آرشیو اخبار
.
1398/08/25
بی‌توجهی گمرک دوغارون به توافق با رانندگان برای نرخ حق توقف

باوجود اصلاح توافقنامه مربوط به حق توقف ناوگان حمل و نقل جاده‌اي کالا، برخي از گمرکات کشور توافق قبلي را مد نظر قرار داده و براي رانندگان حمل کالا مشکلاتي در مقصد ايجاد مي‌کنند.

به گزارش تين نيوز، اواخر مرداد ماه امسال توافقنامه‌اي در 10 بند در مورد نرخ حق توقف انواع کاميون بين کانون انجمن صنفي رانندگان حمل کالاي کشور و کانون انجمن صنفي شرکت‌هاي حمل ونقل جاده‌اي به امضا رسيد که با اعتراض رانندگان مواجه شد.

پس از آن و در اوايل مهرماه برخي مفاد اين توافقنامه دستخوش تغيير و اصلاحات شد و سپس توافقنامه جديد در 11 بند ابلاغ و مقرر شد از 15 مهر اجرايي شود.

يکي از مفاد مهم تغيير يافته در اين توافقنامه مدت‌زمان توقف براي بارگيري و تخليه کالا بود که در توافق قبلي براي هر 2 مورد، ?? ساعت تعيين‌شده بود که پس از اصلاح، اين رقم براي بارگيري 12 ساعت و براي تخليه 7 ساعت تعيين شد.

از ديگر مفاد اين توافقنامه که دستخوش تغيير شد، بند 2 آن بود که در توافقنامه قبلي رانندگان مکلف شده بودند حداقل سه ساعت قبل از پايان ساعت اداري به محل بارگيري و تخليه کاري مراجعه کنند که اين قيد زماني سه ساعته نيز برداشته شد و رانندگان مکلف شدند در طول ساعات اداري به محل‌هاي بارگيري و تخليه کالا مراجعه کنند.

اکنون اما تعدادي از رانندگان در تماس با تين نيوز، از عدم اجراي توافقنامه نهايي توسط برخي گمرکات کشور خبر مي‌دهند.

 اين رانندگان به تين نيوز گفتند برخي از گمرکات کشور توافق قبلي را مد نظر قرار داده و براي رانندگان حمل کالا  مشکلاتي ايجاد کرده‌اند که از جمله آنها گمرک دوغارون است که به اصلاحيه و توافقنامه نهايي که بين کانون انجمن صنفي رانندگان حمل کالاي کشور و کانون انجمن صنفي شرکت‌هاي حمل ونقل جاده‌اي به امضا رسيده و از 15 مهر اجرايي شده، توجهي نداشته و اين موضوع رانندگان را براي تخليه بار در اين مرز دچار مشکل کرده است.

منبع: تين نيوز

1398/08/23
یک دهم ترانزیت بار کل کشور از آذربایجان غربی
مديرکل راهداري و حمل و نقل جاده‌اي آذربايجان غربي گفت: 10 مميز 3 دهم درصد ترانزيت بار کل کشور معادل يک دهم از طريق پايانه‌هاي مرزي استان آذربايجان غربي بخصوص پايانه مرزي بازرگان انجام ميشود.;شکري افزود: پايانه‌هاي مرزي استان آذربايجان غربي با توجه به هم مرز بودن استان با سه کشور از مهمترين دريچه‌هاي ورود کالا‌هاي اساسي به ميهن مان است و با توجه به شرايط خاص کشور در بحث تحريم‌ها بايد برنامه ريزي‌هاي لازم در جهت تردد و ورود آسان و روان کالا‌هاي اساسي و مورد نياز کشور انجام گيرد.وي بر محوطه سازي و زيبا سازي پايانه‌هاي مرزي و نظارت بر آن تاکيد نمود و افزود: اين کار اهميت بسزايي براي کشور دارد و بايد از سرمايه گذاران براي سرمايه گذاري در اين بخش‌ها و ايجاد امکانات رفاهي در پايانه‌هاي مرزي دعوت نمود.;دبير کميسيون ايمني حمل و نقل راه‌ها  آذربايجان غربي با تاکيد بر ايمن سازي گلوگاه‌هاي ورودي و خروجي کشور در پايانه‌هاي مرزي استان بخصوص سيستم اطفاحريق و آتش نشاني اظهار کرد: لازم است در بحث حمل و نقل نظارت‌هاي سخت افزاري و نرم افزاري در پايانه‌هاي مرزي اهتمام و توجه ويژه‌اي انجام گيرد و معضلات احتمالي بررسي و حل گردد.

منبع: خبرگزاري صدا و سيما
1398/08/23
کشف 42 کیلوگرم مواد مخدر از محموله یک کامیون خارجی توسط مأموران گمرک
مأموران گمرک بازرگان با همکاري تيم سگ‌هاي موادياب اين گمرک موفق به کشف 42 کيلوگرم ترياک از يک کاميون حامل کنسانتره شيشه به رانندگي يک تبعه ترکيه شدند.

اين محموله پس از آن کشف شد که مأموران گمرک به محموله کاميون فوق به وزن 24 تن مشکوک شده و با استفاده از سگ‌هاي موادياب به بازرسي آن پرداختند.
اين گزارش حاکي است مأموران گمرک از ابتداي سال‌جاري تاکنون موفق به کشف و ضبط ده‌ها محموله قاچاق مواد مخدر از نوع ترياک و هروئين شده‌اند که به طرز ماهرانه‌اي در قسمت‌هاي مختلف وسايل نقليه و کالاهاي تجاري و چمدان مسافران جاسازي شده بود.

منبع: گمرک نيوز
1398/08/22
برگزاری ششمین جلسه بخش فورواردری و لجستیک
به گزارش روابط عمومي انجمن صنفي شرکتهاي حمل و نقل بين المللي ايران، ششمين جلسه بخش فورواردري و لجستيک روز گذشته با حضور افسانه فخري عضو هيئت مديره و رابط بخش ،نائبان رئيس بخش و 7نفر از اعضاء  برگزار شد.

 در  ابتداي جلسه افشين بهرامي مديرعامل شرکت ارشا ترابر آريا در خصوص حمل و نقل هوشمند گزارشي را ارائه کردند و مقرر شد که اين گزارش با ساير بخشهاي انجمن از جمله بخش جاده اي جهت استفاده بهينه به اشتراک گذاشته شود . همچنين اين موضوع از لحاظ هوشمند سازي مديريت جابه جايي کالا در بخش فورواردري و لجستيک به صورت گسترده مورد بررسي قرار گيرد.

 در ادامه جلسه موضوع حق توقف و تحولات آن با  ارائه گزارشي از سوي رضا ميرهادي رئيس هيئت مديره شرکت پارت نيک مورد بحث و بررسي قرار گرفت.

لازم به ذکر است که با توجه به جلسات مرتبط با کميسيون ماده 20 و شورايعالي هماهنگي ترابري کشور در هفته آينده ، موضوع فوق در جلسه آتي پيگيري خواهد شد.
1398/08/22
بارنامه‌ها تا سال آینده الکترونیکی می‌شوند

مديرکل دفتر فناوري اطلاعات و ارتباطات سازمان راهداري و حمل‌و نقل جاده‌اي با بيان اينکه «زير ساخت الکترونيکي شدن اسناد حمل‌و‌نقل طي دو ماه آينده عملياتي مي‌شود» گفت: بر اساس تکليف قانوني مقرر است بارنامه کاغذي به تدريج حذف و تا سال آينده تمام بارنامه‌ها به صورت الکترونيکي صادر شود

 در راستاي اجراي تکاليف قانوني مبارزه با قاچاق کالا و ارز، نشست هم‌انديشي با حضور مديران کل دفتر حمل‌و‌نقل کالا و دفتر فناوري اطلاعات و ارتباطات سازمان راهداري و حمل‌و‌نقل جاده‌اي‌، نمايندگان ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز، وزارت صمت و جمعي از رؤسا و اعضاي کانون شرکت‌هاي حمل‌و‌نقل کالا در محل خانه حمل‌و‌نقل برگزار شد.

غلامحسين دغاغله مديرکل دفتر حمل‌و‌نقل کالا، در اين جلسه اظهار داشت: در راستاي اجراي تکاليف قانوني موضوع آيين‌نامه اجرايي مواد ? و ? قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، به منظور بحث و بررسي و چگونگي اجراي دقيق‌تر و کامل‌تر تکاليف قانوني و رفع مشکلات اجرايي، اين نشست برگزار شد.

دغاغله افزود :سازمان متبوع در سال‌هاي اخير همواره همکاري‌هاي لازم را با مراجع ذي‌ربط به عمل آورده است، که با توجه به مشکلات اجرايي الزام درج کدپستي ثبت شده در سامانه جامع انبارها درسامانه  بارنامه برخط، رسيدگي به اين مشکلات در دستور کار اين نشست قرار ‌گرفت.

مدير کل دفتر حمل‌و‌نقل کالا خاطر نشان کرد: در پي اقدامات و هماهنگي‌هاي اين سازمان‌، تاکيدشد، صاحبان کالا همکاري لازم با شرکت‌هاي حمل‌ونقل براي اعلام کدپستي ثبت شده در سامانه جامع انبارها به کنظور درج در بارنامه را انجام دهند. 

وي با بيان اين که اصناف و تشکل‌هاي صنفي حمل‌و‌نقل، بازوان اجرايي بخش حمل‌و‌نقل عمومي جاده‌اي به شمار مي‌روند افزود: شرکت‌هاي حمل‌ونقل تاکنون همکاري شايسته اي انجام داده‌اند و ليکن با مشکلات متعددي در خصوص دريافت کد پستي معتبر از صاحبان کالا روبرو شده اند که ضروريست راه‌حلي براي آنان انديشيده شود.

اين گزارش حاکي است، حسين متولي حبيبي مديرکل دفتر فناوري اطلاعات و ارتباطات سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌اي، گزارشي از سامانه‌هاي الکترونيکي اسناد حمل در کشور ارايه کرد و افزود: زير ساخت الکترونيکي شدن اسناد حمل‌و‌نقل طي دو ماه آينده عملياتي مي‌شود و بر اساس تکليف قانوني مقرر است بارنامه کاغذي به تدريج حذف و تا سال آينده تمام بارنامه‌ها به صورت الکترونيکي صادر شود.

