاري‌ اصلاحي کنند. فعالان صادراتي تاکيد دارند که همفکري و تعامل ميان نمايندگان اين چهار دستگاه در اين کميته مشترک پيرامون بازگشت ارز صادراتي، در يک چارچوب برد – برد ميان سياست‌گذار و صادرکنندگان، حداقل دو نتيجه مثبت به همراه خواهد داشت. بر اين اساس صادرکنندگان مي‌توانند با سهولت اقدام به رفع تعهد ارزي خود کنند و از سوي ديگر سياست‌گذار مي‌تواند نسبت به بازگشت ارز صادراتي و حفظ منابع ارزي کشور اطمينان حاصل کند. درهمين رابطه رئيس کنفدراسيون صادرات، ضمن اعلام خبر توافق عبدالناصرهمتي و غلامحسين شافعي براي برگزاري جلسه کميته چهارجانبه‌عنوان کرده است که در صورت برگزاري اين جلسه امکان حل‌وفصل مشکلات وجود دارد و مطمئنا از اين طريق روند بازگشت ارز صادراتي به کشور با سرعت بيشتري محقق خواهد شد؛ البته اين هدف در شرايطي عملي مي‌شود که نمايندگان دولتي در تعامل با بخش‌خصوصي با اختيار تام در کميته مشترک چهارجانبه حضور پيدا کنند. فعالان همچنين تاکيد مي‌کنند که صورت‌بندي پيمان‌سپاري ارزي به اين گونه که دولت به‌دنبال بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور است اما صادرکنندگان قصد بازگرداندن ارز خود را ندارند، يک گزاره اشتباه است. چراکه فعالان بارها بر بازگشت ارز به چرخه اقتصادي تاکيد کرده‌اند اما نقطه اختلاف بر سر شيوه‌ها و موانعي است که براي برگرداندن ارز صادراتي وجود دارد. صادرکنندگان معتقدند «وضعيت نابسامان ثبت‌سفارش و استفاده از ارز صادرکنندگان براي واردات‌ خود» و همچنين «عدم امکان بازگشت ارز براي صادرکنندگاني که کار توليدي ندارند»‌ دو چالش اساسي شيوه فعلي بازگشت ارز حاصل از صادرات است. همچنين به اعتقاد فعالان صادراتي «عدم اصلاح قيمت‌هاي پايه صادراتي» سد ديگري است که بر سر راه برگرداندن ارز به کشور ايجاد شده است. بنابراين فعالان و متوليان تشکل‌هاي صادراتي اظهار اميدواري مي‌کنند که کميته چهار جانبه مذکور که تشکيل آن‌ مورد توافق سياست‌گذار ارزي و رئيس پارلمان اقتصاد قرار گرفته است بتواند در جهت رفع موانع، موثر واقع شود.

شروع منازعات

اما سرنخ جدل ارزي ميان فعالان و متوليان دولتي به آخرين جلسه شوراي گفت‌وگوي دولت و بخش‌خصوصي باز مي‌گردد. جايي که وزير اقتصاد با لحني انتقادي، بخش‌خصوصي را در مورد ميزان بازگشت ارز صادراتي به کشور مورد خطاب و پرسش قرار داد و از آنها خواست که دلايل بازنگشتن بخش قابل‌توجهي از ارز صادراتي را اعلام کنند. رئيس اتاق ايران نيز در مقابل ريشه اين مساله را در نگاه بدبينانه به بخش‌خصوصي دانست و تصريح کرد که عدم اصلاح قيمت‌هاي پايه صادراتي باعث شده، رقم صادرات واقعي نباشد. اما مناقشات جلسه شوراي گفت‌وگو نقطه پايان جدل‌هاي ارزي نبود. در مرحله بعدي اين ماجرا، بانک مرکزي با صدور اطلاعيه‌اي بر تسريع بازگشت ارز توسط صادرکنندگان تاکيد و اعلام کرد فعالان صادراتي مکلفند حداکثر ظرف سه ماه بعد از انجام صادرات، ارز خود را به چرخه اقتصادي کشور بازگردانند؛ مساله‌اي که همچنان محل نقد صادرکنندگان بخش‌خصوصي است. درهمين فعل‌وانفعالات «نماينده سياست‌گذار ارزي»، «متولي دستگاه تجاري کشور» و «نماينده بخش‌خصوصي» در مناظره‌اي تلويزيوني،‌ استدلال‌ها و نظرات خود را پيرامون موضوع بازگشت ارز صادراتي مطرح کردند. بخش‌خصوصي و سياست‌گذار تلاش کردند در اين مناظره مطالباتشان را با صراحت از يکديگر بيان کنند. در اين نشست، صمد کريمي، مدير اداره صادرات بانک مرکزي با ارائه آماري از وضعيت کلي صادرات و ارز فروخته‌شده و تامين‌شده در سامانه نيما، عنوان کرد: آنچه در سال‌جاري به‌عنوان ارز صادراتي به کشور بازگشته تنها 25 درصد بوده است. اما در مقابل حسين سلاح‌ورزي،‌ نايب‌رئيس اتاق ايران عملکرد بخش‌خصوصي در بازگرداندن ارز صادراتي را قابل دفاع دانست و عنوان کرد که آمار ارائه شده از رقم صادرات حدود 25 درصد بيش از رقم واقعي آن است.  در گام بعدي براي نزديک شدن نظرات سياست‌گذار و فعالان اقتصادي در مورد بازگشت ارز صادراتي، جلسه‌ مشترکي در اواسط دي ماه ميان رئيس کل بانک مرکزي و نمايندگان بخش‌خصوصي با هدف شفاف‌تر شدن مواضع دو طرف برگزار شد. جلسه‌اي که هر چند به نتيجه و خروجي مشخصي نرسيد، اما مقرر شد تا در مرحله بعدي جلسه‌اي چهارجانبه با حضور نمايندگان و متوليان وزارت صمت، وزارت اقتصاد، بانک مرکزي و نماينده بخش‌خصوصي براي رسيدن به اجماع‌نظر برگزار شود. بانک مرکزي تاکيد کرد که به‌عنوان سياست‌گذار ارزي نمي‌تواند در ساير تصميمات مربوط به وزارت صمت و اقتصاد ورود کند و بنابراين لازم است که اين دو دستگاه وارد تعامل با بخش‌خصوصي شوند. از سوي ديگر، در اين جلسه توافق شد تا بانک مرکزي و اتاق بازرگاني تعامل بيشتري داشته باشند و در صورت نياز جلسات مشابهي را به شکل مستمر و ماهانه برگزار کنند. در نشست مذکور عبدالناصر همتي،‌ خواستار اين شد که صادرکنندگان ارز بيشتري به سامانه نيما عرضه کنند تا اين امکان براي سياست‌گذار فراهم شود که تعادل بيشتري در بازار ارز ايجاد کند، اقدامي که به گفته همتي به رونق توليد داخل توسط بخش‌خصوصي نيز منتج خواهد شد.

جزئيات توافق بانک مرکزي و اتاق ايران

اما اکنون در جديدترين اقدام، طي تماسي که از دفتر رئيس کل بانک مرکزي با رئيس اتاق بازرگاني ايران انجام شده است، گام تازه‌اي براي تشکيل جلسه مشترک ميان نمايندگان دستگاه‌هاي مرتبط با پيمان سپاري ارزي برداشته شده است. در اين راستا عبدالناصر همتي بار ديگر بر ضرورت تشکيل اين جلسه تاکيد کرده و خواستار برگزاري آن شده است. محمد لاهوتي، عضو کميته ارزي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي ايران در اين باره به خبرگزاري مهر، گفته است تا زماني که ارز به سامانه نيما يا به اقتصاد کشور برنگردد، منابع ارزي بانک مرکزي با محدوديت مواجه مي‌شود و صف تقاضا براي دريافت ارز ايجاد خواهد شد. وي ادامه داد: بنابراين براي حل‌وفصل مشکلات، در ابتداي هفته جاري، در تماسي که از دفتر رئيس کل بانک مرکزي با رئيس اتاق بازرگاني ايران برقرار شده، مقرر شده است تا کميته‌اي با حضور رئيس کل بانک مرکزي، اتاق بازرگاني ايران، وزراي اقتصاد و وزارت صمت برگزار شود تا مشکلات پيش رو را با همفکري و تعامل برطرف کنند. وي افزود: در صورتي که دستگاه‌هاي ديگر از جمله وزارت صمت و اقتصاد حضور فعالي در اين کميته داشته باشند، پرونده بازگشت ارز حاصل از صادرات و چالش‌هاي آن حل‌وفصل خواهد شد و در نهايت روند بازگشت ارز به کشور تسهيل مي‌شود.