وي همراهي و تلاش اصناف حمل‌و‌نقل را در اجراي اين سامانه‌ها مهم برشمرد و بيان کرد:طرح الزام درج کدپستي در سامانه جامع انبارها در بارنامه، از سال 96 با مشارکت و همراهي شرکت‌هاي حمل و نقل اجرا شده است که در حال حاضردر بالغ بر 89 درصد بارنامه ها در مبادي و 75 درصد بارنامه ها در مقاصد کد پستي معتبر درج مي‌گردد

براساس اين گزارش، امامي رئيس اداره زيرساخت‌هاي تجاري وزارت صنعت، معدن و تجارت، با بيان اين که نگاه حاکميت به افزايش نظارت سيستمي و هوشمند بر سامانه‌هاي حمل و نقل جاده‌اي است، افزود:طي 2 سال اخير اقدامات خوبي در راه‌اندازي سامانه جامع انبارها صورت گرفته است و در حال حاضر بارنامه به عنوان يک سند مثبته از سوي بازرسان أخذ مي‌شود و اگر کالايي در اين سامانه درج نشود، برخورد قانوني صورت مي‌گيرد

وي خاطرنشان کرد:دستورالعملي براي بازرسان تهيه شده، که مطابق با آن بررسي و نظارت بر سامانه انبارها و صدور بارنامه انجام مي‌شود و اصناف و تشکل‌هاي حمل‌و‌نقل، بازوان اجرايي در ثبت اطلاعات دقيق و معتبر در بخش حمل و نقل کالا در کشور هستند.

اين گزارش مي‌افزايد حاجي‌نژاد مشاور ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، هدف از راه‌اندازي سامانه يکپارچه اسناد حمل را شفاف‌سازي در عملکرد اعلام کرد و افزود:با ثبت اطلاعات کالا در سامانه، روند حمل کالا در مبداء و مقصد کالا به صورت الکترونيکي قابل رصد و بررسي است و اين امر به سلامت حمل و نقل کالا در کشور مي‌انجامد.

وي همچنين از راه‌اندازي سامانه‌ ثبت اطلاعات تردد ناوگان جاده اي و سامانه جريمه هوشمند ناوگان فاقد بارنامه در کشور خبر داد و افزود: از طريق اين سامانه‌ها که در حال حاضر در 35 نقطه در محورهاي مواصلاتي فعال هستند، حمل کالاهاي بدون بارنامه و ثبت نشده در سامانه يکپارچه بارنامه، رصد مي‌شود و با متخلفين برخورد قانوني صورت مي‌گيرد

در ادامه اين نشست احمد‌ي‌زاده رئيس کانون انجمن صنفي شرکتها و موسسات حمل و نقل کالاي داخلي کشور، شرکت‌هاي حمل و نقل جاده اي کالا را همواره پيشرو دربه کارگيري فناوري هاي اطلاعات درفعاليت‌هاي حمل و نقل کالا در کشور دانست و افزود: اين کانون، حافظ منافع مشروع صنف حمل و نقل جاده‌اي کالا بوده و منافع ملي کشور را همواره بر منافع شخصي ارجحيت داده است

وي اظهار اميدواري کرد:با اجراي سامانه يکپارچه صدور بارنامه، از فرار بار در کشور جلوگيري شود و روند حمل و نقل کالا، بهبود و ارتقا پيدا کند.

گفتني است: در پايان اين نشست، صورتجلسه حاوي پيشنهادهاي اجرايي صنف حمل و نقل کالا در راستاي رفع مشکلات اجرايي طرح تنظيم و به حاضران در نشست ارايه شد .

همچنين مقرر شد جلسات تخصصي در خصوص  رفع مشکلات درج کدپستي  از جمله محمولات کشاورزي و…. طي هفته هاي آينده به صورت مستمر برگزار شود

منبع: سازمان راهداري و حمل ونقل جاده اي

1398/08/21
تخلیه و بارگیری بیش از یک میلیون و300 هزار تن کالا در بندر باهنر
مدير اداره بنادر و دريانوردي شهيد باهنر از تخليه و بارگيري بيش از يک ميليون و300  هزار تن کالا و همچنين افزايش 80 درصدي صادرات مواد نفتي طي هفت ماه سال جاري در اين بندر خبر داد.

حميدرضا محمدحسيني با بيان اين مطلب گفت: بندر شهيد باهنر از پايانه‌هاي دريايي مناسب در راهگذار ترانزيتي جنوب کشور براي کشورهاي آسياي ميانه، افغانستان، ترکمستان، آذربايجان، روسيه وعراق محسوب مي‌شود.

وي افزود: دسترسي به آب‌هاي آزاد، اتصال به کريدور شمال-جنوب از طريق شبکه بين‌المللي جاده‌اي و آبخورمناسب براي پهلوگيري انواع شناورها، بندرشهيد باهنر را به يکي از مهمترين کانون‌هاي تجاري و راهبردي در منطقه تبديل کرده است.

محمد حسيني به انجام لايروبي درحوضچه‌ها و تعميرات اساسي زير ساخت‌هاي بندري ودريايي در بندر شهيد باهنر اشاره و اظهار کرد: از ابتداي سال جاري تا ابتداي آبان ماه بيش از يک ميليون و 300 هزار تن کالا تخليه و بارگيري در بندر شهيد باهنر انجام شده که رشد 14 درصدي در همسنجي با  مدت مشابه سال گذشته را نشان مي دهد.

مدير اداره بنادر و دريانوردي شهيد باهنر با اشاره به رشد 80 درصدي صادرات مواد نفتي، افزود: در هفت ماهه سال 98 نسبت به مدت مشابه سال گذشته، صادرات مواد نفتي از رقم 58 هزار تن گذشت و با توجه به روند رو به رشد صادرات اين نوع از کالا انتظار مي‌رود تا پايان امسال افزايش رشد 100درصدي را شاهد باشيم.

محمد حسيني به تخليه و بارگيري کانتينر يخچالي نيز اشاره و بيان کرد: آمارها در بخش تخليه و بارگيري کانتينرهاي يخچالي طي هفت ماه امسال  افزايش 43 درصدي و رقم 43 هزار (TEU)  را نشان مي‌دهد همچنين در زمينه واردات کالاهاي اساسي که عموماً برنج وحبوبات است رقمي بالغ بر  43 ميليون تن با رشد 11 درصدي را شاهد هستيم.

 مدير بنادر و دريانوردي شهيد باهنر  در مورد کاپوتاژ نفتي وغير نفتي به مقصد جزاير داخلي خليج فارس نيز گفت: اين بخش نيز با رشد 53 درصدي، جابه‌جايي کالا از مرز390 هزار تن طي هفت ماهه سال جاري گذشته مواجه است.

منبع: سازمان بنادر و دريانوردي هرمزگان

1398/08/21
واردات 1000 دستگاه کامیون برای حمل و نقل ترانزیتی چابهار
دبير شوراي هماهنگي توسعه بندر چابهار گفت: تخليه و بارگيري کالاهاي اساسي از بندر چابهار علاوه بر داشتن صرفه اقتصادي و پايين آمدن قيمت تمام شده از مصوبات پدافند غيرعامل است.;ايرج حسن‌پور دبير شوراي هماهنگي توسعه بندر چابهار در خصوص فعاليت‌هاي انجام شده پس از سفر رهبري انقلاب به استان سيستان و بلوچستان گفت: ايشان تاکيد زيادي بر توسعه سواحل مکران که از چابهار تا جاسک و هرمزگان است، داشته‌اند.وي ادامه داد: اين شورا زير نظر معاون اقتصادي رئيس جمهور فعاليت خود را آغاز کرده و اعضايي همچون سازمان بنادر و دريانوردي، وزارت صنعت، استانداري سيستان، راه‌آهن و منطقه آزاد چابهار عضو آن هستند.حسن‌پور افزود: در راستاي سياست اقتصاد مقاومتي تا آخر سال 50 درصد کالاهاي اساسي مورد نياز کشور در بندر چابهار تخليه و بارگيري خواهد شد. ضمن آنکه رسوب کالا و ترافيک ايجاد شده در بندر امام خميني باعث شد توجه به اين بندر بيش از گذشته شود. شرکت بازرگاني دولتي ايران و شرکت پشتيباني امور دام کشور نيز بيشتر فعاليت‌هاي خود را در اين بندر تمرکز دادند.وي با اشاره به ظرفيت‌هاي نگهداري کالا در اين منطقه گفت: انبارهاي طريق‌القدس به ظرفيت 300 هزار تن در منطقه آزاد چابهار وجود دارد که با طرح‌هاي توسعه‌اي و بازسازي آنها ظرفيت اين انبارها به 500 هزار تن افزايش خواهد يافت که اين امر در سه ماه آينده محقق خواهد شد. ضمن آنکه بنا بر مصوبه دولت يک خط اعتباري ويژه از سوي بانک مرکزي براي سرعت بخشيدن به توسعه بندر چابهار اختصاص يافته است.حسن‌پور افزود: در حوزه مخازن ذخيره روغن نيز مخازني با ظرفيت بيش از 400 هزار تن توسط بخش خصوصي در حال احداث است و همچنين سيلوي گندم به ظرف 100 هزار تن به زودي احداث خواهد شد.دبير شوراي هماهنگي توسعه بندر چابهار در خصوص حمل و نقل جاده‌اي گفت: براي رانندگان کاميون‌ها مشوق‌هايي در نظر گرفته شده تا در بحث حمل و نقل بار سرعت بيشتري داشته باشيم. همچنين در شوراي حمل و نقل ترافيک پيشنهادي مصوب شد که بر مبناي آن 1000 دستگاه کاميون با پلاک منطقه آزاد وارد شود که اين خودروها در جاده ترانزيتي چابهار- ميلک فعاليت خواهند کرد.وي افزود: تخليه و بارگيري کالاهاي اساسي از بندر چابهار علاوه بر داشتن صرفه اقتصادي و پايين آمدن قيمت تمام شده از مصوبات پدافند غيرعامل است.وي در خصوص واردات کالاهاي صنعتي در اين بندر توسط بخش خصوصي گفت: در سال جاري بخشي از قطعات مصرفي خودرو از اين منظر وارد کشور شد همچنين با هماهنگي صورت گرفته با سازمان ايميدرو مقرر شد بخشي صادرات کالاهاي معدني از اين بندر صورت بگيرد.حسن‌پور تصريح کرد: پيشنهاد افزايش تخصيص سود بازرگاني واردات کالا را از 10 درصد به 25 درصد ارائه داده همچنين فعاليت‌هايي براي احداث امکانات آزمايشگاهي براي سازمان استاندارد و راه‌اندازي يک خط کشتيراني از اين بندر صورت گرفته است.وي در پايان گفت: در مجموع 30 درصد از کالاهاي وارداتي توسط بخش خصوصي از اين بندر انجام خواهد شد و اکنون نيز حداقل دو کشتي بخش خصوصي براي تخليه در راه اين بندر هستند.