دو چالش اصلي پيمان ارزي

لاهوتي در بخش ديگري از صحبت‌هايش به برخي مشکلات شيوه فعلي بازگشت ارز حاصل از صادرات اشاره کرد و گفت: اولين مساله‌اي که در بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور وجود دارد، وضعيت نابسامان ثبت‌سفارش و استفاده از ارز صادرکنندگان براي واردات کالاهايشان است، ضمن آنکه اکنون بازگشت ارز براي صادرکنندگاني که کار توليدي ندارند امکان‌پذير نيستند. وي موضوع ديگر که به‌عنوان سد راه بازگشت ارز حاصل از صادرات به شمار مي‌رود را قيمت‌هاي پايه صادراتي دانست و عنوان کرد: اگر در جلسه‌اي که قرار است برگزار شود، اين مشکل حل شود، مطمئنا روند بازگشت ارز به کشور بيش از گذشته سرعت خواهد يافت. البته هنوز زمان برگزاري اولين جلسه و جزئيات آن مشخص نيست. اما اگر نمايندگان دولت با اختيار تام در جلسه حضور يابند مي‌توان مشکلات را بر طرف کرد. رئيس کنفدراسيون صادرات ايران افزود: همان‌گونه‌اي که پيش از اين نيز بارها اعلام شده، اختلافي که اکنون ميان صادرکنندگان و دولت درخصوص بازگشت ارز حاصل از صادرات وجود دارد، اين نيست که دولت مي‌خواهد ارز حاصل از صادرات به کشور بازگردد و صادرکننده نمي‌خواهد ارز را بياورد، بلکه بحث در مورد روش بازگشت ارز است. صادرکنندگان بارها و بارها تاکيد کرده‌اند که بازگشت ارز حاصل از صادرات بايد حتما صورت گيرد اما موانعي پيش روي اين اقدام وجود دارد.  لاهوتي عنوان کرد: از آبان ماه سال‌جاري که بخشنامه بانک مرکزي صادر شده، تاکنون دو جلسه از سوي اتاق بازرگاني با رئيس کل بانک مرکزي برگزار شده است که در هر دو جلسه، صادرکنندگان مشکلات را بيان کرده‌ و بانک مرکزي نيز موضوعات خود را مطرح کرده است؛ اما در آخرين جلسه‌اي که حدود دو هفته پيش با رئيس کل بانک مرکزي برگزار شد، وي اعلام کرد که مشکلات مطرح شده در رابطه با بازگشت ارز صادراتي، به مسائل مرتبط با بانک مرکزي مربوط نمي‌شود؛ بلکه در دستگاه‌هاي ديگري مثل گمرک و وزارت صنعت بايد حل‌وفصل شود؛ بنابراين از آن نشست تاکنون، قريب به يک ماه مي‌گذرد و دستگاه‌ها حاضر نشدند که اين اصلاحات را براي تسريع در بازگشت ارز حاصل از صادرات انجام دهند.

منبع: روزنامه دنياي اقتصاد

1397/11/02
هشدار درباره توقف صادرات ترکیه به ایران

يک نماينده انجمن صنفي – بازرگاني ترکيه نسبت به تصويب قانون ممنوعيت ورود 1399 قلم کالاي وارداتي به ايران، و تاثيرات آن بر کاهش صادرات ترکيه به ايران هشدار داد.

" فاتيح چاياباتماز" نماينده انجمن صنعتگران و بازرگانان مستقل ترکيه (موسياد) در ايران، در گفتگو با روزنامه "حريت" ترکيه گفت قانون ممنوعيت واردات 1399 قلم کالا به ايران که از سال 2018  به مورد اجرا گذاشته شده، حدود 30 درصد از صادرات ترکيه به ايران را در اين سال کاهش داده است.

او با اشاره به مغايرت اين قانون با توافقنامه تجارت ترجيحي بين ايران و ترکيه که در سال 2015 منعقد شده است، افزود 61 قلم از کالاهايي که در ليست ممنوعه قرار دارد، از کالاهايي است که در ليست صادراتي ترکيه به ايران است.

به گفته اين بازرگان ترکيه‌اي، پارلمان ايران قانون "ممنوعيت ثبت سفارش واردات کالاهاي خارجي داراي مشابه ايراني" را در روز 20 ژانويه – 30 دي ماه- به تصويب رسانده و هدف آن حمايت از کالاهاي ايراني در بازار داخلي ايران است، اما 61 قلم از ليست 1399 کالاي ممنوعه شده، از جمله کالاهايي هستند که ترکيه به ايران صادر مي‌کند.

گفتني است مجلس شوراي اسلامي روز يکشنبه در مصوبه‌اي ثبت سفارش کالاهاي مصرفي و مصرفي بادوام خارجي داراي مشابه ايراني که در داخل کشور با کيفيت مناسب و به ميزان کافي توليد شده باشد، را تا پايان مدت برنامه ششم توسعه ممنوع کرده است.

اين بازرگان ترک گفته است در صورت ادامه سياست واردات ممنوع، روند کاهشي صاردات ترکيه به ايران در سال 2019 ادامه خواهد يافت و شرکت‌هاي ترکيه‌اي از اين روند متضرر خواهند شد.

او همچنين خواسته است بر اساس توافقنامه تجارت ترجيحي بين دو کشور، دولت و مجلس ايران در ممنوعيت 61 قلم کالاي صادراتي ترکيه به ايران، تجديد نظر کند چون بر اساس ادعاي او در صورت عدم تجديد نظر در اين سياست، خطر متوقف شدن کامل روند صادرات کالاهاي ترکيه‌اي به بازار ايران درپيش است.

ترکيه غالبا کالاهاي مصرفي به بازار ايران صادر مي‌کند که عمده آنها شامل: پارچه و پوشاک، مواد غذايي و بهداشتي و محصولات آرايشي است.

منبع: عصر ايران

1397/11/02
سود ایران از ترانزیت کالا به افغانستان بیش از پاکستان است

معاون سازمان گمرکات مرزي پاکستان روز شنبه گفت که ضعف سيستم حمل و نقل پاکستان و بويژه راه آهن اين کشور باعث شده است که پاکستان دست کم 70 درصد از سود ترانزيت کالا به افغانستان را از دست بدهد.
  ضياء الحق سرحدي'، در نشستي با محمد نصير خليلي سرپرست اداره مناطق راه آهن پاکستان و برخي مقامات ديگراعلام کرد 70 درصد از سود ترانزيت کالا به افغانستان در اختيار ايران قرار گرفته است.
وي افزود:کمبود تسهيلات و خدمات براي صادرکنندگان در گمرکات و گذرگاههاي مرزي پاکستان و افغانستان باعث شده آنها نتوانند کالاهاي ترانزيتي از بندر کراچي را به افغانستان حمل کنند، در نتيجه اين فرصت صادراتي بزرگ به بندر عباس و بندر چابهار در ايران منتقل شده است.
سرحدي که رياست کميته صنايع و راه آهن و رياست کارگروه گمرکات مرزي پاکستان را برعهده دارد ضمن انتقاد از وجود ضعف هايي در سيستم حمل و نقل اين کشور گفت نبود قطار باري از کراچي به پيشاور و نيز عدم خدمات رساني مناسب به کاميون هاي بخش خصوصي براي ترانزيت کالا به افغانستان موجب شده است دولت پاکستان در زمينه تجارت و صادرات متحمل خسارت هاي سنگين شود .
به موجب قرارداد مشترک ايران ،هند و افغانستان، بندر چابهار که هم اکنون درحال توسعه است به مسير اصلي ترانزيت کالا به افغانستان تبديل مي شود.

منبع:  پايگاه خبري 'دِ نيوز' پاکستان

1397/11/02
تردد کامیون های ترانزیتی از مرز زمینی پرویزخان
مديرکل راهداري استان  در خصوص تردد کاميون‌هاي حامل ترانزيت از پايانه مرزي پرويزخان عنوان کرد:  تناژ کالاي ترانزيت شده طي يک سال گذشته در مرز پرويزخان يک ميليون و 958 هزارتن بوده است.

وي با بيان اينکه 121 هزار و 309 کاميون ترانزيتي از مرز پرويزخان تردد داشته است، افزود: تعداد کاميون هاي ترانزيتي خارجي هم 48 هزار و333 کاميون و تعداد کاميون ايراني را 72 هزار و 976 مورد بوده است.

مديرکل راهداري و حمل و نقل جاده‌اي استان کرمانشاه گفت: طي يکسال اخير 90 هزار و 135 مسافر در پايانه مرزي پرويزخان تردد داشته اند که بيشترين حجم تردد در شهريور ماه به تعداد 12 هزار و 997 مسافر انجام شده است.