منبع: خبرگزاري ايلنا

1398/08/21
توزیع بیش از 16 هزار برگ دوزبلاغ در پایانه مرزی بیله سوار از ابتدای سال تاکنون
علي رحمتي با اشاره به اينکه دوز بلاغ قرارداد في ما بين و برگ معافيت کاهش عوارض بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري آذربايجان است که هر برگ آن معادل 100 دلار مي باشد افزود: از ابتداي سال تاکنون بيش از 16 هزار برگ دوزبلاغ در پايانه مرزي بيله سوار به ارزش حدود 180 ميليارد ريال توزيع شده است

دبير کميسيون ايمني حمل و نقل استان اردبيل با بيان اينکه اين مهم در جهت حمايت و توسعه صادرات کالاي ايراني دربين رانندگان موقع عبور از مرز در پايانه مرزي بيله سوار توزيع مي شود تصريح کرد:از زمان شروع طرح پرداخت برگ معافيت کاهش عوارض مرزي از سال 94 تا کنون 52 هزار برگ دوزبلاغ به ارزش بيش از 5 ميليون دلار توزيع شده است.

عضو شــوراي اداري استان اردبيل سهميه سال 2018 دوزبلاغ اين استان را 14 هزار برگ عنوان کرد و افزود: با هدف حمايت از توسعه ناوگان صادراتي و کاهش هزينه هاي حمل و نقل  افزايش سهميه در دستور کار قرار گرفت و اين مهم با رشد 40 درصدي درسال 2019 به 19 هزار برگ افزايش يافت.

رئيس کميته حمل و نقل ستاد خدمات سفر استان اردبيل افزايش 18 درصدي ورود مسافران اتباع خارجي به کشور از پايانه مرزي بيله سوار در7 ماه گذشته  را خاطر نشان کرد و گفت:در مدت ياد شده 923 هزارو 710 نفر مسافر از پايانه مرزي بيله سوار تردد نموده اند.

عضو شوراي برنامه ريزي استان اردبيل صادرات 250 هزار و 64 تن کالا توسط 11هزار و 302 دستگاه کاميون از پايانه مرزي بيله سوار در 7 ماه گذشته را يادآور شد و تصريح کرد: كاشي،شيشه ،پروفيل،نمک،قير،سنگ ساختماني،ميل گرد ،سيب زميني و آهن آلات عمده کالاهاي صادراتي ايراني به کشورهاي آذربايجان ،روسيه ،گرجستان و حوزه قفقاز هستند که افزايش 20 درصدي را نشان مي دهد.

منبع: سازمان راهداري و حمل ونقل جاده اي
1398/08/21
الزام دریافت بارنامه برای حمل و نقل جاده‌ای کالا
در راستاي شفاف‌سازي در فرآيند حمل و نقل کالا و جلوگيري از جابه‌جايي خارج از شبکه‌ حمل و نقل جاده‌اي کالا براساس ضوابط و مقررات جاري کشور، هرگونه عمليات حمل ونقل کالا، مي بايست با طي فرآيندهاي قانوني و تحت صحابت بارنامه انجام شود.
 عبدالهاشم حسن‌نيا معاون وزير راه و شهرسازي و رئيس اين سازمان با بيان اين مطلب اظهار داشت:
به تمامي رانندگان، شرکت‌هاي حمل و نقل، مالکان ناوگان و صاحبان کالا، طي بخشنامه‌اي اعلام شده است، هر گونه جابه‌جايي کالا در جاده‌هاي کشور، مستلزم دريافت سند حمل (بارنامه) بوده و با متخلفان به صورت ويژه برخورد قانوني مي شود.
مديران کل راهداري و حمل و نقل جاده‌اي سراسر کشور،‌ مکلف به پيگيري و اتخاذ تدابير لازم براي اجراي شايسته اين بخشنامه بوده و نتيجه اقدامات انجام شده را به طور مستمر به دفتر حمل و نقل کالا گزارش دهند.

رئيس سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌اي همچنين از راه‌اندازي سيستم تحت وب صدور بارنامه الکترونيکي وانت بارها خبر داد و افزود:

باتوجه به تکاليف مقرر در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و به منظور تسهيل فرآيند صدوربارنامه براي وانت‌بارها و حذف واسطه‌ها در نحوه فعاليت اين نوع ناوگان در جاده‌هاي برون‌شهري، به زودي سيستم تحت وب صدور بارنامه الکترونيکي وانت بارها راه‌اندازي مي‌شود.
حسن‌نيا تصريح کرد:
در پي اين امر، ضمن جلوگيري از فعاليت و تردد ناوگان وانت بار فاقد اسناد حمل (بارنامه) در جاده‌هاي مواصلاتي بين‌شهري، ارايه هرگونه خدمات مرتبط با پيمايش ، مستند به ارايه اسناد حمل معتبر و بارنامه خواهد بود.

منبع: سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي
1398/08/19
بزرگنمایی در مورد مزیت‌های اقتصادی الحاق به اتحادیه اوراسیا

با آغاز تجارت ترجيحي ايران با اوراسيا از پنجم آبان ماه امسال،  گمانه‌زني‌ها در مورد تاثيرات اقتصادي الحاق ايران به اتحاديه اوراسيا افزايش يافته است.

 يک کارشناس حمل و نقل در اين مورد گفت: اين‌که بگوييم پيوستن به اين اتحاديه، مزيت‌هاي اقتصادي بسياري براي ايران به دنبال دارد فقط يک پيش‌بيني است و نبايد با بزرگنمايي مزاياي اين موافقتنامه اهداف مورد نظر را از دسترس دور ساخت.

خسرو سرايي با بيان اين‌که تنها با يک حرکت يکپارچه مي‌توان منافع ملي کشور را محقق ساخت، افزود: نکته مهم اين است که اين موافقت‌نامه براي يک دوره سه ساله امضا شده است و در صورتي که بتوانيم تاثير قابل ملاحظه‌اي بر طرف‌هاي تجاري داشته باشيم اين موافقت‌نامه قابليت تبديل شدن به يک موافقت نامه تجارت آزاد را خواهد داشت.  

وي تاکيد کرد: سؤال اينجاست که آيا الحاق به اين اتحاديه مي‌تواند سبب تغيير الگوي تجارت خارجي ايران شود و پاسخ اين است که به احتمال زياد خير، حتي در شرايط تحريم نيز کشورهاي عضو اين اتحاديه کشورهايي نيستند که در تجارت با ايران در سال‌هاي اخير حائز رتبه‌هايي باشند که با کمي تلاش دو جانبه و چند جانبه به مکان اول تا پنچم تجارت با ايران تغيير رتبه دهند.

اين کارشناس گفت: طبق آمارهاي منتشر شده توسط سازمان توسعه تجارت ايران، از بين کشورهاي عضو اتحاديه يعني روسيه، ارمنستان، قزاقستان، بلاروس و قرقيزستان تنها نام کشور روسيه در بين 20 کشور اول طرف تجاري ايران در رتبه چهاردهم با 281 ميليون دلار ارزش تجاري به چشم مي‌خورد، در اين فهرست چين با ارزش تجاري 9 ميليارد و 200 ميليون دلار، عراق با ارزش تجاري 8 ميليارد و نه صد ميليون دلار، امارات با 6 ميليارد دلار، افغانستان با 3 ميليارد دلار و کره جنوبي با 2 و نيم ميليارد دلار در رتبه اول تا پنجم قرار دارند.

به گزارش تين نيوز، اين درحالي است که يک عضو اتاق مشترک ايران و روسيه در اين مورد ديدگاه خوشبينانه‌تري دارد.

فاطمه مقيمي با اشاره به بازار گسترده اوراسيا گفت: اين اتحاديه با توجه به کشورهاي حاضر در آن مي‌تواند در چارچوب کالاهاي صادراتي ايران نقش‌آفريني جدي داشته باشد. کشوري همچون روسيه يا ديگر اعضاي اين اتحاديه، بازار قابل توجهي براي کالاهاي صادراتي ايران به‌شمار مي‌رود.

مقيمي ادامه داد: در کنار بازار کشورهاي عضو، حضور گسترده‌تر ايران در بازار اوراسيا مي‌تواند به معرفي کالاهاي ايراني در بازارهاي بين‌المللي منجر شود. در اين چارچوب در صورت به دست آوردن بازارهاي جديد، امکان معرفي کالاهاي خود به ديگر کشورها را نيز پيدا خواهيم کرد.

اواسط مهر ماه امسال بود که حسن روحاني پس از پايان اجلاس سران اتحاديه اوراسيا، اعلام کرد: موافقتنامه ترتيبات تجارت ترجيحي بين ايران و اتحاديه اوراسيا از 5 آبان امسال اجرايي مي‌شود و بر اين اساس ايران بايد ظرف سه سال عضو اتحاديه اوراسيا شود.

اين موافقتنامه شامل 862 قلم کالا است که 502 قلم از آن ترجيحات اعطايي اوراسيا به ايران است و 360 قلم هم ترجيحات اعطايي ما به اتحاديه اوراسيا است.

اتحاديه اقتصادي اوراسيا سال 2015  ميلادي (1393 شمسي) فعاليت رسمي خود را آغاز کرد و کشورهاي عضو اتحاديه اقتصادي اوراسيا، در اسفند ماه سال 95 تنظيم موافقت‌نامه براي ايجاد منطقه آزاد تجاري با ايران را در اجلاس بيشکک تصويب کردند.