وي درباره تردد کاميون هاي حامل ترانزيت از پايانه مرزي خسروي نيز گفت: تناژ کالاي ترانزيت شده درمرز خسروي يک ميليون و 255 هزار تن بوده است.

کرمي از تردد 5574 کاميون ترانزيتي در مرز خسروي خبر داد و تصريح کرد:4472 کاميون خارجي و1102 کاميون ايراني بوده است.

مديرکل راهداري و حمل و نقل جاده‌اي استان کرمانشاه عنوان کرد: 67 هزار و 825 مسافر در مرز خسروي تردد داشته اند که بيشترين تردد به ماه شهريور با 15 هزار و 373 مسافر انجام شده است.


منبع: خبرگزاري بسيج

1397/11/02
توسعه حمل و نقل ترانزیتی با کشور عراق در حال پیگیری است
مديرکل دفتر ترانزيت و حمل نقل بين المللي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌ اي گفت: توسعه ترانزيت در مناطق مرزي و حمل يکسره کالا به کشور عراق در حال پيگيري است
رضا نفيسي  در حاشيه بازديد از پايانه مرزي شلمچه عنوان کرد: با توجه به وجود هفت پايانه مرزي بين ايران و عراق براي تجهيز و توسعه اين پايانه ها و تسهيل قوانين و مقررات گمرکي در راستاي گسترش روابط بين اين دو کشور تلاش شده است.
وي اظهار داشت: در حال حاضر کالاي ترانزيتي در مرزهاي عراق تخليه و بارگيري مي شود که اينکار علاوه بر افزايش قيمت کالا ، تلف شدن زمان و وارد شدن خسارت احتمالي به کالا را به دنبال دارد لذا حمل يکسره کالا به کشور عراق ضروري بوده و تسريع در روند ترانزيت کالا را به دنبال دارد..
نفيسي از بررسي وضعيت جاده هاي مهران - کربلا در روزهاي آينده خبر داد و گفت: اين بازديد به اتفاق طرف عراقي انجام مي شود تا وضعيت جاده هاي مرزي در راستاي تسريع در روند ترانزيت کالا مورد بررسي کارشناسي قرار گيرند.
وي در ادامه گفت: هم اينک حمل يکسره کالا عمدتا کالاي نفتي از مرزهاي باشماق و پرويزخان به سمت بنادر انجام مي شود و بخش کمي از کالاها به داخل خاک عراق حمل يکسره مي شود و خيلي از کالاها در مرز مهران و شلمچه تخليه و بارگيري مي شود.
وي با بيان اينکه اميدواريم مسئله حمل يکسره کالا را با کشور عراق حل کنيم، گفت: در مرز مهران دستگاه ايکس ريل وجود دارد و به راحتي مي توان کاميون ها را بازرسي کرد و در شلمچه نيز گمرک به زودي دستگاه ايکس ري را در اين مرز مستقر مي کند و در هنگام راه اندازي اين دستگاه هيچ گونه مشکلي براي حمل يکسره کالا نخواهيم داشت.
نفيسي جداسازي مسير تجاري و مسافري مرز شلمچه را از برنامه هاي آتي سازمان راهداري عنوان کرد و گفت: با نشست انجام شده با مسئولان گمرک منطقه آزاد اروند در مرز شلمچه قرار بر اين شد که مسير تجاري و مسافري در محوطه مرزي شلمچه از هم جدا شود تا تردد مسافري به خصوص در ايام اربعين آسان شود.
وي افزايش سهم ناوگان ايراني در ترانزيت و حمل و نقل بين المللي را از اولويت هاي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌اي عنوان کرد و گفت: در 10 ماهه نخست سال جاري حمل ترانزيت کالا نسبت به مدت مشابه سال گذشته چهار درصد رشد نشان مي دهد.
وي بيشترين رشد ترانزيت کالا در کشور مربوط به مواد نفتي از باشماق و پرويزخان بيان کرد و گفت: بيشترين رشد ترانزيت کالا عمدتا مواد نفتي بوده که از مرزهاي باشماق و پرويزخان حمل مي شود و به سمت بندر بوشهر و بندر امام خميني(ره) انتقال مي يابد.
وي گفت: مقرر شده براي توسعه ترانزيت کالا نشست هاي متعددي با کشورهاي همسايه داشته باشيم و علاوه بر حل مسايل و مشکلات سعي مي کنيم ترانزيت کالا را تا آنجايي که امکان دارد توسعه دهيم.