اکنون و با طي شدن مقدمات لازم از پنجم آبان امسال، عضويت ايران در اتحاديه اقتصادي اوراسيا آغاز شده اين عضويت فعلاً به شکل آزمايشي آغاز شده و پس از سه سال مي‌تواند به عضويت دائم منجر شود.

منبع: تين نيوز

1398/08/19
افزایش 93 درصدی صادرات از طریق پایانه مرزی میرجاوه
سرپرست اداره کل راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي استان سيستان و بلوچستان گفت: 689 هزار و 58 تن کالا در هفت ماهه سال جاري از طريق پايانه مرزي ميرجاوه به خارج کشور صادر شد که در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته افزايش 93 درصدي را نشان مي‌دهد.سرپرست اداره کل راهداري و حمل‌ونقل جاده‌اي استان سيستان و بلوچستان گفت: 689 هزار و 58 تن کالا در هفت ماهه سال جاري از طريق پايانه مرزي ميرجاوه به خارج کشور صادر شد که در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته افزايش 93 درصدي را نشان مي‌دهد.

ايوب کُرد اظهار داشت: افزايش صادرات از اين پايانه مرزي نشان از اهميت آن و تاثير مثبت سياست هاي اقتصادي دولت در اين زمينه دارد.

وي گاز مايع، ميلگرد، هيدروکربن و حلال را از عمده کالاهاي صادراتي از پايانه مرزي ميرجاوه در اين مدت ذکر کرد و گفت: اين پايانه مرزي از جايگاه ويژه اي از لحاظ حمل و نقل، ترانزيت کالا و تردد مسافر برخوردار است به طوري که با برنامه ريزي و استفاده از فرصت هاي در نظر گرفته شده در چهارچوب همکاري و توافقنامه هاي في مابين، سود سرشاري عايد کشور خواهد شد.

سرپرست اداره کل راهداري و حمل و نقل جاده اي استان سيستان و بلوچستان از واردات 94 هزار و 871 تن کالا در هفت ماه سال جاري از طريق پايانه مرزي ميرجاوه به کشور خبر داد و افزود: برنج، انبه، کنجد و گوشت عمده کالاهاي وارداتي اين پايانه مرزي را در هفت ماه سالجاري تشکيل دادند.

کُرد بيان کرد: مجموع ترانزيت انجام شده در پايانه مرزي ميرجاوه نيز در اين مدت 177 هزار و 177 تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با 144 هزار و 190 تن افزايش 25 درصدي را نشان مي دهد.

وي با اشاره به موقعيت ويژه مرز زميني رسمي ميرجاوه افزود: تردد 272 هزار و 427 مسافر در هفت ماهه امسال در پايانه مرزي ميرجاوه ثبت شده که با افزايش 58 درصدي نسبت به مدت مشابه سال گذشته، نشان از اهميت اين پايانه مرزي به ويژه در طرح تردد زائرين خارجي دارد.

منبع: سازمان راهداري و حمل ونقل جاده اي سيستان و بلوچستان

1398/08/18
صادرات غیرنفتی از بندر شهید رجایی روی موج رشد ۸ درصدی
مدير منطقه ويژه اقتصادي بندر شهيد رجايي از صادرات 21 ميليون تن کالاي غيرنفتي با رشد 8 درصدي در بزرگترين بندر بازرگاني ايران خبر داد و گفت: در غالب شاخص هاي عملياتي اين بندر، شاهد تداوم روند صعودي و رونق هستيم.اله مراد عفيفي پور در نشستي خبري اظهار کرد: طي دوره زماني هفت ماه نخست سال 98، حجمي بالغ بر 46 ميليون و 37 هزار تن کالاي نفتي و غير نفتي در منطقه ويژه اقتصادي بندر شهيد رجايي جابجا شد که در همسنجي با سال پيش، رشد4.7 درصدي داشته است.

وي حجم عمليات کالاهاي غير نفتي را 30 ميليون و 369 هزار و 394 تن با رشد 4.6 درصدي اعلام کرد و گفت: همچنين، 15 ميليون و 667 هزار و 902 تن فرآورده نفتي با افزايش 5 درصدي تخليه و بارگيري شد.

عفيفي پور با اشاره به افزايش 8 درصدي صادرات غيرنفتي گفت: حجم صادرات اين گونه کالاها در بزرگترين بندر تجاري ايران به رقم 21 ميليون و 392 هزار و910 تن رسيد.

اين مقام مسئول از ترانشيپ يک ميليون و 974 هزار و 876 تن کالاي غيرنفتي از اين بندر به بنادر ديگر منطقه خبر داد که رشد 17.2 درصدي داشته است.

مدير منطقه ويژه اقتصادي بندر شهيد رجايي از کابوتاژ(کران بري) 170 هزار و 382 تن کالاي غيرنفتي طي هفت ماه اخير سخن به ميان آورد و گفت: علاوه بر اين، يک ميليون و 827 هزار و 417 تن ترانزيت و همچنين چهار ميليون و 543 هزار تن از اينگونه کالاها وارد بندر شهيد رجايي شد.

عفيفي پور در بخش ديگري از گزارش عملکرد منطقه ويژه اقتصادي بندر شهيد رجايي، افزود: حجم صادرات فرآورده نفتي به خارج از کشور با آهنگ رشد 18.5 درصدي، از رقم 5 ميليون و 466 هزار و  400 تن فراتر رفت.

مديرکل بنادر و دريانوردي هرمزگان گفت: در اين مدت، 10 ميليون و 148 هزار تن فرآورده نفتي با رشد 8 درصدي، کابوتاژ و 53 هزار و 434 تن نيز ترانزيت شد که رشد 90 درصدي داشته است.

وي خاطرنشان کرد: از ابتداي سال 90 تا آغاز آبان ماه جاري، دو هزار و 486 فروند شناور به بزرگترين بندر تجاري کشور وارد شد که همسنجي اين حجم از تردد شناورهاي دريايي با مدت مشابه سال گذشته، نشانگر افزايش 11 درصدي است.

مدير منطقه ويژه اقتصادي بندر شهيد رجايي اضافه کرد: از مجموع کل شناورهاي ورودي به اين بندر، دو هزار و 15 فروند مربوط به کشتي هاي داراي تناژ بالاي هزار تن(افزايش 6.3 درصدي) و 471 فروند مربوط به شناورهاي زير هزار تن (رشد 36.1 درصدي) بوده است.

منبع: خبرگزاري ايسنا

1398/08/18
ارسال اولین محموله کالای ترانزیتی تحت رویه تیر از گمرک مرزی میلک به کشور افغانستان
 داود ميري مدير گمرک مرزي ميلک با اعلام اين خبر افزود: با پيگيري هاي دفتر ترانزيت گمرک جمهوري اسلامي ايران مبني بر توسعه رويه TIR بين کشورهاي منطقه، اولين محموله کالاي ترانزيتي شامل لوازم خانگي به کشور افغانستان ارسال گرديد.
 وي افزود: با ارسال اين محموله ازطريق گمرک شهيد رجايي به مقصد گمرک ميلک، کريدور بين المللي ايران-افغانستان-تاجيکستان مورد بهره برداري قرار گرفت.
 ميري خاطرنشان کرد: باتوجه به اينکه مقصد نهايي اين محموله ترانزيتي کشور تاجيکستان مي باشد، دولتهاي منطقه علي رغم تحريم هاي اقتصادي حاکم بر کشور ايران، به صرفه ترين مسير جهت ترانزيت کالا را کشور عزيزمان انتخاب مي نمايند که موقعيت استراتژيک ايران، امنيت راههاي آن و صرفه اقتصادي از مهمترين دلايل اين انتخاب مي باشد.

منبع: گمرک نيوز
1398/08/14
ازبکستان علاقمند به از استفاده مسیرهای ترانزیتی ایران

معاون اول رييس جمهور گفت: وجود زمينه‌هاي همکاري متعدد و اراده کافي در مسئولين دو کشور ايران و ازبکستان ايجاب مي‌کند سطح مناسبات تجاري و روابط اقتصادي تهران ـ تاشکند ارتقاء پيدا کند. ازبکستان علاقمند است از مسيرهاي ترانزيتي ايران استفاده کند/استفاده از ظرفيت کريدورهاي حمل و نقل ايران براي صادرات کالاهاي ازبکستان به اقصي نقاط جهان

 اسحاق جهانگيري در ديدار با عبداله عارف اف؛ نخست وزير ازبکستان ترانزيت و حمل و نقل را يکي از زمينه هاي همکاري مشترک برشمرد و با اشاره به اينکه حمل و نقل تاثير فراواني در هزينه کالا دارد، از آمادگي جمهوري اسلامي ايران براي همکاري با ازبکستان در بخش حمل و نقل و ترانزيت خبر داد.

معاون اول رييس جمهور افزود: ايران علاقمند است برخي اقلام و کالاهاي مورد نياز خود را از کشور دوست و برادر ازبکستان تامين کند که در اين زمينه مي توانيم با استفاده از ارز ملي دو کشور و تهاتر، همکاري و مبادلات تجاري خود را که در حال حاضر 300 ميليون دلار است به رقم هاي بالاتر افزايش دهيم.

عبداله عارف اف؛ نخست وزير ازبکستان نيز در اين ديدار از علاقمندي اين کشور براي استفاده از مسيرهاي ترانزيتي ايران خبر داد و گفت: ازبکستان علاقمند است از کريدورهاي حمل و نقل و مسيرهاي ترانزيتي ايران براي حمل و نقل و صادرات کالاهاي ازبکستان به اقصي نقاط جهان استفاد ه کند.

وي خاطر نشان کرد: تاشکند براي گسترش مناسبات اقتصادي و تجاري خود با تهران، درها را به روي بخش خصوصي و تجار ايراني باز کرده است.

نخست وزير ازبکستان بر ضرورت تلاش دو کشور در جهت رشد و توسعه مناسبات و روابط تجاري فيمابين تاکيد و اظهار اميدواري کرد: در کميسيون مشترک همکاري هاي دو کشور که بزودي برگزار خواهد شد دو طرف بتوانند در خصوص زمينه هاي همکاري مشترک به تصميمات و توافقات خوبي دست پيدا کنند.