نفيسي توسعه مسير جاده هاي کشور را از برنامه هاي مهم سازمان راهداري دانست و گفت: در اين راستا ضمن کنترل، توسعه مسير ترانزيت تلاش شده مدت زمان توقف کاميون ها در پايانه هاي مرزي به لحاظ وجود دستگاههاي ايکس ريل کاهش يابد.
وي بيشترين اقدام صورت گرفته در راستاي توسعه زيرساخت هاي مرزي را در مرز با ترکيه در بازرگان، راضيه، سرو برشمرد و گفت: ساختمان مرز سرو در حال آماده سازي است، ساختمان مرز بازرگان تجهيز شده و سايت موقت در راضيه ساخته شده و الان مسافران در اين مرز در حال تردد هستند.
مديرکل دفتر ترانزيت و حمل نقل بين المللي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌ اي بيشترين ترانزيت کالا را از سمت مرز بازرگان، پرويزخان، آذربايجان و ارمنستان بيان کرد و گفت: پيشتر سه کاميون از پايانه سرخس در مرز ارمنستان عبور نمي کرد ولي الان با تلاش هاي انجام شده اميد است کاميون هاي بيشتري از مسير تردد کنند.
نفيسي با اشاره به مرز افغانستان گفت: در حال حاضر سه گذرگاه مرزي با کشور افغانستان داريم که بيشتر کاميون ها داخل خاک اين کشور نمي روند و براي تامين امنيت در جهت تردد کاميون هاي ترانزيتي تا هرات و کابل با دولت افغانستان رايزني انجام شده است.
وي ادامه داد: همچنين نشستي با دولت آذربايجان در خصوص پايانه مرزي آستارا انجام شد و مقرر گرديد يک پل جديد در کنار پل راه آهن احداث شود ضمن اينکه با دولت آذربايجان براي جا به جايي کالا از طريق راه آهن در مرز آستارا به توافق رسيديم.
وي از افتتاح پل جديد احداث شده در مرز با ترکمنستان در آينده نزديک خبر داد و گفت: 2 پايانه ريندان و پيشين که جديدا رسمي شدند و ضمن راه اندازي سايت ها با دولت پاکستان براي فعال شدن پايانه هاي اين کشور رايزني لازم انجام شده است.
مديرکل دفتر ترانزيت و حمل نقل بين المللي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌ اي از يک پارچه سازي سامانه پايگاه اطلاعاتي راهداري با برخي از ارگان ها خبر داد و گفت: به منظور آسان سازي تعويض و صدور پلاک کاميون هاي ترانزيتي قرار شد سامانه اطلاعاتي راهداري با ديگر سامانه ديگر ارگان ها مرتبط شود.
نفيسي افزود: در اين راستا هر کاميوني که از مرز وارد مي شود شماره پلاک ايراني و شماره پلاک ترانزيت کاميون با هم ادغام شده و ضمن اينکه کاميون هايي که مي خواهند ترانزيت بگيرند اطلاعات آنها از طريق بانک اطلاعاتي راهداري خوانده مي شود و اين کاميون مجاز به اخذ پلاک ترانزيت مي شود.
به گزارش ايرنا مديرکل دفتر ترانزيت و حمل نقل بين المللي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌ اي به اتفاق هيات همراه از پايانه مرزي شلمچه ديدن کرد.
مرز شلمچه در 15 کيلومتري خرمشهر قرار دارد و يکي از گذرگاه هاي مرزي کشور در زمينه صادرات کالا به کشور عراق مي باشد.

منبع: خبرگزاري ايرنا
1401خرداد
1401فروردین
1400اسفند
1400آذر
1400آبان
1400مهر
1400شهریور
1400مرداد
1400تیر
1400خرداد
1400اردیبهشت
1400فروردین
1399اسفند
1399بهمن
1399دی
1399آذر
1399آبان
1399مهر
1399شهریور
1399مرداد
1399تیر
1399خرداد
1399اردیبهشت
1399فروردین
1398اسفند
1398بهمن
1398دی
1398آذر
1398آبان
1398مهر
1398شهریور
1398مرداد
1398تیر
1398خرداد
1398اردیبهشت
1398فروردین
1397اسفند
1397بهمن
1397دی
1397آذر
1397آبان
1397مهر
1397شهریور
1397مرداد
1397تیر
1397خرداد
1397اردیبهشت
1397فروردین
1396اسفند
1396بهمن
1396آذر