يادآور مي شود ازبکستان کشوري خشک و محصور در خشکي است. از آنجا که درياي خزر دريايي درون‌بوم است و به اقيانوس‌ها راه ندارد، ازبکستان يکي از دو کشور محصور دوگانه در خشکي در جهان است، يعني همه همسايگان آن هم به درياهاي آزاد راه ندارند.

منبع: سازمان بنادر و دريانوردي

1398/08/13
مرزهای صادراتی ایران و عراق باز شد

دبيرکل اتاق مشترک بازرگاني ايران و عراق گفت: «بعد از فروکش کردن اعتراضات در عراق و کاهش تعطيلات و راه افتادن کارها، اميد به بهبود روند صادرات است. »

سيد حميد حسيني در رابطه با وضعيت صادرات به عراق با توجه به ناآرامي‌هاي پيش آمده در کشور عراق اظهار داشت: «از روز شنبه گذشته مرزها راه افتاده و حدود 140 کاميون عراقي از مرز شلمچه بار به عراق رفته است. تناژ باري هم که از مرز شلمچه به عراق رفته، 3 هزار و 200 تن بار بوده است. »

وي افزود: «همچنين از مرز چزابه 3 هزار و 200  تن بار به عراق رفته که 165 ماشين باري بوده است. باري که از مرز چزابه به عراق رفته، ميوه و تره‌بار، موادغذايي و مصالح ساختماني بوده است. »

دبيرکل اتاق مشترک بازرگاني ايران و عراق با بيان اين‌که خوشبختانه روز شنبه مرز مهران فعال بوده و حدود ? هزار تن بار از اين مرز به عراق رفته است و عمدتا کالاهايي چون کاشي و سراميک و محصولات فلزي را در برمي‌گرفته است، تصريح کرد: «مرز خسروي نيز فعال بوده و تعطيل هم نشده است. از اين مرز 5 هزار و 600 تن بار به عراق رفته و به همين ميزان بار از مرزهاي اقليم کردستان صادر شده است. »

حسيني متذکر شد: «خوشبختانه مرزهاي اقليم کردستان با توجه به ناآرامي‌ها تعطيل نبوده و مشکلي وجود نداشته و راهپيمايي و اعتراضات در اين اقليم ديده نمي‌شده است. »

وي عنوان کرد: «در عين حال، کمپين‌هاي عليه کالاهاي ترکيه در کردستان عراق راه افتاده است. اين مساله باعث شده که بازار صادراتي ايران در اين منطقه بهبود پيدا کند و گرايش به خريد کالاي ايراني افزايش پيدا کرده است. »

دبيرکل اتاق مشترک بازرگاني ايران و عراق تاکيد کرد: «بر اين اساس، يک بخشي از نگراني ما رفع شده است؛ ضمن اين‌که بخشي از صادرات ايران، صادرات برق و گاز است که تابع تحولات عراق نبوده و مشکلي براي ما ايجاد نشده است. »

حسيني يادآور شد: «صادرات در اين حوزه نه‌تنها کاهش پيدا نکرده، بلکه با توجه به خط جديدي هم که از بصره و نجف براي گاز کشيده شده، صادرات گاز به اين کشور افزايش خواهد يافت. »

وضعيت بازگشت ارز حاصل از صادرات از عراق

دبيرکل اتاق مشترک بازرگاني ايران و عراق درباره بازگشت ارز حاصل از صادرات از عراق گفت: «مشکل در اين حوزه حل شده است. يک سيستمي با همکاري بانک مرکزي طراحي شده و صادرکنندگان ارز خود را تحويل مي‌دهند و مراکزي نيز مشخص شده که صادرکنندگان ريال خود را دريافت کنند. »

حسيني افزود: «در سامانه نيما نيز رفع تعهد مي‌شود. و در حال حاضر صادرکنندگان مشکلي ندارند. »

وي در پاسخ به اين پرسش که ناآرامي‌هاي عراق، صادرات کدام گروه‌هاي کالايي را تهديد مي‌کند؟ تصريح کرد: «تا روز شنبه که مرزهاي مهران و چزابه باز نشده بود، بازار ميوه و تره‌بار و لبنيات ايران در عراق دچار مشکل شده بود. ولي از روز شنبه که مرزها باز شده، کاميون‌هاي عراقي براي صادرات آمده‌اند. »

دبيرکل اتاق مشتريک بازرگاني ايران و عراق متذکر شد: «تا پيش از اين، مرزهاي مهران و چزابه باز بود، ولي تعداد کاميوني که بار حمل مي‌کرد، بيشتر از 30، 40 کاميون نبود. »

حسيني عنوان کرد: «به نظر مي‌رسد اوضاع آرام‌تر شده؛ هم طرف بصره اين‌گونه بوده و هم استان‌هاي ديگر. در حال حاضر عمده اعتراضات به کربلا و بغداد محدود شده و بخشي از اعتراضات نيز به اطراف بندر ام‌القصر، بندري در جنوب غربي عراق برمي‌گردد که آن هم مساله‌ساز شده و امکان تخليه کالا و پهلوگيري کشتي‌ها در اين بندر وجود ندارد. »

وي تصريح کرد: «اين هم باز يک فرصت براي کالاهاي ايراني خواهد بود و باعث مي‌شود نياز بازار عراق به کالاهاي ايراني افزايش يابد. »

حجم تجارت ايران و عراق

دبيرکل اتاق مشترک بازرگاني ايران و عراق درباره حجم تجارت ايران و عراق گفت: «آمار تجارت 7 ماهه ايران و عراق هنوز منتشر نشده است. اما در6 ماهه اول امسال حدود 4 ميليارد و 660 ميليون دلار ميزان صادرات بوده است. »

حسيني افزود: «با توجه به اين‌که ارزش‌هاي پايه کالاهاي صادراتي 35 درصد کاهش پيدا کرده، اما باز هم 2 درصد افزايش صادرات داشتيم. »

وي درباره روند آتي صادرات ايران به عراق، تصريح کرد: «بعد از فروکش کردن اعتراضات در عراق و کاهش تعطيلات و راه افتادن کارها، اميد به بهبود روند صادرات است. »

دبيرکل اتاق مشترک بازرگاني ايران و عراق خاطرنشان کرد: «به‌هرحال در 6 ماه اول سال با توجه به محرم، اربعين، تعطيلات عيد فطر و نوروز، در ايران و عراق خيلي فضاي کاري وجود نداشته است. قاعدتا از الان به بعد بايد شاهد افزايش صادرات کالاهاي ايراني به عراق باشيم. »

منبع: خبرآنلاين

1398/08/13
ترانزیت بالغ بر ۱۲۰ هزار تن کالا از گیلان
مديرکل راهداري و حمل و نقل جاده اي گيلان از ترانزيت بالغ بر120 هزار تن کالا از استان گيلان خبر داد و گفت: طي هفت ماهه نخست امسال 101 هزار و هفت تن از مرز آستارا و 19 هزار و 107 تن از مرز انزلي ترانزيت شده است.محمدرضا نازک کار با اشاره به وضعيت ترانزيت استان طي امسال، اظهار کرد: طي هفت ماهه نخست سالجاري 120 هزار و 114 تن کالا از استان ترانزيت شده است.وي با بيان اينکه از مقدار مذکور 101 هزار و هفت تن از مرز آستارا و 19 هزار و 107 تن از مرز انزلي ترانزيت شده است، افزود: طي اين مدت 36 هزار و 277 تن کالاي ترانزيتي از مرزهاي استان وارد و 83 هزار و 837 تن کالاي ترانزيتي از استان خارج شده است..مديرکل راهداري و حمل و نقل جاده اي استان گيلان از کاهش 63 درصدي ترانزيت ورودي و48 درصدي ترانزيت خروجي استان خبر داد و تصريح کرد: انواع پنبه و سيب زميني عمده ترين کالاهاي ترانزيت شده طي مدت مذکور هستند.نازک کار اضافه کرد: در اين مدت 53 هزار و 216 تن کالا از مرز آستارا وارد کشور شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 13 درصد کاهش را نشان مي دهد. عمده کالاهاي وارداتي مرز آستارا در هفت ماهه سال جاري نيز انواع تخته، گوشت و پنبه دانه بوده است.وي ادامه داد: همچنين بالغ بر 269 هزار تن کالا از اين مرز صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 12 درصد رشد داشته است. ميوه و تره بار، انواع کاشي و سنگ هاي ساختماني نيز عمده کالاهاي صادر شده از مرز آستارا بودند.مديرکل راهداري و حمل ونقل جاده اي استان با اشاره به ميانگين تردد روزانه 196 دستگاه کاميون و شش دستگاه وسيله نقليه مسافري از مرز آستارا، تصريح کرد: 16هزار و 738 دستگاه کاميون طي اين مدت به مرز آستارا وارد و 18 هزار و 478 دستگاه کاميون نيز از اين مرز خارج شده است. همچنين 479 دستگاه وسيله نقليه مسافري به مرز آستارا وارد و 477 دستگاه وسيله نقليه مسافري از اين مرز خارج شد.وي يادآور شد: چهار شرکت حمل و نقل بين المللي کالا، يک شرکت حمل و نقل بين المللي مسافر و 120  نمايندگي شرکت هاي حمل و نقل بين المللي کالا در حال حاضر در استان گيلان مشغول فعاليت هستند.

منبع: خبرگزاري ايسنا

1398/08/13
جهش 2.5 برابری تجارت ایران و ترکیه
بررسي‌هاي آماري تجارت خارجي نشان مي‌دهد که پنج کشور چين، عراق، ترکيه، امارات و افغانستان مهم‌ترين مقاصد صادراتي و پنج کشور چين، امارات، ترکيه، هند و آلمان اولين مبادي وارداتي ايران در شش ماه نخست 98 بوده‌ اند. نکته جالب توجه در اين گزارش رشد تجارت خارجي ايران با ترکيه است. به گونه اي که سهم ترکيه از مجموع تجارت خارجي کشور از 5 درصد در سال گذشته به 12 درصد در شش ماه امسال رسيده است که رشدي 2.5 برابري را نشان مي دهد و مجموع تجارت ايران و ترکيه در شش ماه امسال به پنج ميليارد دلار رسيده است که از تجارت 4.9 ميليارد دلاري دو کشور در کل سال گذشته بيشتر است.
معاونت بررسي‌هاي اقتصادي اتاق بازرگاني تهران در گزارشي با توجه به آمارهاي گمرک و همچنين محاسبات کارشناسي خود درباره تجارت خارجي کشور طي شش ماه نخست 98 نوشته است: در نيمه نخست سال 97، چين بزرگ ترين مقصد صادراتي ايران با سهم 20 درصد از کل صادرات کالايي غيرنفتي بود که اين رقم در شش ماهه 98 با 5 درصد افزايش به 25 درصد رسيده است.
براساس اين گزارش، هند از فهرست پنج مقصد عمده صادراتي ايران خارج شده و همزمان جايگاه ترکيه در اين فهرست بهبود يافته است. آمارهاي موجود نشان مي‌دهد که بعد از چين، 22 درصد از صادرات کالايي غيرنفتي ايران در مدت زمان مورد اشاره به عراق، 12 درصد به ترکيه، 11 درصد به امارات و 5 درصد به افغانستان بوده است.
از سوي ديگر پنج مبدأ عمده وارداتي کشور طي امسال نيز نشان مي‌دهد که واردات ايران از چين 25 درصد از کل واردات کشور را شامل شده است. بعد از چين کشورهاي امارات و ترکيه با سهم به ترتيب 18 و 12 درصدي قرار دارند. دو کشور ديگر اين فهرست نيز هند با 10 و آلمان با 5 درصد هستند.
مقايسه آمارهاي شش ماه نخست سال 97 و98 نشان مي‌دهد که سهم واردات ايران از چين يک درصد کاهش يافته است. همچنين سهم امارات از 12 درصد از کل واردات ايران در سال97 به 18 درصد افزايش يافته و همزمان کره جنوبي از فهرست شش مبدأ نخست وارداتي کشور خارج شده است.
ميزان تجارت خارجي ايران در نيمه نخست امسال، 42 ميليارد و 169 ميليون دلار است که از اين ميزان، 21 ميليارد و 221 ميليون دلار سهم واردات و 20 ميليارد و 948 ميليون دلار سهم صادرات است. به اين ترتيب سهم 12 درصدي ترکيه از تجارت خارجي ايران به اين معناست که مجموع صادرات ايران به ترکيه و واردات ايران از اين کشور در شش ماه نخست امسال به پنج ميليارد دلار رسيده است که در مقايسه با تجارت 4.9 ميليارد دلاري سال گذشته نشان مي دهد تجارت شش ماهه دو کشور بيش از تجارت 12 ماه سال 97 دو کشور است. طي سال هاي اخير ايران و ترکيه، نقشه راه مشخصي براي افزايش مبادلات تجاري طراحي کرده اند که از جمله آن ها هدف گذاري تجارت 30 ميليارد دلاري در سال است. علاوه بر اين تجارت دو کشور با ارز ملي نيز اجرايي شده است و به گفته همتي، رئيس کل بانک مرکزي، هم اکنون با روسيه با روبل و با ترکيه با لير در حال مبادله هستيم.

منبع: روزنامه خراسان


1398/08/12
مصاحبه رئیس هیئت مدیره و نائب رئیس انجمن صنفی شرکتهای حمل و نقل بین المللی ایران با ماهنامه ترابران در خصوص ( نرخ توقف کانتینر)
1398/08/11
انجام مذاکرات حمل و نقلی اجلاس شانگهای با حضور وزیر راه و شهرسازی در ازبکستان
وزير راه و شهرسازي از مذاکرات دو و چند جانبه‌ با همتايان خود در کشورهاي عضو اجلاس شانگهاي براي توسعه شقوق حمل و نقل خبر داد.

محمد اسلامي، وزير راه و شهرسازي درخصوص سفر به ازبکستان و حضور در اجلاس شانگهاي گفت: اجلاس شانگهاي در ازبکستان در سطح نخست وزيران کشورهاي عضو اين اجلاس برگزار مي شود.

وي افزود: در اين اجلاس تمرکز بر مباحثي همچون ترانزيت، حمل و نقل جاده اي، ريلي و هوايي بوده و در اين خصوص تصميم گيري مي‌شود.

اين عضو کابينه دولت دوازدهم در ادامه با اشاره به رشد مناسبات با کشور ازبکستان، اظهار داشت: پيش از اين گفت‌و گوهايي با دولت ازبکستان با هدف همکاري‌هاي دو جانبه انجام گرفته بود، اما دولت جديد اين کشور نگاه متفاوت‌تري نسبت به ايران داشته و تمايل زيادي به همکاري هرچه بيش‌تر بين دو کشور دارد.

وي در پايان گفت: اميدواريم در اين فرصت مذاکرات دو جانبه و چند جانبه با وزراي حمل و نقلي که در اين اجلاس حضور دارند، انجام شود، تا در راستاي تسهيل و تسريع توسعه ترانزيتي توافقات مناسبي به دست آيد.

منبع: پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي

1398/08/11
مرز " مهران " و "خسروی " برای تردد تجاری باز است

فرماندار قصر شيرين عنوان کرد: مرز خسروي باز است و مشکلي براي تردد افراد و فعاليت تجاري در اين مرز وجود ندارد.
تردد مسافري نسبت به روزهاي گذشته از مرز خسروي کاهش يافته است، در حال حاضر فعاليت تجاري در اين مرز روال عادي دارد.
در خصوص آخرين وضعيت مرز مهران نيز پيگيري خبرنگار ما حکايت از آن دارد که با توجه به شرايط داخلي  کشور عراق تردد در مرز متغير است اما در تازه ترين تغييرات و بر اساس اعلام روح الله غلامي مدير کل گمرکات استان ايلام در حال حاضر تشريفات امور تجاري و گمرکي به غير از حمل يکسره در مرز مهران انجام مي شود اما تردد مسافران همچنان با محدوديت و ممنوعيت مواجه است .

منبع: گمرک نيوز
1398/08/11
افت ۷۵ درصدی تجارت ایران و اروپا

تجارت اتحاديه اروپا و ايران در ? ماهه نخست سال جاري ميلادي افت ?? درصدي داشته و به ? ميليارد و ??? ميليون يورو رسيده است.
آمار منتشرشده از سوي اداره اطلاعات اقتصادي اتحاديه اروپا (يورو استات) نشان مي‌دهد مبادلات تجاري ايران و 28 عضو اين اتحاديه در 8 ماهه نخست سال جاري ميلادي با افت قابل توجه نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن مواجه شده است.

مبادلات دو طرف در 8 ماهه نخست 2018 بالغ بر 14.292 ميليارد يورو بوده که اين رقم در 8 ماهه نخست امسال با افت 75 درصدي به 3.471 ميليارد يورو رسيده است.

صادرات اتحاديه اروپا به ايران در ماه‌هاي ژانويه تا اوت 2019 به کمتر از نصف صادرات اين اتحاديه به ايران در مدت مشابه سال قبل رسيده است. صادرات اتحاديه اروپا به ايران در 8 ماهه نخست سال 2018 بالغ بر 6.198 ميليارد يورو اعلام شده بود اما اين رقم در مدت مشابه امسال به حدود 3 ميليارد يورو (2.994 ميليارد يورو) کاهش يافته است.

واردات اتحاديه اروپا از ايران در 8 ماهه نخست 2019 نيز نسبت به مدت مشابه سال قبل افت 94 درصدي داشته و به 477 ميليون يورو رسيده است. اتحاديه اروپا در 8 ماهه نخست سال قبل 8.094 ميليارد يورو کالا از ايران وارد کرده بود.

افت قابل توجه تجارت اتحاديه اروپا با ايران در سال 2019 در پي بازگشت تحريم‌هاي هسته‌اي آمريکا عليه ايران نشان مي‌دهد اين اتحاديه به‌رغم وعده‌هاي خود نتوانسته است از منافع ايران در چارچوب توافق هسته‌اي دفاع کند. کشورهاي اروپايي با پيروي از تحريم نفتي آمريکا عليه ايران واردات نفت از ايران را در سال 2019 متوقف کرده‌اند و صادرات کالا به ايران را به کمتر از نصف رسانده‌اند.

بر اساس اين گزارش، آلمان در هشتمين ماه سال جاري ميلادي 142 ميليون يورو کالا به ايران صادر و 14.5 ميليون يورو کالا از ايران وارد کرده است. صادرات آلمان به ايران در ماه اوت نسبت به ماه قبل از آن 12 درصد کاهش يافته و واردات از ايران نيز 22 درصد افت داشته است.

صادرات فرانسه به ايران در ماه اوت 35 درصد نسبت به ماه قبل از آن افت داشته و به 34.8 ميليون يورو رسيده است. واردات فرانسه از ايران نيز 70 درصد کاهش داشته و به 554 هزار يورو رسيده است.

ايتاليا در ماه اوت جزو معدود اعضاي اتحاديه اروپا بوده که صادرات به ايران را افزايش داده است. صادرات ايتاليا به ايران در ماه اوت با رشد 25 درصدي نسبت به ماه قبل از آن مواجه شده و به 105.9 ميليون يورو رسيده است. در عين حال واردات اين کشور از ايران افت 67 درصدي داشته و به 3.96 ميليون يورو رسيده است.

منبع: خبرگزاري تسنيم

1398/08/09
برنامه گمرکات ایران، آذربایجان و گرجستان برای اجرای تیر الکترونیکی
نشست سه جانبه گمرکي درخصوص نحوه اجراي تير الکترونيکي (e-TIR) در مسير کريدور شمال- جنوب با حضور نمايندگان گمرکات ايران، جمهوري آذربايجان و گرجستان در اردبيل برگزار شد.
 در اين نشست راه‌هاي همکاري سه کشور در زمينه توسعه ترانزيت کالا با استفاده از سامانه الکترونيکي تير مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
براساس اين گزارش برنامه ريزي براي تبادل هرچه بيشتر اطلاعات در بستر سامانه الکترونيکي با هدف کاهش هزينه ترانزيت و تسهيل در آن از جمله مواردي است که در دستور کار قرار دارد.
اين گزارش مي افزايد: با توجه به اهميت توسعه و تقويت همکاري کشورهاي واقع شده در مسير کريدور شمال- جنوب ازجمله سه کشور حاضر در اين نشست، گمرک ايران نسبت به انتقال تجارب قبلي خود در زمينه همکاري با کشورهاي ترکيه و روسيه در بحث تير الکترونيکي به اين کشورها اعلام آمادگي کرد .
 چهار کشور ايران، ترکيه، جمهوري آذربايجان و گرجستان از بيشترين سهم در ترانزيت کالا در مسير کريدور شمال- جنوب برخوردارند. اين نشست سه جانبه فردا نيز ادامه خواهد داشت.

منبع: گمرک نيوز
1398/08/08
10 هزار کانتینر در 10 روز ترخیص شد
معاون فني گمرک با اشاره به آخرين وضعيت رسوب کالاها در گمرک، گفت: آمار تکميلي نشان مي‌دهد بيش از 10000 کانتينر ظرف 10 روز از گمرکات مهم کشور ترخيص شده است.

مهرداد جمال ارونقي در مورد وضعيت رسوب کالا در بنادر و گمرکات کشور اظهار کرد: ابتداي تيرماه سالجاري بود که وزير امور اقتصادي و دارائي طي نامه اي با عنوان رئيس جمهور آخرين وضعيت رسوب کالا را تشريح کرد و طبق دستور رئيس جمهوري مقرر شد براي رفع مشکلات و ترخيص سريع کالاها، کميته اي به رياست وزير اقتصاد و با شرکت نمايندگان وزارت راه و شهرسازي، وزارت صنعت، معدن و تجارت ، وزارت جهاد کشاورزي، بانک مرکزي و گمرک ايران تشکيل شود.

معاون فني گمرک ايران افزود: در اجراي دستور رياست جمهوري مبني بر تشکيل کميته اي با ترکيب اشاره شده، پيرو بازديد صورت گرفته از بندر امام خميني (ره)، در اواخر تيرماه سال جاري، به همراه نمايندگان وزارتخانه هاي صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزي، راه و شهرسازي، بهداشت، بانک مرکزي ، استاندارد و گمرک ايران از بندر شهيد رجائي بازديد جامعي به عمل آمد و ضمن تشکيل جلسه با فعالان اقتصادي در رابطه با مشکلات موجود مواردي در 12 بند مصوب و در تاريخ 25 تيرماه از سوي وزير امور اقتصادي و دارائي به استحضار رئيس جمهور رسيد و حسب نظر ايشان مقرر شد پيشنهادهاي مطرح شده ، با همکاري و مساعدت روساي دستگاههاي ذيربط تا حصول نتيج? اجرائي پيگيري شود.

معاون فني و امور گمرکي گمرک ايران با بيان اينکه آمار و ارقام نشان مي دهد عملکرد دستگاه هاي ذيربط در اجرائي نمودن اين مصوبات مثبت بوده است خاطر نشان کرد: زماني که از واژ? رسوب کالا در بنادر و گمرکات، تعريف دقيق، علمي و منطقي صورت پذيرفت و تفاوت آن با بحث موجودي کالا مشخص شد، تحليل در اين زمينه نيز وجهه علمي و تخصصي به خود گرفت. به نظرم، با اين حال با تشکيل جلسات متعددي که در راستاي رفع مشکلات موجود در بنادر و گمرکات صورت پذيرفته است و اقدامات عملي در اين راستا ، موفقيت هاي زيادي نسبت به قبل بدست آمده که جادارد به برخي از آنها اشاره شود.

ارونقي با اشاره به آخرين آمار کالاهاي موجود در بنادر افزود: آمار کالاهاي موجود در بنادر را در سه بُعد مي توان مورد بررسي قرار داد که مورد نخست کالاهاي کانتينري است.

* آخرين وضعيت رسوب کالاهاي کانتينري در گمرک

وي ادامه داد: طي ماه هاي گذشته آمار کانتينرهاي موجود در بنادر و گمرکات کشور به بيش از 110 هزار TEU سوق پيدا کرده بود و اين امر نشان مي داد عليرغم کانتينرهاي موجود در بنادر، کانتينرهاي جديد به اين کانتينرها اضافه مي شود؛ به عبارت ديگر روند موجودي کانتينرهاي بنادر صعودي گزارش شده بود. اما به نظر مي رسد با اتخاذ تدابير لازم ، اين بار تعداد کانتينرهاي ترخيص شده رو به صعود مي باشد.

معاون گمرک ايران ادامه داد: آمار رسمي ارائه شده از سوي مراجع ذيربط نشان مي دهد در پايان مهرماه تعداد کانتينرهاي وارداتي موجود در بنادر و گمرکات کشور به حدود 80 هزار کانتينر بالغ مي شود که اگر تعداد باکس کانتينر مدنظر باشد اين رقم به زير 60 هزار کانتينر خواهد رسيد. آمار تکميلي نشان مي دهد بيش از 10000 کانتينر ظرف 10 روز از گمرکات مهم کشور ازجمله گمرکات شهيدرجائي بندرعباس، بندرامام خميني (ره)، بندرانزلي و خرمشهر ترخيص شده است . البته اين موضوع به اين مفهوم نيست که ورودي کالاي کانتينر به اين بنادر وجود نداشته که موجودي کانتينرها به مرور زمان کم شده باشد بلکه ورودي کانتينرها نيز کمافي السابق ادامه داشته و اين آمار ، کاهشي نشان نمي دهد.
ارونقي با اشاره به بعد دوم آمار يعني کالاهاي غيرکانتينري (غيراساسي) نيز اشاره کرد و چنين گفت: آمار کالاهاي غيرکانتينري نشان مي دهد اين کالاها اغلب، اقلام سرمايه اي و تجهيزات و ماشين آلات حجيمي هستند که بصورت فله در بنادر کشور موجودند از جمله تجهيزات نيروگاهي، ماشين آلات معادن ، تجهيزات حفاري، کالاهاي راهبردي پروژه ها و کالاهائي از اين قبيل که ترخيص اين اقلام نيز نشان مي دهد مشکلي در انجام تشريفات گمرکي و خروج اين اقلام نيز وجود ندارد. به عنوان مثال مي توان گفت ظرف 10 روز به ميزان 500 هزار تن از اين اقلام، توسط گمرکات کشور ترخيص شده است و درحال حاضر ، مقدار اين کالاهاي غيرکانتينري به بيش از 4 ميليون تن برآورد مي گردد.

معاون فني گمرک ايران افزود: البته بررسي اين کالاها نشان مي دهد اين اقلام دائم درحال جابجائي هستند يعني زماني که تعدادي از اين اقلام ترخيص مي شوند کالاهاي ديگري وارد و جزو آمار موجودي بنادر محسوب مي شوند. اينها کالاهائي هستند که براي ترخيص اغلب آنها مصوبات فراقانوني و معافيت ها و تسهيلات ويژه اي نيز درنظر گرفته شده و علي الاصول نبايد مشکلي براي ترخيص اين کالاها از گمرک وجود داشته باشد.

* پيشنهادات گمرک براي ترخيص کالاهاي اساسي

رئيس کميت? رصد تحريم گمرک ايران در بعد سوم کالاهاي موجود در بنادر و گمرکات به کالاهاي اساسي اشاره کرده و گفت: آمار ارائه شده از سوي وزارت راه و شهرسازي ، ميزان کالاهاي اساسي موجود در بنادر کشور را حدود 4 ميليون تن برآورد نموده که آمار گمرک نشان مي دهد نزديک به 2 ميليون تن کالاي اساسي در بنادر کشور به گمرکات اظهار شده و تشريفات آنها بصورت شبانه روزي درحال انجام است.

ارونقي با اشاره به همکاري هاي گمرک با صاحبان کالاهاي اساسي ، بيان داشت: علاوه بر تسهيلات 11 گانه اي که براي کالاهاي اساسي از سوي گمرک ايران درنظر گرفته شده است، گمرک ايران پيشنهادات و تسهيلات ديگري را در راستاي ترخيص کالاهاي اساسي به مراجع ذيصلاح از جمله کارگروه ستاد تنظيم بازار ارائه نموده که درصورت تصويب اين راهکارها و ابلاغ آنها هيچگونه مانعي در خصوص ترخيص کالاهاي اساسي وجود نخواهد داشت.

منبع: خبرگزاري فارس
1398/08/06
ناآرامی‌های عراق تاثیری در روابط تجاری با ایران ندارد

دبيرکل اتاق بازرگاني مشترک ايران و عراق نسبت به ناآرامي‌هاي اخير در عراق و تاثير آن بر روابط تجاري و اقتصادي اين کشور با ايران توضيحاتي را ارائه داد.

سيد حميد حسيني  با اشاره به ناآرامي‌هاي اخير در برخي مناطق عراق، در خصوص تاثير اين ناآرامي‌ها در تجارت ميان ايران و عراق اظهار کرد: طبيعتاً با توجه به کمبود امکانات در عراق و نارضايتي‌هايي که در مردم اين کشور وجود دارد، هر از گاهي شاهد چنين ناآرامي‌هايي هستيم ولي اينکه اين ناآرامي‌ها و فضاسازي‌ها عليه ايران بتواند تجارت و روابط کاري ميان دو کشور ايران و عراق را تحت تاثير قرار دهد، امکانپذير نيست.

دبيرکل اتاق بازرگاني مشترک ايران و عراق افزود: نکته حائز اهميت آن است که در روابط تجاري و اقتصادي ميان ايران و عراق، عراقي‌ها ذينفع هستند و فعاليت تجاري و اقتصادي ايران در اين کشور بدون هرگونه تعرفه ترجيحي يا امتياز خاصي به فعالان اقتصادي ما صورت مي‌گيرد و مردم عراق بيش از همه از اين همکاري، منتفع مي‌شوند.

حسيني اضافه کرد: در حال حاضر علاوه بر مرزهاي پرويزخان و باشماق ميان کردستان عراق و ايران، ساير مرزها ميان ايران و عراق فعال هستند و جريان عبور و مرور کالا در اين مرزها برقرار است و روز گذشته نيز 300 کاميون از مرز خسروي وارد کشور عراق شدند.

وي ادامه داد: در خلال اين ناآرامي‌ها، يک نگراني وجود داشت که آن هم برگزاري نمايشگاه بين المللي بغداد همزمان با اين اتفاقات بود که بر اساس برنامه‌ريزي‌ قبلي مي‌بايست 10 آبان ماه افتتاح مي‌شد و قرار بود کشورهاي بسياري از جمله ايران، ژاپن، آلمان، چين و ... در آن شرکت کنند، که خوشبختانه هم رايزن بازرگاني عراق در تهران و هم وزارت بازرگاني عراق اعلام کردند که شرايط امنيتي عراق مانع برگزاري نمايشگاه بين‌المللي بغداد نخواهد شد و اين نگراني نيز برطرف شد.

دبيرکل اتاق بازرگاني مشترک ايران و عراق در پايان با بيان اينکه متاسفانه برخي‌ها به دنبال تند کردن فضا عليه ايران و محور مقاومت در اين ناآرامي‌ها هستند گفت: گرچه به نظر مي‌رسد وضعيت در حال حاضر، تحت کنترل قرار گرفته ولي متاسفانه برخي‌ها به دنبال آن هستند که انگشت اتهام را به سمت و سوي محور مقاومت و کساني که در اين سال‌ها عليه داعش و آمريکايي‌ها جنگيدند، نشانه روند.

منبع: خبرگزاري تسنيم

1398/08/04
مذاکره برای دیپلماسی حمل‌ونقل منطقه‌ای در سومین اجلاس راه ابریشم تفلیس
معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي در حاشيه برگزاري سومين اجلاس راه ابريشم تفليس گرجستان در قالب نشست‌هاي دو جانبه با وزراي حمل‌ونقل افغانستان و روماني و معاون وزير تجارت و زيرساخت گرجستان ديدار و در خصوص احياي جاده ابريشم، راه‌اندازي کريدورهاي بين‌المللي و فرصت‌هاي همکاري مشترک در زمينه توسعه ترانزيت و لجستيک مذاکره و گفت‌وگو کرد.

 سومين اجلاس دو روزه راه ابريشم تفليس، سي‌ام مهر با حضور وزراي حمل‌ونقل افغانستان و روماني، معاون وزير راه و شهرسازي ايران و معاون وزير تجارت و زيرساخت گرجستان در تفليس برگزار شد و کشور‌هاي حاضر در اجلاس برنامه‌هاي خود براي احياي جاده ابريشم را ارائه کردند.

شهرام آدم نژاد، معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي به نمايندگي از محمد اسلامي وزير راه و شهرسازي جمهوري اسلامي ايران در سومين اجلاس راه ابريشم تفليس حضور يافت و در حاشيه اين اجلاس‌ چند نشست‌ دو جانبه با وزراي حمل‌ونقل افغانستان، روماني و معاون وزير تجارت و زيرساخت گرجستان برگزار کرد.

بر اساس اين گزارش در روز اول، نشست معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي کشورمان با وزير حمل‌ونقل افغانستان براي همکاري‌هاي مشترک در حوزه حمل‌ونقل بين‌المللي و احياي جاده ابريشم از طريق ايران و افغانستان  بحث و گفت‌وگو کرد و مقرر شد؛ با بهره‌گيري از ابتکارات عنوان شده توسط ايران و افغانستان و کشورهاي ديگر، شرايط احياي جاده ابريشم فراهم شود. 

همچنين پس از بحث و بررسي در مورد موضوعات همکاري‌هاي ‌مشترک در زمينه‌هاي حمل‌ونقل جاده‌اي و لجستيکي، گسترش همکاري‌هاي دوجانبه درخصوص موارد مذکور مورد توافق طرفين قرار گرفت. 

به گزارش خبرنگار ما، در روز دوم اجلاس نيز معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي ايران با وزير حمل‌ونقل روماني ديدار کرد و برنامه‌هاي مشارکت دو کشور براي احياي جاده ابريشم بين طرفين بررسي شد، همچنين معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي کشورمان از وزير حمل‌ونقل روماني براي بازديد از فرصت‌هاي لجستيکي و بندري ايران و مذاکره در خصوص ايجاد کريدور بين‌المللي جديد بين دو کشور دعوت کرد.

در ادامه مذاکرات اين اجلاس دو روزه، نشست دو جانبه‌ي شهرام آدم نژاد، معاون حمل‌ونقل وزير راه و شهرسازي با معاون وزير تجارت و زيرساخت گرجستان برگزار و درباره موضوع همکاري‌هاي مشترک در کريدور خليج فارس-درياي سياه مذاکراتي انجام و مقرر شد؛ براي نهايي‌سازي متن توافقنامه اين کريدور بين‌المللي تسريع شود. همچنين حضور گرجستان در بندر چابهار با توجه امضا توافقنامه تجارت آزاد بين گرجستان و هندوستان، اتصال دو کشور به يکديگر از طريق بنادر ايران، در نظرگيري محوطه اختصاصي در مراکز لجستيک بندري کشور براي گرجستان و رفع مشکلات موجود بين ايران و گرجستان در زمينه حمل‌ونقل جاده‌اي از ديگر موضوعات مورد بحث در اين نشست دو جانبه بود.

  گفتني است: امين ترفع مديرکل دفتر تجاري‌سازي و امور تشکل‌ها، آدم نژاد را در اين سفر همراهي کرده است.

منبع: پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي

1398/08/04
چالش‌های ترانزیتی چابهار| رانندگان خارجی مشکلات ترانزیتی را با سامانه راهداری در میان بگذارند
رييس سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌اي در پاسخ به خلاهاي ترانزيتي و هزينه‌هاي اضافي راهداري بر کاميون‌هاي افغاني گفت: رانندگان کاميون‌هاي خارجي مشکلات ترانزيتي خود را با سامانه سازمان راهداري در ميان بگذارند. بعد از اجراي موافقتنامه سه‌جانبه هندوستان، ايران و افغانستان موسوم به موافقتنامه چابهار، مسولان افغاني از پرخرج بودن مسير و کريدور چابهار براي کاميون‌هاي افغاني مي‌نالند؛ فوزيه احساني معاون وزارت حمل‌ونقل افغانستان پيش‌تر بابيان اين‌که هزينه‌هاي که ايران از بازرگانان افغان مي‌گيرد مشکلات زيادي را ايجاد کرده است، گفته بود: يکي از هزينه‌هاي که ايران دريافت مي‌کند، هزينه تفاوت سوخت است. ايراني‌ها شرکت‌هاي حمل‌ونقل ايران را مجبور مي‌کنند که بايد قيمت سوخت را در ايران به قيمت افغانستان حساب کنند.وي افزود: هزينه ديگر نيز هزينه تن در کيلومتر است که افغانستان اين هزينه را ندارد و اما ايران از شرکت‌هاي افغاني دريافت مي‌کند؛ هزينه‌هاي گزاف ديگر نيز ايراني‌ها از شرکت‌هاي حمل‌ونقل افغانستان دريافت مي‌کنند که ازجمله هزينه پارکينگ‌ها است.هم‌اکنون هر کاميون ترانزيتي از بندر چابهار به مقصد افغانستان صرف‌نظر از هزينه کرايه حمل و هزينه‌هاي متفرقه ديگر مي‌بايست به‌طور متغير مبلغ 917 دلار به‌عناوين‌مختلف ازجمله هزينه ويزا، road paas، خاک پولي و... پرداخت کند اين در حالي است مبلغ 266 يورو نيز به‌عنوان مابه‌التفاوت سوخت از کاميون‌ها دريافت مي‌شود که به گواه کارشناسان موجب مي‌شود کريدور چابهار عملياتي نشود.معاون وزير راه و مديرعامل سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌اي درباره اين موضوع و درپاسخ به تسنيم مي‌گويد: مواردي که درصد فراواني از هزينه‌ها را دربرگيرد و با دستورالعمل هاي موزون کشور نخواند را سريعا از طريق دفتر ترانزيت پيگيري و رفع خواهيم کرد.عبدالهاشم حسن‌نيا مي‌افزايد: رانندگان ترانزيت خارجي نيز اين موارد را به ما اعلام کنند و يا در تماس با سامانه 1341 ما را در جريان موضوع قرار دهند که ما حتما پيگيري مي‌کنيم و تمام نگاه ما اين است که بتوانيم از پتانسيل ترانزيت در کشور استفاده کنيم.وي با اشاره به انجام 400 هزار سفر توسط خودروهاي ترانزيت داخلي به  کشور افغانستان مي‌گويد: متعاقبا اگر ما سختگيري هاي بي‌جايي را نسبت به آنها کنيم آن کشور نيز در عمل متقابل نسبت به ما چنين رفتاري خواهد داشت.معاون وزير راه در پايان خاطرنشان مي‌کند: رانندگان ترانزيت خارجي مواردي را دارند به ما اعلام کنند و ما شديداً رسيدگي مي کنيم و درواقع تمام هم و غم ما اين است که استفاده از اين پتانسيل در زمين ما با اولويت خودرو هاي ما، بتوانند از پتانسيل کشورهاي همجوارمان استفاده کنند.

منبع: خبرگزاري تسنيم
1401خرداد
1401فروردین
1400اسفند
1400آذر
1400آبان
1400مهر
1400شهریور
1400مرداد
1400تیر
1400خرداد
1400اردیبهشت
1400فروردین
1399اسفند
1399بهمن
1399دی
1399آذر
1399آبان
1399مهر
1399شهریور
1399مرداد
1399تیر
1399خرداد
1399اردیبهشت
1399فروردین
1398اسفند
1398بهمن
1398دی
1398آذر
1398آبان
1398مهر
1398شهریور
1398مرداد
1398تیر
1398خرداد
1398اردیبهشت
1398فروردین
1397اسفند
1397بهمن
1397دی
1397آذر
1397آبان
1397مهر
1397شهریور
1397مرداد
1397تیر
1397خرداد
1397اردیبهشت
1397فروردین
1396اسفند
1396بهمن
1396آذر